Η ισχυρή ψήφος εμπιστοσύνης των οίκων στην Πειραιώς, η μάχη στην αγορά ενέργειας, η Coca Cola με σπασμένα φρένα, η τουρκική σκιά στα υπεράκτια αιολικά, οι καταλύτες για το ΧΑ, τα βλέμματα στην ΕΚΤ και η νίκη του Paul Singer

Οι αγορές για να πάνε υψηλότερα, θέλουν ειδήσεις και οι επενδυτές να βλέπουν ότι υπάρχουν προοπτικές. Η δική μας αγορά φαίνεται πως τα έχει και γι’ αυτό βλέπουμε μία καλύτερη πορεία στις τελευταίες συνεδριάσεις. Φυσικά, και βοηθάει και το διεθνές κλίμα, μετά την αναβολή για ένα μήνα στην επιβολή δασμών από τον πρόεδρο των ΗΠΑ.

Χθες είχαμε δύο πολύ καλές ανακοινώσεις από εισηγμένες που έδωσαν ώθηση στην αγορά και έκαναν πολλές μετοχές  να κινηθούν έντονα ανοδικά, τόσο από την υψηλή κεφαλαιοποίηση όσο και από τη μικρομεσαία. Χρειάζεται και άλλα καύσιμα η αγορά και πολλά ακούγονται στο παρασκήνιο που θα μπορούσαν να αποτελέσουν τον καταλύτη για αρκετές μετοχές.


Η Τράπεζα Πειραιώς εισήλθε σε αποκλειστικές διαπραγματεύσεις με τη CVC για την εξαγορά της Εθνικής Ασφαλιστικής. Η τράπεζα θέλει το 70% και προσφέρει 469 εκατ. ευρώ. Η πρόταση δίνει αποτίμηση στην ασφαλιστική 670 εκατ. ευρώ. Είναι λοιπόν ένα βήμα πιο μπροστά η Τράπεζα Πειραιώς από άλλους διεκδικητές. Αν ολοκληρωθεί η συναλλαγή θα διαφοροποιήσει περαιτέρω τις πηγές εσόδων, ενώ η κεφαλαιακή θέση θα ανέλθει κατά 150 μονάδες βάσης.

H διοίκηση της Τράπεζας Πειραιώς έκανε επίσης γνωστό ότι προτίθεται να επιδιώξει το ενδεχόμενο υιοθέτησης του εποπτικού μηχανισμού Danish Compromise, σε σχέση με την εποπτική μεταχείριση της σκοπούμενης συμμετοχής της στο μετοχικό κεφάλαιο της Εθνικής Ασφαλιστικής, χειρισμός ο οποίος, εάν επιτευχθεί, θα μειώσει την κεφαλαιακή επίπτωση της ενδεχόμενης συναλλαγής σε λιγότερο από 100 μονάδες βάσης.

Με άλλα λόγια η Πειραιώς θέλει να ενοποιεί την ασφαλιστική με ένα σταθμισμένο σε κίνδυνο ενεργητικό και όχι να αφαιρεί το κόστος κτήσης από τα ίδια κεφάλαια. Χρειάζεται έγκριση από την Ευρώπη μία τέτοια εγγραφή, αλλά μπορεί να γίνει.

Σε ό,τι αφορά το deal Goldman Sachs και Autonomous δίνουν ψήφο εμπιστοσύνης, τονίζοντας τα πολλαπλά οφέλη που αυτό έχει για την Πειραιώς.

Η Goldman βλέπει ένα περιθώριο ασφαλείας στον δείκτη CET1 άνω των 300 μονάδων βάσης σε σχέση με το ελάχιστο απαιτούμενο επίπεδο CET1 που έχει ορίσει ο ρυθμιστικός φορέας. Πρόκειται για ένα σημαντικό κεφαλαιακό απόθεμα, ισοδύναμο με €1,1 δισ. κεφαλαίου το 2025 ή περίπου 21% της κεφαλαιοποίησης της Πειραιώς (με βάση την τιμή της μετοχής στις 5 Φεβρουαρίου 2025). Κατά την άποψή της, αυτά τα κεφαλαιακά αποθέματα θα είναι επαρκή, ώστε η Πειραιώς να διατηρήσει τους δείκτες διανομής μερισμάτων 30%/40%/50%/50% που έχει υπολογίσει για την περίοδο 2024-27.

