Παρέλαση επενδυτών για Εθνική, το ιστορικό deal της Alpha Bank, η mega κίνηση της Elpen, οι υψηλές πτήσεις της Aegean και η μέρα MSCI

Εδώ και τουλάχιστον δύο μήνες, η διοίκηση της Εθνικής Τράπεζας, σε συνεργασία με τους συμβούλους Goldman Sachs και JPMorgan, έχει… οργώσει την αγορά σε ένα πρωτοφανές επενδυτικό σαφάρι, με φόντο τη διάθεση του 20% που κατέχει το Ταμείο Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (ΤΧΣ).

Η διαδικασία της δημόσιας προσφοράς, που ξεκινά σήμερα μέσω του book building που θα ολοκληρωθεί σε δύο ημέρες, είχε από την αρχή προσελκύσει το επενδυτικό ενδιαφέρον. Είναι βλέπετε μία συναλλαγή της τάξης των 1 δισ. ευρώ, που μπορεί να μην αφορά την είσοδο ενός και μόνο στρατηγικού επενδυτή, αλλά αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα τραπεζικά deals στην Ευρώπη φέτος.

Είναι επίσης το πρώτο σκέλος της επιστροφής της Εθνικής Τράπεζας (με ό,τι αυτό συμβολίζει) στα χέρια ιδιωτών και παράλληλα μία συναλλαγή που δεν θα μπορούσε να ολοκληρωθεί αν η ελληνική οικονομία και οι τράπεζές της, δεν είχαν ανακάμψει πλήρως από την κρίση της περασμένης δεκαετίας.

Σημειώνεται ότι το Ταμείο κατέχει συνολικά το 40,39% των μετοχών της ΕΤΕ και σε λίγες ημέρες το ποσοστό του θα υποχωρήσει κατά πάσα πιθανότητα κάτω από το 20%. Οι πληροφορίες θέλουν το δεύτερο σκέλος να πραγματοποιείται, εκτός απροόπτου και πάντα σύμφωνα με τις συνθήκες στις αγορές, το φθινόπωρο του 2024.

Είναι λογικό η αγορά να διψάει για… ονόματα και διευθύνσεις Ελλήνων και ξένων επενδυτών που θα εισέλθουν στο μετοχολόγιό της Εθνικής. Οι τράπεζες αποτελούσαν διαχρονικά από τις «αγαπημένες» του Χρηματιστηρίου της Αθήνας, αλλά τις αγαπημένες της αγοράς σε επίπεδο φημολογίας και κουτσομπολιού.

Όμως η στήλη θα αποφύγει την ονοματολογία (η οποία μόνο κακό μπορεί να κάνει) για να σταθεί στις προσπάθειες που καταβλήθηκαν έτσι ώστε να προστατευτεί απ' όλες τις πλευρές μία τόσο σημαντική συναλλαγή. Διότι ήταν και είναι ιδιαίτερα κρίσιμο για ολόκληρη την αγορά, την ίδια την Εθνική, το Ταμείο, αλλά και την κυβέρνηση, να στεφθεί με απόλυτη επιτυχία η διάθεση, και οι μετοχές της τράπεζας να περάσουν σε χέρια «ποιοτικών» επενδυτών.

Το μόνο που θα πούμε είναι ότι το ελληνικό ενδιαφέρον είναι μεγάλο και από μεγάλους παίκτες, ενώ συνολικά το επενδυτικό ενδιαφέρον είναι κάτι παραπάνω από ικανοποιητικό. Εντυπωσιακό θα έλεγε κανείς, αν συνυπολογιστεί το γεγονός ότι η διάθεση λαμβάνει χώρα σε συγκυρία γεμάτη οικονομικές και γεωπολιτικές αβεβαιότητες. Θα επιμείνουμε στην ποιότητα των επενδυτών που θα συμμετάσχουν γιατί από αυτήν θα κριθεί σε μεγάλο βαθμό η επιτυχία του εγχειρήματος.

Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει η στήλη, ο στόχος επιτυγχάνεται και η πλειονότητα των ελληνικής προέλευσης ποιοτικών επενδυτικών κεφαλαίων έχει εκδηλώσει ενδιαφέρον. Για να φτάσουμε σε αυτό το σημείο προηγήθηκαν δεκάδες συναντήσεις του Παύλου Μυλωνά με ενδιαφερόμενους επενδυτές, πάντοτε με την υποστήριξη των συμβούλων του ΤΧΣ και της ΕΤΕ. Σε λίγες ημέρες θα φανεί το αποτέλεσμα των προσπαθειών και μετά τις επίσημες ανακοινώσεις η στήλη θα είναι σε θέση να πει περισσότερα.


