Η αναγέννηση της ναυπηγικής βιομηχανίας, οι τράπεζες με πατημένο γκάζι, οι mega επενδύσεις ΑΔΜΗΕ, το discount στο real estate, τα έργα στο Τατόι, οι Greeks, η ώρα της Lavipharm και τα πονταρίσματα των funds

Η αναγέννηση της ναυπηγικής βιομηχανίας -που σε επιχειρησιακούς όρους έχει πλήρως σκιαγραφηθεί αλλά και μετουσιωθεί σε πράξη από τα Ναυπηγεία σε Νεώριο και Ελευσίνας-  βρίσκεται στο επίκεντρο καθώς οι μεγάλες συμφωνίες από την ONEX διαδέχονται η μια την άλλη τόσο στο εσωτερικό της χώρας, όσο και στο εξωτερικό.

Η ανάταση των ναυπηγείων είναι πλέον δεδομένη και η τροχιά προδιαγεγραμμένη με την ONEX υπό τον Πάνο Ξενοκώστα να έχει βάλει στο «βαρύ», ομολογουμένως, βιογραφικό του τη διάσωση δύο ναυπηγικών μονάδων χωρίς κρατική βοήθεια σε επίπεδο οικονομικής στήριξης ή «προίκα», φέρνοντας ουσιαστικά στην χώρα την αμερικανική χρηματοδοτική τράπεζα DFC και τη στήριξή της και μάλιστα σε απαξιωμένες εγκαταστάσεις μέχρι πρότινος.

Επιπρόσθετα, όπως πρώτη η στήλη σας έχει ενημερώσει, μέσω της εξυγίανσης των δύο ναυπηγείων καταγράφηκε για πρώτη φορά η αποπληρωμή δεκάδων εκατ. ευρώ (55 εκατ. συνολικά εκ των οποίων 45 στην Ελευσίνα και 10 στο Νεώριο) στους εργαζομένους που αφορούν χρέη της προηγούμενης ιδιοκτησίας.

Παράλληλα με την αποπληρωμή προς τους εργαζομένους ολοκληρώθηκαν σε χρόνο ρεκόρ οι ανακατασκευές σε Νεώριο και Ελευσίνα των παλαιών δεξαμενών με επενδύσεις 80 εκατ. ευρώ, ακόμα και πριν ολοκληρωθεί η διαδικασία πλήρους μεταβίβασης.

Πρακτικά η Onex αποτελεί τον μοναδικό όμιλο στην Ελλάδα που έχει πραγματοποιήσει επενδύσεις δεκάδων εκατ. πολύ πριν ολοκληρωθούν οι μεταβιβάσεις προς αυτόν των σχετικών περιουσιακών στοιχείων. Αποδεικνύοντας έτσι ταυτόχρονα το έμπρακτο ενδιαφέρον για τους εργαζόμενους, αλλά και τις επενδύσεις της, αναλαμβάνοντας ένα τεράστιο επενδυτικό ρίσκο.

Σε μια τέτοια πορεία οι αναφορές σε τεταμένες σχέσεις μεταξύ Ξενοκώστα και Προκοπίου, αλλά και η σύγκριση των πεπραγμένων στα μεγαλύτερα ναυπηγεία της χώρας είναι μάλλον άκαιρη και σίγουρα δεν εξυπηρετεί την αναγέννηση της ελληνικής ναυπηγοεπισκευαστικής βιομηχανίας.

Η στήλη είναι σε θέση να γνωρίζει ότι οι σχέσεις των δύο ισχυρών ανδρών των ελληνικών ναυπηγείων Ελευσίνας και Σκαραμαγκά είναι άριστες. Η εμπλοκή δε τρίτων πολιτικών προσώπων από τους οποίους υπήρξε και υπάρχει μέχρι σήμερα υπονόμευση των επενδυτικών σχεδίων αναγέννησης στα τρία μεγαλύτερα ναυπηγεία της χώρας, ενώ ένας εξ αυτών αναφέρεται από τους εργαζομένους ως «γενικός γραμματέας αρχιτέκτονας της καταστροφής των ναυπηγείων», δεν μπορεί να ανακόψει το πλάνο αριστείας που έχει ήδη τεθεί σε εφαρμογή.

