Το ντελίριο για Εθνική Τράπεζα, ο Κωτσόβολος στη ΔΕΗ, το κάψιμο των σορτάκηδων, η απόβαση εισηγμένων στο Λονδίνο και τα πονταρίσματα των traders

Την Τρίτη ξεκινούν οι διαδικασίες για να περάσει και τυπικά ο Κωτσόβολος στη ΔΕΗ. Πραγματοποιείται η Γενική Συνέλευση των μετόχων της Currys για την έγκριση πώλησης της αλυσίδας. Τα κεφάλαια πρόκειται να χρησιμοποιηθούν ώστε η πολυεθνική να μειώσει το δανεισμό και τα ελλείμματα τομέων των δραστηριοτήτων της. Από την πλευρά της η ΔΕΗ, υπό τη διοίκηση Στάσση, αλλάζει πίστα.


Η Εθνική Τράπεζα κατάφερε να κάνει τη μεγαλύτερη συναλλαγή ιδιωτικοποίησης των τελευταίων ετών και συγκεκριμένα από το 2017, με την κάλυψη να είναι μία από τις καλύτερες σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η έκπτωση που δόθηκε συγκριτικά με την ανώτατη τιμή ήταν περιορισμένη και έναντι του μέσου ευρωπαϊκού όρου, ενώ κατάφερε να έχει εξαιρετική ποιότητα ξένων και Ελλήνων επενδυτών, οι οποίοι τοποθετήθηκαν με μακροπρόθεσμο ορίζοντα σε μεγάλο ποσοστό.

Τεράστια ονόματα όπως Blackrock, Fidelity, Norges, Helikon, Robeco, Lazard, Capital, Triton κ.α. αλλά και 7.247 ιδιώτες Έλληνες ήταν μεταξύ των αγοραστών. Κορυφαίοι επενδυτές στην πλειονότητα κατά 35% από ΗΠΑ και 47% από Ηνωμένο Βασίλειο με υπό διαχείριση κεφάλια πάνω από 30 τρισ. δολάρια έβαλαν προσφορές στο βιβλίο που είχε ανοίξει. Αυτές οι εντολές κάλυψαν σε 20 λεπτά όλο το βιβλίο και συνολικά καλύφθηκε η προσφορά 8,1 φορές.

Επενδυτές από ώριμες και ανταγωνιστικές αγορές έσπευσαν να τοποθετηθούν επιβεβαιώνοντας και την επιστροφή της χώρας στην κανονικότητα. Το ΤΧΣ κέρδισε το στοίχημα και έβαλε γερές βάσεις για τις επόμενες διαθέσεις μετοχών, ενώ βάζει στο ταμείο του μαζί και με τα κεφάλαια που άντλησε από την πώληση του 9% της Alpha Bank και το 1,4% της Eurobank συνολικά 1,45 δισ. ευρώ.

Αξίζει να σημειωθεί ότι η απόεπένδυση του ΤΧΣ από την Εθνική Τράπεζα είναι μόλις η δεύτερη ευρωπαϊκή ιδιωτικοποίηση άνω του 1 δισ. ευρώ που εκτελείται μέσω Δημόσιας Προσφοράς από το 2017, καθότι η προηγούμενη αφορούσε τη διάθεση μετοχών από την ιρλανδική κυβέρνηση η οποία προέβη στην πώληση μεριδίου 29% που κατείχε στην AIB για 3,4 δισ. Ευρώ, με έκπτωση 43%.


 To ντελίριο των αγοραστών για το 22% των μετοχών της Εθνικής Τράπεζας που πούλησε το ΤΧΣ, είχε συνέχεια στο χρηματιστηριακό ταμπλό. Όσοι παρακολουθούν επί σειρά ετών τη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου, δύσκολα βρίσκουν αντίστοιχη συνεδρίαση όπως αυτή της περασμένης Παρασκευής.

Δε χόρταινες να βλέπεις τις εντολές και τους επενδυτές να «σφάζονται» στα γόνατα της μετοχής της Εθνικής Τράπεζας. Οι εντολές έπεφταν βροχή και για πότε ο όγκος έφτασε τα 4 εκατ. μετοχές ούτε που το καταλάβαμε. Μέσα σε λίγα λεπτά βρέθηκε η μετοχή στο +10% και πήγε σε δημοπρασία προκειμένου να μειωθεί η μεταβλητότητα και σε 30 λεπτά από την έναρξη είχε κάνει όγκο 4 εκατ. τεμάχια και τζίρο πάνω από 25 εκατ. ευρώ.

