H μεγάλη ώρα της Attica Bank, το mega deal για την Τέρνα Ενεργειακή, ξένοι επενδυτές στον ΑΔΜΗΕ, οι μικρομέτοχοι της Έκτερ, η απάτη στα crypto, το upside στα Πλαστικά Θράκης, ο γάμος χρυσού με Bitcoin και το ελληνικό χρέος

Ξεκινάει σήμερα (21 Οκτωβρίου) η διαπραγμάτευση της Τράπεζας Αττικής, μετά την ολιγοήμερη παύση προκειμένου να γίνει το reverse split. Ο αριθμός των μετοχών μειώνεται αφού για κάθε 100 παλιές οι μέτοχοι θα έχουν πλέον μία. Παράλληλα, ξεκινάει και η πολύ σημαντική αύξηση κεφαλαίου που θα αλλάξει άρδην τον ισολογισμό της τράπεζας και θα την ισχυροποιήσει καθιστώντας την τον πέμπτο τραπεζικό πυλώνα.

Το σημαντικό στην αύξηση κεφαλαίου που πρέπει να γνωρίζουν σήμερα οι επενδυτές είναι πως το δικαίωμα έχει υψηλή τιμή εκκίνησης, αφού είναι μεγάλη η αύξηση και η τιμή της μετοχής μικρή. Δηλαδή πολλαπλασιάζοντας επί 100 την τελευταία τιμή που είχε πριν την αναστολή, έχουμε τη σημερινή τιμή ουσιαστικά. Η τιμή της μετοχής θα ξεκινήσει από τα 0,5240 ευρώ και η τιμή του δικαιώματος θα είναι τα 210 ευρώ. Οι επενδυτές που θέλουν να ασκήσουν το δικαίωμα θα πρέπει επίσης να γνωρίζουν ότι έχει δύο στάδια η αύξηση. Το δικαίωμα που δίνει 677 μετοχές με 1,87 ευρώ έκαστη και τα warrants που έρχονται μετά και δίνουν μετοχές με προνομιακή τιμή 0,05 ευρώ. Ένα warrant δίνει 3,5 μετοχές.

Η αγορά μετά την ανακοίνωση της συμφωνίας για είσοδο της Fiera Capital με 12 εκατ. ευρώ και τα κολακευτικά σχόλια για τη διοίκηση της τράπεζας από το γνωστό fund, περιμένουν και άλλες παρόμοιες ανακοινώσεις. Στην αγορά υπάρχει αισιοδοξία ότι η αύξηση θα πάει πολύ καλά και η μετοχή επίσης σε βάθος χρόνου.


Στις 23 Οκτωβρίου θα διεξαχθεί η έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ με θέμα την πώληση της Τέρνα Ενεργειακή. Απαιτείται απαρτία 20% και το βασικό θέμα αναμένεται να περάσει χωρίς να χρειαστεί νέα Γενική Συνέλευση.


Λεπτομέρειες για την πώληση του 20% της Αριάδνη στην State Grid, του φορέα υλοποίησης της διασύνδεσης Αττικής-Κρήτης, έδωσε ο ΑΔΜΗΕ και ανέφερε πως ανήλθε στα 62 εκατ. ευρώ. Σύμφωνα με χρηματιστηριακά γραφεία πρόκειται για ένα πολύ καλό τίμημα, καθώς με βάση τον τελευταίο ισολογισμό της Αριάδνη, τα ίδια κεφάλαια ήταν στα 201 εκατ. ευρώ και ο καθαρός δανεισμός στα 350 εκατ. ευρώ. Στελέχη της αγοράς αναφέρουν πως το τελευταίο διάστημα έχουν τοποθετηθεί αρκετοί ξένοι επενδυτές στη μετοχή, καθώς βλέπουν ισχυρές προοπτικές μέσω του μεγάλου επενδυτικού προγράμματος. Έτσι η μετοχή έχει βρεθεί σε υψηλά 14 μηνών.


