Ημέρα γιορτής η χθεσινή για το ελληνικό χρηματιστήριο και τις συστημικές τράπεζες. Μετά από 16 χρόνια πήραν πανηγυρικά την έγκριση από τον SSM και θα μοιράσουν μέρισμα. Αξίζει να πούμε πως όσο ανακοίνωσαν θα δώσουν, δηλαδή ο εποπτικός μηχανισμός δεν έκοψε μέρος της διανομής, όπως εκτιμούσαν κάποιοι αναλυτές ότι θα μπορούσε να συμβεί. Αυτό αποδεικνύει περίτρανα το ισχυρό τραπεζικό σύστημα που έχει δημιουργηθεί στην Ελλάδα.
Χθες λοιπόν ήταν μία μέρα γιορτής και το Χρηματιστήριο Αθηνών βοηθούμενο από την είδηση αυτή, αλλά και την αναβάθμιση των εκτιμήσεων από την πλευρά της Τράπεζας Πειραιώς, ενισχύθηκε σημαντικά. Την ισχυρότερη μερισματική απόδοση έχει η Eurobank, αλλά πολλοί αναλυτές εστίαζαν και στις διανομές που θα κάνουν τον επόμενο χρόνο και θα είναι σημαντικά καλύτερες.
Οι τράπεζες επιστρέφουν στους μετόχους περί τα 850 εκατ. ευρώ και συγκεκριμένα η Eurobank θα δώσει 340 εκατ. ευρώ ή 0,09 ευρώ ανά μετοχή, η Εθνική Τράπεζα θα δώσει 300 εκατ. ευρώ ή 0,37 ευρώ ανά μετοχή, η Alpha Bank 122 εκατ. ευρώ ή 0,05 ευρώ ανά μετοχή, αλλά τα μισά θα τα δώσει μέσω αγορών ιδίων μετοχών και η Πειραιώς θα δώσει 80 εκατ. ευρώ ή 0,06 ευρώ ανά μετοχή.
H JP Morgan επανέλαβε τη θετική της άποψη για τις τράπεζες και τις συστάσεις για αποδόσεις ανώτερες από αυτές τις αγοράς μετά τις εγκρίσεις που έλαβαν. Προτιμά την Eurobank με τιμή στόχο τα 2,40 ευρώ και την Πειραιώς με τιμή στόχο τα 5,35 ευρώ, ενώ για την Εθνική δίνει τα 8,30 ευρώ και για την Alpha Βank τα 2,40 ευρώ.
Ναυπηγική και λιμενική βιομηχανία ενώνουν δυνάμεις με φόντο 30 ρυμουλκά μέσα από δύο συμφωνίες που φιλοδοξούν να αλλάξουν τα δεδομένα στους δύο αυτούς τομείς με κοινό παρονομαστή την ONEX του Πάνου Ξενοκώστα. Η συμφωνία έναρξης γραμμής παραγωγής 30 ρυμουλκών αξίας 280 εκατ. ευρώ, με τα τουλάχιστον 20 εξ αυτών να έχουν ολοκληρωθεί μέχρι το 2026, με τη Robert Allan, με την παράλληλη παροχή των αποκλειστικών δικαιωμάτων για τη ναυπήγηση της συγκεκριμένης σειράς ρυμουλκών στη χώρα στον Όμιλο ΟΝΕΧ, είναι η μία όψη του νομίσματος.
Μία όψη που φέρνει μεταξύ άλλων τη δημιουργία εκατοντάδων θέσεων εργασίας σε ναυπηγεία και εταιρείες από το οικοσύστημα γύρω από αυτά, αλλά και την ενίσχυση της εθνικής οικονομίας.
Η άλλη όψη στο ίδιο νόμισμα που εν γένει ακούει στο όνομα αναγέννηση της ελληνικής ναυπηγικής βιομηχανίας με το εγχείρημα της ONEX μέσα από τη διάσωση των ναυπηγείων Σύρου και Ελευσίνας, αλλά και τις δράσεις της Ένωσης Ελληνικών Ναυπηγείων εστιάζει στη συμφωνία μεταξύ της Ένωσης Ελληνικών Ναυπηγείων και της Ένωσης Λιμένος Ελλάδος, υπό την παρουσία του Υπουργείου Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής.