Ο Πάνος Ξενοκώστας σε τοποθετήσεις του κατά καιρούς ήταν ξεκάθαρος δηλώνοντας «προχωράμε μόνοι μας και κανένας και τίποτα δεν θα μας σταματήσει». Πρόσφατα η ONEX ανέλαβε να πληρώνει χρήματα που είχε τάξει το ΥΠΕΘΑ στους εργαζομένους (όπως προκύπτει από μαρτυρίες των εκπροσωπών τους). Χρήματα που προστίθενται  στα 400 εκατ. χρέη που κουβαλούσε η Ελευσίνα από διαχρονικές αστοχίες του τρίτου προσώπου που αναφέρθηκε ήδη και χρονολογούνται από το 2016.

Με δεδομένο ότι πλέον τα δύο Ναυπηγεία της ONEX λειτουργούν ως μια από τις μεγαλύτερες ναυπηγικές μονάδες στην Α. Μεσόγειο και ο Μάρτιος θα φέρει όπως πληροφορούμαστε νέα ρεκόρ πληρότητας, οι νέες κορυφές μόλις άρχισαν να κατακτώνται.


Iσχυρές επιδόσεις περιμένει για τις ελληνικές τράπεζες η Pantelakis Securities με την απόδοση των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων να φτάνει το 2024 κατά μέσο όρο το 16,1% και την κερδοφορία να παραμένει στα επίπεδα του 2023. Σημειώνει πως διαθέτουν επαρκή ή ακόμα και πλεονάζοντα κεφάλαια και έχουν πιάσει και με το παραπάνω τους στόχους του SSM προκειμένου να λάβουν έγκριση για διανομή μερισμάτων.

Η χρηματιστηριακή δίνει τιμή στόχο τα 5,50 ευρώ για την Τράπεζα Πειραιώς, η οποία έχει και το μεγαλύτερο περιθώριο ανόδου 41% και ακολουθεί η Alpha Bank με τιμή στόχο τα 2,35 ευρώ και περιθώριο ανόδου 38%, η Εθνική Τράπεζα με τιμή στόχο τα 9,55 ευρώ και περιθώριο ανόδου 33% και η Eurobank με τιμή στόχο τα 2,45 ευρώ και περιθώριο ανόδου 30%.

Οι συστημικές τράπεζες έχουν ωφεληθεί σε μεγάλο βαθμό από τα υψηλότερα επιτόκια, καθώς διέθεταν χαρτοφυλάκιο δανείων με κυμαινόμενο επιτόκιο σε σημαντικό βαθμό και την ίδια ώρα τα επιτόκια καταθέσεων ήταν χαμηλά. Αν και αναμένεται μείωση επιτοκίων, ο κλάδος είναι σε θέση να υπερασπιστεί τα κέρδη, λόγω της ισχυρής πιστωτικής επέκτασης, του καθαρού επιτοκίου και της συγκράτησης του κόστους. Τέλος οι αναλυτές βλέπουν «δυνατή» μερισματική πολιτική. 


Οι ηλεκτρικές διασυνδέσεις παίζουν μεγάλο ρόλο στην ενεργειακή μετάβαση της χώρας και ο ΑΔΜΗΕ υλοποιεί τεράστιο επενδυτικό πρόγραμμα άνω των 5 δισ. ευρώ. Μία εκ των κορυφαίων διασυνδέσεων (στην καλύτερη πεντάδα πανευρωπαϊκά) που υλοποιείται είναι η της Αττικής-Κρήτης, συνολικής επένδυσης άνω του 1 δισ. ευρώ.

