Στην αγορά είχε καλλιεργηθεί η προσδοκία ότι τα αποτελέσματα της Τράπεζας Πειραιώς θα αποτελέσουν ευχάριστη έκπληξη και όντως αυτά ήταν εξαιρετικά και αν δούμε το σύνολο, ήτοι μαζί με τις προοπτικές, ήταν καλύτερα από αυτά που αναμένονταν. Το επικαιροποιημένο business plan βάζει ακόμα πιο ψηλά τον πήχη και στρώνει το έδαφος για ένα πετυχημένο placement από το ΤΧΣ, το οποίο έρχεται στις επόμενες μέρες. Οι στόχοι για την περίοδο 2024-2026 βάζουν ψηλά τον πήχη της κερδοφορίας και συγκεκριμένα στο 1 δισ. ευρώ, εξέλιξη που θα φέρει ακόμα μεγαλύτερη βελτίωση στα ίδια κεφάλαια.
Παράλληλα ο δείκτης μη εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων από 3,5% που διαμορφώθηκε το 2023 πάει στις 2,5 φορές το 2026, δηλαδή εξαιρετικά χαμηλός. Ήδη το 3,5% ήταν καλύτερο από τις εκτιμήσεις και της διοίκησης. Το σημαντικό είναι πλέον ότι υπάρχει πρόβλεψη για διανομή μερίσματος από τα κέρδη του 2023 (800 εκατ. ευρώ σε δημοσιευμένη βάση) σε ποσοστό 10%. Όμως σταδιακά αναμένεται να φτάσει στο 50% η διανομή για τους μετόχους με εκτίμηση το 2025.
Το τέταρτο τρίμηνο όπως ανέφερε και ο διευθύνων σύμβουλος, Χρήστος Μεγάλου, είναι ιστορικά το ισχυρότερο με κέρδη ανά μετοχή 0,25 ευρώ και 20% απόδοση ιδίων κεφαλαίων, ωθώντας τα ετήσια κέρδη στα 0,80 ευρώ ανά μετοχή και την απόδοση των κεφαλαίων στο 17%.
Το χαρτοφυλάκιο εξυπηρετούμενων ανοιγμάτων της Τράπεζας αυξήθηκε κατά 5% ετησίως το 2023, φτάνοντας στα 30,1 δισ. ευρώ. Η καθαρή πιστωτική επέκταση προήλθε από τις επιχειρήσεις, με τους κλάδους ενέργειας και μεταφορών να κατέχουν το μεγαλύτερο μερίδιο, ενώ η πιστωτική επέκταση υποστηρίχθηκε επίσης από την ηγετική θέση της Πειραιώς στην ανάληψη δανείων του Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, από τα οποία περίπου 250 εκατ. έχουν ήδη εκταμιευθεί.
Οι καταθέσεις πελατών συνεχίζουν να αυξάνονται, φτάνοντας τα €59,6 δισ. στο τέλος Δεκεμβρίου 2023, αυξημένες κατά 2% τόσο σε ετήσια όσο και σε τριμηνιαία βάση. Συνολικά, η διαφοροποιημένη και σταθερή δομή καταθέσεων του Ομίλου αποτελεί βασικό πλεονέκτημα, με τις καταθέσεις της ευρείας λιανικής βάσης να αποτελούν το 51% της συνολικής βάσης καταθέσεων.
Σε δύο βασικούς άξονες βασίζεται το νέο business plan της ΔΕΗ, ύψους 4 δισ. ευρώ. Σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο CEO Γιώργος Στάσσης στο 5ο Φόρουμ για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη και την Ανατολική Μεσόγειο, στην Ουάσιγκτον, ο ένας άξονας είναι οι «καθαρές» τεχνολογίες και ο δεύτερος η ευέλικτη χωρητικότητα.
Σε ό,τι αφορά τις «καθαρές» τεχνολογίες θα καταβληθεί προσπάθεια να αναπτυχθούν όσο το δυνατόν πιο γρήγορα.
Οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, όπως η ηλιακή και η αιολική είναι σαφώς πολύ φθηνότερες από οποιαδήποτε άλλη μορφή. Παρόλα αυτά έχουν περιορισμούς. Στο σημείο αυτό υπεισέρχεται ο δεύτερος άξονας, αυτός της ευελιξίας και , φυσικά, οι ευέλικτες τεχνολογίες όπως το φυσικό αέριο, οι μπαταρίες ή και τα αντλιοστάσια. Οι τεχνολογίες αυτές θα συνεχιστούν και στα επόμενα χρόνια θα γίνουν ακόμη πιο σημαντικές. Παράλληλα, το άνοιγμα του πεδίου δραστηριότητας εκτός από την Ελλάδα και στη Βόρεια Μακεδονία, τη Βουλγαρία και τη Ρουμανία δίνει στη ΔΕΗ μια ευκαιρία να αναπτυχθεί περισσότερο στην περιοχή των Βαλκανίων.
Η Εθνική Τράπεζα παρουσίασε χθες στους δημοσιογράφους τη νέα εταιρική της εικόνα. Αυτό δεν είναι η είδηση της ημέρας γιατί είχε προηγηθεί το δελτίο τύπου για το rebranding της περασμένης εβδομάδας. Εντύπωση στη χθεσινή εκδήλωση έκαναν δύο πράγματα. Πρώτον, η μεγάλη αλλαγή του ίδιου του Παύλου Μυλωνά. Ο CEO της Εθνικής έχει καταφέρει να κερδίσει φίλους και εχθρούς τον τελευταίο καιρό, τόσο με τις επιδόσεις της τράπεζας, όσο και με τη δική του εξωστρέφεια. Τα θετικά σχόλια από τους ξένους επενδυτές για τον κ. Μυλωνά συνοδεύονται πλέον από την πολύ καλύτερη εικόνα που ο ίδιος έχει περάσει στο εσωτερικό συνολικά για την τράπεζα.
Η Εθνική αλλάζει και αυτό φαίνεται παντού. Η σημαντικότερη είδηση όμως για τη στήλη αφορά στο μέλλον. Καλή η μείωση των κόκκινων δανείων στα 1 δισ. ευρώ, καλή και η ενίσχυση των κεφαλαίων στα καλύτερα επίπεδα της Ευρώπης. Πολύ θετικός και ο ψηφιακός μετασχηματισμός που έχει φέρει την ΕΤΕ στην πρώτη δεκάδα της Ευρώπης. Η εξέλιξη που θα αλλάξει επίπεδο την Εθνική είναι η μετάβασή των κεντρικών λειτουργιών της στο cloud που θα ολοκληρωθεί μέσα στην επόμενη διετία. Θα είναι μία από τις πολύ λίγες τράπεζες που θα το έχουν καταφέρει σε ολόκληρη την Ευρώπη.
Οι ισχυρές επιδόσεις των εισηγμένων συνεχίστηκαν με τα αποτελέσματα της Coca Cola τα οποία ξεπέρασαν σημαντικά τις εκτιμήσεις των αναλυτών, ενώ η διοίκηση επανέλαβε τη θετική της άποψη για το μέλλον δίνοντας αισιόδοξες εκτιμήσεις. Οι εκτιμήσεις αυτές για το 2024, αλλά και τα αποτελέσματα του 2023 δίνουν χαμηλό p/e για τη μετοχή έναντι του ιστορικού μέσου όρου και να σας πούμε την άποψή μας, για τη συγκεκριμένη μετοχή σε συνδυασμό με τη γενικότερη πορεία της αγοράς, μάλλον αποτελεί μίας μορφής στρέβλωση.
Γι΄αυτό και χθες είδαμε εντυπωσιακή κίνηση και μεγάλα κέρδη με αυξημένο όγκο στη μετοχή. Τα καθαρά κέρδη ήταν σημαντικά ανώτερα των εκτιμήσεων και ανήλθαν στα 764,2 εκατ. ευρώ σε συγκρίσιμη βάση. Για το 2024 περιμένει αύξηση καθαρών εσόδων 6-7% και αύξηση λειτουργικών κερδών σε οργανική βάση μεταξύ 3% και 9%.
