Η αλήθεια για Aegean, τo ναυάγιο του ΤΑΙΠΕΔ, η υπόσχεση του Τσαμάζ, οι εξαγορές της ΔΕΗ και η παράδοση που έσπασε

Αρκετός λόγος έγινε τις τελευταίες ημέρες, μετά την ανακοίνωση της απόφασης του Υπουργείου Οικονομικών να ασκήσει το δικαίωμα του για την πώληση των warrants στην AEGEAN. Και για το λόγο αυτό είναι χρήσιμο να θυμηθούμε σε ποιο πλαίσιο η Ευρωπαϊκή Επιτροπή είχε εγκρίνει τις τότε κρατικές ενισχύσεις. Λόγω Covid, το αεροπορικό περιβάλλον ήταν δραματικό. Σε ολόκληρη την Ευρώπη, η κίνηση των επιβατών είχε μειωθεί κατά 70% το πρώτο εξάμηνο του 2020 σε σχέση με το αντίστοιχο εξάμηνο του 2019.

Είναι ενδεικτικό ότι τον Αύγουστο 2020, ένα από τα πιο νευραλγικά αεροδρόμια, εκείνο της Φρανκφούρτης, κατέγραψε 78,2% πτώση σε σχέση με το 2019, διακινώντας περίπου 1,5 εκατ. επιβάτες. Αλλά και η αεροπορική κίνηση έπεσε στο 61.9% τον Αύγουστο 2020. Με αυτά τα δεδομένα και τις μεγάλες οικονομικές και κοινωνικές επιπτώσεις που έφερε η πανδημία, τα κράτη ενίσχυσαν τον κλάδο των αερομεταφορών ως αποζημίωση της ζημίας που υπέστη.

Για παράδειγμα, η Πορτογαλία, μια χώρα με αρκετές ομοιότητες με την Ελλάδα, κατέβαλε 462 εκατ. ευρώ για την ενίσχυση της TAP Portugal και η Κροατία προσέφερε 142 εκατ. ευρώ για τη στήριξη της Croatia Airlines. Υπήρχαν και περιπτώσεις που μία αεροπορική εταιρεία στηρίχθηκε από περισσότερες από μία χώρες όπως το Group της Lufthansa που έλαβε υποστήριξη τόσο από την Γερμανία, όσο και από την Αυστρία.

Στη δική μας περίπτωση, παρόλο που η αρχική έγκριση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής αφορούσε στην παροχή μη επιστρεπτέας κρατικής ενίσχυσης, χωρίς δηλαδή ανταλλάγματα και δεσμεύσεις, η τελική συμφωνία που έκανε η Ελληνική Κυβέρνηση με την AEGEAN, προέβλεπε τη δέσμευση των μετόχων του Δ.Σ. της εταιρείας για δική τους συνεισφορά με 60 εκατ. ευρώ (μέσω ΑΜΚ, η οποία και έγινε) προκειμένου να προχωρήσει η ενίσχυση, ενώ παράλληλα διασφάλισε το Δημόσιο μέσω των warrants.

Αυτό μεταφράζεται ως ένα upside/ πλεονέκτημα του Δημοσίου από την μελλοντική, αναπτυξιακή πορεία της εταιρείας. Με λίγα λόγια, η συνολική συνεισφορά του κράτους για την ενίσχυση της AEGEAN, τελικά, θα ανέρχεται μόνο σε 34 εκατ. ευρώ. Ποσό συγκριτικά πολύ χαμηλότερο σε σχέση με τα ποσά που χρειάσθηκε να διαθέσουν άλλες χώρες αντίστοιχου μεγέθους με τη δική μας για την στήριξη των αερομεταφορών τους και οι οποίες σημειωτέον δεν κατάφεραν να επανακάμψουν τόσο γρήγορα.

Αυτή η απόφαση της κυβέρνησης έρχεται τη στιγμή όπου η μετοχή διαπραγματεύεται σε ιστορικά υψηλό –καταγράφοντας και τα δικά της ενδεχόμενα οφέλη από τα warrants- χωρίς κανείς να μπορεί να πει με σιγουριά ότι αυτό θα συνεχίσει να συμβαίνει, κρίνοντας φυσικά και από την αβεβαιότητα που κυριαρχεί σε γεωπολιτικό επίπεδο.


