Ο σχεδιασμός του Κώστα Νεμπή για τον ΟΤΕ, τα milestones του Χρηματιστηρίου, οι εξελίξεις στην ΚΛΜ, η παρέμβαση Θεοδωρόπουλου, αναταράξεις στη χαλυβουργία, «ταύρος» η UBS για τράπεζες και η mega αποτίμηση της OpenAI

Το νέο όραμα για τον Όμιλο ΟΤΕ του 2030 και τον οδικό χάρτη για να γίνει πραγματικότητα, μοιράστηκε με όλους τους εργαζόμενους, ο Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος, Κώστας Νεμπής.

Η νέα στρατηγική του ΟΤΕ εστιάζει στην επιτάχυνση της αναπτυξιακής πορείας και του μετασχηματισμού του και βασίζεται σε τρεις βασικές δεσμεύσεις: να παρέχει την καλύτερη εμπειρία πελάτη μέσα από κορυφαία ψηφιακά προϊόντα και υπηρεσίες συνδεσιμότητας, να παραμείνει σε θέση οδηγού στα δίκτυα νέας γενιάς και να διαμορφώσει ένα ακόμη πιο σύγχρονο και αποδοτικό μοντέλο λειτουργίας, αξιοποιώντας τις ψηφιακές τεχνολογίες, πάντα με την υποστήριξη των ανθρώπων του. Τις δεσμεύσεις αυτές πλαισιώνουν η σταθερή δέσμευση στις αρχές της βιώσιμης ανάπτυξης, η αξιοποίηση της δύναμης ενός παγκόσμιου ομίλου, όπως η Telekom και η αύξηση αξίας για τους μετόχους.

Κατά την ομιλία του, ο κ Νεμπής ανέφερε πως το νέο όραμα του Ομίλου ΟΤΕ είναι να εξελιχθεί σε έναν από τους κορυφαίους ψηφιακούς τηλεπικοινωνιακούς παρόχους της Ευρώπης και χάρη στο ευρύ του αποτύπωμα να οδηγήσει και την Ελλάδα προς στις κορυφαίες θέσεις ψηφιοποίησης.

Να συνδέει τους πελάτες του, κάνοντας τη ζωή τους καλύτερη και να ενδυναμώνει τις επιχειρήσεις, βοηθώντας τις να αναπτυχθούν με τη βοήθεια της τεχνολογίας. Στην κατεύθυνση αυτή, ο κ. Νεμπής έθεσε πέντε βασικές προτεραιότητες για την ανάπτυξη του ΟΤΕ. Στα δίκτυα οπτικών, στόχος παραμένει η κάλυψη των 2/3 των γραμμών της χώρας με οπτική ίνα μέχρι το σπίτι έως το 2027, χάρη στο επενδυτικό πλάνο άνω των 3 δισ. ευρώ, δίνοντας έμφαση στη μεταφορά του μεγαλύτερου μέρους της πελατειακής βάσης σε FTTH.

Στο 5G, προτεραιότητα αποτελεί η αξιοποίηση του φάσματος 3.5GHz και η αύξηση της διείσδυσης των 5G συσκευών. Όσον αφορά στη συνδρομητική τηλεόραση, στόχος είναι η αύξηση διείσδυσης της νόμιμης συνδρομητικής τηλεόρασης κοντά στο μέσο όρο της Ε.Ε., γεγονός που επιβεβαιώνεται και από τις πρόσφατες συμφωνίες με Nova και Netflix.

Στον τομέα των εταιρικών πελατών, η εταιρεία θα εστιάσει στη συνέχιση της επιτυχημένης πορείας στα έργα ICT, τόσο στο δημόσιο όσο και τον ιδιωτικό τομέα, ενώ σημαντικά περιθώρια ανάπτυξης υπάρχουν και στον ψηφιακό μετασχηματισμό των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, όπως έδειξε και η πρόσφατη έρευνα που παρουσίασε η COSMOTE με το Οικονομικό Πανεπιστήμιο (ELTRUN). Τέλος, προτεραιότητα αποτελεί και η επιτάχυνση της ανάπτυξης των υπηρεσιών στις νέες αγορές που δραστηριοποιείται ο ΟΤΕ (COSMOTE insurance, Box, Payzy) και ενδεχόμενη επέκταση σε ακόμη περισσότερες.

