H μαζική απόβαση επενδυτών στη Cenergy, η δικαστική ήττα της Viva Wallet, οι προοπτικές του Χρηματιστηρίου, ο seller στην Πλαστικά Θράκης, το άνοιγμα της Flexopack, το δίλημμα της Λαγκάρντ και η πυρηνική μάχη της Αφρικής

Άκρως επιτυχημένη η αύξηση κεφαλαίου της Cenergy. Μικρή ήταν άλλωστε για τα δεδομένα της και καλύφθηκε από τις πρώτες ώρες. Εδώ το σημαντικό είναι η συνέχεια. Ο όμιλος θα βάλει πόδι σε μία τεράστια αγορά, αυτή των ΗΠΑ, όπου οι ανταγωνιστές πουλάνε με σημαντικά υψηλότερα περιθώρια EBITDA από αυτά που έχει ο όμιλος. Επίσης είναι μία αγορά που έχει ανάγκη από μεγάλες επενδύσεις καθώς τα δίκτυα είναι παλιά και χρειάζονται αντικατάσταση. Επιπλέον, υπάρχει μεγάλη καθυστέρηση στις παραδόσεις λόγω του όγκου δουλειάς που έχουν οι μεγάλοι όμιλοι εκεί.

Άρα δεν αποκλείεται πριν καν αρχίσει να παράγει στις ΗΠΑ καλώδια η Cenergy να δούμε να πουλάει αφού ακόμα και από την Ελλάδα να τα πάει, πιο γρήγορα θα φτάσουν στον ενδιαφερόμενο, από το αν τα παράγγελνε από ένα μεγάλο παραγωγό εκεί. Οι αναλυτές είναι ενθουσιασμένοι με τη μετοχή και παρά την άνοδο που έχει καταγράψει βλέπουν μεγάλες προοπτικές, αφού τα νούμερα στις επόμενες χρήσεις θα καταγράψουν μεγάλη βελτίωση. Οι νέες μετοχές δόθηκαν με τιμή 9 ευρώ και συνολικά θα εκδοθούν 22,2 εκατ. νέες μετοχές. Οι λεπτομέρειες της κατανομής θα ανακοινωθούν στις 15 Οκτωβρίου.


Μπορεί το τελευταίο διάστημα, η αγορά να μην προσφέρει αποδόσεις και συνολικά να μην τραβάει επενδυτικά βλέμματα, ωστόσο, μη νομίζετε ότι οι επενδυτές απέχουν. Κάλυψαν εύκολα οι ξένοι, διαθέσεις μετοχών όπως αυτήν της Εθνικής Τράπεζας, την αύξηση της Cenergy, το ομολογιακό της Metlen και γενικά παρακολουθούν τις εξελίξεις. Ωστόσο, τελειώνει η χρονιά και το ενδιαφέρον για τις δικές μας μετοχές, όπως και άλλες χρονιές μειώνεται.

Όμως δε θα είναι για πάντα έτσι. Και όταν αρχίσουν πάλι να κοιτάνε τα χαρτοφυλάκιά τους θα δουν πως η πιο φθηνή αγορά είναι η Ελλάδα και φυσικά θα τρέξουν πάλι. Οι επιλογές τους γνωστές. Θα ξεκινήσουν από τις τράπεζες, οι οποίες σήμερα είναι και πάλι σε ελκυστικά επίπεδα. Alpha Bank και Τράπεζα Πειραιώς έχουν τους χαμηλότερους δείκτες P/TBV.

Η Alpha Bank έχει διολισθήσει από τα 1,62 ευρώ που είχε βρεθεί τέλη Σεπτεμβρίου και η Πειραιώς από τα περίπου 4 ευρώ που επίσης είχε δει την ίδια περίοδο. Πριν λίγες μέρες η Alpha Finance είχε αναφέρει πως η πρόσφατη διολίσθηση αποτελεί εξαιρετικό σημείο εισόδου για τους επενδυτές και πως περιμένει ανάκαμψη το επόμενο διάστημα. Στα τρέχοντα επίπεδα διαπραγματεύονται 0,7 φορές τα ενσώματα ίδια κεφάλαια (P/TBV) και με δείκτη P/E 5,7 φορές με βάση τις εκτιμήσεις του 2025. Ίσως λοιπόν η σημερινή αδυναμία, να δώσει τις αυριανές υπεραξίες.


