H ώρα της ισχυρής Εθνικής, η βροχή των deals στην πληροφορική, ο κλάδος των ανελκυστήρων, η μεγάλη έξοδος από το ταμπλό, η εβδομάδα που κρίνει το πρόσημο, η χαμένη μπάλα στην ΕΛΤΟΝ και η Σ. Αραβία στον αστερισμό της ΑΙ

Μεγάλη Τετάρτη θα ανακοινώσει αποτελέσματα πρώτου τριμήνου η Εθνική Τράπεζα και αναμένοντα ιδιαιτέρως θετικά, ενώ στην ενημέρωση των αναλυτών προφανώς και η διοίκηση θα δώσει πληροφόρηση για το μέρισμα και αν υπάρχει κάποια εξέλιξη αλλά και φυσικά στην πορεία των εσόδων από τόκους στα επιτόκια χορηγήσεων και καταθέσεων. Η Optima Bank περιμένει καλή πορεία με λίγο υψηλότερα καθαρά κέρδη λόγω συγκράτησης των εξόδων και παρά την υποχώρηση των καθαρών εσόδων από τόκους και των εσόδων από προμήθειες.

Τα καθαρά κέρδη αναμένονται 318 εκατ. ευρώ από 314,5 εκατ. ευρώ στο αντίστοιχο περσινό πρώτο τρίμηνο. Τα καθαρά έσοδα από τόκους θα έχουν μία μικρή υποχώρηση 4% και αναμένονται στα 600,1 εκατ. ευρώ με τα έσοδα από προμήθειες να υποχωρούν στα 94,3 εκατ. ευρώ από 109,1 εκατ. ευρώ. Η Optima Bank επαναδιατυπώνει τη σύσταση αγοράς για τη μετοχή με τιμή στόχο 9,20 ευρώ, που υποδηλώνει περιθώριο ανόδου 21,7%.


Ο κλάδος της πληροφορικής ήταν την εβδομάδα που πέρασε το κυρίαρχο θέμα συζήτησης μεταξύ των επενδυτών, αλλά και των στελεχών της αγοράς. Η εξαγορά της Epsilon Net έδωσε ώθηση στον κλάδο για πολλούς λόγους. Αρχικά να τονίσουμε πως απελευθερώνει ρευστότητα από τα χαρτοφυλάκια. Ειδικά των θεσμικών η ρευστότητα θα πάει και πάλι σε μετοχές και μεγάλο μέρος ίδιου κλάδου.

Έτσι είδαμε ρευστοποιήσεις στην τιμή της δημόσιας πρότασης των 12 ευρώ στην Epsilon Net και αγορές μετοχών σε Quest, Performance, Ideal, αλλά και μικρότερων εταιρειών όπως Ίλυδα και Q&R. Επίσης η εξαγορά έγινε με υψηλούς δείκτες αποτίμησης και είναι η δεύτερη μεγάλη εξαγορά μετά την Entersoft. Άρα οι δείκτες αυτοί πλέον αποτελούν βάση υπολογισμού για σύγκριση. Η στήλη θα πει πως στις περιπτώσεις των δύο αυτών εταιρειών που θα αποχωρήσουν από το Χ.Α. (Entersoft και Epsilon Net) οι δημόσιες προτάσεις έγιναν σε ιστορικά υψηλά τιμές και όχι όπως γινόταν παλαιότερα, όπου έφευγαν εταιρείες σε εξευτελιστικές τιμές.

Επίσης το Χρηματιστήριο επιτέλεσε το ρόλο του και πρόσφερε «βήμα» σε αυτές τις εταιρείες, δίνοντας τη δυνατότητα να γίνουν γνωστές, να αναπτυχθούν, να μεταπηδήσουν από την Εναλλακτική Αγορά στην Κύρια Αγορά, να αποκτήσουν μεγάλους επενδυτές, εγχώριους και ξένους στο μετοχολόγιό τους και να έρθουν μεγάλοι επενδυτές να τις εξαγοράσουν ή να συμμαχήσουν με τους βασικούς μετόχους και να τις αφαιρέσουν από το ταμπλό. Η απώλεια των δύο αυτών εταιρειών όταν ολοκληρωθούν όλες οι διαδικασίες και διαγραφούν θα στοιχίσει στην αποτίμηση του Χρηματιστηρίου περίπου 900 εκατ. ευρώ.