Το έργο υλοποιεί η Αριάδνη Interconnection και η εμπορική του λειτουργία αναμένεται το 2025. Μετά και από σχετική απόφαση της ρυθμιστικής αρχής, προχωράει η δεύτερη φάση για την πώληση του 20%. Η αρχή ενέκρινε την επιλεξιμότητα των σχημάτων που είχαν εκδηλώσει ενδιαφέρον στην πρώτη φάση και θα τους καλέσει να δώσουν  δεσμευτικές προσφορές. Θα δοθεί επίσης πρόσβαση στους υποψήφιους αγοραστές στο Virtual Data Room προκειμένου να ενημερωθούν για τα τεχνικά και οικονομικά στοιχεία της εταιρείας. Οι προσφορές αναμένεται να υποβληθούν μέχρι τέλος Απριλίου και μετά θα ξεκινήσει η αξιολόγηση από τον ΑΔΜΗΕ με ορίζοντα ολοκλήρωσης εντός του δευτέρου τριμήνου.

Στελέχη της αγοράς υποστηρίζουν πως αυτή η μέθοδος, ήτοι της πώλησης μεριδίων στα έργα, θα δώσει σημαντική ώθηση και θα ελαφρύνει το βάρος των επενδύσεων του ΑΔΜΗΕ. Υπολογίζουν πως από τη διάθεση του ποσοστού θα μπορούσαν να αντλήσουν ένα σημαντικό ποσό αν υπολογιστεί το ύψος της επένδυσης και ένα premium που θα πρέπει να δοθεί. Σύμφωνα με αναλυτές η ρυθμιζόμενη περιουσιακή βάση (RAB) του ΑΔΜΗΕ θα μπορούσε να ενισχυθεί κατά 700 εκατ. ευρώ και να φέρει έσοδα 50 εκατ. ευρώ οδηγώντας τα συνολικά EBITDA στα 390 εκατ. ευρώ το 2026 από 190 εκατ. ευρώ που ήταν το 2022.


Σήμερα (28 Φεβρουαρίου) θα δώσει ενημέρωση για την πορεία της χρήσης 2023 η Lavipharm. Πρόσφατα ανακοίνωσε τη διακοπή της δραστηριότητας της φαρμακαποθήκης με όρους που είναι προς το συμφέρον της εταιρείας. Θα πάρει ένα ποσό, δεν απολύει προσωπικό, βελτιώνει περιθώριο κέρδους και εισπράττει και κάτι από τη διάθεση περιουσιακών στοιχείων.

Με βάση τις επικαιροποιημένες εκτιμήσεις της διοίκησης και σε προσαρμοσμένη βάση (χωρίς τη φαρμακαποθήκη) ο τζίρος θα ανέλθει στα 52,2 εκατ. ευρώ ή 59,68 εκατ. ευρώ μαζί με τη φαρμακαποθήκη. Ωστόσο, το ενδιαφέρον ήδη είναι στο 2024, αφού μαζί με την κάνναβη που σταδιακά θα αρχίσει να δίνει τζίρο, αυτός θα φτάσει τα 72,5 εκατ. ευρώ.


Η ενημέρωση για την πορεία της χρήσης 2023, από την Premia Properties, ήρθε να υπενθυμίσει στην αγορά, το μεγάλο discount με το οποίο διαπραγματεύονται οι περισσότερες εισηγμένες του κλάδου. Για τη συγκεκριμένη, η εσωτερική λογιστική αξία (NAV) ανέρχεται στα 1,71 ευρώ και η μετοχή διαπραγματεύεται στα 1,17 ευρώ. Για να κλείσει το discount θα πρέπει να ενισχυθεί η τιμή της μετοχής 45%. Σε προσαρμοσμένο επίπεδο τα EBITDA ανήλθαν στα 12,1 εκατ. ευρώ από 7,5 εκατ. ευρώ το 2022. Η εισηγμένη διαθέτει 51 ακίνητα και περίπου 384 χιλιάδες τ.μ. κτηρίων με συνολική αξία επενδύσεων 307,2 εκατ. ευρώ.

Πρόσφατα αποκτήθηκαν δύο νέα επενδυτικά ακίνητα (εγκαταστάσεις ΙΟΛΗ και κτήριο προς μετατροπή σε φοιτητική εστία στην Ξάνθη), καθώς και ένα όμορο με το Athens Heart οικόπεδο το οποίο εντάσσεται στο σχεδιασμό αξιοποίησης του ακινήτου. Εντός του 2023, ξεκίνησαν και βρίσκονται σε εξέλιξη με ορίζοντα ολοκλήρωσης το πρώτο εξάμηνο του 2024, η μετατροπή του εμπορικού κέντρου Athens Heart σε πράσινο συγκρότημα γραφείων περ. 26.500 τ.μ. που θα στεγάσει τις κεντρικές υπηρεσίες της ΑΑΔΕ καθώς και η προαναφερθείσα μετατροπή του ακινήτου στην Ξάνθη σε σύγχρονη φοιτητική εστία δυναμικότητας 102 δωματίων.