Περιθώριο ανόδου 100% και κάτι εντοπίζει η Eurobank Equities για τη μετοχή της Πλαστικά Θράκης και έδωσε δίκαιη τιμή τα 7,70 ευρώ. Η χρηματιστηριακή σε βάθος 12 μηνών πιστεύει πως η δίκαιη αποτίμηση μεταξύ 294 εκατ. ευρώ και 392 εκατ. ευρώ. Όπως αναφέρει παρά τις προκλήσεις, οι μεσοπρόθεσμες προοπτικές είναι θετικές και η μετοχή έχει μεγάλο discount. Όπως σημειώνει η αναλύτρια, η Πλαστικά Θράκης «παίζει» με δείκτη EV/EBITDA (2025 εκτίμηση) κάτω από 4 φορές έναντι του μέσου όρου των ομοειδών που είναι 8 φορές και χαρακτηρίζει τεράστιο το discount. Παρά τις μεγάλες επενδύσεις και τα μερίσματα που έχει δώσει ο καθαρός δανεισμός είναι χαμηλός και θα παραμείνει κάτω από μισή φορά ως προς τα EBITDA λόγω των ισχυρών ελεύθερων ταμειακών ροών που περιμένει ότι θα έχει την περίοδο 2024-26.


Στις 11 Νοεμβρίου θα γίνει η έκτακτη γενική συνέλευση της ΕΚΤΕΡ, η οποία θα αποφασίσει τη συγχώνευση της εταιρείας με την Ενεργειακός Κόμβος. Η Ενεργειακός Κόμβος ανήκει στον βασικό μέτοχο κατά 44% με την ΕΚΤΕΡ να έχει αγοράσει πριν 11 μήνες περίπου το 56%. Προφανώς και μέτοχοι μειοψηφίας θα ζητήσουν εξηγήσεις για τη σχέση ανταλλαγής καθώς και αν η συγχώνευση οδηγεί σε απόκτηση πτυχίου έβδομης τάξης που θα απελευθερώσει την εταιρεία από το όριο που έχει σήμερα στο ανεκτέλεστο.


Η αποκάλυψη της πρόσφατης υπόθεση της απάτης των κρυπτονομισμάτων δείχνει πόσο αφελές και απαίδευτο είναι το επενδυτικό κοινό στην Ελλάδα. Ανάμεσα στα θύματα υπάρχουν και «επενδυτές» που πείστηκαν να πάρουν καταναλωτικό δάνειο από τράπεζες για να μπουν σε αυτήν την απίστευτη «επενδυτική ευκαιρία» και να μεγιστοποιήσουν το κέρδος τους.

Μάλιστα οι επιτήδειοι φαίνεται να είχαν έτοιμο το προϊόν δίνοντας χρηματοδοτική λύση «πακέτο» για όσους δεν είχαν την κατάλληλη ρευστότητα. Όσοι επενδυτές ζήτησαν πίσω τα χρήματα τους ενώ η «πυραμίδα» έτρεχε τους ζητήθηκε να πληρώσουν τον φόρο(!!!) υπεραξίας από τα κέρδη της τοποθέτησής τους. Το εξωφρενικό της υπόθεσης είναι ότι οι μεσάζοντες ισχυρίστηκαν ότι δεν μπορούσαν να συμψηφίσουν το φόρο της υπεραξίας με το κέρδος της συναλλαγής λόγω της μεταφοράς των κεφαλαίων από άλλες χώρες. Εννοείται φυσικά ότι όλοι οι μεσάζοντες εμφανίζονται στην πλευρά των θυμάτων ισχυριζόμενοι ότι έχουν χάσει και οι ίδιοι χρήματα.


Στον ΟΛΠ το τρίτο τρίμηνο της προβλήτας ΙΙ και ΙΙΙ έκλεισε τελικά με μείωση της κίνησης εμπορευματοκιβωτίων 3,8%. Ο Σεπτέμβριος ήταν μέχρι τώρα ο καλύτερος μήνας της χρονιάς σε ό,τι αφορά τη σύγκριση του με πέρυσι εμφανίζοντας μείωση 2,3% το οποίο μεταφράζεται στην διακίνηση 387,2 χιλιάδων εμπορευματοκιβωτίων. Το εννεάμηνο τέλος εμφανίζει επιβράδυνση 9,7% μαζεύοντας αρκετά το ρυθμό κίνησης των εμπορευματοκιβωτίων στους προβλήτες ΙΙ και ΙΙΙ. Το πέρασμα των στενών της Ερυθράς Θάλασσας και η ένταση στην Μ. Ανατολή δημιουργούν προβλήματα στην εφοδιαστική αλυσίδα με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την ομαλή ροή φορτίων στο λιμάνι του Πειραιά.