Στελέχη της αγοράς ανέφεραν πως λόγω της εντυπωσιακής υπερκάλυψης, πολλά ξένα funds δεν κατάφεραν να πάρουν τις μετοχές που υπολόγιζαν ή έπρεπε να έχουν στα βιβλία τους και αναγκάστηκαν να μαζέψουν μέσα από την αγορά σε υψηλότερες τιμές ωθώντας τη μετοχή πάνω από τα 6 ευρώ.


Ο τίτλος έκανε συνολικά πάνω από 183,5 εκατ. τεμάχια, αφού πέρασαν και οι μετοχές που θα πάρουν οι ξένοι μέσω πακέτων. Ωστόσο, μόνο στις τελικές δημοπρασίες έκανε όγκο πάνω από 3,5 εκατ. τεμάχια, που παλαιότερα δεν έκανε ούτε σε δύο συνεδριάσεις μαζί.

Η μετοχή είναι πλέον στα 6,12 ευρώ ή 15,4% υψηλότερα από την τιμή διάθεσης των 5,30 ευρώ. Ο συνολικός τζίρος που έκανε η τράπεζα ξεπέρασε τα 991 εκατ. ευρώ με την αγορά να κάνει πάνω από 1.1 δισ. ευρώ συναλλαγές. Μάλιστα αυτή η εξέλιξη αφύπνισε όλο το ταμπλό και οι συστημικές μετοχές βρέθηκαν να πλησιάζουν τα υψηλά που είχαν γράψει μερικούς μήνες πριν, ενώ έδωσαν πνοή και στο υπόλοιπο ταμπλό με πολλά βαριά χαρτιά να κινούνται έντονα ανοδικά.

Η ψυχολογία βελτιώθηκε και σε συνδυασμό με το καλό κλίμα στο εξωτερικό, οι αναλυτές είναι αισιόδοξοι για τη συνέχεια. Σημειώνεται πως η αγορά συμπλήρωσε πέντε ανοδικές συνεδριάσεις.


Μετά πέρασαν και τα πακέτα και ο τζίρος εκτινάχθηκε πάνω από 1 δισ. ευρώ. Για να θυμούνται οι παλιοί και να μαθαίνουν οι νέοι τζίρο πάνω από 1 δισ. ευρώ στο Χρηματιστήριο Αθηνών είχαμε να δούμε από τις 29 Ιουνίου του 2007. Αρκετά χρόνια πριν η χώρα μπει στην κρίση και δούμε τη χρεοκοπία και τις επιπτώσεις της.

Ήταν τότε καλά χρόνια με τον γενικό δείκτη πάνω από τις 4.000 μονάδες και συγκεκριμένα ήταν στις 4.800 μονάδες. Εκείνη την καλοκαιρινή μέρα το ελληνικό δημόσιο αποφάσισε αιφνιδιαστικά κάπως να πουλήσει το 10,7% του ΟΤΕ. Τότε το βιβλίο καλύφθηκε σε μερικές ώρες και είχαμε ζήσει παρόμοιες στιγμές.

Οι ξένοι δηλαδή είχαν κατακλύσει με προσφορές το βιβλίο. Τότε είχαν πουληθεί 4,02 εκατ. τεμάχια στην τιμή των 21,40 ευρώ, αλλά η τιμή του Οργανισμού εκτοξεύθηκε στα ύψη αμέσως μετά, όπως συνέβη τώρα με την Εθνική Τράπεζα. Ήταν ωραίες εκείνες οι εποχές καθώς εισέρρεε πακτωλός κεφαλαίων στη… Σοφοκλέους.

Θυμίζουμε καλύφθηκε εκείνη τη μέρα και η αύξηση κεφαλαίου των 5 δισ. ευρώ της MIG, είχαν αντλήσει κεφάλαια μεγάλες τότε εισηγμένες όπως Eurobank, Alapis και Geniki Bank και ετοιμαζόταν η εισαγωγή της Aegean Airlines στο χρηματιστήριο. Τέτοιες μνήμες ξύπνησε την περασμένη Παρασκευή η αγορά.


Αυτή τη φορά το περίφημο «Τ+2» δεν θα δουλέψει και όποιος επιχειρήσει να σορτάρει τις μετοχές της Εθνικής Τράπεζας κλειδώνοντας την διαφορά τιμής με την τιμή πώλησης του πακέτου του ΤΧΣ εκμεταλλευόμενος το διήμερο του διακανονισμού το πιθανότερο είναι να κάψει τα χέρια του.