Συμφωνία που δεσμεύει για την αλλαγή ουσιαστικά του τρόπου με τον οποίο λειτουργούν σήμερα τα ναυπηγεία και οι λιμένες της χώρας, στοχεύοντας στη μεγαλύτερη ασφάλεια και την αναβάθμιση των υποδομών, συμβάλλοντας στην ενίσχυση της ασφάλειας των λιμένων της χώρας.
Άλλωστε στόχος της συμφωνίας είναι πέραν της ενίσχυσης των ελληνικών λιμένων και η εξαγωγική δραστηριότητα που θα συμβάλει σημαντικά στο ΑΕΠ της χώρας. Εν τέλει όμως ο σκοπός που φαίνεται και να επιτυγχάνεται σταδιακά είναι να αλλάξει η εικόνα των ελληνικών ναυπηγείων διεθνώς κερδίζοντας καθημερινά το στοίχημα της διεθνούς ανταγωνιστικότητας.
Σειρά συναντήσεων είχε στην Κύπρο τις προηγούμενες μέρες ο πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος του ΑΔΜΗΕ, Μάνος Μανουσάκης, προκειμένου να πείσει μέσω μελέτης την κυπριακή πλευρά για τα οφέλη της μεγάλης διασύνδεσης Ελλάδας-Κύπρου (Great Sea Interconnector).
Οι Κύπριοι είχαν κάνει πίσω και εξέταζαν το σενάριο της αυτόνομης ανάπτυξης ΑΠΕ με αποθήκευση. Είδε υπουργούς και φορείς και τους παρουσίασε μελέτη όπου φαίνεται ότι το καθαρό όφελος είναι της τάξης των 6 δισ. ευρώ με το κόστος του έργου να είναι στα 1,9 δισ. ευρώ. Από την άλλη, αν προχωρήσει μόνη της σε ανάπτυξη ΑΠΕ η Κύπρος θα χρειαστεί περισσότερο χρόνο και θα επιβαρυνθεί με κόστος 4 δισ. ευρώ, δηλαδή διπλάσιο από το κόστος του έργου.
Για τα νοικοκυριά έως το 2029 θα υπάρχει επιβάρυνση 30 ευρώ το χρόνο και μετά το 2030 θα έχουν όφελος 425 ευρώ το χρόνο. Οι πληροφορίες της στήλης αναφέρουν πως η κυπριακή πλευρά έδειξε ότι καταλαβαίνει το όφελος και υπάρχει αισιοδοξία για την τελική της απόφαση. Ο ΑΔΜΗΕ υλοποιεί ένα μεγάλο επενδυτικό πρόγραμμα 5 δισ. ευρώ με μεγάλες διασυνδέσεις εντός και εκτός Ελλάδος.
Αν και κάπως μειωμένες οι διανομές, οι μετοχές της κατηγορίας ΜΕΖΖ διατηρούν το επενδυτικό ενδιαφέρον σε υψηλά επίπεδα. Έτσι μετά τη δημοσίευση των προτάσεων των διοικητικών συμβουλίων για τις φετινές επιστροφές κεφαλαίου και πάλι οι αποδόσεις είναι διψήφιες.
Η Cairo είναι εξαίρεση και δεν θα δώσει ούτε φέτος κάτι αφού δεν έχει ακόμα έσοδα, αλλά οι επενδυτές περιμένουν πως από το 2026 πιθανότατα θα μπορεί να δώσει σημαντικά ποσά. Η Galaxy πρώτη είχε ανακοινώσει επιστροφή κεφαλαίου 0,09 ευρώ ανά μετοχή από 0,1064 ευρώ που έδωσε για τη χρήση 2022. Η Phoenix θα δώσει 0,0128 ευρώ ανά μετοχή από 0,0144 ευρώ και η Sunrise 0,0504 ευρώ από 0,0588 ευρώ. Τα ποσά αυτά αντιστοιχούν σε απόδοση για την Galaxy 12,2%, για τη Phoenix 14,9% και για τη Sunrise 14,6%.
Στο τέλος του 2025 αναμένεται να ολοκληρωθεί από την United Group το έργο της διασύνδεσης Αθήνας - Θεσσαλονίκης με οπτική ίνα, το οποίο αποτελεί τμήμα ενός ευρύτερου περιφερειακού δικτύου με στόχο την ενίσχυση των υποδομών του ομίλου στη νοτιοανατολική Ευρώπη.