Σε 25 εκατ. ευρώ ανέρχεται ο αρχικός εκτιμώμενος προϋπολογισμός του έργου που αφορά στην αξιοποίηση των κτιρίων του πρώην βασιλικού κτήματος στο Τατόι, τα οποία προορίζονται για φιλοξενία, εστίαση και αναψυχή.

Πρόκειται για ένα σύνθετο και πολυεπίπεδο έργο αποκατάστασης των κτιρίων - μνημείων τα οποία πρόκειται να φιλοξενήσουν μουσειακές, πολιτιστικές και κοινωφελείς υποδομές. Η αξιοποίηση των κτηρίων στο Τατόι έχει στόχο ο χώρος να αποτελέσει σημαντικό προορισμό σε εθνικό και διεθνές επίπεδο, μέσω φιλικών προς το περιβάλλον υποδομών και δραστηριοτήτων, σύμφωνα με τις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης.

Με βάση το σχέδιο αξιοποίησης, ο ιστορικός πυρήνας του κτήματος Τατοΐου, έκτασης 1.600 στρεμμάτων και καλλιεργούμενης έκτασης περίπου 1.200 στρεμμάτων, πρόκειται να αποκατασταθεί και να αξιοποιηθεί με πολλαπλές πολιτιστικές και ψυχαγωγικές χρήσεις.

Ειδικότερα, προβλέπεται η δημιουργία χώρων εστίασης και αναψυχής, μονάδων φιλοξενίας, αλλά και με δραστηριότητες ήπιας αγροτικής παραγωγής, όπως η αναβίωση της αμπελοκαλλιέργειας και του ελαιώνα.

Αυτές οι παρεμβάσεις και οι δραστηριότητες αναμένεται να έχουν σημαντικά οφέλη για την εθνική οικονομία, αλλά και το τουριστικό προϊόν της περιοχής της πρωτεύουσας, καθώς εκτιμάται ότι θα προσελκύουν περισσότερους από ένα εκατ. επισκέπτες σε ετήσια βάση.


Η ελληνική εμπορική ποντοπόρος ναυτιλία εξακολουθεί να βρίσκεται στην τρίτη θέση στην παγκόσμια κατάταξη των 10 κορυφαίων ναυτιλιακών κρατών με βάση τον αριθμό πλοίων, αλλά και τη συνολική αξία του στόλου της για το 2024.

Η Ελλάδα βρίσκεται στην τρίτη θέση μετά την Ιαπωνία και την Κίνα με αξία στόλου 169,3 δισ. δολάρια. Σημειώνεται ότι ενώ η Κίνα διαθέτει περισσότερα δεξαμενόπλοια, ο ελληνικός στόλος δεξαμενόπλοιων έχει την υψηλότερη αξία με 69,5 δισ. δολάρια, ξεπερνώντας την Κίνα κατά 22,1 δισ. δολάρια. Με βάση την ίδια κατάταξη, οι  ΗΠΑ βρίσκονται στην 4η θέση.

Οι συνεχιζόμενες κυρώσεις προς τη Ρωσία την τελευταία διετία που οδήγησε σε μια αύξηση της ζήτησης σε τονοχιλιόμετρα είχαν ως αποτέλεσμα την ενίσχυση των κερδών για τα δεξαμενόπλοια. Επιπροσθέτως, η κατάσταση που έχει διαμορφωθεί στην Ερυθρά Θάλασσα παρέχει περαιτέρω στήριξη στα κέρδη, τουλάχιστον βραχυπρόθεσμα. Αυτό έχει διατηρήσει τις τιμές των δεξαμενόπλοιων στα υψηλότερα επίπεδα από το 2010, για τους περισσότερους τομείς.