Στο 145% επί του ΑΕΠ προβλέπει η Goldman Sachs ότι θα διαμορφωθεί ο δείκτης δημόσιου χρέους το 2025. Αυτό σημαίνει ότι ο δείκτης θα μειωθεί κατά 3,2 ποσοστιαίες μονάδες χαμηλότερα από την προηγούμενη πρόβλεψή της στο 207% για το 2020.

Η πρόβλεψη του οίκου αξιολόγησης συμπεριλαμβάνει τα νεότερα αναθεωρημένα στοιχεία για το ΑΕΠ και διατηρεί σταθερές τις αναπτυξιακές και δημοσιονομικές παραδοχές του μεσοπρόθεσμου δημοσιονομικού σχεδίου που παρουσιάστηκε νωρίτερα το μήνα.

Η αναθεώρηση του ΑΕΠ στηρίζει τη διαρθρωτικά εποικοδομητική θέση που έλαβε η Goldman Sachs για την ελληνική οικονομία. Με δεδομένα τα μακροοικονομικά σστοιχεία καθώς και τις θετικές προοπτικές των οίκων αξιολόγησης, οι αναλυτές συνεχίζουν να θεωρούν ότι η ελληνική οικονομία είναι σε πλεονεκτική θέση για να κερδίσει μια ακόμη αναβάθμιση της αξιολόγησης στις προσεχείς αναθεωρήσεις, δηλαδή, της Fitch στις 22 Νοεμβρίου και της Scope Ratings στις 6 Δεκεμβρίου.

Όπως αναφέρουν οι αναλυτές του οίκου, σχολιάζοντας την αναθεώρηση των στοιχείων, μετά από δύο χρόνια ισχυρής ανάπτυξης, με την ελληνική οικονομία να συνεχίζει να παρουσιάζει μια ισχυρή δυναμική, η ΕΛΣΤΑΤ αναθεώρησε επί τα βελτίω το ονομαστικό και πραγματικό ΑΕΠ κατά 2,2% στη δεύτερη ετήσια εκτίμησή της.

Σημειώνεται ότι η αύξηση του πραγματικού ΑΕΠ το 2023 αναθεωρήθηκε στο 2,3% σε ετήσια βάση, έναντι 2% προηγουμένως, και η αύξηση του ονομαστικού ΑΕΠ αυξήθηκε επίσης στο 8,3%, έναντι 6,6% προηγουμένως. Όλες οι συνιστώσες του πραγματικού ΑΕΠ αυξήθηκαν το 2023, με «αιχμή του δόρατος» τις επενδύσεις (ακαθάριστος σχηματισμός παγίου κεφαλαίου, αύξηση 6,6% σε ετήσια βάση) με την ισχυρή αύξηση της ιδιωτικής κατανάλωσης (αύξηση 2% σε ετήσια βάση) να ακολουθεί.


Ο κόσμος των διαπραγματεύσιμων αμοιβαίων κεφαλαίων, γνωστών διεθνώς ως ETFs (Exchange Traded Funds) μεγαλώνει όλο και περισσότερο. Μία από τις πιο πρόσφατες νέες «κυκλοφορίες» είναι το BTGD, το οποίο διαπραγματεύεται από την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου στο χρηματιστήριο Nasdaq. Η επωνυμία την οποία αντιπροσωπεύει αυτό το σύμβολο είναι η παρακάτω: STKD Bitcoin and Gold ETF. Όπως αναφέρεται στην σχετική ανακοίνωση που δημοσιεύθηκε στο www.businesswire.com και συνόδευσε την έναρξη της διαπραγμάτευσής του, το BTGD είναι το πρώτο ETF που συνδυάζει το ψηφιακό νόμισμα, δηλαδή το Bitcoin, με το φυσικό νόμισμα, δηλαδή τον χρυσό.

Η ανακοίνωση προσθέτει πως το BTGD δίνει στους επενδυτές την δυνατότητα να επενδύσουν ταυτόχρονα σε δύο σχετικά σπάνια περιουσιακά στοιχεία τα οποία είναι πιθανόν να τους προστατεύσουν από μελλοντική μεγάλη άνοδο του πληθωρισμού ή από μία μεγάλη νομισματική υποτίμηση.

