H γκρίνια για τον ΟΛΠ, η εντυπωσιακή Cenergy, τα τιμολόγια στο νερό, οι επενδύσεις της Motor Oil, η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ έσπασε τα κοντέρ, τα έσοδα από τόκους, η ελληνική εξαίρεση και η διόρθωση στο ταμπλό

Εντυπωσιάζει η ανάλυση της Euroxx για τη Cenergy,  καθώς παρά το ράλι της μετοχής τα προηγούμενα χρόνια, η χρηματιστηριακή αύξησε την τιμή στόχο στα 11 ευρώ από 8 ευρώ που υποδηλώνει περιθώριο ανόδου 50% από τα τρέχοντα επίπεδα τιμών. Ωστόσο, φαίνεται πως υπάρχει μία σημαντική παράμετρος, η οποία είναι η διαφορά που έχει έναντι των ομοειδών και η χρηματιστηριακή σημειώνει πως η Cenergy διαπραγματεύεται με discount 25% σε όρους EV/EBITDA και πάνω από 40% σε όρους P/E. Επιπλέον το ανεκτέλεστο των 3 δισ. ευρώ που διασφαλίζει ότι ο όμιλος θα παίξει μακροπρόθεσμα ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση. Για το 2024 περιμένει πως τα κέρδη ανά μετοχή θα ανέλθουν στα 0,59 ευρώ αυξημένα κατά 53% έναντι του 2023.


Το να παραμένουν τα τιμολόγια ύδρευσης μίας εταιρείας όπως η ΕΥΑΘ σταθερά για 13 χρόνια και να υπάρχουν αντιδράσεις επειδή η διοίκηση ζήτησε μία μικρή αύξηση, είναι μάλλον υπερβολή. Όπως είπε και στην ενημέρωση που έκανε με αφορμή τη δημοσίευση των αποτελεσμάτων, δεν μπορεί όλες οι κινήσεις να είναι μείωσης στα κόστη.

Χρειάζεται να αυξηθούν και τα έσοδα. Τα τελευταία χρόνια έχουμε δει έκρηξη τιμών παντού. Στο νερό μας πείραξε, που στο κάτω-κάτω το ενεργειακό έχει χτυπήσει αλύπητα τα κέρδη και το ταμείο; Το 2023 η ΕΥΑΘ κατάφερε να επιστρέψει στην κερδοφορία, αλλά μάλλον το 2024 θα είναι καλύτερο. Το ενεργειακό από 30 εκατ. ευρώ, με τις σημερινές τιμές θα υποχωρήσει κάτω από τα 15 εκατ. ευρώ. Άρα άμεσα θα βελτιωθεί η κερδοφορία. Επίσης ολοκληρώνεται το νέο εργοστάσιο επεξεργασίας νερού το οποίο ουσιαστικά ήρθε πολύ φθηνά στην εταιρεία, αφού είχε επιδότηση 95%. Αν καταφέρει να ενσωματώσει και όμορους δήμους τότε θα μπορούσε να αυξήσει τα επόμενα χρόνια σημαντικά τα έσοδά της.


Το Ελληνικό Χρηματιστήριο από 21 Μαρτίου ουσιαστικά έχει μπει σε μία πορεία διόρθωσης. Δεν έχει βέβαια χάσει σημαντικό ποσοστό ο γενικός δείκτης, αλλά πολλές μετοχές έχουν ξεπεράσει τις απώλειες της αγοράς. ΕΧΑΕ, Κρι-Κρι, ΑΔΜΗΕ, ΕΛΒΑΛΧΑΛΚΟΡ, Viohalco έχουν χάσει περίπου 6% δηλαδή διπλάσιο ποσοστό από αυτό του Γ.Δ., Μυτιληναίος, Ικτίνος, Πειραιώς, Epsilon Net, Πλαστικά Θράκης έχουν απώλειες έως και λίγο πάνω από 8% και η Alpha Bank έχει χάσει σχεδόν 11%. Από την άλλη παρά το διορθωτικό κλίμα κάποιες εταιρείες λόγω φημολογιών έχουν σημαντική άνοδο στο ίδιο διάστημα. Η CPI ενισχύεται 40%, η Q&R 24%, η Παπουτσάνης 12% και η Optima Bank 10%. Πολύ καλή και η επίδοση της Σαράντης με 9% μετά και τις εκτιμήσεις που έδωσε η διοίκηση για τη μελλοντική πορεία του ομίλου.