Ιστορική η χθεσινή μέρα, όχι μόνο για την Alpha Bank αλλά και για ολόκληρο το Χρηματιστήριο Αθηνών και τη χώρα. Για πρώτη φορά, μετά από πολλά χρόνια ελληνική τράπεζα αποκτά στρατηγικό επενδυτή ξένη τράπεζα. Προφανώς και πρόκειται για τεράστια εξέλιξη και καθώς μετά από πολλά χρόνια μνημονίων, ανακεφαλαιοποιήσεων, χρεοκοπίας της χώρας κ.α. η Alpha Bank γίνεται ξανά ιδιωτική 100% και βάζει στο χάρτη των επενδυτών πάλι τη χώρα και το τραπεζικό σύστημα.

Το τίμημα βελτιώθηκε, αλλά ας μην ξεχνάμε πως πριν από λίγα χρόνια είχε γίνει αύξηση κεφαλαίου στο 1 ευρώ. Ιστορικό σταθμό χαρακτήρισε την πώληση του 9% από το ΤΧΣ στη UniCredit, ο CEO της τράπεζας Βασίλης Ψάλτης, τονίζοντας πως πρόκειται για επενδυτή πρώτης γραμμής. Η είσοδος δημιουργεί ευκαιρίες περαιτέρω ανάπτυξης και δημιουργίας αξίας για την τράπεζα και αναμένει ο CEO να φέρει πολλαπλά οφέλη στο τραπεζικό σύστημα και στην οικονομία της χώρας. Η πώληση έγινε στα 1,39 ευρώ ανά μετοχή, κοντά στην τιμή διαπραγμάτευσης και αποτελεί πλέον μία βάση για τη μετοχή και τους επενδυτές.


Η Aegean Airlines σήμερα θα ανακοινώσει ιστορικό εννεάμηνο καθώς η κερδοφορία, όπως έχει προϊδεάσει η διοίκηση, θα φτάσει σε επίπεδα ρεκόρ. Ήδη αναλυτές έχουν ανεβάσει τον πήχη για το σύνολο της χρονιάς σε υψηλά επίπεδα. Η Eurobank Equities περιμένει για το τρίτο τρίμηνο EBITDA 224 εκατ. ευρώ αυξημένα κατά 13% έναντι του περσινού τρίτου τριμήνου και πωλήσεις 654 εκατ. ευρώ, αυξημένες κατά 14%. Η καλή πορεία του τουρισμού και οι αυξημένες τιμές αναμένεται να αποτυπωθούν στα αποτελέσματα.

Στο εννεάμηνο οι πωλήσεις θα ανέλθουν στα 1,332 δισ. ευρώ αυξημένες κατά 31% και τα EBITDA στα 363 εκατ. ευρώ. Η εταιρεία συνεχίζει το επενδυτικό της πρόγραμμα προσθέτοντας συνεχώς νέα αεροσκάφη, ενώ παράλληλα η υψηλή ρευστότητα της έχει δώσει την ευκαιρία να μειώσει το δανεισμό της σε μία περίοδο υψηλών επιτοκίων. Ο καταλύτης για τη συνέχεια είναι η εξαγορά των warrants από το ελληνικό δημόσιο, το οποίο πρόσφατα άσκησε το σχετικό δικαίωμα που θα ανοίξει το δρόμο για διανομή μερίσματος ξανά από την εισηγμένη.


Καθαρά επαναλαμβανόμενα κέρδη 73,6 εκατ. ευρώ εμφάνισε η Optima Bank στο εννεάμηνο από 26,8 εκατ. ευρώ πέρυσι, μία αύξηση της τάξης του 175%. Με βάση την αποτίμηση των 520 εκατ. ευρώ, στο σύνολο της χρήσης αναμένεται να έχει αρκετά χαμηλό p/e, ενώ τα ενσώματα κεφάλαια είναι στα 462 εκατ. ευρώ επομένως ο δείκτης P/TBV είναι πάνω από μία φορά. Η αποδοτικότητα των ενσώματων ιδίων κεφαλαίων έφτασε το 24,9%. Το καθαρό επιτοκιακό έσοδο αυξήθηκε κατά 151% στα 99 εκατ. ευρώ λόγω αύξησης των δανείων κατά 59%, αύξησης των διαθεσίμων και του χαρτοφυλακίου χρεογράφων και συγκρατημένης αύξησης του κόστους καταθέσεων.