Οι μετοχές που πουλάει το ΤΧΣ δεν έχουν το ίδιο ISN με τις μετοχές της Εθνικής που βρίσκονται σε ελεύθερη διασπορά στο ΧΑ με αποτέλεσμα όποιος έχει πουλήσει μετοχές που δεν έχει και «ελπίζει» να τις παραδώσει από την κατανομή των μετοχών του ΤΧΣ θα βρεθεί ανοικτός στην εκκαθάριση των συναλλαγών της Τρίτης, ημέρα διακανονισμού και έναρξης διαπραγμάτευσης των μετοχών.

Το φαινόμενο είχε παρατηρηθεί στο παρελθόν σε αντίστοιχες περιπτώσεις διάθεσης τραπεζικών μετοχών με τιμή που είχε απόκλιση από την αγορά και είχε προκαλέσει τον έλεγχο των αρχών. Τα πρόστιμα που έπεσαν δεν ήταν και λίγα.


Όσες εταιρίες ετοιμάζουν τις βαλίτσες τους για το roadshow της Morgan Stanley στο Λονδίνο στο τέλος του μήνα (27&28 Νοεμβρίου) επισπεύδουν αυτήν την εβδομάδα τις δημοσιεύσεις των αποτελεσμάτων τους. Όσες θα δημοσιεύσουν προς το τέλος της εβδομάδας πάντως θα πρέπει να συνεκτιμήσουν την αργία της Πέμπτης (Ημέρα των Ευχαριστιών 23/11)  και την ημιαργία της Παρασκευής στην Wall Street που όσο να ναι θα μειώσει το ενδιαφέρον από την απέναντι πλευρά του Ατλαντικού.


Ο Οκτώβριος συνεχίζει θετικά για τον ΟΛΠ ο οποίος είδε την κίνηση των εμπορευματοκιβωτίων ΙΙ και ΙΙΙ να αυξάνονται κατά 20%. Στο δεκάμηνο ο ρυθμός τρέχει με 6,5% καθώς έχουν διακινηθεί 3,84 εκατομμύρια εμπορευματοκιβώτια.


Oι traders ποντάρουν οτι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα μειώσει τα επιτόκια το 2024 με ταχύτερο ρυθμό. Για πρώτη φορά οι χρηματαγορές τιμολογούν μειώσεις επιτοκίων μίας ολόκληρης ποσοστιαίας μονάδας την επόμενη χρονιά. Μόλις πριν δύο μήνες οι προσδοκίες ήταν ότι η ΕΚΤ θα προχωρούσε σε μειώσεις 75 μονάδων βάσης με βάση την τιμολόγηση των swaps.

Παρόμοια στοιχήματα και για την Τράπεζα της Αγγλίας αυξήθηκαν την περασμένη Παρασκευή μετά τα στοιχεία για τις λιανικές πωλήσεις που ήταν πιό αδύναμες από τις προσδοκίες της αγοράς. Στις ΗΠΑ επίσης οι traders αναμένουν μειώσεις επιτοκίων γύρω στις 100 μονάδες βάσης από τη Fed του χρόνου, καθώς υποχωρούν οι πληθωριστικές πιέσεις. Στην αγορά εμπορευμάτων η «τσουλήθρα» των τιμών πετρελαίου σε bear market αναζωπυρώνει τις ανησυχίες για ύφεση.

Στην ΕΚΤ οι αξιωματούχοι έχουν αρχίσει να συζητούν το timing των πιθανών μειώσεων. Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας έχει δηλώσει πως η ΕΚΤ θα μπορούσε να σκεφτεί μειώσεις επιτοκίων στο δεύτερο εξάμηνο του 2024, ωστόσο, ο συνάδελφος του στην ΕΚΤ, ο επικεφαλής της γερμανικής Bundesbank Joachim Nagel, απομακρύνει το ενδεχόμενο αυτό καθώς θεωρεί την όλη συζήτηση πρόωρη.

Η πρόεδρος της ΕΚΤ Christine Lagarde δήλωσε πρόσφατα ότι δεν πρόκειται να δούμε μειώσεις επιτοκίων τα δύο επόμενα τρίμηνα. Πάντως η αγορά δεν πείθεται εύκολα, η απόδοση στο γερμανικό 10ετές ομόλογο έπεσε 20 μονάδες βάσης.


Η διοίκηση της γαλλικής αυτοκινητοβιομηχανίας Renault (RNO PARIS) ενημέρωσε τους επενδυτές για τα σχέδια της για τον τομέα ηλεκτρικών αυτοκινήτων, ο οποίος από την 1η Νοεμβρίου αποτελεί πλέον αυτόνομη εταιρεία με την ονομασία Ampere, με το 100% των μετοχών της να ανήκει στην Renault. Σύμφωνα με την Renault, η Ampere είναι η πρώτη αμιγώς ευρωπαϊκή επιχείρηση που ασχολείται μόνο με την παραγωγή ηλεκτρικών αυτοκινήτων και του σχετικού λογισμικού.