Μετά τα στοιχεία από την Aegean Airlines για την πορεία της κίνησης στο πρώτο τρίμηνο, ήρθαν και τα αντίστοιχα στοιχεία από το Αεροδρόμιο Ελ. Βενιζέλος για να επιβεβαιώσουν την καλή έναρξη της τουριστικής περιόδου. Το πρώτο τρίμηνο η επιβατική κίνηση αυξήθηκε 16,5% με τις διεθνείς πτήσεις να σημειώνουν διψήφια αύξηση. Τον Μάρτιο από το αεροδρόμιο πέρασαν 2 εκατ. επιβάτες και η αύξηση είναι της τάσης του 20%.

Σε μια χαμηλή περίοδο τουριστικής κίνησης βλέπουμε σταδιακά πως υπάρχει πρόοδος και αυτό είναι το στοίχημα. Να καταφέρουμε να έχουμε επισκεψιμότητα και από το εξωτερικό και αυτούς τους μήνες. Όλα δείχνουν πως και το 2024 θα είναι μία πολύ καλή χρονιά, άρα τόσο οι εταιρείες που δραστηριοποιούνται άμεσα στον τουρισμό, όσο και αυτές που έχουν έμμεσο όφελος θα πάνε καλά.


Η γκρίνια στην τηλεδιάσκεψη του ΟΛΠ ήταν μάλλον αναμενόμενη καθώς οι προσδοκίες για μεγαλύτερο μέρισμα φαίνεται ότι δεν ικανοποιήθηκαν από τη διοίκηση, αν και τηρήθηκε η υπόσχεση για διανομή μερίσματος ύψους 50% επί των καθαρών κερδών. Παρόλα αυτά ο ΟΛΠ έκλεισε τη χρονιά χωρίς δανεισμό και με καθαρό ταμείο 106,8 εκατ. ευρώ. Τα στελέχη της εταιρίας υπεραμύνθηκαν της στρατηγικής αναφέροντας ότι υπάρχουν σημαντικής έντασης επενδύσεις στις οποίες ο ΟΛΠ θα κληθεί να επενδύσει, ενώ ο αντίλογος ήταν ότι πολλά από τα έργα που υλοποίει η εταιρία λαμβάνουν ευρωπαϊκές επιδοτήσεις.

Στην πραγματικότητα αυτή η στάση δείχνει την επιφυλακτικότητα που υπάρχει καθώς συνεχίζεται η μείωση των διελεύσεων των φορτηγών πλοίων από τα στενά του Σουέζ, η οποία επιφέρει μείωση της κίνησης των κοντέινερ. Ο περυσινός Μάρτιος ήταν ένας ιδιαίτερα ισχυρός μήνας και καθώς η κατάσταση στα περάσματα δεν έχει αλλάξει ενδέχεται η μείωση στο τρίμηνο να ενταθεί έναντι του διμήνου (-8,9%).

Στα αρνητικά και οι επιπτώσεις που μπορεί να έχει το Σύστημα Εμπορίας Δικαιωμάτων Εκπομπών της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΣΕΔΕ - EU ETS) στις επιδόσεις των λιμανιών, καθώς η διοίκηση ανέφερε πως η εφαρμογή του εν λόγω συστήματος πλήττει την ανταγωνιστικότητα των ευρωπαϊκών λιμανιών έναντι εκείνων που βρίσκονται εκτός Ε.Ε., όπως της Τουρκίας, του Λιβάνου και της Αιγύπτου.


Η Πειραιώς ΑΕΠΕΥ έσπασε τα κοντέρ τον Μάρτιο «μαζεύοντας όλο το χαρτί» της αγοράς. Συγκεκριμένα το μερίδιο αγοράς στις χρηματιστηριακές συναλλαγές μετοχών διαμορφώθηκε σε 43,29% και πρέπει να είναι το μεγαλύτερο που έχει σημειωθεί ποτέ σε μηνιαία στοιχεία τζίρου.