Το έργο, το οποίο θα ξεκινήσει τον Σεπτέμβριο από τη θυγατρική του ομίλου United Fiber, που είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος πάροχος οπτικής ίνας Fiber to The Home στην Ελλάδα αποτελεί μέρος της ευρύτερης διεθνούς στρατηγικής της United Group, θυγατρική της οποίας είναι και η Nova.
Η σύνδεση Αθήνας - Θεσσαλονίκης θα καλύπτει 548 χιλιόμετρα δικτύου, περνώντας από 8 μεγάλες πόλεις-κομβικά σημεία της Ελλάδας (Αθήνα, Θήβα, Λιβαδειά, Λαμία, Βόλος, Λάρισα , Κατερίνη, Θεσσαλονίκη).
Στη συνέχεια από τη Θεσσαλονίκη, μια νέα διαδρομή θα συνδέει τη Σόφια και το Βελιγράδι και, διασχίζοντας όλη την περιοχή των Βαλκανίων, θα συνδέεται με τους κύριους κόμβους της Δυτικής Ευρώπης μέσω της Λιουμπλιάνα.
Σε ό,τι αφορά την κατεύθυνση του δικτύου προς Ανατολάς θα ενισχυθούν οι υφιστάμενες διασυνδέσεις με την Τουρκία και τη Μέση Ανατολή, καθώς και η υφιστάμενη διασύνδεση με τη Βουλγαρία. Στα δυτικά και στα νότια, η νέα σύνδεση θα αποτελεί μέρος του δικτύου υποδομών που συνδέει την Αθήνα με το υφιστάμενο υποβρύχιο καλώδιο προς την Ιταλία και την Κρήτη.
Τις δραστηριότητες χονδρικής πώλησης του έργου θα διαχειρίζεται η επιχειρηματική μονάδα του Ομίλου, United Group International Wholesale (UGI).
Aνοδο έως 10% σημείωνε η μετοχή της EFG International, συμφερόντων οικογένειας Λάτση, την Πέμπτη μετά από πληροφορίες ότι η ανταγωνίστρια τράπεζα Julius Baer μπορεί σύντομα να ανακοινώσει την εξαγορά της. Η διαπραγμάτευση των μετοχών της EFG International ανεστάλη προσωρινά στο χρηματιστήριο της Ζυρίχης λόγω της υψηλής μεταβλητότητας. Ο ιστότοπος Inside Paradeplatz ανέφερε οτι οι φήμες στην αγορά θέλουν την ανακοίνωση της Julius Baer να λαμβάνει χώρα μετά το κλείσιμο της ελβετικής χρηματιστηριακής αγοράς την Παρασκευή. Η μετοχή της Julius Baer έχανε γύρω στο 5%.
Ενα deal συνένωσης των δύο τραπεζών θα δημιουργούσε ένα νέο σχήμα στο χώρο διαχείρισης περιουσίας με πάνω από 500 δισ. ελβετικά φράγκα ($561 δισ.) ενεργητικό υπό διαχείριση και θα συνέχιζε τον μετασχηματισμό του ελβετικού χρηματοπιστωτικού κλάδου μετά την εξαγορά της Credit Suisse, μιάς επείγουσας διάσωσης, πέρυσι από τη μεγαλύτερη τράπεζα της χώρας, την UBS. Η ΕFG International είχε ενεργητικό υπό διαχείριση 142 δισ. ελβετικά φράγκα το 2023.
Τελικά τι γίνεται με τον χαλκό; Είναι η ζήτηση τόσο μεγαλύτερη από την προσφορά που να δικαιολογεί τις τιμές ρεκόρ που σημειώθηκαν μέσα στον Μάιο ή όχι. Τα πιο πρόσφατα στοιχεία από το χρηματιστήριο εμπορευμάτων της Σανγκάης δείχνουν πως οι αγορές ίσως βιάστηκαν λίγο να ανεβάσουν την τιμή του κόκκινου μετάλλου.
Όπως είδαμε σε προχθεσινό άρθρο του Bloomberg, τα αποθέματα χαλκού αυξάνονται την στιγμή που θα έπρεπε να μειώνονται αν υπήρχε έντονη ζήτηση. Στο τέλος του Μαΐου, 321.700 τόνοι φυλάσσονταν στις αποθήκες αυτού του χρηματιστηρίου. Στο τέλος του Απριλίου ήταν 288.300 τόνοι, στο τέλος Μαρτίου 290.000 τόνοι, στο τέλος του Φεβρουαρίου ήταν 181.300 και στο τέλος του Ιανουαρίου μόλις 50.500. Φυσικά, αυτοί οι αριθμοί δεν λένε τίποτα από μόνοι τους.