Χαμηλό 2 ετών έγραψε την Παρασκευή η μετοχή της Πλαστικά Θράκης, εξαιτίας μίας ανοικτής εντολής πώλησης που μπήκε στην προσυνεδρίαση. Ο όμιλος έχει την τελευταία πενταετία επενδύσει 150 εκατ. ευρώ και φέτος επενδύει άλλα 30 εκατ. ευρώ. Η αποτίμηση είναι όση τα κεφάλαια που έχει επενδύσει χωρίς τα φετινά. Δυστυχώς όμως οι επενδυτές έχουν γυρίσει την πλάτη στα μικρομεσαία ακόμα και τα ποιοτικά που έχει πολλά η αγορά μας. Το ενδιαφέρον έχει επικεντρωθεί το τελευταίο διάστημα σε 5-10 εταιρείες της υψηλής κεφαλαιοποίησης.


Την πλάτη έχουν γυρίσει και σε μία άλλη νοικοκυρεμένη εταιρεία με μεγάλες επενδύσεις τα τελευταία χρόνια, τη Flexopack. Τα αποτελέσματα έδειξαν μία πίεση αλλά και πάλι θα είναι φθηνή η μετοχή και με μικρό τραπεζικό δανεισμό. Ετοιμάζει άνοιγμα στις ΗΠΑ ύψους άνω των 30 εκατ. ευρώ, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει επενδύσει στην αύξησης της παραγωγής στα εργοστάσια που διατηρεί σε Ελλάδα, Πολωνία και Αυστραλία. Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι μία μεγάλη αγορά και με μέλλον και αναμένεται να δώσει σημαντική υπεραξία σε βάθος χρόνου. Όπως λένε στελέχη που γνωρίζουν, είναι διαφορετικό να εξάγεις στις ΗΠΑ και διαφορετικό να έχεις εκεί μονάδα παραγωγής. Επίσης είναι μία αγορά όπου το κράτος σε βοηθάει και σε στηρίζει, σε αντίθεση με την Ευρώπη, όπου η γραφειοκρατία καθυστερεί μεγάλες επενδύσεις.


Στην τελευταία της συνεδρίαση τον Σεπτέμβριο, η ΕΚΤ συνέχισε τη μείωση των επιτοκίων κατεβάζοντας κατά 25 μονάδες βάσης το βασικό της επιτόκιο καταθέσεων στο 3,5%. Η Πρόεδρος της ΕΚΤ, Christine Lagarde, είχε αναφέρει ότι η στάση της ΕΚΤ θα εξαρτάται από τα δεδομένα και θα προχωράει «συνεδρίαση με συνεδρίαση», περιορίζοντας τις προσδοκίες για περαιτέρω μειώσεις στην συνεδρίαση του Οκτωβρίου.

Ωστόσο, έκτοτε, τα αδύναμα στοιχεία για την ανάπτυξη και η ισχυρή αποπληθωριστική δυναμική έχουν αυξήσει τις προσδοκίες για περαιτέρω χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής. Στην αγορά των επιτοκίων της ζώνης του ευρώ τιμολογείται με πιθανότητα 100% μείωση κατά 25 μονάδες βάσης στη συνεδρίαση της ερχόμενης Πέμπτης. Μια ακόμα μείωση επιτοκίων κατά 25 μονάδες βάσης τιμολογείται πλήρως για τη συνεδρίαση της ΕΚΤ τον Δεκέμβριο, όπου το βασικό επιτόκιο του ευρώ θα κλείσει στο έτος στο 3% επιδρώντας ανάλογα στο κόστος των δανείων, αλλά και το ύψος των προθεσμιακών καταθέσεων.


Στις 24 Νοεμβρίου οι Σλοβένοι σε εθνικό δημοψήφισμα θα αποφασίσουν αν επιθυμούν την δημιουργία εργοστασίου πυρηνικής ενέργειας στην χώρα τους. Στη χώρα λειτουργεί ήδη μονάδα από το 1983 το οποίο καλύπτει το 37% των ενεργειακών αναγκών της Σλοβενίας. Εφόσον πάρει το πράσινο φως από τους πολίτες το εργοστάσιο θα είναι έτοιμο το 2030 με το κόστος να κινείται μεταξύ 32 και 35 δισ. ευρώ.


Συνεχίστηκε και στο οκτάμηνο η εικόνα μείωσης των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα από την καύση λιγνίτη. Συγκεκριμένα οι συνολικές εκπομπές περιορίστηκαν στα 2,87 εκατ. τόνους έναντι 4,35 εκατ. τόνους (-34%) την αντίστοιχη περίοδο του 2024. Παράλληλα παρατηρούνται χαμηλότερες τιμές κατά 10-15% στις αγορές δικαιωμάτων σε σχέση με πέρυσι. Στο σύνολο των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα που περιλαμβάνουν την καύση φυσικού αερίου και πετρελαίου η μείωση είναι της τάξης του 3,2%.