Πίσω από αυτήν την εξέλιξη βρίσκεται η προσφορά μετοχών της Τράπεζας Πειραιώς συνολικής αξίας 1,3 δισ. ευρώ η οποία μάλλον διεκπεραιώθηκε εξ ολοκλήρου από τα τερματικά της χρηματιστηριακής. Ακόμα και χωρίς αυτήν τη συναλλαγή ωστόσο η Πειραιώς ΑΧΕΠΕΥ θα είχε μερίδιο άνω του 20% τον Μάρτιο και φυσικά θα κράταγε την πρώτη θέση στον πίνακα των συναλλαγών. Στο α’ τρίμηνο  του 2024 οι 10 πρώτες χρηματιστηριακές σε μερίδια έχουν πραγματοποιήσει το 90,9% των συναλλαγών του ΧΑ.


Η διοίκηση της Quest δεν έχει ανακοινώσει επισήμως ακόμα μέρισμα, από τα συμφραζόμενα ωστόσο της τηλεδιάσκεψης προκύπτει ότι δεν θα είναι κάτω από 20 λεπτά ανά μετοχή, όσο ήταν δηλαδή και πέρυσι. Οι συζητήσεις με ενδιαφερόμενους για την ACS συνεχίζονται.


Με spread 5,82% και 5,80% τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο στα υφιστάμενα δάνεια και καταθέσεις δεν θα πρέπει να αναμένουμε σημαντικές αλλαγές στα έσοδα από τόκους σε σχέση με το ισχυρό δ’ τρίμηνο. Τα επίσημα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος δείχνουν αποκλιμάκωση στα νέα δάνεια (5,24% από 5,62% τον Ιανουάριο) κυρίως λόγω της μείωσης των επιτοκίων στα επιχειρηματικά δάνεια των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ωστόσο στα υφιστάμενα δάνεια που είναι και τα περισσότερα η εικόνα δεν παρουσιάζει αξιόλογη μεταβολή.


Σε τέσσερις άξονες θα κινηθεί το επενδυτικό πλάνο του ομίλου της  Motor Oil για το 2024, το οποίο έχει κατά τι αυξημένο προϋπολογισμό, στα 210 εκατ.ευρώ, έναντι 207,7 για το 2023.

Ο πρώτος άξονας αφορά την κατασκευή της νέας μονάδας παραγωγής προπυλενίου. Ο δεύτερος είναι η κατασκευή της νέας μονάδας συμπαραγωγής ισχύος και θερμότητας υψηλής απόδοσης. Ο τρίτος άξονας που θα χρηματοδοτηθεί από το επενδυτικό budget είναι τα έργα απόδοσης των λιμενικών εγκαταστάσεων του διυλιστηρίου. Ο τέταρτος αφορά μια σειρά έργων μικρότερης κλίμακας για τη διασφάλιση υψηλού βαθμού λειτουργικότητας και ευελιξίας στην παραγωγή του διυλιστηρίου.

Σε ό,τι αφορά τις εξελίξεις στο πρώτο τρίμηνο του 2024, τον Ιανουάριο ο όμιλος Motor Oil μέσω της θυγατρικής του MORE εξαγόρασε και  το υπόλοιπο 25% του μετοχικού κεφαλαίου της ΑΝΕΜΟΣ RES ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ A.E. με την τελευταία να καθίσταται πλέον 100% ελεγχόμενη από τη MORE.

Μετά από αυτήν την κίνηση, ο Όμιλος ΜΟΤΟΡ ΟΪΛ διαθέτει σήμερα χαρτοφυλάκιο εν λειτουργία αιολικών και φωτοβολταϊκών πάρκων συνολικής δυναμικότητας 839 MW έναντι  280 MW στα τέλη του 2021. Παράλληλα, υπάρχουν  σημαντικές προοπτικές επέκτασης και ανάπτυξης καθώς η MORE διαθέτει χαρτοφυλάκιο αδειών προς ανάπτυξη έργων ΑΠΕ συνολικής ισχύος 2,2 GW.