Επίσης περιμένει πως τα χρηματοοικονομικά έξοδα θα είναι μεταξύ 50 εκατ. ευρώ και 70 εκατ. ευρώ και υπολογίζει φόρο 25-27%. Εύκολα αντιλαμβάνεται κάποιος ότι τα καθαρά κέρδη με βάση τα παραπάνω θα ενισχυθούν σημαντικά και το 2024. Για τη χρήση 2023 το μέρισμα είναι αυξημένο και στα 0,93 ευρώ. Σημειώστε επίσης πως παρά τις υψηλές επενδύσεις (674,9 εκατ. ευρώ) οι ελεύθερες ταμειακές ροές ανήλθαν στα 711,8 εκατ. ευρώ, ενώ ο δείκτης net debt/EBITDA είναι μόλις στις 1,1 φορές.
Σε συμφέρουσα συμφωνία κατέληξε η Lavipharm και όπως είχε περιγράψει η διοίκηση στους στόχους της σταματάει τη δραστηριότητα φαρμακαποθήκης και υπηρεσιών logistics σε τρίτους. Έτσι επικεντρώνεται στη βασική δραστηριότητα, ενώ απελευθερώνει και χώρους που χρειάζεται. Η εταιρεία ήρθε σε συμφωνία με την Ρrofarm και θα μεταβιβάσει κάποια στοιχεία του ενεργητικού της θυγατρικής LAS, ενώ παράλληλα υπάρχει ειδική μέριμνα για το προσωπικό, ώστε να μη γίνουν απολύσεις.
Από τη συμφωνία ουσιαστικά αποδεσμεύεται από μία δραστηριότητα η οποία, λόγω της συρρίκνωσης του μεγέθους της από τη δεκαετία του 2010, δεν είναι πλέον κερδοφόρα. Αξιοποιεί τους ανθρώπινους και οικονομικούς πόρους της στις κύριες δραστηριότητες του Ομίλου, οι οποίες είναι η ανάπτυξη, παραγωγή και εμπορία φαρμακευτικών προϊόντων.
Βελτιώνει το μεικτό περιθώριο κέρδους του Ομίλου και αποδεσμεύει σημαντικούς αποθηκευτικούς χώρους προκειμένου να εξυπηρετήσουν τις αυξημένες ανάγκες του εργοστασίου. Από τη συμφωνία θα γράψει έκτακτο κέρδος 350 χιλ. ευρώ στο πρώτο τρίμηνο της τρέχουσας χρήσης. Επιπλέον προσάρμοσε τις εκτιμήσεις για τον τζίρο και τώρα το 2024 περιμένει 72,5 εκατ. ευρώ και το 2025 86,1 εκατ. ευρώ.
Οι διαδικασίες για την ολοκλήρωση της mega επένδυσης της Lamda στην Κέρκυρα, για την μαρίνα μεγάλων σκαφών προχωρούν. Οι επενδύσεις για την κατασκευή της μαρίνας mega yachts στην Κέρκυρα αναμένεται να υπερβούν τα 50 εκατ. ευρώ.
Το ποσό αυτό θα ξεπεράσει τα 89 ευρώ, σε βάθος 40 ετών από τη συνολική αξία του τιμήματος που θα καταβάλει ο επενδυτής, δηλαδή η Lamda Marinas Investments SMSA. Ένα μέρος του τιμήματος θα καταβληθεί στην έναρξη της υπο-παραχώρησης ενώ το υπόλοιπο ποσόν θα καταβάλλεται ετησίως, ως ποσοστό επί του κύκλου εργασιών του υπο-παραχωρησιούχου.
H αδειοδοτημένη mega yachts μαρίνα βρίσκεται μέσα στο λιμάνι της Κέρκυρας και θα έχει τη δυνατότητα να εξυπηρετεί 98 σκάφη μήκους έως 140 μέτρων. Οι αναγκαίες εγκαταστάσεις θα βρίσκονται σε μια χερσαία ζώνη 39.400 τετραγωνικών μέτρων, με δυνατότητα επέκτασης στα 100.000 τετραγωνικά. Πρόκειται, δε, για την τρίτη μαρίνα που αποκτά η Lamda στην ταχέως αναπτυσσόμενη αγορά του Ιονίου.
Αύξηση 7,4% στην επιβατική κίνηση κατέγραψαν τον φετινό Ιανουάριο έναντι του αντίστοιχου περσινού μήνα τα 14 περιφερειακά αεροδρόμια της Ελλάδας που διαχειρίζεται η Fraport. Αν ληφθεί υπόψη ότι οι διεθνείς επισκέπτες ήταν αυξημένοι κατά 10,3%, τότε οι προοπτικές της τουριστικής κίνησης προδιαγράφονται θετικές για τη φετινή χρονιά και δεν αποκλείεται να καταγραφεί νέο ρεκόρ εσόδων.
