Ακόμα και την πιο αισιόδοξη εκτίμηση αναλυτή ξεπέρασε η διανομή προμερίσματος του ΟΠΑΠ. Οι αναλυτές περίμεναν από 0,35 ευρώ έως 0,50 ευρώ, έναντι 0,30 ευρώ πέρυσι και ο ΟΠΑΠ ανακοίνωσε πως το διοικητικό συμβούλιο ενέκρινε διανομή 1 ευρώ ανά μετοχή!
Τα καθαρά έσοδα προ εισφορών στο εξάμηνο ενισχύθηκαν 14% και ανήλθαν στα 1,025 δισ. ευρώ, ενώ τα EBITDA ανήλθαν στα 374,5 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 224,4 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 34,2%. Στο πάνω μέρος των εκτιμήσεων των αναλυτών ήταν τα κέρδη δευτέρου τριμήνου, ενώ σημαντική είναι και η συνεισφορά των μειωμένων χρηματοοικονομικών εξόδων, αφού η μόχλευση του οργανισμού είναι εξαιρετικά χαμηλή.
Ο Jan Karas, CEO του ΟΠΑΠ, σχολιάζοντας τα αποτελέσματα ανέφερε πως «το δεύτερο τρίμηνο του 2023 ήταν άλλο ένα τρίμηνο θετικών επιδόσεων για τον ΟΠΑΠ, το οποίο χαρακτηρίστηκε από την ισχυρή κερδοφορία, την επιτυχή υλοποίηση των στρατηγικών πρωτοβουλιών μας και τη συνεχιζόμενη εξέλιξη της πρότασης μας προς τους πελάτες. Όσον αφορά στο Retail δίκτυό μας, στο δεύτερο τρίμηνο του 2023 ξεχώρισαν η ανανεωμένη πρόταση μας για το Πάμε Στοίχημα, καθώς και η διάθεση του Free Win, του πρώτου δωρεάν παιχνιδιού των πρακτορείων μας, που είναι διαθέσιμο μέσω της εφαρμογής OPAP Store App. Στο Online κανάλι, παρουσιάσαμε με επιτυχία το Opaponline.gr, την online πρότασής μας στα αριθμοπαιχνίδια, και συνεχίσαμε να ενισχύουμε τη θέση μας σε όλες τις κατηγορίες προϊόντων.
Κοιτώντας μπροστά, παραμένουμε προσηλωμένοι στους στόχους μας σχετικά με την κερδοφορία και την επίτευξη χρηματοροών, καθώς και στη δημιουργία μακροπρόθεσμης αξίας για τους μετόχους μας, μέσω της διανομής των καθαρών κερδών σε τακτικά μερίσματα και συμπληρώνοντας την ανταμοιβή τους με επιπλέον στοιχεία. Έχουμε επίσης την πίστη, ότι ο ΟΠΑΠ είναι κατάλληλα τοποθετημένος για να επιτύχει τους χρηματοοικονομικούς στόχους του και τις στρατηγικές προτεραιότητές του για το υπόλοιπο του έτους, με τρόπο βιώσιμο και υπεύθυνο για όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη». Σημειώνεται πως στο εξάμηνο οι λειτουργικές ταμειακές ροές ανήλθαν στα 303,8 εκατ. ευρώ.
Μία ακόμη εξαγορά ολοκλήρωσε η Ideal, με τον Λάμπρο Παπακωνσταντίνου να εξελίσσεται σε μετρ του είδους, βάζοντας στον όμιλο πλέον και τα Attica Πολυκαταστήματα. Μάλιστα από το συνολικό τίμημα των 100 εκατ. ευρώ το 35% γίνεται με μετοχές της Ideal που σημαίνει ότι οι πωλητές έχουν αντιληφθεί ότι ο όμιλος έχει μέλλον.
Άλλωστε δεν πρέπει να ξεχνάμε από πού ξεκίνησε και πού έχει φτάσει μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα. Από μία μικρή εταιρεία που δεν συγκινούσε επενδυτές, παρά το γεγονός ότι ήταν καθαρή και με μικρά ετήσια κέρδη, στο χρηματιστηριακό ταμπλό ήταν για χρόνια στο περιθώριο. Σήμερα η αποτίμηση έχει ξεπεράσει τα 200 εκατ. ευρώ και έχει μπει στο στόχαστρο και των μεγάλων διαχειριστών. Η Attica διαχειρίζεται 62 χιλ. τ.μ. σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη και το 2022 είχε πωλήσεις 190 εκατ. ευρώ, EBITDA 19, εκατ. ευρώ και κέρδη προ φόρων 12,4 εκατ. ευρώ.