Από τις επενδύσεις της εταιρείας που πραγματοποιήθηκαν το 2023, η σημαντικότερη ήταν το εκτεταμένης κλίμακας πρόγραμμα περιοδικής συντήρησης επί του συνόλου σχεδόν των μονάδων του διυλιστηρίου, στις εργασίες αναβάθμισης και μετατροπών (revamping) στη βασική μονάδα κατεργασίας αργού για την αύξηση της παραγωγικής δυναμικότητας του διυλιστηρίου στα 200.000 βαρέλια ημερησίως από 185.000 βαρέλια προηγουμένως, και, σε σειρά έργων μικρότερης κλίμακας (miscellaneous) με σκοπό την ενίσχυση των όρων ασφαλείας και υγιεινής, καθώς και την ενίσχυση των περιβαλλοντικών όρων του διυλιστηρίου.


Σύμφωνα με τη Societe Generale, είναι πιθανή μία αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τον οίκο αξιολόγησης πιστοληπτικής ικανότητας Standard & Poor’s στις 19 Απρίλίου καθώς τα θεμελιώδη θα δικαιολογούσαν μία τέτοια κίνηση, αντίθετα  με τη γενικότερη εικόνα που επικρατεί στην Ευρώπη. Κατά συνέπεια η γαλλική τράπεζα συστήνει θέσεις long στα ελληνικά ομόλογα έναντι των βελγικών. Η SocGen βλέπει περισσότερους κινδύνους στη Γαλλία απ' ό,τι στην περιφέρεια της ευρωζώνης με την προσοχή της αγοράς να στρέφεται στα θεμελιώδη των ομολόγων μετά τα μεγαλύτερα των αναμενόμενων δημοσιονομικά ελλείμματα της Γαλλίας και της Ιταλίας το 2023.

Η SocGen δεν περιμένει αλλαγή από τον οίκο Fitch που πέρυσι υποβάθμισε τη Γαλλία σε ΑΑ- με σταθερές προοπτικές. Βλέπει όμως κίνδυνο αρνητικής αξιολόγησης από τους οίκους Moody’s και Standard & Poor’s φέτος. Θεωρεί πιο πιθανή μία κίνηση στις 25 Οκτωβρίου από Moody’s και στις 29 Νοεμβρίου από την Standard&Poor’s.


Η CoreWeave είναι μία νεαρή αμερικανική εταιρεία από το New Jersey των ΗΠΑ και αυτή την εποχή θεωρείται, όπως αναφέρει το Bloomberg, μία από τις πιο ενδιαφέρουσες startup (νεοφυείς) εταιρείες στον κόσμο. Ιδρύθηκε το 2017 από τρεις traders που ειδικεύονταν στις διεθνείς αγορές εμπορευμάτων και είχαν ήδη ασχοληθεί και με την «εξόρυξη» κρυπτονομισμάτων.

Ενώ αρχικά είχαν σκοπό να χρησιμοποιήσουν κάρτες γραφικών για υπολογιστές (GPU’s) για την δημιουργία εγκαταστάσεων επαλήθευσης των συναλλαγών μέσω blockchain, σταδιακά άλλαξαν προσανατολισμό και έφτιαξαν ένα δίκτυο υποδομής τύπου data center για την υποστήριξη του cloud computing, βασισμένο στις κάρτες γραφικών. Η απόφαση αυτή αποδεικνύεται σοφή, καθώς οι κάρτες GPU, κυρίως της Nvidia αλλά και άλλων επιχειρήσεων, αποτελούν δομικό στοιχείο της υποδομής των data centers που υποστηρίζουν τις εφαρμογές τεχνητής νοημοσύνης.