Ευτυχώς, με την βοήθεια του Bloomberg μπορούμε να πάρουμε μία αρκετά καλή εικόνα της κατάστασης. Μαθαίνουμε λοιπόν πως οι 321 χιλιάδες τόνοι του τέλους Μαΐου είναι η μεγαλύτερη ποσότητα αποθεμάτων που έχει καταγραφεί για αυτό το σημείο του έτους από τότε που άρχισε η τήρηση στατιστικών στοιχείων στο χρηματιστήριο. Ενδεικτικά αναφέρουμε πως το 2021 ήταν 207.800 τόνοι, για το 2022 ήταν 41.500 τόνοι και το 2023 86.200 τόνοι. Κάτι που μπορεί να έχει πιο μεγάλη σημασία είναι το γεγονός πως η φετινή πορεία του ύψους των αποθεμάτων είναι αντίθετη με την συνηθισμένη εξέλιξή τους κατά την διάρκεια κάθε χρονιάς.
Κάθε χρόνο λοιπόν, τα αποθέματα ανεβαίνουν μέχρι τον Μάρτιο και από εκεί και έπειτα σταδιακά μειώνονται, καθώς τα εργοστάσια της χώρας αρχίζουν να ανεβάζουν την παραγωγή τους. Όπως επισημαίνει το διεθνές πρακτορείο, η κινεζική οικονομία χαρακτηρίζεται από έντονη εποχικότητα, πράγμα που σημαίνει πως κάθε χρόνο υπάρχει μία παρόμοια εξέλιξη στην οικονομική δραστηριότητα και στις κινήσεις των εργοστασίων.
Η φετινή εικόνα όσον αφορά στα αποθέματα δεν συμβαδίζει με την ξέφρενη άνοδο του χαλκού από τον Φεβρουάριο μέχρι τα μέσα του Μαΐου. Από τα περίπου 3,70 δολάρια/λίβρα στα μέσα Φεβρουαρίου εκτοξεύθηκε προς τα 5,10 δολάρια/λίβρα στα μέσα του Μαΐου, δηλαδή μέσα σε τρεις μήνες ανέβηκε κατά σχεδόν 40%. Κάπου εκεί φαίνεται πως σταμάτησε το δυνατό ράλι, με την τιμή του χαλκού να έχει επιστρέψει προς τα 4,65 δολάρια/λίβρα. Η πτώση αυτή, της τάξης του 10% μπορεί προφανώς να οφείλεται μόνο σε αποκόμιση κερδών για όσους επενδυτές κρατούσαν χαλκό στα χέρια τους και είχαν την ευκαιρία να γράψουν μεγάλα κέρδη.
Μπορεί όμως να οφείλεται και στο γεγονός πως η εικόνα της αγοράς χαλκού στην Κίνα δεν μπορούσε πλέον να υποστηρίξει την συνεχή άνοδο της τιμής του. Εκτός από τα στοιχεία για τα αποθέματα, προβληματισμό προκαλούν και τα επίσημα στοιχεία για την κατάσταση των μεταποιητικών επιχειρήσεων. Τα επίσημα στοιχεία για την παραγωγή των εργοστασίων τον Μάιο δεν ήταν ενθαρρυντικά και έδειξαν πως η βιομηχανική δραστηριότητα συρρικνώθηκε ελαφρά μέσα στον μήνα. Την ίδια ώρα, μία ανεπίσημη, ιδιωτική έρευνα περισσότερο εστιασμένη σε επιχειρήσεις μικρού και μεσαίου μεγέθους, έδειξε μία μικρή βελτίωση.
Ανεξάρτητα όμως από αυτό, είναι προφανές πως η βιομηχανική δραστηριότητα στην Κίνα δεν είναι σε καμία περίπτωση τόσο δυνατή που να δικαιολογεί την εκτόξευση της τιμής του χαλκού που είδαμε πρόσφατα. Όσο και να είμαστε βέβαιοι πως η ζήτηση για το κατεξοχήν βιομηχανικό μέταλλο θα σημειώνει σταθερή άνοδο τα επόμενα χρόνια, δεν είναι λογικό να περιμένουμε να δούμε άμεσα την τιμή του χαλκού να πιάνει τους στόχους των αναλυτών για την επόμενη πενταετία.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.