Σύμφωνα με τον φορέα VesselsValue ο οποίος επεξεργάζεται τα στοιχεία των στόλων για να δημιουργήσει την παγκόσμια κατάταξη, οι τιμές των Suezmaxes των 160.000 DWT είναι σήμερα αυξημένες κατά 20,62% περίπου σε σχέση με την ίδια περίοδο πέρυσι και συγκεκριμένα από 38,37 εκατ. δολάρια ΗΠΑ σε 46,28 εκατ. δολάρια ΗΠΑ.

Μάλιστα, σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, η Ελλάδα είναι επίσης ο ιδιοκτήτης του δεύτερου μεγαλύτερου στόλου LNG, με 143 πλοία και αξία στόλου 31,1 δισ. δολ. Οι αξίες στον τομέα αυτό παραμένουν σταθερά σε υψηλά επίπεδα από το 2022, λόγω της αύξησης της ζήτησης φυσικού αερίου.


Oι διαχειριστές επενδυτικών funds μειώνουν τα πονταρίσματα για άνοδο του ευρώ στο χαμηλότερο επίπεδο του τελευταίου 12μήνου, καθώς οι αγορές προεξοφλούν το ρίσκο η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα να κινηθεί πριν από τη Fed των ΗΠΑ με μειώσεις επιτοκίων. Τα στοιχεία από την αγορά παραγώγων δείχνουν ότι οι θεσμικοί επενδυτές μειώνουν τις θέσεις «αγοραστή» στο κοινό νόμισμα.

O λόγος έχει να κάνει με το πώς οι χρηματαγορές βλέπουν την ΕΚΤ να αρχίζει τις μειώσεις επιτοκίων τον Ιούνιο, ένα μήνα πριν από τη Fed, καθώς οι πληθωριστικές πιέσεις στην ευρωζώνη αποκλιμακώνονται πιο γρήγορα απ' ό,τι στις ΗΠΑ. Μέχρι το τέλος του 2024 τιμολογούν μείωση σχεδόν μιας ποσοστιαίας μονάδας από την ΕΚΤ σε σύγκριση με μείωση 82 μονάδων βάσης από τη Fed.

H ισοτιμία του ευρώ είχε ενισχυθεί τις τελευταίες εβδομάδες στην περιοχή του $1,0850. Ωστόσο, χάνει 1,7% μέχρι στιγμής φέτος έναντι του δολαρίου. Τα μόνα ζευγάρια ισοτιμιών όπου φαίνεται ενίσχυση του ευρώ είναι το ευρώ-ελβετικό φράγκο και το ευρώ-γιέν την τελευταία εβδομάδα, σύμφωνα με τη State Street Global Markets, κάτι που δείχνει ότι το ευρώ χρησιμοποιείται ως νόμισμα χρηματοδότης.


Μία αρχική δημόσια εγγραφή που περιμένουμε με ενδιαφέρον στα διεθνή χρηματιστήρια για το 2024 είναι αυτή της κινεζικής, (ιδρύθηκε στην Κίνα αλλά τώρα έχει την έδρα της στην Σινγκαπούρη), εταιρείας Shein, η οποία έχει κατακτήσει τον κόσμο της «γρήγορης μόδας» τα τελευταία χρόνια, εκτοπίζοντας την ισπανική Inditex (ITX MADRID), ιδιοκτήτρια των σημάτων Zara, Massimo Dutti κ.α. και την σουηδική H&M (HM-B STOCKHOLM) από τις πρώτες θέσεις στον κατάλογο των πωλήσεων ανά τον κόσμο.

Η ταχύτατα ανερχόμενη επιχείρηση έχει δηλώσει εδώ και αρκετούς μήνες την επιθυμία της να εισαγάγει τις μετοχές της σε κάποιο αμερικανικό χρηματιστήριο. Τα πράγματα όμως δεν εξελίσσονται με θετικό τρόπο για την κινεζική επιχείρηση, η οποία ίσως χρειαστεί να τροποποιήσει τα σχέδιά της. Όπως αναφέρεται σε ρεπορτάζ του διεθνούς οικονομικού Τύπου, η διοίκηση της εταιρείας θεωρεί ως σχεδόν βέβαιη την απόρριψη της αίτησής της από την επιτροπή κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, την SEC (Securities and Exchange Commission).