Η περιβόητη έκταση των 627 στρεμμάτων στο Πόρτο Χέλι, περιοχή στην οποία πολλοί επώνυμοι έχουν χτίσει «κάστρα», δημιουργώντας το δικό τους καταφύγιο, αν και πλασαριζόταν από το ΤΑΙΠΕΔ ως μοναδική και με μεγάλο επενδυτικό ενδιαφέρον δεν κατάφερε να τραβήξει τα βλέμματα πολλών επενδυτών.

Αντίθετα το Ταμείο έλαβε μια και μόνη προσφορά πάρα το γεγονός ότι δίνεται το προνόμιο στον επενδυτή που θα πρoκύψει από το διαγωνισμό να επιλέξει μόνος του τον τρόπο αξιοποίησης του ακινήτου και να εκπονήσει ο ίδιος το Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίου Ακινήτου (ΕΣΧΑΔΑ).

Μέχρι στιγμής το τίμημα δεν έχει γίνει γνωστό για να έχουμε εικόνα, ωστόσο το ακίνητο αποτελεί μη παραθαλάσσιο γεωτεμάχιο με πανοραμική θέα στον Αργολικό Κόλπο και έχει έκταση 627.417,92 τετραγωνικά μέτρα. Βρίσκεται σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από το κέντρο του οικισμού Πόρτο Χέλι και 300 μέτρων από τη λιμνοθάλασσα Βερβερόντας και την ακτή του Όρμου Πορτοχελίου.

Tο ναυάγιο του Ταμείου σε αυτήν την έκταση είναι προφανές καθώς πάρα το γεγονός ότι ακόμη και ο Πόλσον φέρονταν ως ενδιαφερόμενος, μόνο ο Γούτος κατέβηκε στο διαγωνισμό.

Kαι για να μην τρέξουν κάποιοι να πουν ότι είναι συνεργάτης του Πόλσον θα αναφέρουμε ότι υπάρχει επίσημη θέση της Γούτος Κατασκευαστική, πως δεν υπάρχει καμία σύνδεση με τον εν λόγω επενδυτή.

Για να κλείσουμε, ας αναφέρουμε ότι προφανώς οι όποιες εκτιμήσεις του Ταμείου και ο προϋπολογισμός για το ακίνητο απέχουν από την πραγματικότητα και το εύλογο ερώτημα είναι αν οι σύμβουλοι παρέσυραν το Ταμείο ή το Ταμείο τους συμβούλους. Ήσσονος σημασίας θα αναφέρουμε, αφού το αποτέλεσμα είναι το ίδιο...Μια προσφορά, το πόσο σωστή η όχι, θα δείξει η αποσφράγιση και εν τέλει πολλή μελάνι για το τίποτα.


Πεπεισμένος ότι κάνει το σωστό και μάλιστα έχουν απόδοση οι κινήσεις της διοίκησης εμφανίστηκε ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΟΤΕ, Μιχάλης Τσαμάζ, στους αναλυτές. Ανεξάρτητα από την αντίδραση της αγοράς, αν κάποιος δει αντικειμενικά τα μεγέθη του Οργανισμού δεν μπορεί να καταλήξει σε άλλο συμπέρασμα. Ο ανταγωνισμός είναι τεραστίων διαστάσεων και κρατάει μήνες, όμως αυτό δεν αποτυπώνεται στα μεγέθη. Θα περίμενε κανείς να υποχωρήσουν τα κέρδη ή ο τζίρος.

Αντιθέτως ο ΟΤΕ κρατάει και τα ετήσια κέρδη θα δώσουν για μία ακόμη φορά χαμηλή αποτίμηση στη μετοχή. Η επιβράβευση των μετόχων θα συνεχιστεί με ένα νέο πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών, αφού το υπάρχον έχει φτάσει στο 88%, αλλά και με διαγραφή 8,2 εκατ. ιδίων μετοχών. Η μετοχή δέχθηκε σημαντική πίεση την περασμένη Πέμπτη και λόγω του γενικότερου κλίματος, αλλά και στη συνεδρίαση της Παρασκευής κινήθηκε κάτω από τα 13 ευρώ (12,65 ευρώ κλείσιμο), προσεγγίζοντας επίπεδα που αποτελούν ισχυρή στήριξη και έχουν επιβεβαιωθεί αρκετές φορές στο παρελθόν.

Υπενθυμίζεται πως ο ΟΤΕ έχει αρκετές φορές διαψεύσει όλα εκείνα τα σενάρια που έχουν ακουστεί κατά καιρούς (π.χ. δημόσια πρόταση,  αποχώρηση βασικού μετόχου κ.α.) και έχει αποδώσει την πορεία της μετοχής στην εικόνα που έχει ο κλάδος πανευρωπαϊκά.