Deal δεν είχαμε μόνο σε μεγάλες εταιρείες αλλά και σε λιγότερες όπως την Doppler. Πολλοί αγνοούν ακόμα και την ύπαρξή της καθώς δεν έχει δώσει αφορμές για σχολιασμό. Διαπραγματεύεται στην Εναλλακτική Αγορά και την εντόπισε το fund του Νίκου Καραμούζη. Θα αποκτήσει το 35% σε χαμηλή βέβαια τιμή έναντι της τρέχουσας, αλλά αποκτά πλέον προοπτική η εταιρεία που είχε ταλαιπωρηθεί από έλλειψη ρευστότητας. Δραστηριοποιείται σε ένα hot κλάδο (κατασκευάζει ανελκυστήρες) με την ανοικοδόμηση στην Ελλάδα να αυξάνεται ραγδαία. Η αποτίμησή της είναι 10 εκατ. ευρώ.


Υψηλές επενδύσεις 30 εκατ. ευρώ θα κάνει το 2024 η Πλαστικά Θράκης δίνοντας έμφαση στην οργανική ανάπτυξη. Από τις επενδύσεις που έκανε το 2023 περιμένει βελτίωση EBITDA περίπου 4 εκατ. ευρώ. Η διοίκηση στην ενημέρωση των αναλυτών ανέφερε πως στοχεύει στην οργανική ανάπτυξη, κοιτάζει νέες αγορές, εστιάζει σε προϊόντα με καλά περιθώρια και παράλληλα αναπτύσσει όλους τους τομείς που δραστηριοποιείται. Ειδικά στον αγροτικό τομέα στοχεύει σε μεγάλη αύξηση των στρεμμάτων θερμοκηπίων που διαθέτει μέχρι το 2026 και παράλληλα να αναπτύξει και νέα προϊόντα. Για το πρώτο τρίμηνο περιμένει βελτίωση EBITDA 5-10%, ενώ για το σύνολο της χρήσης περιμένει αύξηση, αλλά δεν αναφέρθηκε σε συγκεκριμένο ποσοστό λόγω της αβεβαιότητας που προκαλεί ο γεωπολιτικός κίνδυνος.


Μεγάλη προσοχή σε όσους δεν έχουν δημοσιεύσει αποτελέσματα και βρίσκονται σε κακό επιχειρηματικό φεγγάρι. Αν δεν δημοσιεύσουν ως το πρωί της 1ης Μαΐου θα μπουν σε αναστολή διαπραγμάτευσης. Αν τα κεφάλαιά τους γυρίσουν αρνητικά θα μπουν σε επιτήρηση. Και οι δύο κατηγορίες πλέον με βάση τα όσα φημολογούνται για τον νέο κανονισμό του ΧΑ έχουν πεπερασμένο χρονικό όριο διαμονής.


Η ερχόμενη εβδομάδα θα κρίνει και το πρόσημο του μήνα. Η απόδοση είναι ελαφρώς θετική (1,8%) επιβεβαιώνοντας την παράδοση που θέλει τον Απρίλιο να κλείνει θετικός στο 70% τα τελευταία 25 χρόνια. Οι μέσες ημερήσιες συναλλαγές προσεγγίζουν τα 130 εκατ. ευρώ αυξημένες κατά 82% σε σχέση με τον περυσινό Απρίλιο. Αν και η Μ. Τετάρτη 1η Μαΐου είναι εργάσιμη, συνεδρίαση στο ΧΑ δεν θα έχουμε.


Πέρα από τις συναλλαγές η κατάσταση στο ταμπλό εξελίσσεται ανησυχητικά: Οι δημόσιες προτάσεις ναι μεν αυξάνουν το ενδιαφέρον και δίνουν ρευστότητα στους κωδικούς δημιουργώντας υπερτιμήματα και υπεραξίες, από την άλλη ωστόσο αποψιλώνουν το περιεχόμενο του ΧΑ. Την εβδομάδα που πέρασε «χάσαμε» δύο ακόμα εταιρίες. REDS και Epsilon Net παίρνουν μάλλον την άγουσα για την έξοδο και μαζί με την Entersoft ήδη μετράμε τρεις αποχωρήσεις με προοπτική να γίνουν σύντομα τέσσερις αν πιστέψουμε την φημολογία που αφορά ζυμώσεις εξαγορών στον κλάδο ενέργειας. Έχει επισημανθεί επανειλημμένως ότι οι εταιρίες ακινήτων δεν είναι αυτές που θα δημιουργήσουν επενδυτικό ενδιαφέρον. Θα πάρουμε τελικώς την αξιολόγηση της ώριμης αγοράς, αλλά δεν θα έχουμε εισηγμένες εταιρίες.


