Oι επαφές του Κοπελούζου, η ψήφος εμπιστοσύνης στον Νεμπή, η ηρεμία (για πόσο;) στο Χρηματιστήριο, τα (άδικα) παράπονα μετόχων, το χαμένο στοίχημα των hedge funds και οι αναταράξεις στην Anglo American

Σημαντικές επαφές είχε ο κ. Δημήτρης Κοπελούζος, ιδρυτής του Copelouzos Group με τον πρόεδρο της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Ελ Σίσι και με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα Φον Ντερ Λάϊεν στο πλαίσιο των εργασιών του συνεδρίου με θέμα τις σχέσεις Αιγύπτου με την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Εκπροσωπώντας την ελληνική επιχειρηματική κοινότητα ο κ. Δημήτρης Κοπελούζος ανέδειξε τη σημασία των έργων που αναπτύσσει ο όμιλος για την Αίγυπτο και την Ευρώπη, με «αιχμή του δόρατος» το «GREGY» το οποίο, όπως τόνισε,  εκτός από τα σημαντικά ενεργειακά, περιβαλλοντικά και οικονομικά οφέλη που θα έχει για την Ελλάδα και την ευρύτερη περιοχή, αποτελεί ένα ιδιαίτερα σημαντικό γεωπολιτικό έργο και το θεμέλιο λίθο για τη δημιουργία διαδρόμων Βορρά-Νότου και τη μεταφορά πράσινης ενέργειας.

Η ηλεκτρική διασύνδεση Ελλάδας Αιγύπτου είναι ενταγμένο project στη λίστα  «Έργων Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος» (PMI) της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το εμβληματικό αυτό έργο θα συνδέσει με υποθαλάσσιο καλώδιο χωρητικότητας 3,000 MW και μήκους 950 περίπου χλμ την Αίγυπτο με την ηπειρωτική Ελλάδα.

Με τον τρόπο αυτό θα υποκαθιστά 4,5 bcm φυσικού αερίου ετησίως, μειώνοντας τις εκπομπές CO2  κατά 10 εκατ. τόνους ετησίως. Επίσης η πράσινη και σε ανταγωνιστικές τιμές ενέργεια που θα μεταφέρει το καλώδιο από την Αίγυπτο στην Αττική θα παράγεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας 9,5 GW που θα κατασκευάσει και λειτουργήσει ο Όμιλος Κοπελούζου στην Αίγυπτο. Μέρος της ηλεκτρικής ενέργειας που θα μεταφέρεται με τον GREGY από την Αίγυπτο θα μεταφέρεται σε χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.


Το χειρότερο σενάριο δεν αποτυπώθηκε στα χρηματιστήρια μετά το αποτέλεσμα της γαλλικής κάλπης. Οι αγορές αντέδρασαν ψύχραιμα, αλλά στελέχη της αγοράς αναφέρουν πως η στάση αναμονής είναι μάλλον η καλύτερη τακτική για το επόμενο διάστημα. Οι αγορές πήραν μία καλή ανάσα, αφού δεν είχαμε δυσάρεστη έκπληξη και ίσως τα νούμερα κόβουν κάποια φτερά κάποιων πολιτικών και δίνουν φτερά στους επενδυτές.

Το Χ.Α. αντέδρασε εξαιρετικά και ειδικά οι τραπεζικές μετοχές που το προηγούμενο διάστημα είχαν πιεστεί αντέδρασαν έντονα ανοδικά. Έχουμε πάντως μπροστά μας τις εκλογές στη Βρετανία, το δεύτερο γύρο στη Γαλλία, έχουμε στις ΗΠΑ σημαντικά μακροοικονομικά στοιχεία αλλά και ομιλία του προέδρου της FED. Άρα οι αγορές είναι πιθανό να διατηρήσουν τη μεταβλητότητά τους. Έτσι άλλοι αναλυτές εκτιμούν ότι πρέπει οι επενδυτές να επιλέξουν αμυντικές μετοχές στην παρούσα φάση ή να τηρήσουν στάση αναμονής.