Από τα 10,09 εκατ. τόνους το μερίδιο της ΔΕΗ είναι 6,76 τόνοι (-14,5% σε σχέση με πέρυσι), ενώ για το σύνολο της χρήσης η ΔΕΗ έχει προϋπολογίσει 9,61 εκατ. τόνους συνολικές εκπομπές διοξείδιού του άνθρακα έναντι 11,47 εκατ. τόνους το 2023. Καλά νέα για τις ρήτρες των πράσινων ομολόγων της επιχείρησης και για το κόστος παραγωγής.


Μια «άνω τελεία» στη διαμάχη μεταξύ της εταιρείας ηλεκτρονικών πληρωμών Viva και των εταιρειών πληροφορικής SoftOne και Entersoft έδωσε η απόφαση της Δικαιοσύνης, η οποία δεν έκανε δεκτή την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων της πρώτης κατά των άλλων δυο εταιρειών.

Το αρμόδιο δικαστήριο δεν δέχθηκε τον ισχυρισμό της Viva για εναρμονισμένες πρακτικές που οδηγούσαν τους πελάτες της σε άλλες εταιρείες παροχής ηλεκτρονικών πληρωμών.

Όπως υποστήριξε η Viva, είχε δεχθεί σωρεία παραπόνων από πελάτες της, ότι οι δύο εταιρείες λογισμικού, παρέχουν χωρίς χρέωση το υλικό και το λογισμικό διασύνδεσης των προϊόντων τους με τερματικά POS αποκλειστικά στους πελάτες δύο παρόχων υπηρεσιών πληρωμών, δηλαδή, της Euronet «Epay» και της Wordline.

Αντίθετα, στους πελάτες της Viva, που παρέχει εφαρμογές διασύνδεσης ταμειακών με POS, επιβάλουν, όπως αναφέρει η εταιρεία, μεγάλες χρεώσεις. H Viva δηλαδή, υποστήριξε ότι οι δύο εταιρείες δρουν εναρμονισμένα με τις Euronet και Worldline και με τον «τρόπο αυτό αποσπούν εκβιαστικά και αθέμιτα την πελατεία των υπόλοιπων παρόχων».

Από την πλευρά τους η Softone και Entersoft ανέφερεαν ότι μέσω των συνεργασιών τους με τις εταιρείες πληρωμών Worldline και Euronet-Epay, οι τελευταίες απορρόφησαν το σχετικό κόστος του λογισμικού διασύνδεσης υπέρ των εμπόρων που τοποθετείται, ετησίως, σε 25 έως 50 ευρώ ανά POS. Κι αυτό προκειμένου να προωθήσουν τις υπηρεσίες τους στην αγορά αποδοχής μέσων πληρωμής.

Μάλιστα, όπως πρόσθεσαν, ήδη από το 2023 είχε λάβει χώρα διαπραγμάτευση για αντίστοιχη συνεργασία και με τη Viva, η οποία όμως δεν τελεσφόρησε. Προσθέτουν ότι η Viva έχει συνάψει και ανακοινώσει συνεργασίες με άλλες εταιρείες λογισμικού για την προνομιακή αντιμετώπιση των πελατών τους. Ακόμη, σημειώνεται ότι, η SoftOne έχει, ήδη, εμπορικές συνεργασίες τόσο με τη Wordline και την ePay, ενώ η Entersoft μόνο με τη δεύτερη.


Η μάχη μεταξύ των παγκόσμιων μεγάλων δυνάμεων για τον προσεταιρισμό όσο το δυνατόν περισσότερων αφρικανικών χωρών είναι σε πλήρη εξέλιξη αλλά μερικές φορές περνάει «κάτω από το δικό μας ραντάρ». Το αμερικανικό υπουργείο εξωτερικών και το υπουργείο ενέργειας της Γκάνας ανακοίνωσαν την υπογραφή εμπορικής συμφωνίας με αντικείμενο την κατασκευή πυρηνικού εργοστασίου παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος στην Αφρικανική χώρα. Από την πλευρά της Γκάνας, την συμφωνία υπέγραψε η εταιρεία Nuclear Power Ghana (NPG) και από την αμερικανική η Regnum Technology Group.

 Η Regnum θα κατασκευάσει έναν πυρηνικό σταθμό για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας χρησιμοποιώντας την τεχνολογία των μικρών αρθρωτών πυρηνικών αντιδραστήρων, γνωστών περισσότερο ως small modular reactors (SMRs), που έχει αναπτύξει η αμερικανική NuScale Power (SMR NYSE). Εδώ πρέπει να σημειώσουμε πως η NuScale είναι η μοναδική εταιρεία που έχει αποκτήσει την άδεια των εποπτικών αρχών των ΗΠΑ για τους SMR της, αλλά ακόμα δεν έχει κατασκευάσει κανέναν από αυτούς.