Συνολικά ταξίδεψαν 640.470 επιβάτες έναντι 596.125 τον Ιανουάριο του 2023. Στους πιο δημοφιλείς προορισμούς για τον Ιανουάριο του 2024 περιλαμβάνονται το αεροδρόμιο της Κεφαλονιάς με αύξηση 15.2% και της Καβάλας με αύξηση 14,3%.
Το αεροδρόμιο της Ρόδου υποδέχθηκε 9,6% περισσότερους επισκέπτες σε σχέση με το αντίστοιχο περσινό διάστημα. Το αεροδρόμιο Θεσσαλονίκης κατέγραψε, επίσης, υψηλό ποσοστό αύξησης της επιβατικής κίνησης, κατά 9,1%. Το αεροδρόμιο της Σαντορίνης κατέγραψε αύξηση 7,5%.
Τι διαφορά κάνει αν η Fed αρχίσει τις μειώσεις επιτοκίων τον Ιούνιο αντί για τον Μάιο; Eλάχιστη για την ευρύτερη οικονομία και τους επενδυτές. Ωστόσο, αυτό δεν φάνηκε στην αντίδραση της αγοράς την Τρίτη στα φρέσκα στοιχεία για τον πληθωρισμό. Στη Wall Street ο δείκτης Dow Jones έκανε βουτιά έως και 750 μονάδες στα μέσα της συνεδρίασης για να κλείσει 525 μονάδες ή 1,4% χαμηλότερα. Ο δείκτης Russell 2000 επιχειρήσεων μικρής κεφαλαιοποίησης έπεσε 4%, ενώ η απόδοση στο 10ετές κρατικό ομόλογο ΗΠΑ ανέβηκε στο υψηλότερο επίπεδο από τον Νοέμβριο.
Ολα αυτά επειδή ο πληθωρισμός τον Ιανουάριο ήταν υψηλότερος απ ό΄,τι αναμενόταν 3,1% σε ετήσια βάση έναντι προβλέψεων για 2,9%. Το αποτέλεσμα ήταν οτι η πιθανότερη ημερομηνία για την πρώτη μείωση επιτοκίων από τη Fed μετακινήθηκε για τη συνεδρίαση της 12ης Ιουνίου από την 1η Μαϊου, με βάση την τιμολόγηση στα επιτοκιακά futures στην αγορά παραγώγων.
Δεν πρέπει να παραβλέπουμε πως ο πληθωρισμός Ιανουαρίου έδειξε επιβράδυνση από το 3,4% του Δεκεμβρίου και ήταν ο χαμηλότερος από τον Ιούνιο του 2023. Ναι, ο δομικός πληθωρισμός που εξαιρεί τις ευμετάβλητες τιμές τροφίμων και ενέργειας ήταν στάσιμος στο 3,9% τον Ιανουάριο. Ωστόσο, ένας μήνας που ο πληθωρισμός δεν έδειξε επιβράδυνση δεν αποτελεί δικαιολογία για πανικό. Μόλις πριν ένα εξάμηνο, τον Ιούλιο του 2023, ο δομικός πληθωρισμός έτρεχε με ρυθμό 4,7%.
Μπορεί οι μετοχές της Arm Holdings (ARM NASDAQ) και της Nvidia (NVDA NASDAQ) να ίπτανται κυριολεκτικά παίρνοντας ώθηση από την επενδυτική φρενίτιδα στον τομέα της τεχνητής νοημοσύνης, αλλά δεν συμβαίνει το ίδιο για όλες τις εταιρείες που κατασκευάζουν μικροεπεξεργαστές.
Η Global Foundries (GFS NASDAQ) είναι μία εταιρεία που διαθέτει εργοστάσια παραγωγής μικροεπεξεργαστές σε διάφορες χώρες του κόσμου και παράγει microchips διαφόρων ειδών κατά παραγγελία για τους πελάτες της, οι οποίοι είναι αυτοκινητοβιομηχανίες, εταιρείες κατασκευής κινητών τηλεφώνων και τηλεπικοινωνιακού εξοπλισμού, εταιρείες που κατασκευάζουν προσωπικούς υπολογιστές.