Παράπονα παρακολουθούμε να κάνουν στις γενικές συνελεύσεις οι μικροεπενδυτές. Έτσι πρόσφατα είδαμε να κάνουν στη διοίκηση της Lamda Development αλλά και στη διοίκηση της ΕΚΤΕΡ. Παράπονα είχαν κάνει και αναλυτές στις ενημερώσεις που είχαν γίνει στο πρόσφατο παρελθόν. Καλό βέβαια είναι να ξεκαθαρίζουμε τι ακριβώς ζητάμε από τις διοικήσεις.

Για παράδειγμα οι μέτοχοι της ΕΚΤΕΡ ζήτησαν υψηλότερο μέρισμα. Το ίδιο είχαν κάνει αναλυτές από τη διοίκηση του ΟΛΠ για παράδειγμα. Αυτό το παράπονο έχει βάση, αφού το ταμείο το επιτρέπει και είναι απόφαση της εκάστοτε διοίκησης πόσα χρήματά θα δώσει στους μετόχους. Το παράπονο τώρα στη διοίκηση της Lamda για την πορεία της μετοχής μάλλον δεν είναι δικαιολογημένο.

Ναι, η μετοχή υποαποδίδει, αλλά όπως επανέλαβε η διοίκηση το real estate στην Ευρώπη δεν είναι στις προτιμήσεις των επενδυτών. Σε κάθε περίπτωση οι διοικήσεις είναι για να μεγαλώνουν την εταιρεία και να κάνουν αυτά που υπόσχονται. Οι επενδυτές είναι αυτοί που βλέποντας μία εταιρεία να προοδεύει πρέπει να αγοράσουν τη μετοχή. Συγγνώμη αλλά το να ζητάς από τη διοίκηση ή τον βασικό μέτοχο για παράδειγμα να πάει τη μετοχή πιο ψηλά, είναι σαν να του ζητάς να κάνει χειραγώγηση. Σίγουρα οι διοικήσεις παρακολουθούν την πορεία των μετοχών και έχουν κάποια εργαλεία, όπως για παράδειγμα τις αγορές ιδίων μετοχών, αλλά οι παρεμβάσεις τους πρέπει να είναι μετρημένες.


Την αισιοδοξία της ότι η θητεία του νέου CEO του ΟΤΕ κ. Κώστα Νεμπή, ο οποίος διαδέχεται τον Μιχάλη Τσαμάζ, θα συμβάλλει θετικά στην περαιτέρω ανάπτυξη του ομίλου εκφράζει η Deutsche Bank σε σχετικό της report.

Μάλιστα, κάνει λόγο για ένα καταξιωμένο στέλεχος, που έχει σημαντική εμπειρία στον ΟΤΕ και στην ελληνική αγορά και είναι καλά δοκιμασμένος από την Deutsche Telekom.

Από τον Απρίλιο του 2019, ο Κ. Νεμπής διετέλεσε CEO και πρόεδρος του δ.σ. της Hrvatski Telekom, μιας εταιρείας που ελέγχεται από την DT και έχει ως βασικό asset τον μεγαλύτερο τηλεπικοινωνιακό πάροχο της Κροατίας.

Προς επίρρωση των ανωτέρω η Deutsche Bank επιβεβαιώνει τη σύσταση αγοράς και την τιμή-στόχο των 19,5 ευρώ που έχει εκδώσει για τη μετοχή. Μάλιστα, οι αναλυτές της σημειώνουν πως είναι «bullish» για τον ΟΤΕ γιατί πιστεύουν ότι θα συνεχίσει να αυξάνει την αξία του στην Ελλάδα, έχει αρκετούς βραχυπρόθεσμους καταλύτες και εμφανίζει αποτίμηση, δείκτες επιστροφής μετρητών και χρέους/EBITDA υψηλότερους από τον μέσο όρο των ανταγωνιστών του.