Αναγνωρίζοντας τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει ήδη στο μετασχηματισμό της εταιρείας, επόμενο βήμα είναι η περαιτέρω ενίσχυση των ψηφιακών καναλιών για πωλήσεις και εξυπηρέτηση πελατών και η επιτάχυνση του μετασχηματισμού του λειτουργικού και παραγωγικού μοντέλου, αξιοποιώντας εργαλεία Τεχνητής Νοημοσύνης, τεχνολογίες cloud και αυτοματισμούς.

Σύμφωνα με τον κ. Νεμπή, η βελτίωση της εμπειρίας πελάτη αποτελεί κορυφαία προτεραιότητα, αναγνωρίζοντας πως υπάρχουν σημαντικά περιθώρια βελτίωσης. Όπως σημείωσε, κοινός παρονομαστής σε όλη αυτή την πορεία είναι οι άνθρωποι της εταιρείας και γι’ αυτό θέλει ο Όμιλος ΟΤΕ να ισχυροποιήσει τη θέση του ως ένας από τους ελκυστικότερους εργοδότες στη χώρα.

Κλείνοντας, ο επικεφαλής του Ομίλου ΟΤΕ εξέφρασε την πεποίθηση πως οι υψηλοί στόχοι θα αποτελέσουν πρόκληση και έμπνευση για τους ανθρώπους της εταιρείας και σημείωσε πως «με οδηγό το όραμα μας, τις αξίες μας και όλα όσα έχουμε πετύχει όλα αυτά τα χρόνια, θέλω να χτίσουμε μαζί τον ΟΤΕ του 2030».


Οι επόμενες μεγάλες κινήσεις που αναμένονται στο Χρηματιστήριο, είναι η αύξηση κεφαλαίου της Cenergy, ύψους 200 εκατ. ευρώ, για την οποία έχει ήδη δοθεί το «πράσινο φως» από τη γενική συνέλευση, αλλά και η αύξηση κεφαλαίου της Τράπεζας Αττικής, όπου, και εδώ, έχει δοθεί η έγκριση από τη γενική συνέλευση. Χθες, η μετοχή της Τράπεζας Αττικής είχε υψηλή μεταβλητότητα. Κοιτώντας τη σχέση ανταλλαγής και τον αριθμό των μετοχών που θα λάβουν οι υφιστάμενοι μέτοχοι, μαζί και με τα warrants, προκύπτει πως η μέση τιμή των νέων μετοχών θα είναι 0,41 ευρώ περίπου, άρα από την τρέχουσα τιμή στο ταμπλό και μετά το reverse split,  κάποιος θα έχει κόστος κτήσης αγοράζοντας σε αυτά τα επίπεδα περίπου 0,60 ευρώ. Η ολοκλήρωση της αύξησης θα δημιουργήσει μία τράπεζα με μεγάλη προοπτική, η οποία θα αποτελέσει τον πέμπτο τραπεζικό πυλώνα, ενώ δεν αποκλείεται να δώσει και μέρισμα το 2027.


Στις 30 Οκτωβρίου, οι μέτοχοι της Κλουκίνας-Λάππας θα εγκρίνουν την απορρόφηση της Intracom Properties και ουσιαστικά θα δώσουν το «πράσινο φως» για μία σειρά από κινήσεις που θα γίνουν και θα μετασχηματίσουν την εταιρεία. Ήδη, έχουν γίνει οι αλλαγές που αφορούσαν στη συμφωνία με τους παλιούς βασικούς μετόχους, οι οποίοι πούλησαν τις μετοχές τους στην Intracom. Υπενθυμίζεται πως ο αρχικός σχεδιασμός ήταν να μετατραπεί η εταιρεία από επενδύσεων σε ακινήτων, αλλά λόγω του discount άνω του 30% που έχει ο κλάδος ακινήτων στο Χ.Α., ο Σωκράτης Κόκκαλης πήρε την απόφαση να αλλάξει το σχεδιασμό και με τη συμφωνία με την Ευρώπη Ασφαλιστική, αναμένεται να αποκομίσει περισσότερα οφέλη.