Οι μεγάλες επενδύσεις που έχει κάνει η εταιρεία, σε συνδυασμό με την αδυναμία πολλών επιχειρήσεων να προμηθευτούν τις κάρτες τύπου GPU για να δραστηριοποιηθούν στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης έκαναν ξαφνικά την CoreWeave περιζήτητη. Μία αναζήτηση στο διαδίκτυο για τα οικονομικά μεγέθη της εταιρείας μας δείχνει πως ενώ το 2022 ο κύκλος εργασιών της CoreWeave ήταν μόλις 30 εκατομμύρια ευρώ, για το 2023 έφθασε τα 500 εκατομμύρια και, βάσει των υπογεγραμμένων συμβάσεων, για φέτος αναμένεται να ξεπεράσει τα 2 δισεκατομμύρια δολάρια. Η δυναμική της ανάπτυξη της έχει δώσει την ευκαιρία να βρει εύκολα νέα κεφάλαια για να χρηματοδοτήσει την επέκτασή της.

Τον προηγούμενο Δεκέμβριο, χρηματοδοτήθηκε από μεγάλα ονόματα της βιομηχανίας τεχνολογίας και της Wall Street εκδίδοντας νέες μετοχές. Με βάση τους όρους της αγοράς των μετοχών από τους νέους χρηματοδότες, η συνολική αξία της εταιρείας είχε εκτιμηθεί στα 7 δισεκατομμύρια δολάρια περίπου. Όπως διαβάζουμε όμως στον διεθνή Τύπο, η CoreWeave είναι έτοιμη να προχωρήσει σε νέα αύξηση κεφαλαίου, με τρόπο που θα αποτιμά την εταιρεία στα 16 δις δολάρια.

Δηλαδή, η εκτιμώμενη αξία της έχει υπερδιπλασιαστεί μέσα σε τέσσερις μήνες. Αυτό προφανώς δείχνει πως η εταιρεία είναι μία από τις πιο περιζήτητες unicorns παγκοσμίως (unicorns αποκαλούνται οι startup εταιρείες των οποίων η αξία εκτιμάται πως είναι πάνω από ένα δις δολάρια). Γιατί τα λέμε όλα αυτά;

Γιατί ένας από τους τρεις ιδρυτές της εταιρείας, μιλώντας στο πλαίσιο εκδήλωσης του Bloomberg με θέμα την τεχνητή νοημοσύνη, δήλωσε πως ο κόσμος κάνει μία πολύ μεγάλη υποεκτίμηση της αύξησης της ζήτησης για την δημιουργία νέων και την επέκταση των υφιστάμενων data centers ενόψει των τεράστιων αναγκών για υπολογιστική ισχύ που δημιουργεί η στροφή προς τις εφαρμογές της τεχνητής νοημοσύνης.

O Brian Venturo είπε πως οι καθημερινές αιτήσεις υποψηφίων πελατών για την δημιουργία νέων data centers είναι πέρα από κάθε προσδοκία. Κατά τον Venturo η αγορά κινείται πάρα πολύ γρήγορα και οι υφιστάμενες εφοδιαστικές αλυσίδες που έχουν ιστορικά χρησιμοποιηθεί για την υποστήριξη της κατασκευής data centers δεν μπορούν να ακολουθήσουν εύκολα αυτόν τον ρυθμό.

Ο επιχειρηματίας πρόβλεψε πως θα δημιουργηθούν πολλά γιγαντιαία data centers τα επόμενα χρόνια, προσθέτοντας μάλιστα πως αυτό θα προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στα δίκτυα μεταφοράς ηλεκτρικού ρεύματος και θα προκαλέσει και μείζονες πολιτικές αντιθέσεις.

Θυμίζοντάς μας μάλιστα τις πληροφορίες που είχαν κυκλοφορήσει προ μηνών σχετικά με τις επενδύσεις 7 τρισεκατομμυρίων δολαρίων που θα πρέπει να γίνουν στον τομέα των μικροεπεξεργαστών  τα επόμενα χρόνια λόγω των αναγκών των εφαρμογών τεχνητής νοημοσύνης, ο Venturo είπε κάτι μάλλον εντυπωσιακό. Ότι για την δημιουργία όλων των απαραίτητων υποδομών για την τεχνητή νοημοσύνη θα απαιτηθούν «όλα τα κεφάλαια του κόσμου». Όπως είχε πει κάποτε κάποιος αθλητικός σχολιαστής, «δεν περιγράφω άλλο».

 

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.