Σε ό,τι αφορά τις επιδόσεις του κ. Νεμπή στην τηλεπικοινωνιακή της Κροατίας, όπως αναφέρουν οι αναλυτές της Deutsche Bank από τη στιγμή που ανέλαβε έως και το 2023 εμφάνισε βελτίωση της ετήσιας μεταβολής των εσόδων της από το -1% στο +6% και βελτίωση της ετήσιας μεταβολής των EBITDA από -4% σε +5%.


hedge funds που πόνταραν σε άνοδο των τραπεζικών μετοχών εγκατέλειψαν τις θέσεις αυτές την προηγούμενη εβδομάδα με τον ταχύτερο ρυθμό από τον Μάιο του 2021, σύμφωνα με την επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs, που σημαίνει ότι έχασαν την ανοδική κίνηση του κλάδου χθες μετά τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των γαλλικών εκλογών.

Τα hedge funds τράπηκαν σε φυγή από τις θέσεις αγοραστή, ιδιαίτερα στην Ευρώπη, με ταχύ ρυθμό. Όμως, οι ευρωπαϊκές μετοχές σημείωσαν άνοδο έως 1,9% την Δευτέρα αφού το ακροδεξιό κόμμα της Εθνικής Συσπείρωσης της Marine Le Pen επικράτησε μεν στον πρώτο γύρο των γαλλικών βουλευτικών εκλογών, αλλά με μικρότερο ποσοστό από αυτό που φοβούνταν οι αγορές. Μπορεί να νίκησε στον πρώτο γύρο, όπως αναμενόταν, αλλά το ποσοστό του υπολειπόταν αυτού που έδειχναν οι τελευταίες δημοσκοπήσεις. To σκεπτικό που επικράτησε στις αγορές είναι πως χωρίς απόλυτη πλειοψηφία στη βουλή, το κόμμα της Le Pen θα δυσκολευτεί να εφαρμόσει την πολιτική του ατζέντα.

Οι μετοχές των τριών μεγαλύτερων τραπεζών της Γαλλίας, BNP Paribas, Credit Agricole και Societe Generale κέρδισαν από 4,1% έως 4,7% χθες, ενώ το κόστος ασφάλισης για default στα ομόλογα των τριών τραπεζών υποχώρησε σε χαμηλό δύο εβδομάδων.


Λίγους μήνες μετά την απόκρουση των ανεπίσημων μη δεσμευτικών προτάσεων της BHP (BHP SYDNEY, NYSE, LONDON) η Anglo American (AAL LONDON) αντιμετωπίζει μία μάλλον δυσάρεστη κατάσταση που μπορεί να θέσει σε κίνδυνο το σχέδιο αναδιάρθρωσης που έχει υποσχεθεί στους μετόχους της. Όπως διαβάζουμε στο Bloomberg, μία έκρηξη στο Grosvenor, ένα ορυχείο άνθρακα στην αυστραλιανή πολιτεία της Queensland, είναι πιθανόν να θέσει εκτός μάχης το συγκεκριμένο ορυχείο για αρκετούς μήνες. Σύμφωνα με τις ανακοινώσεις της εταιρείας, μία έκρηξη μεθανίου προκάλεσε φωτιά που πιθανότατα θα καίει για μήνες.

Αυτό σημαίνει πως το ορυχείο δεν θα μπορεί να λειτουργήσει για μεγάλο χρονικό διάστημα μέχρι να γίνει η πλήρης κατάσβεση της πυρκαγιάς και να το ορυχείο να γίνει και πάλι «επισκέψιμο». Το Grosvenor παράγει άνθρακα υψηλής ποιότητας ο οποίος με την κατάλληλη επεξεργασία μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε μεταλλουργικά εργοστάσια.