Η απορρόφηση της Ευρώπη θα γίνει σε επόμενο στάδιο. Σύμφωνα με τις εκθέσεις αποτίμησης, η αξία της Κλουκίνας-Λάππας υπολογίστηκε μεταξύ 51,8 εκατ. ευρώ και 58,08 εκατ. ευρώ, ενώ της Intracom Properties μεταξύ 94,3 εκατ. ευρώ και 98,4 εκατ. ευρώ. Έτσι, οι μέτοχοι της Intracom Properties, για κάθε μία μετοχή που έχουν, θα λάβουν 0,93 μετοχές της Κλουκίνας. Η Intracom Properties, μετά τη συναλλαγή θα έχει το 81,43% της Κλουκίνας και οι σημερινοί μέτοχοι της Κλουκίνας το 18,56%. Μετά τη συγχώνευση, το νέο σύνολο μετοχών της εισηγμένης θα είναι 86,4 εκατ. μετοχές από 40,2 εκατ. μετοχές που είναι σήμερα.


Σε οριακό σημείο βρίσκονται οι ελληνικές βιομηχανίες χάλυβα, οι οποίες προσπαθούν να βρουν τρόπους για να αυξήσουν το κύκλο εργασιών τους, προκειμένου να ενισχύσουν την κερδοφορία και τη ρευστότητά τους.

Έκτος από τις επιβαρύνσεις του ενεργειακού κόστους, τη μείωση της ζήτησης, αλλά και της συμπίεσης των τιμών του χάλυβα, διεθνώς, οι βιομηχανίες έχουν να αντιμετωπίσουν και τα υψηλά κόστη για τις επενδύσεις στον τομέα της απανθρακοποίησης.

Ειδικά στο τρίτο τρίμηνο του τρέχοντος έτους, η ευρωπαϊκή βιομηχανία χάλυβα αντιμετωπίζει μεγάλη υποχώρηση στη ζήτηση, καθώς ο κατασκευαστικός τομέας και η αυτοκινητοβιομηχανία συνεχίζουν να υποχωρούν σε μεγάλες οικονομίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ένα ακόμη «βαρίδι» για τις βιομηχανίες χάλυβα αποτέλεσε και η προσπάθεια τιθάσευσης του πληθωρισμού, μέσω της υπέρογκης αύξησης των βασικών επιτοκίων δανεισμού από τις Κεντρικές Τράπεζες. Οι αυξήσεις αυτές ενέτειναν την αρνητική επίδραση στη ρευστότητα, καθώς και στον ρυθμό ανάπτυξης της διεθνούς οικονομίας. Η έως σήμερα μικρή αποκλιμάκωση των επιτοκίων δεν φαίνεται ότι στους επόμενους έξι έως δώδεκα μήνες θα αντιστρέψει την αρνητική τάση.

Επιπρόσθετα, οι συνεχιζόμενες συγκρούσεις στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή, θα συνεχίσουν να συντηρούν την αβεβαιότητα αλλά και το υψηλό κόστος σε πρώτες ύλες και μεταφορές.

Από την άλλη πλευρά, οι αμερικανικές εκλογές δημιουργούν ένα βασικό ερώτημα, το οποίο εστιάζεται στην πολιτική των δασμών που θα ακολουθηθεί από τη νέα κυβέρνηση.


Στην ανάγκη λήψης μέτρων για την προσέλκυση επενδύσεων που θα γεφυρώσουν το επενδυτικό κενό στη χώρα μας αναφέρθηκε ο πρόεδρος του ΣΕΒ, κ. Σπύρος Θεοδωρόπουλος, σε ομιλία του, στο ετήσιο συνέδριο της Ένωσης Θεσμικών Επενδυτών.

Μάλιστα, όπως πρόσθεσε, θα πρέπει να ενισχύονται οι μεγάλες επενδύσεις, που έχουν υψηλό αναπτυξιακό πολλαπλασιαστή και αυτό να γίνει με τη θέσπιση φορολογικών κινήτρων και όχι με επιδοτήσεις και «χρήματα στο χέρι».

Παράλληλα, ο κ. Θεοδωρόπουλος τόνισε την ανάγκη να αλλάξει η λογική των αναπτυξιακών νόμων, ώστε να ενθαρρύνουν τις μεγάλες επενδύσεις και όχι μόνο τις μικρές, όπως συμβαίνει σήμερα, επισημαίνοντας ότι η κρίση στην Ελλάδα δεν προήλθε μόνο από τα δημοσιονομικά ελλείμματα, αλλά και από τα ελλείμματα τρεχουσών συναλλαγών, τα οποία εξακολουθούν να προβληματίζουν. Πάντως, όπως πρόσθεσε, έχουν γίνει σοβαρά βήματα προόδου στο δημοσιονομικό μέτωπο.