 Καλή η χρηματιστηριακή πορεία της Mermeren το τελευταίο διάστημα και η έκτακτη γενική συνέλευση που ανακοινώθηκε ήρθε να δώσει την εξήγηση. Στις 11 Δεκεμβρίου θα πραγματοποιηθεί έκτακτη γενική συνέλευση όπου θα προταθεί διανομή μερίσματος κερδών που έχουν δημιουργηθεί μέχρι το τέλος του 2022.

Η πρόταση είναι στα 19 εκατ. ευρώ ή 4,06 ευρώ ανά μετοχή και λόγω περιορισμένης διασποράς τα περισσότερα θα κατευθυνθούν στη μέτοχο Παυλίδης Μάρμαρα, η οποία πρόσφατα απέκτησε και πάλι τον έλεγχο της εισηγμένης. Η αποκοπή θα γίνει στις 22 Δεκεμβρίου και οι μέτοχοι θα λάβουν το ποσό που τους αναλογεί την επομένη των Χριστουγέννων. Σημειώνεται πως το μέρισμα στη Βόρεια Μακεδονία φορολογείται με 25%, άρα καθαρό θα εισπράξουν οι δικαιούχοι περίπου 3,07 ευρώ.


Και όμως το σερί έσπασε: Μετά από 9 εβδομάδες εκροών στα Μετοχικά Αμοιβαία Εσωτερικού οι εισροές επέστρεψαν με 2,75 εκατ. ευρώ. Το κλίμα ωστόσο παραμένει επιφυλακτικό και η Ελληνική Αγορά δείχνει να στερείται δυναμικής παρά τα καλά αποτελέσματα των εταιριών. Μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής είχαν δημοσιεύσει 21 εταιρίες εμφανίζοντας αύξηση στα λειτουργικά κέρδη 8% και καθαρά κέρδη (μαζί με τις τράπεζες) +1,4%. Σε επίπεδο απόλυτων αριθμών οι επιδόσεις αυτές εφάπτονται των ιστορικών υψηλών με ισχυρή οργανική συνεισφορά. Και παρόλα αυτά η αγορά δεν ακούει.


Την Τετάρτη έχει Τακτική Γενική Συνέλευση η Νάκας και ένα από τα βασικά θέματα είναι η διανομή μερίσματος και επιστροφή κεφαλαίου προς τους μετόχους. Το «όλον» θα αθροίσει 0,18 ευρώ ανά μετοχή.


Οι παραδόσεις είναι για να σπάνε: Τα νέα χαρτιά από την ΑΜΚ της Intralot που μπήκαν προς διαπραγμάτευση την περασμένη Τετάρτη όχι μόνο δεν πίεσαν την μετοχή χαμηλότερα δεδομένων των γρήγορων κερδών από την τιμή εξάσκησης (0,58 ευρώ ανά μετοχή), αλλά οδήγησαν σε αύξηση του ενδιαφέροντος με αποτέλεσμα η μετοχή να κλείσει με κέρδη 10,4%.


Στην Τράπεζα Πειραιώς στην κατανομή μετοχών από τη δημόσια Προσφορά χωρίς δικαίωμα προτίμησης τον Απρίλιο του 2021 είχαμε 9.623 αιτήσεις ιδιωτών επενδυτών και 72 αιτήσεις θεσμικών. Στην Optima Bank οι αιτήσεις των ιδιωτών και θεσμικών επενδυτών ήταν 6.786 και 92 αντίστοιχα. Στην Μπλε Κέδρος οι αιτήσεις των ιδιωτών ήταν 782 και οι αιτήσεις των θεσμικών 15. Στην Dimand στην τελική κατανομή συμμετείχαν 901 ιδιώτες και 59 θεσμικοί. Το κριτήριο για την εισαγωγή στην Κύρια Αγορά μιας Δημόσιας Προσφοράς μετοχών είναι 300 κωδικοί και ελεύθερη διασπορά 25%, είναι όμως αυτό αρκετό για να υπάρξει ενδιαφέρον και μετά τη διαδικασία της κατανομής;


Είναι προφανές ότι το ΧΑ πάσχει από κωδικούς. Θα μπορούσε αυτή η εικόνα να ήταν ισορροπημένη αν η θεσμική διαχείριση είχε μεγαλύτερη συμμετοχή στην Αγορά. Όμως το εγχώριο θεσμικό κομμάτι, όχι μόνο έχει συρρικνωθεί, αλλά παρουσιάζει τάσεις μεγαλύτερης συγκέντρωσης που κάνει ακόμα πιο δύσκολο το «άπλωμα» του ενδιαφέροντος σε περισσότερους κωδικούς.