Ο δανεισμός ήταν μηδενικός ενώ το ξεκίνημα της νέας χρονιάς δείχνει ανοδικές τάσεις με τους πρώτους 4 μήνες να δείχνουν αύξηση πωλήσεων στα 58,9 εκατ. ευρώ από 49,4 εκατ. ευρώ. Υπενθυμίζεται πως θα εκδοθούν 7,87 εκατ. νέες μετοχές προς 4,15 ευρώ η μία και θα δοθούν στους μετόχους της Attica, ενώ θα λάβουν και 65 εκατ. ευρώ.
Τιμές κάτω από τα 5 ευρώ έγραψε χθες η μετοχή της ΕΧΑΕ και μάλιστα αυξήθηκε εκ νέου ο όγκος των συναλλαγών. Συνολικά η αγορά δείχνει μία διάθεση οπισθοχώρησης στις τελευταίες συνεδριάσεις και δεν έχει μείνει έξω από το κάδρο η συγκεκριμένη μετοχή.
Όμως κάποια στελέχη της αγοράς, τονίζουν σε κάθε αδυναμία της μετοχής την ευκαιρία, αφού η χώρα αργά η γρήγορα θα αποκτήσει επενδυτική βαθμίδα και θα εισρεύσουν νέα κεφάλαια, ενώ παράλληλα θα μειωθεί το ρίσκο της χώρας και των επιχειρήσεων.
Ο Γιάννος Κοντόπουλος, CEO του ομίλου, πρόσφατα αγόρασε και άλλες μετοχές σε υψηλότερες τιμές από την τρέχουσα, προφανώς αξιολογώντας και τα παραπάνω. Επιπλέον, η είσοδος νέων εταιρειών σύντομα θα είναι πραγματικότητα και θα μπουν εταιρείες με καλές αποτιμήσεις βοηθώντας συνολικά την αγορά. Και η σύγκριση με τις ομοειδείς του εξωτερικού δείχνει πως η μετοχή είναι ελκυστικά αποτιμημένη.
Αλλαγή σκηνικού στη Frigoglass. Εκεί που υπήρχαν τεράστιοι αγοραστές και οδηγούσαν τη μετοχή υψηλότερα, ξαφνικά «εξαφανίστηκαν» και πλέον τα κομμάτια που είναι στην πλευρά των πωλητών δεν μπορούν να απορροφηθούν. Η μετοχή είχε 8 συνεχόμενες ανοδικές συνεδριάσεις, χωρίς να υπάρχει λόγος που να ακούστηκε στην αγορά. Μάλιστα η άνοδος είχε κάνει αρκετούς να αναρωτηθούν. Δεύτερη συνεχόμενη μέρα πτώσης και μάλιστα με μεγάλο όγκο ανεκτέλεστων.
H σύνδεση της χώρας μας με μερικά από τα μεγαλύτερα διεθνή καλωδιακά συστήματα και την αναβάθμιση των δυνατοτήτων της χώρας στον παγκόσμιο ψηφιακό χάρτη είναι ο στόχος του έργου της κατασκευής, λειτουργίας και μίσθωσης ενός νέου, ουδέτερου σταθμού προσαιγιάλωσης υποθαλάσσιων καλωδίων οπτικών ινών στο Τυμπάκι της Κρήτης, στο οποίο προχωρά η Vodafone, στο πλαίσιο του μετασχηματισμού της σε εταιρεία ICT.
Ο σταθμός, αυτός, θα συνδεθεί με το Ηράκλειο μέσω της κατασκευής νέου αγωγού μήκους 30 χιλιομέτρων και νέων οπτικών ινών 280 μήκους χιλιομέτρων, καθιστώντας τον σταθμό του Τυμπακίου ως τον ιδανικό, κεντρικό κόμβο συνδεσιμότητας στην περιοχή. Η επένδυση αυτή της Vodafone Ελλάδος αφενός αναμένεται να προσελκύσει νέες επενδύσεις στον τομέα των διεθνών υποβρυχίων καλωδίων, αλλά και να αναδείξει το ρόλο της Κρήτης ως κόμβο, με βάση τη γεωγραφική της θέση.