Ακόμη, ο πρόεδρος του ΣΕΒ ζήτησε να αντιμετωπιστεί το θέμα του ενεργειακού κόστους και χαρακτήρισε τις προτάσεις Ντράγκι ως ανέφικτες, καθώς ζητούν από τις πλούσιες χώρες να δανειστούν προκειμένου να επενδύσουν όλοι, πράγμα που πολύ δύσκολα θα προχωρήσει.


Τρείς συν έναν λόγους επικαλείται η UBS για να αιτιολογήσει τη θετική της στάση απέναντι στην ελληνική οικονομία. Ο ένας λόγος είναι η βελτίωση της είσπραξης φόρων, που οδηγεί σε δημοσιονομική υπεραπόδοση, σε συνδυασμό με την πρόβλεψη για ανάκαμψη της ελληνικής οικονομίας κατά 2,5% μέσα στο 2024.

Ο δεύτερος λόγος είναι η θετική πορεία για να επιτύχει η Ελλάδα τους αναθεωρημένους στόχους πρωτογενούς πλεονάσματος.

Ο τρίτος λόγος είναι η θετική επίδραση των εσόδων από τον τουρισμό, τα οποία για φέτος αναμένονται αυξημένα κατά 7%, έναντι του 2023, στα 22 δισ. ευρώ.

Παράλληλα, οι αναλυτές θεωρούν ότι άλλος ένας, ακόμη, λόγος που θα επιδράσει θετικά στο ΑΕΠ, αφορά στις επενδύσεις, οι οποίες θα επωφεληθούν σημαντικά από την τρίτη εκταμίευση κεφαλαίων του Ταμείου Ανάκαμψης, η οποία ανέρχεται σε  2,3 δισ. ευρώ, ανεβάζοντας τη συνολική απορρόφηση στα 17,2 δισ. ευρώ από το σύνολο των 36 δισ. ευρώ.

Βέβαια, η UBS υπενθυμίζει και τρεις σημαντικούς κινδύνους, όπως η ανανέωση μιας πτωτικής δυναμικής στην ευρωζώνη, οι φυσικές καταστροφές και οι επιπτώσεις τους, καθώς και τυχόν καθυστερήσεις στην απορρόφηση των κεφαλαίων από το Ταμείο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Η θετική στάση της UBS απέναντι στις τράπεζες οφείλεται σε τρεις βασικούς λόγους. Ο πρώτος είναι η έξοδος τους από την κρίση, καθώς τα NPEs εξομαλύνθηκαν και η ισχυρή κερδοφορία τους. Ο δεύτερος λόγος είναι ότι οι τράπεζες επωφελούνται από έναν ισχυρό εταιρικό πιστωτικό κύκλο, καθώς η UBS προβλέπει ότι η απόδοση των εταιρικών πιστώσεων θα αυξηθεί κατά 8,7% ετησίως. Ο τρίτος λόγος είναι ότι οι ελληνικές τράπεζες είναι από τις φθηνότερες, τόσο σε σχέση με τις υπόλοιπες ευρωπαϊκές τράπεζες, όσο και σε σχέση με τις τράπεζες στις αναδυόμενες αγορές.


157 δισεκατομμύρια δολάρια. Αυτή είναι η αποτίμηση που δίνουν στην OpenAI οι επενδυτές που συμμετείχαν στον τελευταίο γύρο χρηματοδότησής της. Σύμφωνα με το ρεπορτάζ του διεθνούς Τύπου, η πρωτοπόρος εταιρεία του τομέα Τεχνητής Νοημοσύνης άντλησε 6,6 δισεκατομμύρια δολάρια από διάφορους επενδυτές.

Όπως είδαμε στο σχετικό ρεπορτάζ του Bloomberg, τη μεγαλύτερη επένδυση έκανε η Thrive Capital, πολύ γνωστή εταιρεία που ειδικεύεται στο Venture Capital, εισφέροντας 1,3 δισεκατομμύρια δολάρια, δηλαδή σχεδόν το 20% της συνολικής χρηματοδότησης. Η Microsoft (MSFT NASDAQ), η οποία έχει, μέχρι τώρα, επενδύσει 13 δισεκατομμύρια δολάρια στην OpenAI και είναι με διαφορά ο μεγαλύτερος χρηματοδότης της, επένδυσε περίπου 750 εκατομμύρια δολάρια. Στη χρηματοδότηση πήρε μέρος επίσης η Khosla Ventures, εταιρεία που ελέγχεται από τον θρύλο του venture capital και της Silicon Valley Vinod Khosla, ο οποίος έχει δείξει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για την Τεχνητή Νοημοσύνη και στις 20 Σεπτεμβρίου δημοσίευσε το «μανιφέστο» για τον ταχύτερα αναπτυσσόμενο τομέα της τεχνολογίας και της οικονομίας.