Η Ampere έχει 11.000 υπαλλήλους, το 35% των οποίων είναι μηχανικοί, ενώ το μεγαλύτερο μέρος των απαραίτητων επενδύσεων έχει ήδη γίνει. Όπως τόνισε η διοίκηση της Renault, η Ampere είναι έτοιμη να δουλέψει αυτόνομα και να σταθεί άνετα στα πόδια της από πλευράς οικονομικής ισχύος.

Κατά την ενημέρωση, η διοίκηση πρόβλεψε πως μέχρι το 2028 θα καταφέρει να μειώσει το κόστος παραγωγής κατά 40%. Σχετικά με τον κύκλο εργασιών, αναμένει πως το 2025 θα ανέρχεται σε 10 δις Ευρώ(από τις πωλήσεις 4 μοντέλων) και θα αυξάνεται κατά 30% ετησίως μέχρι το 2031 όταν θα φθάσει τα 25 δις (από πωλήσεις επτά μοντέλων).

 Όσο για την κερδοφορία, η Ampere αναμένεται να είναι οριακά κερδοφόρα από το 2025 και να φτάσει διψήφιο ποσοστό οργανικών κερδών από το 2030 και μετά, ενώ οι ταμειακές ροές θα είναι θετικές από το 2025. Ξεκινά χωρίς να έχει δανειακά βάρη και ο στόχος είναι να μην χρειαστεί άλλη οικονομική ενίσχυση από τον μητρικό όμιλο και να εισαχθεί μέσα στο πρώτο εξάμηνο του 2024 στο χρηματιστήριο.

Η Renault δεν αποκάλυψε το ύψος των κεφαλαίων που θα επιδιώξει να αντλήσει η Ampere, είπε όμως πως στην δημόσια εγγραφή (IPO) θα συμμετάσχουν με ένα ποσό ως τα 800 εκατομμύρια Ευρώ δύο ιαπωνικές αυτοκινητοβιομηχανίες, η Nissan Motors (7201 TOKYO) και η Mitsubishi (7211 TOKYO).

Πρόσθεσε επίσης πως υπάρχουν συζητήσεις και με την αμερικανική τεχνολογική εταιρεία Qualcomm (QCOM NASDAQ). Μετά το IPO, η Renault θα εξακολουθήσει να έχει μία ισχυρή μετοχική πλειοψηφία και να ελέγχει την Ampere. Διαβάζοντας το σχετικό ρεπορτάζ του Barron’s είδαμε την εκτίμηση αναλυτών πως με βάση την σύγκριση των οικονομικών μεγεθών της Ampere με αυτά άλλων βιομηχανιών ηλεκτρικών αυτοκινήτων, η χρηματιστηριακή της αξία θα μπορούσε να φτάσει τα 25 δισεκατομμύρια δολάρια.

Αν επιτευχθεί αυτό θα πρόκειται περί εντυπωσιακής επιτυχίας, καθώς η χρηματιστηριακή αξία της Renault είναι τώρα κοντά στα 11 δις Ευρώ. Σύμφωνα με τον αναλυτή της Bernstein, Daniel Roeska, ο οποίος εντυπωσιάστηκε, όπως ανέφερε στο Barron’s από την ενημέρωση της Τετάρτης, αυτό να μας δείχνει τον βασικό, ίσως και μοναδικό, λόγο που η Renault επιδιώκει την είσοδο της θυγατρικής της στο χρηματιστήριο, καθώς θα μπορούσε άνετα να την χρηματοδοτεί χρησιμοποιώντας τα δικά της διαθέσιμα: την επιθυμία της να φανεί ξεκάθαρα η εσωτερική αξία του ομίλου Renault και να ανεβεί η μετοχή του σε πολύ υψηλότερα επίπεδα για να χαρούν οι μέτοχοι.

Αν τα πράγματα εξελιχθούν ομαλά και η Ampere εισαχθεί επιτυχώς στο χρηματιστήριο προκαλώντας την άνοδο και της μετοχής της μητρικής επιχείρησης, τότε δεν αποκλείεται αυτή η κίνηση της Renault να βρει σύντομα μιμητές, με πιο λογικούς υποψήφιους τις αμερικανικές Ford (F NYSE) και General Motors (GM NYSE), των οποίων οι χρηματιστηριακές αξίες είναι επίσης πολύ χαμηλές, όπως της Renault.   

 

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.