Η αμερικανική επιτυχία είναι αξιοσημείωτη γιατί σίγουρα η πρότασή της προς την Γκάνα δεν ήταν η φθηνότερη ούτε είναι ακόμα δοκιμασμένη. Όταν λέμε φθηνότερη, εννοούμε πως οι αρχές της αφρικανικής χώρας δεν συζητούσαν μόνο με τους Αμερικανούς, αλλά και με την Ρωσική Rosatom, την Γαλλική EDF, την κινεζική China National Nuclear Corporation και την νοτιοκορεατική Kepco, σύμφωνα με τις πληροφορίες του Reuters.

Όπως δήλωσε μερικές μέρες αργότερα ο Joshua Volz, ανώτατος αξιωματούχος του αμερικανικού υπουργείου ενέργειας, οι ΗΠΑ γνωρίζουν πως η δυτική τεχνολογία είναι πιο ακριβή από αυτή της Rosatom, αλλά πρόσθεσε πως οι εταίροι τους από την Γκάνα έχουν αντιληφθεί πόσο περισσότερο πολύτιμη είναι μία μακράς πνοής σχέση με τις ΗΠΑ. Η προσπάθεια τόσων ισχυρών διεθνών παραγόντων της πυρηνικής βιομηχανίας στον άτυπο διαγωνισμό για την ανάθεση της κατασκευής πυρηνικού σταθμού από την κυβέρνησης της Γκάνας είναι ενδεικτική του μεγάλου ενδιαφέροντος που υπάρχει στην Αφρική για την πυρηνική ενέργεια.

Όπως δήλωσε μία άλλη ανώτατη αξιωματούχος του υπουργείου ενέργειας των ΗΠΑ, η Aleshia Duncan, η Γκάνα και άλλες αφρικανικές χώρες προσπαθούν να προωθήσουν μέσω της πυρηνικής ενέργειας την οικονομική τους ανάπτυξη, την ενεργειακή τους ασφάλεια και την απαλλαγή από τις εκπομπές αερίων του θερμοκηπίου. Η Duncan πρόσθεσε πως οι ΗΠΑ παραμένουν ένας ισχυρός και δεσμευμένος εταίρος που προσφέρει τεχνολογική εξειδίκευση και πόρους για την επιτυχημένη ανάπτυξη της πυρηνικής ενέργειας στην αφρικανική ήπειρο. Αυτό φαίνεται και από το γεγονός πως οι ΗΠΑ βρίσκεται σε στενή επαφή με την Κένυα Οι ΗΠΑ δεν είναι όμως η μόνη μεγάλη δύναμη που προσπαθεί να αναπτυχθεί πυρηνικά στην Αφρική. Κατά το Bloomberg, η Ρωσική Rosatom έχει ήδη ξεκινήσει την κατασκευή πυρηνικού σταθμού στην Αίγυπτο, ενώ τον Ιούνιο υπέγραψε σχετική συμφωνία και με την κυβέρνηση της Γουινέας.

Εκτός από αυτές τις κινήσεις, είναι σχεδόν βέβαιο πως η ρωσική επιχείρηση προσπαθεί να πάρει υπό τον έλεγχό της τα ορυχεία ουρανίου και τις εγκαταστάσεις εμπλουτισμού του που βρίσκονται στον Νίγηρα και μέχρι το τελευταίο πραξικόπημα στην χώρα λειτουργούσαν σαν μέρος της κρατικής γαλλικής πυρηνικής εταιρεία Orano. Οι αμερικανικές φιλοδοξίες είναι μεγάλες αλλά είναι βέβαιο πως θα αντιμετωπίσουν πολύ ισχυρό ανταγωνισμό, τουλάχιστον από την Ρωσία και την Κίνα, κυρίως στο επίπεδο του κόστους κατασκευής και της χρηματοδότησης αλλά και όσον αφορά στην ταχύτητα λήψης αποφάσεων και έναρξης των εργασιών κατασκευής των σταθμών.

Πέρα από αυτό, η επιλογή του μοντέλου SMR εμπεριέχει αρκετά σημαντικό ρίσκο, όχι μόνο γιατί είναι πολύ πιο ακριβό στην κατασκευή του από τα μοντέλα που χρησιμοποιούν οι Κινέζοι και οι Ρώσοι αλλά και γιατί είναι ουσιαστικά αδοκίμαστο. Αν οι ΗΠΑ θέλουν πραγματικά να πείσουν τις αφρικανικές χώρες να συνταχθούν μαζί τους σε αυτόν τον τομέα, θα πρέπει να κάνουν τεράστιες προσπάθειες και να μην χαλαρώσουν ούτε δευτερόλεπτο.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.

 

Διαβάστε Περισσότερα