Το σημαντικό επίτευγμα της Εθνικής, το απόλυτο turnaround της ΔΕΗ, οι ανατιμήσεις της Τιτάν, η σταθερή (και κινητή) δύναμη του ΟΤΕ και tips για μικρομεσαία

Το καλοκαίρι του 2016, μετά τη μεγάλη περιπέτεια που πέρασε η χώρα με την περήφανη διαπραγμάτευση του ΣΥΡΙΖΑ, το δημοψήφισμα και το κλείσιμο των τραπεζών, το ποσοστό των κόκκινων δανείων που υπήρχαν στους ισολογισμούς των ελληνικών τραπεζών έφτασε μία ανάσα από το 50%. Ειδικότερα στα προσωπικά δάνεια και στις πιστωτικές κάρτες, το ποσοστό των δανείων που εμφάνιζαν μεγάλη καθυστέρηση ξεπερνούσε το 60%.

Από τότε μέχρι σήμερα κύλησε πολύ νερό στο αυλάκι και μετά από μία σειρά τιτλοποιήσεων, οι ελληνικές τράπεζες «καθάρισαν» σε πολύ μεγάλο βαθμό από τα κόκκινα δάνεια, τα οποία πλέον βρίσκονται στα χέρια των servicers. Τον τελευταίο χρόνο ο συνολικός δείκτης NPEs για το ελληνικό τραπεζικό σύστημα κατάφερε να υποχωρήσει κάτω από το 10%, αλλά απείχε πολύ από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Με άλλα λόγια, οι ελληνικές τράπεζες ενώ είχαν καταφέρει να διανύσουν πολύ μεγάλο μέρος της διαδρομής για την πλήρη εξυγίανση των ισολογισμών τους, είχαν μπροστά τους την τελευταία και πιο δύσκολη στροφή.

Αυτήν τη στροφή πέρασε πρώτη η Εθνική Τράπεζα, κόβοντας το νήμα στην προσπάθεια σύγκλισης με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. Όπως προκύπτει από τα αποτελέσματα γ’ τριμήνου, ο δείκτης NPEs στην Ελλάδα διαμορφώθηκε στο 3,6%. Είναι ένα ποσοστό που συνολικά οι ελληνικές τράπεζες εμφάνιζαν πριν «χτυπήσουν» την ελληνική αγορά οι επιπτώσεις της παγκόσμιας χρηματοπιστωτικής κρίσης του 2008 και πριν ξεσπάσει η ελληνική κρίση χρέους.

Το σημαντικό αυτό επίτευγμα της Εθνικής Τράπεζας, σε συνδυασμό με την εντυπωσιακή της οργανική κερδοφορία, συνέβαλαν στην αναβάθμισή της από τη Moody’s και την Fitch, με αποτέλεσμα σήμερα η ΕΤΕ να απολαμβάνει την υψηλότερη αξιολόγηση από τους οίκους.


Ισχυρά και ανώτερα των εκτιμήσεων αποτελέσματα δημοσίευσε η ΔΕΗ τόσο σε επίπεδο EBITDA, όσο και σε επίπεδο καθαρών κερδών. Το επαναλαμβανόμενο EBITDA ανήλθε στα 937 εκατ. ευρώ και τα καθαρά κέρδη στα 267,5 εκατ. ευρώ. Η αυξημένη λειτουργική κερδοφορία για το εννεάμηνο 2023, είναι λόγω της μείωσης των λειτουργικών δαπανών, και κυρίως των δαπανών για αγορές ενέργειας, φυσικό αέριο και εκπομπές CO2.

Η διοίκηση Στάσση έχει κάνει σημαντική δουλειά και αποτυπώνεται πλέον ξεκάθαρα στα οικονομικά μεγέθη. Στο εννεάμμηνο πέρυσι είχε ζημιές, ενώ αξίζει να αναφερθεί πως οι επενδύσεις αυξήθηκαν κατά 81%! Ειδικότερα στα 775 εκατ. ευρώ από 427 εκατ. ευρώ σε ετήσια βάση για την ίδια περίοδο και συγκεκριμένα στις δραστηριότητες του Δικτύου Διανομής, στα έργα ΑΠΕ και τη νέα μονάδα Φυσικού Αερίου.

Περί τα 670 MW έργων ΑΠΕ βρίσκονται σε λειτουργία και 1,3 GW βρίσκονται υπό κατασκευή στην Ελλάδα, ενώ η εταιρεία επεκτείνεται και στο εξωτερικό.

Μετά τη συμφωνία για την εξαγορά της Κωτσόβολος, η ΔΕΗ ανοίγει βηματισμό για το μετασχηματισμό της σε ολοκληρωμένο πάροχο προϊόντων και υπηρεσιών.