Χάθηκε η μπάλα στην Έλτον αφού η εταιρία σε μια χρονιά που το τζίρος μειώθηκε 9%, η καθαρή κερδοφορία έπεσε 93% στα 920 χιλιάρικα από 13,5 εκατ. ευρώ πέρυσι. Μάλιστα η επίδοση του β’ εξαμήνου έβγαλες ζημιές για την εταιρία σχεδόν 520 χιλ. ευρώ. Η μεγάλη αυτή υστέρηση αποδίδεται στον εξορθολογισμό του μικτού περιθωρίου κέρδους και στη «λογιστική ζημία αποπληθωρισμού των μη νομισματικών στοιχείων της θυγατρικής εταιρείας στην Τουρκία». Η Τουρκία πραγματοποίει το 7% των ενοποιημένων πωλήσεων και το σύνολο ενεργητικού αντιπροσωπεύει το 5,7% του ομίλου.  

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου της εταιρίας «το 2023 ήταν μια απόλυτα ικανοποιητική χρονιά για την ΕΛΤΟΝ» σε σχέση με τα αποτελέσματα του ανταγωνισμού. Μέρισμα πάντως οι μέτοχοι δεν θα πάρουν σε αντίθεση με τα διευθυντικά στελέχη και τα μέλη Διοίκησης που αύξησαν τις συνολικές αποδοχές τους από 1,09 εκατ. ευρώ το 2022 σε 1,44 εκατ. ευρώ το 2023.


H μετοχή της CVC Capital Partners, εταιρείας private equity, εκτοξεύτηκε 24% στο ντεμπούτο της στο χρηματιστήριο του Άμστερνταμ μετά την επιτυχή άντληση $2,15 δισ. στη δημόσια εγγραφή της που ολοκλήρωσε μια χρηματιστηριακή εισαγωγή που είχε καθυστερήσει. Η τιμή της μετοχής στη δημόσια εγγραφή ήταν τα 14 ευρώ. Το ΙΡΟ της CVC Capital Partners ήταν το δεύτερο μεγαλύτερο στην Ευρώπη φέτος. Η εισαγωγή της CVC είχε αναβληθεί δύο φορές τα δύο τελευταία χρόνια λόγω της μεταβλητότητας στις αγορές.

Η εταιρεία private equity διαχειρίζεται assets γύρω στα 186 δισ. ευρώ και έχει ποσοστά σε επιχειρήσεις όπως την ελβετική κατασκευάστρια ρολογιών Breitling και την Lipton Teas. Goldman Sachs, JPMorgan και Morgan Stanley ήταν οι επενδυτικές τράπεζες που συντόνισαν την προσφορά μετοχών. Η μετοχή έκλεισε στα 17,2 ευρώ στο Άμστερνταμ.

Στην Ελλάδα η CVC Capital Partners ξεκίνησε τον επενδυτικό της κύκλο το 2016 με επενδύσεις στον τομέα της υγείας με την απόκτηση αρχικά του νοσοκομείου Metropolitan και στη συνέχεια του ομίλου Υγεία, συστήνοντας τον όμιλο Hellenic Helthcare.


Κανείς δεν φαντάζεται τη Σαουδική Αραβία ως ένα διεθνές κέντρο έρευνας και τεχνολογίας, ειδικά στον πιο «ζεστό» τομέα αυτής της εποχής, την τεχνητή νοημοσύνη. Επειδή όμως την φαντάζεται έτσι ο διάδοχος του θρόνου πρίγκηπας Μοχάμεντ Μπιν Σαλμάν, καλό είναι να μην είμαστε πολύ βιαστικοί.

Ένα ρεπορτάζ των New York Times μας δίνει μία σαφή εικόνα των φιλοδοξιών του πρίγκηπα και βέβαια της ίδιας της χώρας την οποία στην ουσία διοικεί εδώ και μερικά χρόνια. Τα χρήματα που προτίθεται να διαθέσει για αυτόν τον σκοπό το αραβικό βασίλειο είναι πάρα πολλά, πολύ παραπάνω από τα ποσά που κατά καιρούς ακούμε πως διαθέτουν διάφορες δυτικές χώρες.