Μέρα MSCI η σημερινή καθώς το βράδυ θα γίνουν γνωστές οι αλλαγές στους δείκτες. Στη μεγάλη κατηγορία οι αναλυτές δεν περιμένουν κάποια προσθήκη ή αφαίρεση. Υπενθυμίζεται πως σήμερα o MSCI Greece Standard περιλαμβάνει δέκα μετοχές και συγκεκριμένα τις ΟΤΕ, ΟΠΑΠ, Jumbo, ΔΕΗ, Eurobank, Alpha Bank, Εθνική Τράπεζα, Τράπεζα Πειραιώς, Μυτιληναίος και Motor Oil. Οι όποιες αλλαγές θα ισχύσουν για όλους τους δείκτες από 1η Δεκεμβρίου.


Περισσότερους από 6 εκατ. ασθενείς μπορεί να καλύψει σε πλήρη λειτουργία η νέα παραγωγική μονάδα της ELPEN στην Κερατέα Αττικής, η οποία δημιουργεί 300 νέες θέσεις εργασίας στους τομείς παραγωγής, έρευνας και ανάπτυξης. Μάλιστα, το 2026 όταν θα έχει ολοκληρωθεί η επένδυση ο όμιλος θα απασχολεί περισσότερους από 2.000 εργαζομένους.

Σε πλήρη λειτουργία, το νέο εργοστάσιο θα μπορεί να παράγει 71 εκατ. συσκευασίες σε ετήσια βάση, ενώ ο σχεδιασμός, οι προδιαγραφές και η κατασκευή το καθιστούν ως ένα από τα τέσσερα εργοστάσια στην Ευρώπη με αντίστοιχες τεχνολογικές δυνατότητες.

Στις δραστηριότητες του νέου εργοστασίου περιλαμβάνεται η παραγωγή και η ανάπτυξη εισπνεόμενων και στερεών μορφών φαρμάκων. Το νέο εργοστάσιο της ELPEN στην Κερατέα αποτελεί και τη μεγαλύτερη βιομηχανική επένδυση που έχει γίνει τα τελευταία χρόνια στην Ανατολική Αττική. Με έκταση 10.000 τ.μ. διαθέτει 2 μονάδες παραγωγής, καθώς και υπερσύγχρονα εργαστήρια έρευνας και ανάπτυξης.

Ακόμη, με τις νέες επενδύσεις της, η ELPEN αναπτύσσει ένα βιομηχανικό και ερευνητικό οικοσύστημα 55.000 τ.μ., ένα από τα μεγαλύτερα στην Ελλάδα. Η νέα μονάδα στην Κερατέα αποτελεί ένδειξη της δυνατότητας να προσελκυστούν σημαντικές επενδύσεις, από ελληνικές επιχειρήσεις, οι οποίες θα δημιουργούν προστιθέμενη αξία και ταυτόχρονα πολλές καλά πληρωμένες θέσεις εργασίας, σύμφωνα με τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη.

Συνολικά, οι ελληνικές φαρμακοβιομηχανίες έχουν σε εξέλιξη επενδύσεις 1,2 δισ. ευρώ. Πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα επενδυτικά προγράμματα που έχουν τρέξει στη χώρα, η οποία θα καταστεί κόμβος παραγωγής, ανάπτυξης και έρευνας φαρμάκων στη ΝΑ Ευρώπη. Τα οφέλη για τον Έλληνα ασθενή και την κοινωνία είναι κάτι παραπάνω από εμφανή. 


Εμπλουτίζεται το χαρτοφυλάκιο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες με ένα νέο υδροηλεκτρικό έργο, το Μακροχώρι ΙΙ που βρίσκεται στην περιφερειακή ενότητα Ημαθίας, στον Δήμο Αλεξάνδρειας, ισχύος 4,84 MW.