Σημειώνει επίσης ότι η διαφοροποίηση των ροών εσόδων στον ελληνικό χρηματοπιστωτικό χώρο θα μπορούσε να επιτρέψει στην Πειραιώς να απελευθερώσει συνέργειες από την πλευρά της διασταυρούμενης αγοράς πελατών, καθώς και από ορισμένες σταθερές και μεταβλητές δαπάνες.

Η Autonomous από την πλευρά της σημειώνει πως η Πειραιώς αναμένει μια σημαντική κεφαλαιακή κατανάλωση από τη συμφωνία (150bps CET1), η οποία θα μπορούσε να μετριαστεί με την εφαρμογή του Danish Compromise, ενώ η διοίκηση δεν αναφέρει καμία αλλαγή στα σχέδια διανομής κεφαλαίων στου μετόχους.

Η ενδεικνυόμενη τιμή υποδηλώνει περίπου 1,5x τιμή προς μετοχικό κεφάλαιο Tier 1 και 8,4x P/E με βάση τα pro forma οικονομικά στοιχεία της Εθνικής Ασφαλιστικής για το 2023. Εάν εγκριθεί από τις ρυθμιστικές αρχές, αναμένει ότι η αξιοποίηση των κεφαλαίων της Πειραιώς μέσω μιας κατά πάσα πιθανότητα ενισχυτικής συμφωνίας θα ήταν μια λογική στρατηγική.


Η άλλη θετική είδηση είναι πως υπάρχουν συζητήσεις μεταξύ ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ και Motor Oil για την Ήρων Ενεργειακή που ανήκει στη ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ. Έχει μερίδιο 11% και όπως φαίνεται ο κλάδος πάει για συγκέντρωση προκειμένου να δημιουργηθούν μεγαλύτερα σχήματα.

Η Motor Oil έχει την NRG και το σενάριο που ακούγεται είναι να απορροφήσει την Ήρων. Aν επιβεβαιωθούν οι πληροφορίες θα δημιουργηθεί ο τρίτος μεγαλύτερος παίκτης στην αγορά μετά τη ΔΕΗ και την Protergia. Πάντως στον κλάδο ενίσχυση της θέσης επιθυμεί να κάνει και η Elpedison που πλέον ανήκει όλη στην HelleniQ Energy και κατέχει την τέταρτη θέση με μερίδιο σχεδόν 6%.


Ράλι κατέγραψε χθες στο Χ.Α. η μετοχή της Τιτάν, λόγω των πληροφοριών για αυξημένη ζήτηση στη δημόσια προσφορά της Titan America για την εισαγωγή της θυγατρικής στο χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης. Τα στελέχη του ομίλου βρίσκονται στη Νέα Υόρκη, όπου μέχρι χθες συνεχίζονταν οι παρουσιάσεις και οι εγγραφές των επενδυτών.

Κάποια χρηματιστηριακά γραφεία έδιναν πληροφορίες για την κάλυψη της έκδοσης, αλλά πηγές από την εταιρεία δεν επιβεβαίωναν ούτε το πόσες φορές καλύπτεται ούτε την τιμή. Και αυτό γιατί χθες απόγευμα ώρα Ελλάδος, αλλά πρωί ουσιαστικά στις ΗΠΑ, οι συναντήσεις ήταν σε εξέλιξη και οι επενδυτές εκεί δίνουν εύρος τιμής και μετά υπάρχει και ένας ακόμα γύρος με κάποιους επενδυτές για να κλείσει η τιμή. Οι πληροφορίες πάντως κάνουν λόγο για σημαντική υπερκάλυψη.