Στο πλαίσιο αυτό, η εταιρία έχει φτάσει σε συμφωνία για την προσαιγιάλωση του υποθαλάσσιου καλωδιακού συστήματος 2Africa, το οποίο αποτελεί μία από τις σημαντικότερες υποθαλάσσιες υποδομές οπτικών ινών για την παγκόσμια συνδεσιμότητα.
Το 2Africa θα προσφέρει την απαιτούμενη χωρητικότητα και αξιοπιστία στο διαδίκτυο σε μεγάλα τμήματα της Αφρικής και θα υποστηρίξει την περαιτέρω ανάπτυξη των δικτύων 5G και σταθερής ευρυζωνικής πρόσβασης για δισεκατομμύρια ανθρώπους ανά τον κόσμο. Σύμφωνα με διεθνείς μελέτες, ο οικονομικός αντίκτυπος του 2Africa θα κυμαίνεται μεταξύ 24,1 ως έως 34 δισ. ευρω. Η Κοινοπραξία 2Africa περιλαμβάνει οκτώ διεθνείς εταίρους: China Mobile International, Meta, Bayobab, Orange, Center 3, Telecom Egypt, Vodafone Group and WIOCC.
Ο εφησυχασμός των επενδυτών στην αμερικανική χρηματιστηριακή αγορά είναι ανησυχητικός, προειδοποιεί η JP Morgan. Το βαρόμετρο φόβου, ο δείκτης VIX, είναι κοντά σε χαμηλά επίπεδα-ρεκόρ και η έκθεση σε μετοχές έχει αυξηθεί σε επίπεδα πάνω από το μέσο όρο. Δεν υπάρχει «μαξιλάρι» ασφάλειας πλέον και το κλίμα έχει πλήρως υιοθετήσει το σενάριο της ήπιας προσγείωσης της οικονομίας, αναφέρει η επενδυτική τράπεζα σε έκθεσή της.
Οι μετοχές στη Wall Street έχουν κάνει κούρσα φέτος με «καύσιμο» τις ελπίδες οτι οι αυξήσεις επιτοκίων κορυφώνονται σύντομα, ενώ η οικονομία δείχνει μεγαλύτερες αντοχές απ' ό,τι αναμενόταν. Τα κέρδη ήταν υψηλότερα στον κλάδο της τεχνολογίας όπου κυριαρχεί ο ενθουσιασμός με την πρόοδο της Τεχνητής Νοημοσύνη.
Ο πολλαπλασιαστής κερδών, το Ρ/Ε με βάση τα προσδοκώμενα κέρδη του επόμενου 12μήνου για τις μετοχές του δείκτη MSCI USA είναι στο 19, σε υψηλά επίπεδα λαμβάνοντας υπόψη τις πραγματικές αποδόσεις. Το ρίσκο είναι να υπάρξουν αναθεωρήσεις των κερδών ανά μετοχή προς τα κάτω.
Οι strategists της JP Morgan συστήνουν «overweight» έκθεση στις μετοχές των άλλων αγορών. Στις ΗΠΑ προτιμούν «underweight» στάση. Η στρατηγική αυτή μέχρι στιγμής δεν έχει αποδώσει καρπούς, καθώς ο δείκτης S&P 500 σημειώνει υπεραπόδοση έναντι του δείκτη All Country World της MSCI φέτος.
Καθώς ξεκινά η διαδικασία για την μεγαλύτερη μέχρι στιγμής φέτος αρχική δημόσια εγγραφή επιχείρησης στο αμερικανικό χρηματιστήριο, σταδιακά αρχίζουμε να μαθαίνουμε τις πρώτες λεπτομέρειες. Σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις, σήμερα Τρίτη θα ξεκινήσει η παρουσίαση της Arm Holdings Ltd προς τους υποψήφιους επενδυτές.