Το νέο, αυτό, έργο ανεβάζει το δυναμικό της ΔΕΗ Ανανεώσιμες στα 39 αιολικά πάρκα, 20 μικρά υδροηλεκτρικά , 32 φωτοβολταϊκά και έναν υβριδικό σταθμό παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας, συνολικής ισχύος πάνω από 670 MW. Με βάση το επενδυτικό της πλάνο έχει τοποθετηθεί στον ελληνικό χώρο των ΑΠΕ και, παράλληλα, δημιουργεί τις βάσεις για να οδηγήσει τον ενεργειακό μετασχηματισμό στην Ελλάδα.

Το έργο Μακροχώρι ΙΙ μαζί με το επίσης, μικρό υδροηλεκτρικό Μακροχώρι Ι, αντίστοιχης ισχύος, θα παράγουν ετησίως πάνω από 50 GWh πράσινης, καθαρής ενέργειας που αντιστοιχεί στις ανάγκες 10.000 νοικοκυριών, ενώ με τη λειτουργία τους αποφεύγεται η εκπομπή 15.000 τόνων διοξειδίου του άνθρακα, ετησίως.

Το υδροηλεκτρικό έργο με συνολική ονομαστική παροχή 75 κυβικά μέτρα νερού ανά δευτερόλεπτο, με τη βοήθεια  ηλεκτρογεννητριών 6.3 kV, καθώς και του υπόλοιπου κύριου και βοηθητικού ηλεκτρομηχανολογικού εξοπλισμού, μετατρέπει την κινητική ενέργεια του νερού σε ηλεκτρική.


Διαφέρουν στις εκτιμήσεις τους για το πότε θα αρχίσουν οι μειώσεις επιτοκίων από τη Fed η Morgan Stanley και η Goldman Sachs. Οι οικονομολόγοι της Morgan Stanley προβλέπουν οτι η Fed θα προβεί σε μεγάλες μειώσεις επιτοκίων τα επόμενα δύο χρόνια με τον πληθωρισμό να υποχωρεί, ενώ οι αναλυτές της Goldman βλέπουν λιγότερες μειώσεις που θα ξεκινήσουν αργότερα.

Σε έκθεση για τις προοπτικές της νέας χρονιάς, η Morgan Stanley προβλέπει οτι η Fed θα αρχίσει να μειώνει τα επιτόκια τον Ιούνιο του 2024 και μετά τον Σεπτέμβριο για να ακολουθήσουν μειώσεις σε κάθε συνεδρίαση νομισματικής πολιτικής από το τέταρτο τρίμηνο και μετά, κάθε μία της τάξης των 25 μονάδων βάσης. Η επενδυτική τράπεζα προβλέπει οτι το παρεμβατικό επιτόκιο της Fed θα μειωθεί στο 2,375% μέχρι το τέλος του 2025.

Στην Goldman Sachs βλέπουν την πρώτη μείωση 25 μονάδων βάσης στο τέταρτο τρίμηνο του 2024 που θα ακολουθηθεί από μια μείωση ανά τρίμηνο μέχρι τα μέσα του 2026. Συνολικά προβλέπεται μείωση 175 μονάδων βάσης με το παρεμβατικό επιτόκιο της Fed να κατεβαίνει στο εύρος του 3,5%-3,75%. Οι προβλέψεις αυτές αναφέρονται σε έκθεση της Goldman γαι τις προοπτικές του 2024. Οι προβλέψεις της Goldman είναι πιο κοντά στις εκτιμήσεις της ίδιας της κεντρικής τράπεζας των ΗΠΑ που τον Σεπτέμβριο προέβλεπε δύο μειώσεις επιτοκίων της τάξης των 25 μονάδων βάσης, η κάθε μια τον επόμενο χρόνο και το παρεμβατικό επιτόκιο στο 3,9% στο τέλος του 2025.


Η προηγούμενη Τετάρτη ήταν μία αρκετά κακή ημέρα για τους οπαδούς της αναγέννησης της πυρηνικής βιομηχανίας στις ΗΠΑ. Αιτία της απογοήτευσής τους ήταν η ανακοίνωση της ματαίωσης της κατασκευής ενός συγκροτήματος παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας με την χρήση ενός πυρηνικού αντιδραστήρα νέου τύπου. Η εταιρεία που θα κατασκεύαζε το Carbon Free Power Project αποφάσισε να εγκαταλείψει το εγχείρημα για να αποφύγει την -όχι απίθανη- οικονομική καταστροφή της.