Αν όλα πάνε καλά μπορεί να δούμε άμεσα να ξεκινάει η διαπραγμάτευση, αν όλα τα έγγραφα είναι σωστά και η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς των ΗΠΑ, τα εξετάσει άμεσα και δώσει το πράσινο φως. Η Τιτάν θα διαθέσει 24 εκατ. μετοχές (9 εκατ. μετοχές νέες και 15 εκατ. παλιές μετοχές) και αν υπάρξει σημαντική κάλυψη θα δώσει άλλες 3,6 εκατ. μετοχές. Αν δοθούν όλες οι μετοχές η μητρική θα μείνει με το 85% των μετοχών.


Σε ιστορικά υψηλά βρέθηκε χθες η μετοχή της Coca Cola, καθώς ξεπέρασε τα επίπεδα που είχε γράψει προ πανδημίας. Μάλιστα για πρώτη φορά η κεφαλαιοποίηση ξεπέρασε τα 13 δισ. ευρώ. H εταιρεία θα ανακοινώσει την επόμενη εβδομάδα αποτελέσματα χρήσης 2024 (13/2) με τη διοίκηση πάντως να έχει ενημερώσει εδώ και καιρό για τις πολύ θετικές προοπτικές και να έχει ανακοινώσει μεγάλο πρόγραμμα αγοράς ιδίων μετοχών έως 400 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον είχε δώσει εκτίμηση για δείκτη καθαρού δανεισμού προς EBITDA 1,5-2 φορές, άρα πολύ ελκυστική σχέση ενώ έλεγε πως η μετοχή ήταν φθηνή. Υπενθυμίζεται πως έχει δώσει εκτίμηση για οργανική ανάπτυξη 11-13% και αύξηση κερδών προ φόρων και τόκων 10-12%. 


Σε συνέχεια της παρέμβασης της Άγκυρας στις έρευνες για το καλώδιο Κρήτης-Κύπρου, η σκιά της Τουρκίας φαίνεται να υπάρχει και πάνω από το Εθνικό Πρόγραμμα Ανάπτυξης των Υπεράκτιων Αιολικών Πάρκων.

Η Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για το συγκεκριμένο υπενθυμίζεται πως έχει εδώ και καιρό κατατεθεί αλλά παρατηρείται μια καθυστέρηση στην έγκρισή της. Μεταξύ άλλων, απαιτείται έγκριση από εννέα υπουργεία, ανάμεσα τους και το Εξωτερικών. Το τελευταίο, σε μια προσπάθεια να αποφευχθούν εντάσεις με την Τουρκία, όπως αυτή με τις έρευνες για την πόντιση καλωδίου, ελέγχει προσεκτικά το Πρόγραμμα.

Σε κάθε περίπτωση, καθίσταται επιτακτική η ανάγκη να πατήσουμε «γκάζι» στην ανάπτυξη υπεράκτιων αιολικών, καθώς, εκτός από τον τουρκικό παράγοντα τώρα, έχει καθυστερήσει αρκετά και για άλλους λόγους σε σχέση με το αρχικό χρονοδιάγραμμα, με ορατό τον κίνδυνο απώλειας του ισχυρού momentum που υπήρχε όταν η Ελληνική Εταιρεία Υδρογονανθάκων (ΕΔΕΥΕΠ) παρουσίασε τον σχεδιασμό της πριν ένα χρόνο και κάτι.

Η Ελλάδα ευελπιστεί άμεσα να πραγματοποιήσει τα επίσημα αποκαλυπτήρια του Εθνικού Προγράμματος με τη δημοσίευση της Κοινής Υπουργικής Απόφασης που θα επικυρώνει τη Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων για τις πρώτες περιοχές που θα αναπτυχθούν τα υπεράκτια αιολικά. Την  ίδια στιγμή, η ΕΔΕΥΕΠ προτεραιοποιεί τη διενέργεια μελέτης για τον εντοπισμό των λιμανιών που θα μπορούσαν να υποστηρίξουν την ανάπτυξη της βιομηχανίας υπεράκτιων αιολικών πάρκων με τις απαραίτητες παρεμβάσεις.