Όπως λοιπόν μετέδωσε το Reuters την Παρασκευή και το Σάββατο, τέσσερις μεγάλες τεχνολογικές εταιρείες, η Apple (AAPL NASDAQ), η Alphabet (GOOGL NASDAQ), η Nvidia (NVDA NASDAQ) και η Advanced Micro Devices (AMD NASDAQ), έχουν έρθει σε αρχική συμφωνία με τους αναδόχους για να αγοράσουν μετοχές της Arm. Εκτός από αυτές, πολύ κοντά σε συμφωνία βρίσκονται η Intel (INTC NASDAQ), η Samsung Electronics (005930 SEOUL), η Cadence Design Systems (CDNS NASDAQ) και η Synopsys (SNPS NASDAQ). Όλες αυτές οι επιχειρήσεις, πολύ σημαντικές στην παγκόσμια βιομηχανία τεχνολογίας, έχουν ένα κοινό χαρακτηριστικό: είναι πελάτες της Arm.
Η Apple και η Alphabet χρησιμοποιούν τα σχέδια και τις πατέντες της Arm κατά την σχεδίαση των μικροεπεξεργαστών που χρησιμοποιούν στα διάφορα προϊόντα τους. Η Nvidia, η AMD και η Intel χρησιμοποιούν και αυτές στα σχέδια και τις πατέντες της Arm για να σχεδιάσουν μικροεπεξεργαστές τους οποίους πουλάνε μετά στους δικούς τους πελάτες (η Intel κυρίως τους κατασκευάζει ενώ οι άλλες δύο αναθέτουν αλλού την παραγωγή).
Η Samsung χρειάζεται την τεχνολογία της Arm για να σχεδιάσει τους μικροεπεξεργαστές μνήμης που κατασκευάζει, ενώ η Cadence και η Synopsys την χρησιμοποιούν για τον σχεδιασμό εξαρτημάτων μικροεπεξεργαστών. Οι πληροφορίες του διεθνούς πρακτορείου αναφέρουν πως αυτές οι τεχνολογικές επιχειρήσεις θα παίξουν τον ρόλο του στρατηγικού επενδυτή, παρά το γεγονός πως καμία από αυτές δεν προβλέπεται να αγοράσει μετοχές αξίας μεγαλύτερης των 100 εκατομμυρίων δολαρίων.
Η συνολική αξία των μετοχών που αναμένεται να πουληθούν κατά την δημόσια εγγραφή αναμένεται να είναι της τάξης των 8 δισεκατομμυρίων δολαρίων, ή τουλάχιστον αυτό είναι το ποσό που ελπίζει να εισπράξει η ιαπωνική Softbank (9984 TOKYO), η οποία είναι η ιδιοκτήτρια της Arm και η πωλήτρια των μετοχών που θα αγοράσουν οι επενδυτές. Αν αυτές οι πληροφορίες επιβεβαιωθούν τις επόμενες μέρες, θα βοηθήσουν στην επιτυχία της δημόσιας εγγραφής αφού θα δείξουν πως οι μεγάλες εταιρείες της τεχνολογίας θεωρούν πως αξίζει να αγοράσουν τις μετοχές.
Βέβαια, για τις μεγάλες αυτές επιχειρήσεις τα 100 εκατομμύρια δολάρια είναι ένα σχετικό μικρό ποσό, οπότε οι αναλυτές του Reuters πιθανολογούν πως πίσω από την απόφασή τους να συμμετάσχουν κρύβεται και η επιθυμία τους να ασκήσουν κάποιου είδους έλεγχο στην Arm έτσι ώστε να μειώσουν τις πιθανότητες να ευνοήσει κάποιον ανταγωνιστή τους.
Δεν ξοδεύονται όμως και πολύ, αφού στο ρεπορτάζ αναφέρεται πως οι εταιρείες αυτές προτίθενται να αγοράσουν μετοχές σε χαμηλότερη τιμή από αυτήν που επιθυμεί η Softbank. Ενώ η Softbank επιθυμούσε να πουλήσει μετοχές σε τιμή που να αντιστοιχεί σε συνολική αξία της Arm σε τουλάχιστον 65 δισεκατομμυρίων, οι αγορές μετοχών από τις μεγάλες εταιρείες φαίνεται πως θα γίνουν σε χαμηλότερη αποτίμηση, πιο κοντά στα 55 δισεκατομμύρια δολάρια. Φαίνεται πως η ιαπωνική εταιρεία είναι έτοιμη να συμβιβαστεί με χαμηλότερες τιμές, αλλά τα πράγματα θα μπορούσαν να αλλάξουν μέχρι τις 13 Σεπτεμβρίου αν η ζήτηση είναι ισχυρή.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.