Η NuScale Power Corporation (SMR NYSE) είναι η πρώτη εταιρεία στις ΗΠΑ που εξασφάλισε την έγκριση των αρμόδιων εποπτικών αρχών για την κατασκευή ενός Small Modular Reactor (SMR). Αυτός ο αντιδραστήρας είναι μικρότερου μεγέθους από αυτούς που χρησιμοποιούν τα εν λειτουργία εργοστάσια στις ΗΠΑ και ο σχεδιασμός του προβλέπει την κατασκευή των επί μέρους τμημάτων του σε εργοστάσια και την συναρμολόγησή του επί τόπου στον χώρο ανέγερσης του πυρηνικού εργοστασίου.

Αυτό που οδήγησε την διοίκηση της NuScale στην απόφαση εγκατάλειψης της προσπάθειας είναι κατά βάση η σημαντική αύξηση του κόστους κατασκευής του Carbon Free Power Project κάτι που σημαίνει πως οι πελάτες της θα έπρεπε να πληρώσουν 89 δολάρια/Mwh αντί για 58 που πρόβλεπε ο αρχικός συνδυασμός.

Αυτό έκανε ένα ικανό αριθμό των δυνητικών πελατών της να αποφύγει την υπογραφή συμφωνίας για μελλοντική συνεργασία. Στην συγκεκριμένη περίπτωση, τελικοί πελάτες είναι (μάλλον ήταν) περίπου 50 δημοτικές επιχειρήσεις παροχής ηλεκτρικού ρεύματος στις αμερικανικές δυτικές πολιτείες, οι οποίοι αγοράζουν ηλεκτρικό ρεύμα από την Utah Associated Municipal Power Systems (UAMPS) που ενεργεί σαν χονδρέμπορος εκ μέρους τους.

Η συμφωνία μεταξύ της NuScale και της UAMPS προέβλεπε πως τα μέλη της UAMPS ή και άλλες εταιρείες θα υπέγραφαν δεσμευτικές συμφωνίες για την αγορά του 80% της ηλεκτρικής ενέργειας που θα παρήγαγε το Carbon Free Power Project. Η μεγάλη αύξηση του κόστους κατασκευής του εργοστασίου και του τιμής πώλησης του ηλεκτρικού ρεύματος έκανε αδύνατη την επίτευξη αυτού του στόχου. Έτσι η NuScale και η UAMPS αποφάσισαν από κοινού την εγκατάλειψη του σχεδίου ανέγερσης του εργοστασίου και η NuScale συμφώνησε να πληρώσει αποζημίωση 49,8 εκατομμυρίων δολαρίων.

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο Τζων Χόπκινς, διευθύνων σύμβουλος της NuScale, κατά την τηλεδιάσκεψη που ακολούθησε την ανακοίνωση, ήταν σαφές πως το 80% δεν υπήρχε περίπτωση να επιτευχθεί και πρόσθεσε πως «μόλις καταλάβεις πως καβαλάς ένα νεκρό άλογο πρέπει να ξεπεζέψεις γρήγορα».

Όπως αναφέρεται στο ρεπορτάζ του Bloomberg, το Carbon Free Power Project θα χρησιμοποιούσε έξι πυρηνικούς αντιδραστήρες δυναμικότητας 77 μεγαβάτ κάπου στην πολιτεία του Άινταχο και η έναρξη λειτουργίας του τοποθετείτο χρονικά στο 2029.

Όσο αφορά στο κόστος κατασκευής του τα πράγματα δεν είναι εντελώς ξεκάθαρα, ξέρουμε όμως πως το ομοσπονδιακό υπουργείο ενέργειας είχε εγκρίνει την επιχορήγησή του για ποσό μέχρι τα 1,4 δισ. δολάρια με το σύστημα της «μοιρασιάς του κόστους». Παρά το γεγονός πως δεν είχε ξεκινήσει η κατασκευή του εργοστασίου, το υπουργείο είχε ήδη διαθέσει στο Carbon Free Power Project 232 εκατ. δολάρια.

Δεν γνωρίζουμε τι έχει ξοδέψει μέχρι τώρα η NuScale, ξέρουμε όμως πως η μετοχή της σημείωσε κατακόρυφη πτώση αμέσως μετά την ανακοίνωση της ματαίωσης του σχεδίου και από τα 3 δολάρια έφθασε κοντά στα 2, 80% κάτω από τις τιμές των αρχών του 2023. Προφανώς οι επενδυτές είχαν μυριστεί τις εξελίξεις από πολύ νωρίτερα.

 

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.