Το αμέσως επόμενο βήμα μετά την έκδοση της ΚΥΑ είναι η σύσταση της εταιρείας ειδικού σκοπού (SPV) με τη συμμετοχή του ΑΔΜΗΕ, της ΕΔΕΥΕΠ και άλλων φορέων που θα διενεργήσει τις απαραίτητες μελέτες (ανεμολογικές, έρευνες βυθού) μέσω των οποίων θα συλλεγούν τα απαραίτητα δεδομένα που θα επιβεβαιώσουν την καταλληλότητα των θαλασσοτεμαχίων για την ανάπτυξη ΥΑΠ. Στόχος είναι να ολοκληρωθούν αυτές οι μελέτες εντός του 2026 και να προκηρυχθούν οι διαγωνισμοί εγκατάστασης έργων εντός του 2027, ώστε να υλοποιηθεί ο στόχος του ΕΣΕΚ για «υπεράκτια αιολική ισχύ» 1,9 GW έως το τέλος της δεκαετίας.

Στο μεταξύ, και μιας που είπαμε για καλώδιο, η διασύνδεση των δύο χωρών βρίσκεται πάλι στο επίκεντρο με τους υπουργούς Ενέργειας Ελλάδας-Κύπρου να είχαν χθες σχετικό τετ α τετ. Η συνάντησή τους, σύμφωνα με πληροφορίες, κράτησε πάνω από 2,5 ώρες και έγινε σε ένα εξαιρετικό κλίμα, με όλες τις πλευρές να φεύγουν ευχαριστημένες.


H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα δώσει μια σημαντική πληροφορία στην όλη συζήτηση για το πού πορεύονται τα επιτόκια του ευρώ. Την Παρασκευή θα δώσει στη δημοσιότητα τις φρέσκες εκτιμήσεις της για το λεγόμενο «ουδέτερο επιτόκιο», δηλαδή το θεωρητικό επίπεδο όπου το κόστος χρήματος δεν δρα ανασταλτικά, αλλά ούτε τονώνει την οικονομική δραστηριότητα. Όπως έχει πει η πρόεδρος Christine Lagarde, η ΕΚΤ θα στηριχτεί στις εκτιμήσεις αυτές για τη διαμόρφωση της πορείας των επιτοκίων.

Παρόλο που η ίδια η Lagarde είχε προσδιορίσει το εύρος του ουδέτερου επιτοκίου στο 1,75% - 2,25%, η ανακοίνωση της Παρασκευής μπορεί να δώσει πιο ξεκάθαρη εικόνα για το πού θα προσγειωθούν τα επιτόκια του ευρώ μετά από πέντε μειώσεις που έχουν φέρει το καταθετικό επιτόκιο της ΕΚΤ στο 2,75% σήμερα.

Οι απόψεις στο διοικητικό συμβούλιο της ΕΚΤ διαφέρουν για το επίπεδο του ουδέτερου επιτοκίου. Ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης Villeroy de Galahau και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας το βλέπουν γύρω στο 2%, ο Mario Centeno της Πορτογαλίας λίγο χαμηλότερα, ενώ ο Φινλανδός κεντρικός τραπεζίτης Οlli Rehn στο 2,2%-2,8%.


Μία νέα μεγάλη νίκη πρόσθεσε χθες στο ενεργητικό του ο Paul Singer, ο βετεράνος επενδυτής της Wall Street που ίδρυσε και διοικεί εδώ και δεκαετίες την Elliott Asset Management και έχει γίνει ιδιαίτερα γνωστός για την ακτιβιστική του δραστηριότητα. Μετά την άτακτη υποχώρηση της διοίκησης της αεροπορικής εταιρείας Southwest Airlines (LUV NYSE), η οποία τελικά δέχθηκε το φθινόπωρο όλα σχεδόν τα αιτήματα της Elliott που είχε αγοράσει το 10% της Southwest, η διοίκηση της μεγάλης βιομηχανικής εταιρείας Honeywell δέχθηκε τελικά τις προτάσεις του Singer και των συνεργατών του.