Για να μαρκεταριστεί σωστά η αγορά δεν χρειάζεται συμβούλους επικοινωνίας ή την επανεφεύρεση της Εναλλακτικής Αγοράς. Η καλύτερη διαφήμιση είναι οι κερδισμένοι επενδυτές. Και για να συμβεί αυτό πρέπει η τιμολόγηση των νέων εκδόσεων να είναι σωστή. Ακόμα και αν οι επενδυτές χάσουν χρήματα βραχυπρόθεσμα να ξέρουν ότι έχουν αγοράσει σε αντικειμενικά φθηνές τιμές. Όλα τα υπόλοιπα είναι Δημόσιες Σχέσεις.


Η ΔΕΗ στη Ρουμανία μετά την ENEL συνεχίζει τη δραστηριότητα των εξαγορών, στο δ΄ τριμηνο ανακοινώνει  την ολοκλήρωση εξαγοράς αιολικού πάρκου 84 MW από την Lukoil και 210 MW φωτοβολταικό από την Μυτιληναίος. Το σύνολο της εγκατεστημένης ισχύος στη Ρουμανία θα φθάσει στο τέλος του έτους τα 892 MW. Σε βάθος 18 μηνών η ΔΕΗ θα έχει σε λειτουργία 2.270 MW σε Ελλάδα και εξωτερικό. Επί του παρόντος η αγορά τιμολογεί τα λειτουργικά κέρδη της ΔΕΗ 5 φορές. Η συνεισφορά ωστόσο των «πράσινων MW» δικαιολογεί για το κομμάτι αυτό διψήφιο πολλαπλασιαστή, όπως και τα EBITDA του δικτύου. Η πρόοδος της εταιρίας στην αύξηση του δυναμικού στις ΑΠΕ είναι εντυπωσιακή.


Τη δυνατότητα μεγαλύτερου «κουρέματος», έως και στο 67% της οφειλής, μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού δίνει το νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών που δόθηκε σε διαβούλευση. Το νομοσχέδιο στοχεύει να ενισχύσει την αποτελεσματικότητα των ρυθμίσεων για όσους έχουν οφειλές μεγαλύτερες από την αξία του ακινήτου τους.

Η μέση διαγραφή χρέους μέσω του εξωδικαστικού μηχανισμού σε ό,τι αφορά στις οφειλές προς τις τράπεζες ή τα funds σήμερα διαμορφώνεται στο 27% και ο στόχος του υπουργείου είναι να αυξηθεί το ποσοστό αυτό ώστε να λειτουργήσει ως κίνητρο στους οφειλέτες να ρυθμίσουν τα χρέη τους. Η δυνατότητα για μεγαλύτερα «κουρέματα» θα προβλέπεται σε υπουργική απόφαση που θα εκδοθεί μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου. Η ρύθμιση ευνοεί όσους έχουν πολύ χαμηλά εισοδήματα και η οφειλή τους είναι μεγαλύτερη από την αξία του ακινήτου τους.


Ακόμα και η τεχνητή νοημοσύνη δεν μπορεί να αντισταθεί στους διάφορους κακοπροαίρετους που προσπαθούν να διαταράξουν την ομαλή λειτουργία των ηλεκτρονικών συστημάτων. Όπως διαβάζουμε σε ρεπορτάζ του Bloomberg  μία ομάδα χάκερς που αυτοαποκαλείται «Anonymous Sudan» επιτέθηκε την Τετάρτη στο πιο διάσημο chatbot όλων των εποχών, το αστέρι του 2023, το ChatGPT της OpenAI, τον ηλεκτρονικό συνομιλητή μας που χρησιμοποιεί την τεχνητή νοημοσύνη για να συντάξει τις προτάσεις του. Όπως παραδέχθηκε η OpenAI, τα προβλήματα στην λειτουργία του Chat GPT που εμφανίστηκαν στις αρχές της εβδομάδας οφείλονται κατά πάσα πιθανότητα σε κακόβουλη ενέργεια τα χαρακτηριστικά της οποίας θυμίζουν αυτό που αποκαλείται Distributed Denial of Service ή πιο απλά «DDoS attack».