Το πρόβλημα για την εταιρεία, πέρα από την απώλεια εσόδων για το διάστημα που το ορυχείο θα είναι εκτός λειτουργίας και το κόστος για την αποκατάσταση των ζημιών και την κατάσβεση της πυρκαγιάς, είναι πως το συγκεκριμένο ορυχείο είναι ένα από τα βασικότερα περιουσιακά στοιχεία τα οποία προβλέπεται να πουληθούν με βάση το σχέδιο αναδιάρθρωσης.

Για την ακρίβεια, όπως μας θύμισε το Bloomberg, η πώληση του τομέα εξόρυξης άνθρακα είναι το πρώτο βήμα αυτού του σχεδίου. Το βήμα αυτό θεωρείτο μέχρι το Σάββατο αρκετά εύκολο, καθώς στην Ασία υπάρχει μεγάλη και διατηρήσιμη ζήτηση για τον άνθρακα αυτού του τύπου. Από την στιγμή που το ορυχείο είναι ήδη εκτός λειτουργίας και προβλέπεται να παραμείνει σε αυτήν την κατάσταση για πολλούς μήνες, η πώληση του τομέα άνθρακα δεν φαίνεται πλέον εύκολη υπόθεση.

Η διαδικασία μπορεί να σταματήσει προσωρινά μέχρι να μπορέσουν να γίνουν πιο σαφείς εκτιμήσεις για τον χρόνο επαναλειτουργίας του. Μπορεί όμως και να μην σταματήσει αλλά τότε είναι σχεδόν βέβαιο πως οι υποψήφιοι αγοραστές θα προσπαθήσουν να κατεβάσουν την τιμή πώλησης του τομέα εξόρυξης άνθρακα. Και τα δύο ενδεχόμενα δεν συνιστούν καλά νέα για τον Duncan Wanblad, τον διευθύνοντα σύμβουλο της Anglo American, ο οποίος έχει υποσχεθεί στους μεγάλους μετόχους της εταιρείας (ανάμεσα στους οποίους βρίσκεται και η Elliott Management, η γνωστή επενδυτική εταιρεία που ειδικεύεται στον μετοχικό ακτιβισμό) πως θα μπορέσει να εφαρμόσει το ταχύτερο δυνατόν το πρόγραμμα αναδιάρθρωσης που έχει ετοιμάσει.

Ο χρόνος δεν είναι με το μέρος του διευθύνοντος συμβούλου, ο οποίος μετά την πώληση του τομέα άνθρακα θα πρέπει να «ξεφορτωθεί» και τις δραστηριότητες της επιχείρησης στον τομέα εξόρυξης πλατίνας, παλλαδίου και διαμαντιών. Εκτός αυτού, η φωτιά στο ορυχείο Grosvenor φέρνει και πάλι τις ανησυχίες των επενδυτών για τις επιδόσεις της Anglo American στον τομέα της ασφάλειας, καθώς την τελευταία διετία έχουν συμβεί αρκετά ατυχήματα σε όλους τους τομείς δραστηριότητας της επιχείρησης. Το ζήτημα είναι πολύ σημαντικό και αποτέλεσε ένα από τα βασικά σημεία της πρότασης της BHP για την εξαγορά της Anglo American, αφού η BHP υποστήριξε πως μπορεί να πετύχει την πιο ασφαλή και αποδοτική λειτουργία των διάφορων ορυχείων της Anglo.

Δύσκολη λοιπόν η κατάσταση για τον Wanblad που βλέπει τις ελπίδες του να εφαρμόσει το σχέδιο αναδιάρθρωσης, και να κρατήσει την θέση του, να λιγοστεύουν. Το ίδιο δεν είναι απαραίτητο να ισχύσει για τους μετόχους, καθώς μπορεί να αποτελέσει την αφορμή για την εμφάνιση της BHP ή και νέων μνηστήρων για την εξαγορά της επιχείρησης. Μία τέτοια εξέλιξη σίγουρα θα χαροποιήσει αρκετούς από αυτούς και θα τους κάνει να ξεχάσουν γρήγορα τα προβλήματα στο Grosvenor.   

 

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.