Οι εκπρόσωποι της Elliott είχαν στείλει επιστολή στην διοίκηση με την οποία ζητούσαν το σπάσιμο της εταιρείας σε δύο τουλάχιστον κομμάτια, υποστηρίζοντας πως η δημιουργία χωριστών επιχειρήσεων που θα στέγαζαν τα διαφορετικά τμήματα της εταιρείας θα ήταν πολύ επωφελής για τους μετόχους. Η ανάλυση που είχαν χρησιμοποιήσει  σε αυτή την επιστολή κατέληγε στο συμπέρασμα πως αυτή η διάσπαση θα οδηγούσε την μετοχή της επιχείρησης σε άνοδο της τάξης του 50% έως 75% μέσα σε δύο χρόνια. Η πρόταση της Elliott απηχεί τις απόψεις πολλών άλλων παραγόντων της  Wall Street, αναλυτών και επενδυτών.

Μιλώντας στο Bloomberg στα μέσα Ιανουαρίου, ο αναλυτής Julian Mitchell,της Barclays, είχε υποστηρίξει πως δεν υπάρχει τίποτα που να δείχνει πως μία πιθανή διάσπαση της Honeywell σε χωριστές εταιρείες θα είναι λιγότερο επιτυχημένη από τις αντίστοιχες κινήσεις άλλων εταιρειών τα τελευταία χρόνια. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό της General Electric, η οποία χωρίστηκε σε τρία κομμάτια και μέσα σε τρία χρόνια έδωσε τριψήφιες ποσοστιαίες αποδόσεις στους μετόχους.

Στο ίδιο άρθρο του Bloomberg, είχαν παρουσιαστεί οι εκτιμήσεις αρκετών αναλυτών, οι οποίοι κατά μέσο όρο εκτιμούσαν πως η μετοχή της Honeywell θα μπορούσε εύκολα να κινηθεί στην περιοχή των 260 – 280 δολαρίων στην περίπτωση που θα αποφασιζόταν ο διαχωρισμός των τμημάτων της εταιρείας. Με την μετοχή να κινείται τους τελευταίους μήνες ανάμεσα από τα 220 με 230 δολάρια και να έχει υστερήσει σημαντικά έναντι του δείκτη S&P 500 τα τελευταία τρία χρόνια, μία γρήγορη κίνηση προς τα παραπάνω επίπεδα που εκτιμούν οι αναλυτές δεν θα πείραζε καθόλου τους μετόχους.

Χθες λοιπόν, μαζί με τα οικονομικά αποτελέσματα της εταιρείας για το τέταρτο τρίμηνο του 2024, ανακοινώθηκαν οι αποφάσεις της διοίκησης σχετικά με τις προτάσεις της Elliott. Η εταιρεία θα χωριστεί σε τρία κομμάτια, αυτό του τομέα των αυτοματισμών που αντιστοιχεί σε ετήσιο κύκλο εργασιών της τάξης των 18 δισεκατομμυρίων δολαρίων, αυτό του τομέα της αεροδιαστημικής τεχνολογίας με ετήσιο κύκλο εργασιών της τάξης των 15 δισεκατομμυρίων και αυτό του τομέα των υλικών προηγμένης τεχνολογίας με ετήσιο κύκλο εργασιών της τάξης των 4 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε η διοίκηση, η απόσχιση του τομέα των υλικών θα ολοκληρωθεί προς το τέλος του 2025 ενώ ο διαχωρισμός των άλλων δύο τμημάτων στο δεύτερο μισό του 2026.

Ουσιαστικά, η διοίκηση ακολουθεί το σχέδιο της Elliott, ελπίζοντας πως τα αποτελέσματα για τους μετόχους θα είναι τόσο καλά όσο εκτιμούν οι αναλύσεις της επενδυτικής εταιρείας. Δύσκολο όμως να πούμε πότε θα γίνει αυτό, καθώς οι θετικές για τους μετόχους ανακοινώσεις επισκιάστηκαν από τις ελαφρά απογοητευτικές εκτιμήσεις της διοίκησης για την πορεία της εταιρείας το 2025.

Για τους υπομονετικούς επενδυτές, αυτή ίσως να είναι μία ευκαιρία να αγοράσουν φθηνά τις μετοχές της μεγάλης βιομηχανικής εταιρείας, πριν η Wall Street ξεχάσει τις προβλέψεις για το 2025 και επικεντρωθεί στις ωφέλειες της διάσπασης της επιχειρήσεις.


*Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.