Το ποσό που επένδυσε η Khosla Ventures δεν αναφέρθηκε στο σχετικό ρεπορτάζ του Bloomberg, όπως και η συνεισφορά της μεγάλης εταιρείας διαχείρισης κεφαλαίων Fidelity Management & Research, της επενδυτικής εταιρείας Coatue και της Nvidia (NVDA NASDAQ). Σχετικά με τη συμμετοχή της Nvidia, το Barron’s ανέφερε πως ήταν της τάξης των 100 εκατομμυρίων δολαρίων. Στους σημαντικούς χρηματοδότες περιλαμβάνονται επίσης το hedge fund Tiger Global Management, με 350 εκατομμύρια δολάρια και η εταιρεία επενδύσεων Altimeter Capital, η οποία ειδικεύεται στον τεχνολογικό τομέα και επένδυσε περίπου 250 εκατομμύρια δολάρια.

Χρήματα ήρθαν και από επενδυτές εκτός ΗΠΑ. Κατά το Bloomberg, η ιαπωνική εταιρεία Soft Bank (9984 TOKYO) του γνωστού και ριψοκίνδυνου Masayoshi San επένδυσε περίπου 500 εκατομμύρια δολάρια. Στο χρηματοδοτικό σχήμα φαίνεται πως περιλαμβάνεται και η MGX, επενδυτική εταιρεία από το Abu Dhabi με έμφαση στην τεχνολογία και στήριξη από τα κρατικά επενδυτικά ταμεία των ΗΑΕ. Εκτός από τα ονόματα των χρηματοδοτών, ενδιαφέρον έχουν και τα ονόματα αυτών που τελικά αποφάσισαν να μην συμμετάσχουν.

Πρώτη και καλύτερη η Apple (AAPL NASDAQ), για την οποία υπήρχαν, προ μηνός, έντονες φήμες πως ήταν πολύ κοντά στο να επενδύσει στην OpenAI και στην απόκτηση θέσης στο διοικητικό συμβούλιό της. Μία άλλη απουσία ήταν η Sequoia Capital, ίσως η μεγαλύτερη δύναμη στον τομέα του Venture Capital. Η απουσία της θα μπορούσε να έχει σχέση με τη συμμετοχή της στην αρχική χρηματοδότηση της Safe Superintelligence, της νέας εταιρείας του Ilya Sutskever, συνιδρυτή της OpenAI και τεχνολογικού της διευθυντή μέχρι την άνοιξη.

Σύμφωνα με πληροφορίες του Bloomberg, η OpenAI φαίνεται πως προσπάθησε να αποθαρρύνει τους υποψήφιους χρηματοδότες της από το να ενισχύσουν το δημιούργημα του Sutskever και των συνεργατών του, κάτι που έκανε και για την Anthropic και όλες τις άλλες επιχειρήσεις του τομέα της Τεχνητής Νοημοσύνης στις οποίες συμμετέχουν παλαιά στελέχη της ίδιας. Εδώ, πρέπει βέβαια να επισημάνουμε πως οι αποχωρήσεις βασικών στελεχών της OpenAI είναι τόσο πολλές και συχνές, όπως είδαμε πριν μερικές μέρες με τη Mira Murati, που σύντομα όλες οι επιχειρήσεις του τομέα θα έχουν μέσα τους και παλαιά βασικά στελέχη της.

Όσοι συμμετείχαν σε αυτόν τον γύρο χρηματοδότησης, το προϊόν του οποίου θα χρησιμοποιηθεί για τις τεράστιες επενδύσεις σε εξοπλισμό που έχει ανάγκη η επιχείρηση, είναι βέβαιοι πως θα πετύχουν μεγάλες αποδόσεις, καθώς η OpenAI υπόσχεται πολύ μεγάλη ανάπτυξη τα επόμενα χρόνια και σύντομα η αποτίμηση των 157 δισεκατομμυρίων δολαρίων θα αρχίσει να φαίνεται φθηνή. Προς το παρόν, η εταιρεία θεωρείται μία από τις 3 πιο πολύτιμες startup στον κόσμο, μαζί με την TikTok και τη SpaceX του Elon Musk.

 

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.