Όταν βρίσκεται σε εξέλιξη ένα DDoS attack, η ομάδα των χάκερς προσπαθεί να βγάλει εκτός λειτουργίας ένα ηλεκτρονικό σύστημα (στην περίπτωσή μας το Chat GPT) μέσω της ξαφνικής αύξησης του αριθμού των επισκεπτών. Όπως ανέφερε ανακοίνωση της OpenAI, εξωτερικοί «παίκτες» προσπάθησαν να υπερφορτώσουν το Chat GPT με επανειλημμένες επισκέψεις του. Αυτές οι ενέργειες είχαν ως αποτέλεσμα τις περιοδικές διακοπές στην λειτουργία του Chat GPT που παρατηρήθηκαν τις προηγούμενες ημέρες.

Ποιος όμως κρύβεται πίσω από αυτή την επίθεση στην υπηρεσία που έχει μονοπωλήσει το παγκόσμιο ενδιαφέρον μέσα στο 2023 και χρησιμοποιείται από τουλάχιστον 100 εκατομμύρια ανθρώπους κάθε εβδομάδα; Η αναφορά στην ομάδα Anonymous Sudan δεν έγινε ύστερα από έρευνες των αρμόδιων αρχών ούτε με βάση στοιχεία που έδωσε το θύμα των επιθέσεων. Έγινε γιατί, πολύ απλά, αυτή η ομάδα ανέλαβε την ευθύνη για την επίθεση με μήνυμά της στην Telegram, μία πολύ γνωστή και δημοφιλής υπηρεσία ανταλλαγής μηνυμάτων.

Οι Anonymous Sudan ανέφεραν πως έβαλαν στο στόχαστρό τους το Chat GPT επειδή η Microsoft (MSFT NASDAQ), η οποία υποστηρίζει με πολλούς τρόπους την Open AI, εξετάζει το ενδεχόμενο να επενδύσει στο Ισραήλ. Προφανώς, δεν υπάρχει τρόπος να επιβεβαιωθούν οι ισχυρισμοί αυτής της ομάδας, καθώς κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει ακόμα και το αν υπάρχει στην πραγματικότητα.

Σύμφωνα πάντως με προηγούμενες ανακοινώσεις και με δημοσιεύματα του διεθνούς Τύπου, οι Anonymous Sudan έχουν επιτεθεί το 2023 και σε άλλες υπηρεσίες της Microsoft, όπως το Outlook, Teams και το OneDrive προκαλώντας διακοπές στην λειτουργία τους.

Άλλοι στόχοι της ομάδας ήταν φέτος οι υπηρεσίες του ΝΑΤΟ και της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων, καθώς και αεροπορικές εταιρείες, επιχειρήσεις των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και εταιρείες παραγωγής ηλεκτρικού ρεύματος. Πιο συχνές είναι οι επιθέσεις της Anonymous Sudan εναντίον «στόχων» μέσα στο Ισραήλ, στόχων όπως τα μέσα μαζικής ενημέρωσης, διάφοροι κυβερνητικοί και στρατιωτικοί οργανισμοί, πανεπιστήμια, τράπεζες, τηλεπικοινωνιακές εταιρείες, εταιρείες τεχνολογίας ακόμα και τα συστήματα αντιπυραυλικής προστασίας. Η ομάδα αυτή ισχυρίζεται πως έχει την οργανωτική της βάση στην Αφρική και αγωνίζεται «εκ μέρους» των καταπιεζόμενων Μουσουλμάνων ανά τον κόσμο.

 Όμως αρκετοί ειδικοί στα θέματα κυβερνοασφάλειας εκτιμούν πως αυτή η ομάδα στην ουσία εξυπηρετεί ρωσικά συμφέροντα. Αυτό τουλάχιστον υποστηρίζει η αμερικανική Netscout η οποία βασίζει αυτή την εκτίμηση στο γεγονός πως οι κινήσεις της ομάδας φαίνεται να ευθυγραμμίζονται περισσότερο με στόχους του Κρεμλίνου παρά με ζητήματα που αφορούν στο Ισλάμ. Εμείς δεν θα ισχυριστούμε πως γνωρίζουμε την προέλευση των Anonymous Sudan αλλά δεν έχουμε καμία αμφιβολία πως όποιοι και να είναι, δεν έχουν καθόλου αγαθές προθέσεις.

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.