Όπως διαπιστώνουμε διαβάζοντας την περίληψη του ενημερωτικού δελτίου που είχε υποβληθεί στην αμερικανική επιτροπή κεφαλαιαγοράς (SEC), το BTGD αποκτά έκθεση στο ψηφιακό νόμισμα μέσω της επένδυσης σε παράγωγα προϊόντα όπως τα futures και σε απλούστερα προϊόντα όπως τα αμοιβαία κεφάλαια και δεν επιδιώκει την έκθεση στο Bitcoin μέσω απ’ ευθείας αγορών στην spot αγορά. Αντίστοιχα, στο δελτίο βλέπουμε πως το BTGD δεν κατέχει χρυσό σε φυσική μορφή ούτε χρυσά νομίσματα και πως αποκτά έκθεση στο κίτρινο μέταλλο μέσω συμβολαίων futures στις αγορές παραγώγων και μέσω επένδυσης σε άλλα αμοιβαία κεφάλαια.

Για την ακρίβεια, το BTGD θα επενδύει σε futures χρυσού και Bitcoin, αμοιβαία κεφάλαια που παρέχουν έκθεση στον χρυσό και το Bitcoin, μετρητά και ισοδύναμα μετρητών και συμφωνίες reverse repos. Παρά λοιπόν το γεγονός πως το BTGD υπόσχεται έκθεση στα δύο αυτά περιουσιακά στοιχεία, είναι σαφές πως η έκθεση αυτή είναι έμμεση και υπό αυτή την έννοια, το BTGD δεν είναι ένα κλασσικό ETF αλλά περισσότερο ένα ETP (Exchange Traded Product). Προχωρώντας λίγο παραπέρα μαθαίνουμε τι σημαίνει το ακρωνύμιο STKD που βρίσκεται στην επωνυμία του προϊόντος.

Είναι μία συντόμευση της λέξης stacked, η οποία χρησιμοποιείται σε συνεργασία με την returnstackedetfs.com και παραπέμπει σε μία συγκεκριμένη επενδυτική τακτική. Η τακτική αυτή συνίσταται στο συνδυασμό δύο συγκεκριμένων επενδύσεων με τρόπο που στοχεύει στην ενίσχυση των αποδόσεων. Στην περίπτωση του BTGD, αυτό σημαίνει κυριολεκτικά πως ο χρυσός στοιβάζεται πάνω στο Bitcoin ή το αντίστροφο.

Στην πραγματικότητα, αυτό που γίνεται είναι πως τα δύο αυτά περιουσιακά στοιχεία βρίσκονται στο ίδιο χαρτοφυλάκιο και χρησιμοποιούνται ως ενέχυρο για την ανάληψη δανεισμού. Μέσω αυτού του δανεισμού αγοράζονται περιουσιακά στοιχεία ίσης αξίας, έτσι ώστε να διπλασιαστεί το ενεργητικό του BTGD. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρεται στο ενημερωτικό και προωθητικό υλικό, για κάθε ένα δολάριο που επενδύει, ο κάτοχος του BTGD αποκτά έκθεση σε δύο δολάρια, ένα σε Bitcoin και ένα στον χρυσό. Για να το πούμε πιο απλά, το BTGD θα δανείζεται χρήματα ίσης αξίας με την αρχική επένδυση και θα την διπλασιάζει σε αξία, κρατώντας μία πλήρη ισορροπία ανάμεσα στον χρυσό και το Bitcoin.

Εδώ βέβαια υπάρχει ένα πρόβλημα, καθώς οι τιμές των δύο αυτών περιουσιακών στοιχείων δεν κινούνται σχεδόν ποτέ με τον ίδιο τρόπο, πράγμα που σημαίνει πως θα είναι πρακτικά αδύνατον να επιτυγχάνεται συνεχώς η κατανομή 50% - 50% μέσα στο χαρτοφυλάκιο. Στο ενημερωτικό δελτίο διαβάζουμε πως τουλάχιστον μία φορά τον μήνα οι διαχειριστές του BTGD θα προχωρούν σε εξισορροπητικές κινήσεις προκειμένου να επαναφέρουν την αναλογία 50% - 50%. Ενδιαφέρον και πρωτότυπο φαίνεται λοιπόν το BTGD, αλλά αν κάποιος αποφασίσει να επενδύσει σε αυτό θα πρέπει οπωσδήποτε να διαβάσει καλά το ενημερωτικό του δελτίο γιατί τα πράγματα δεν είναι καθόλου απλά.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.