Το μεγαλύτερο μέρος κύκλου εργασιών προέρχεται από την κατασκευή μικροεπεξεργαστών για έξυπνες συσκευές για οικιακή και βιομηχανική χρήση. Η εταιρεία ανακοίνωσε τα οικονομικά της αποτελέσματα το βράδυ της Τρίτης προς Τετάρτη. Ο κύκλος εργασιών για το τελευταίο ημερολογιακό τρίμηνο του 2023 ανήλθε στα 1,85 δισ. δολάρια, περίπου όσο περίμεναν οι αναλυτές, ενώ τα κέρδη ήταν 64 λεπτά ανά μετοχή, λίγο παραπάνω από τον μέσο όρο των εκτιμήσεων της αγοράς.
Όμως, και τα δύο αυτά μεγέθη ήταν σημαντικά χαμηλότερα από αυτά της αντίστοιχης περσινής περιόδου. Μειωμένα ήταν τα μεγέθη για το σύνολο του 2023, με τον κύκλο εργασιών να ανέρχεται σε 7,39 δισ. δολάρια και να είναι μειωμένος κατά 9% από το 2022 και τα κέρδη ανά μετοχή να φθάνουν στα 2,23 δολάρια από 3,11 το 2022. Η επιδείνωση των οικονομικών αποτελεσμάτων είναι συνέπεια της μεγάλης αναταραχής στον κλάδο που είχε ξεκινήσει από την περίοδο της πανδημίας και είχε ως τελικό αποτέλεσμα την συσσώρευση μεγάλου επιπέδου αποθεμάτων μικροεπεξεργαστών σε πολλούς τομείς της βιομηχανίας.
Τα πράγματα χειροτέρευσαν με τις αυξήσεις επιτοκίων που έκαναν πολύ πιο επιφυλακτικούς τους πελάτες της Global Foundries και των άλλων ανταγωνιστών της που ειδικεύονται στην κατασκευή αυτού του τύπου μικροεπεξεργαστών. Το ερώτημα για τους επενδυτές και την αγορά είναι πότε θα αρχίσει να βελτιώνεται η κατάσταση με το επίπεδο αποθεμάτων. Τα όσα είπε η διοίκηση σχετικά με το θέμα δεν άρεσαν πολύ στους επενδυτές, καθώς στην ουσία πρόβλεψε πως η επιστροφή σε κανονικό ρυθμό παραγγελιών θα γίνει σταδιακά στο δεύτερο εξάμηνο της χρονιάς.
Δεν άρεσαν επίσης οι προβλέψεις της για τις επιδόσεις της εταιρείας στο πρώτο τρίμηνο του 2024, καθώς πρόβλεψε κύκλο εργασιών λίγο πάνω από τα 1,5 δισ. δολάρια ενώ οι αναλυτές περίμεναν περίπου 1,76 δισ. και κέρδη ανά μετοχή κάτω από 30 σεντς ενώ οι αναλυτές υπολόγιζαν κοντά στα 46. Τα πράγματα ήταν καλύτερα στον τομέα των ταμειακών ροών, καθώς η διοίκηση πρόβλεψε ελεύθερες ταμειακές ροές πάνω από 650 εκατ. δολαρίων για το 2024, σημαντικά πάνω από τα 321 εκατ. του 2023.
Η πρώτη αντίδραση των αγορών σε όλα αυτά ήταν μάλλον ήπια, καθώς η χθεσινή συνεδρίαση ξεκίνησε με μικρή αρνητική μεταβολή για την μετοχή, η οποία ήδη βρισκόταν λίγο πάνω από τα 54 δολάρια, δηλαδή αρκετά κοντά στο χαμηλό των τελευταίων 52 εβδομάδων στα 48,12 δολάρια.
Αν η μετοχή αποφύγει μία σημαντική πτώση μετά την σχετική απογοήτευση που έφεραν οι εκτιμήσεις για την συνέχεια ίσως να πρέπει να υποθέσουμε πως η αγορά δεν αιφνιδιάστηκε από τα κακά νέα. Και, όπως ξέρουμε, όταν μία μετοχή δεν πέφτει πολύ στο άκουσμα κακών νέων ίσως είναι ώρα να σκεφθούμε την αγορά της, αν φυσικά διαθέτουμε υπομονή.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.