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του Bloomberg, η πρόθεση της Shein έχει γίνει δεκτή με πολύ αρνητικό τρόπο στις ΗΠΑ, κυρίως από ορισμένους πολιτικούς. Χαρακτηριστικά αναφέρει τον Μάρκο Ρούμπιο, ρεπουμπλικανό γερουσιαστή από την Φλόριντα, ο οποίος μαζί με άλλους έχει ζητήσει από την SEC το μπλοκάρισμα της αίτησης της Shein, υποστηρίζοντας πως η εταιρεία θα πρέπει πρώτα να δώσει περισσότερες λεπτομέρειες σχετικά με τις δραστηριότητές της μέσα στην Κίνα. Ένας άλλος αμερικανός νομοθέτης, το όνομα του οποίου δεν αναφέρεται στο σχετικό ρεπορτάζ του διεθνούς πρακτορείου, είχε ζητήσει πέρυσι την διεξαγωγή έρευνας σχετικά με το αν η Shein προμηθεύεται βαμβάκι από την κινεζική επαρχία Xinjiang.

 Όπως φαίνεται, η προσπάθεια της Shein να μπει στο αμερικανικό χρηματιστήριο μάλλον προσκρούει στις τεταμένες σχέσεις των δύο υπερδυνάμεων. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του διεθνούς Τύπου, όταν η Shein υπέβαλε πέρυσι την αίτησή της για εισαγωγή των μετοχών της φιλοδοξούσε να πετύχει χρηματιστηριακή αξία της τάξης των 80 με 90 δισ. δολαρίων. Το ποσό αυτό θα μπορούσε να είναι τελικά μικρότερο, αλλά σε κάθε περίπτωση μιλάμε για μία πολύ μεγάλη αρχική δημόσια εγγραφή που θα ήταν πολύ χρήσιμη για οποιοδήποτε διεθνές χρηματιστήριο.

 Όπως είναι φυσικό, η δυσκολία που φαίνεται να αντιμετωπίζει η Shein με τις αμερικανικές αρχές έχει ανοίξει την όρεξη άλλων διεθνών χρηματιστηρίων που ελπίζουν να πείσουν την εταιρεία να δοκιμάσει την τύχη τους σε αυτά, υπό την προϋπόθεση βέβαια πως δεν θα της βάλουν τρικλοποδιά και οι κινεζικές αρχές. Κατά το Bloomberg, έχουν ξεκινήσει ήδη οι σχετικές επαφές μεταξύ της διοίκησης της εταιρείας και του χρηματιστηρίου του Λονδίνου, το οποίο θα ήθελε πολύ μία τόσο μεγάλη αρχική δημόσια εγγραφή.

Το 2023 ήταν μία πολύ κακή χρονιά σε αυτόν τον τομέα, καθώς το ιστορικό αυτό χρηματιστήριο είχε ελάχιστα έσοδα από αρχικές δημόσιες εγγραφές επιχειρήσεων. Όχι μόνο λόγω του κακού διεθνούς κλίματος σε αυτόν τον τομέα αλλά και γιατί οι περισσότερες υποψήφιες εταιρείες προτιμούν τα αμερικανικά χρηματιστήρια θεωρώντας πως εκεί θα πετύχουν υψηλότερες αποτιμήσεις. Σύμφωνα με το Bloomberg, η Shein δεν έχει εγκαταλείψει την προσπάθεια εισαγωγής της σε αμερικανικό χρηματιστήριο, καθώς είναι σαφώς η πρώτη της επιλογή.

Αν όμως τελικά δεν τα καταφέρει, το Λονδίνο ίσως να είναι η πρώτη εναλλακτική λύση, με το Χονγκ Κονγκ και την Σινγκαπούρη να ελπίζουν πως η Shein θα τα προτιμήσει λόγω εγγύτητας στην Κίνα. Τις επόμενες εβδομάδες λογικά θα μάθουμε ποιο θα είναι το τυχερό χρηματιστήριο.

 

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.