Νωρίτερα φέτος, δημιουργήθηκε ένα επενδυτικό ταμείο με κεφάλαια ύψους 100 δισεκατομμυρίων δολαρίων σκοπός του οποίου είναι οι τεχνολογικές επενδύσεις με έμφαση στα θέματα τεχνητής νοημοσύνης. Αυτή την εποχή, σύμφωνα με την αμερικανική εφημερίδα, Σαουδάραβες αξιωματούχοι συζητούν με τον γίγαντα του αμερικανικού venture capital, την εταιρεία Andreesen Horowitz (γνωστή και ως a16z) και άλλους επενδυτές, με σκοπό την επένδυση 40 δισεκατομμυρίων δολαρίων σε εταιρείες που ασχολούνται με την τεχνητή νοημοσύνη.

Τον Μάρτιο, η κυβέρνηση της χώρας ανακοίνωσε πως θα επενδύσει 1 δισεκατομμύριο δολάρια για την ενίσχυση εταιρειών startup με αντικείμενο την τεχνητή νοημοσύνη, προσπαθώντας να προσελκύσει επιχειρηματίες από όλον τον κόσμο στην Σαουδική Αραβία. Οι επενδύσεις στην τεχνητή νοημοσύνη είναι ενταγμένες στο πρόγραμμα μετασχηματισμού της οικονομίας της χώρας που είναι περισσότερο γνωστό ως «Vision 2030» και δεν αποτελούν κάποια προσπάθεια της χώρας να ακολουθήσει την πιο πρόσφατη «μόδα».

 Κατά την διάρκεια ομιλίας του με θέμα την Τεχνητή Νοημοσύνη το 2020, ο Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν είχε απευθύνει κάλεσμα προς όλο τον κόσμο της τεχνολογίας για να «κυνηγήσουν μαζί» τα όνειρά τους στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης μέσα στην Σαουδική Αραβία. Σύμφωνα με τους New York Times, στο κάλεσμα του πρίγκηπα έχουν ήδη ανταποκριθεί ορισμένοι διακεκριμένοι επιστήμονες.

 Ένας από αυτούς είναι ο Juergen Schmidhuber, ο οποίος διευθύνει ένα πρόγραμμα τεχνητής νοημοσύνης στο Πανεπιστήμιο King Abdullah University of Science and Technology (KAUST). Το συγκεκριμένο Πανεπιστήμιο βρίσκεται στο κέντρο της σαουδαραβικής προσπάθειας για την έρευνα πάνω στην τεχνητή νοημοσύνη και αυτή την περίοδο ετοιμάζει το supercomputer Shaheen 3. Ο υπολογιστής αυτός θα είναι ένας από τους πιο γρήγορους στην περιοχή της Μέσης Ανατολής και, σύμφωνα με τον Schmidhuber, θα είναι καλύτερος και γρηγορότερος από τους supercomputers οποιουδήποτε άλλου Πανεπιστημίου στον κόσμο.

Μόνο οι μικροεπεξεργαστές που έχει παραγγείλει το KSAUT αξίζουν περίπου 100 εκατομμύρια δολάρια και οι περισσότεροι από αυτούς θα έλθουν από την Nvidia. Με μία προϋπόθεση όμως, την λήψη της σχετικής έγκρισης από τις αμερικανικές αρχές εθνικής ασφαλείας. Θεωρητικά δεν θα υπήρχε κάποιο ιδιαίτερο πρόβλημα για την λήψη αυτής της άδειας εξαγωγής microchips.

Σύμφωνα όμως με την εφημερίδα, η παρουσία πολλών κινέζων φοιτητών και ερευνητών στο Πανεπιστήμιο KSAUT προβληματίζει τους αμερικανούς αξιωματούχους που φοβούνται πως κάποιοι από τους Κινέζους μπορεί να «κλέψουν» τεχνολογικά μυστικά των ΗΠΑ και να τα μεταφέρουν στην χώρα τους.

Αυτό είναι ένας μεγάλος πονοκέφαλος για την σαουδαραβική πλευρά, καθώς κινδυνεύει να βρεθεί ανάμεσα στον μεγάλο ανταγωνισμό ΗΠΑ – Κίνας στον τομέα της τεχνολογίας και της τεχνητής νοημοσύνη και ίσως χρειαστεί να «διαλέξει πλευρά» προκειμένου να προχωρήσει τις τεχνολογικές της φιλοδοξίες. Αν θα έπρεπε να στοιχηματίσουμε, θα λέγαμε πως ο πρίγκηπας θα συνταχθεί με την αμερικανική πλευρά, τουλάχιστον για μερικά χρόνια.

 

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.