Ο στόχος για το σύνολο του έτους είναι επαναλαμβανόμενο ΕΒΙΤDA 1,2 δισ. ευρώ, ενώ η ΔΕΗ επεκτείνεται σε χώρες των Βαλκανίων, σύμφωνα με το business plan. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η Ρουμανία, όπου ολοκληρώθηκε η εξαγορά των δραστηριοτήτων της Enel στη χώρα με στόχο η ΔΕΗ να γίνει η κορυφαία εταιρεία καθαρής ενέργειας στη Νοτιοανατολική Ευρώπη.

Η εταιρεία προγραμματίζει την παρουσίαση στους επενδυτές του επικαιροποιημένου στρατηγικού της πλάνου, σε Capital Markets Day στα τέλη Ιανουαρίου στο Λονδίνο.


Άνοδο στο προσαρμοσμένο EBITDA κατά 0,7%,  αλλά και στο περιθώριο που έφθασε το 42,9% έναντι 41,6% κατέγραψε ο όμιλος ΟΤΕ για τις δραστηριότητές του επί ελληνικού εδάφους στο εννεάμηνο του 2023, έναντι του αντίστοιχου περσινού διαστήματος.

Η θετική αυτή εξέλιξη για τον μεγαλύτερο ελληνικό τηλεπικοινωνιακό όμιλο ήταν αποτέλεσμα των προσπαθειών του περιορισμού του κόστους σε όλες τις δραστηριότητες. Η προσπάθεια αυτή έθεσε γερές βάσεις για να συνεχιστεί η επιτυχημένη στρατηγική του ομίλου και το 2024.

Παράλληλα, κατά 13,2% μειώθηκε και ο καθαρός δανεισμός του ομίλου στις 30/9/2023 και ήταν 671,9 εκατ.ευρώ.  Ο στόχος, πάντως, για ελεύθερες ταμειακές ροές στα 500 εκατ.ευρώ διατηρείται σταθερός, ενώ οι επενδύσεις θα διαμορφωθούν σε 620 εκατ.ευρώ.

Στις θετικές εξελίξεις του εννεαμήνου συγκαταλέγεται και η άνοδος της συνδρομητικής βάσης στις υπηρεσίες τηλεόρασης. Οι συνδρομητές έφθασαν τους 665.000 το τρίτο τρίμηνο του 2023, αυξημένοι κατά 3,3% σε σχέση με την αντίστοιχη περίοδο. Το ποσοστό αυτό αντιστοιχεί σε 17 χιλιάδες νέους συνδρομητές. Το συγκεκριμένο τρίμηνο ήταν ιδιαίτερα ελκυστικό λόγω του πλούσιου αθλητικού περιεχομένου.

Ανοδικά, στο ίδιο διάστημα, κινήθηκαν και οι συνδρομητές συμβολαίου κινητής τηλεφωνίας. Η άνοδος ήταν 5,5% με 35 χιλιάδες νέες συνδέσεις. Παράλληλα, οι επενδύσεις στο 5G αλλά και στις οπτικές ίνες συνεχίζονται. Στο 5G o OTE συνεχίζει να επεκτείνει το δίκτυό του, καταγράφοντας σημαντικό συγκριτικό πλεονέκτημα, έχοντας πετύχει πανελλαδική πληθυσμιακή κάλυψη 90%, πολύ νωρίτερα από τον στόχο που είχε θέσει για το τέλος του 2023. Η μέση χρήση δεδομένων ανά μήνα ανέρχεται σε 14 GB στο τρίμηνο , αυξημένη κατά 28%.

Στον τομέα του FFTH (οπτική ίνα στο σπίτι) o OTE κατασκεύασε 97 χιλιάδες επιπλέον γραμμές. Στο τέλος Σεπτεμβρίου, 1,148 εκατομμύρια σπίτια κι επιχειρήσεις είχαν πρόσβαση στο δίκτυο FTTH, και αναμένεται να ξεπεράσουν τα 1,3 εκατομμύρια μέχρι το τέλος του 2023. Στο τρίμηνο, οι πελάτες FTTH κατέγραψαν μεγάλη  αύξηση, κατά 22 χιλιάδες, με τη συνολική συνδρομητική βάση να αυξάνεται σε 216 χιλιάδες. Η διείσδυση στις υποδομές FTTH του ΟΤΕ (ποσοστό πελατών επί των διαθέσιμων γραμμών) ανήλθε σε 19%, από 16% ένα χρόνο πριν.


Ιδιαιτέρως θετικά, ομολογουμένως, τα αποτελέσματα της Τιτάν, αλλά δεν έφεραν το αποτέλεσμα που κάποιοι να περίμεναν στη μετοχή. Τα κέρδη εννεαμήνου ανήλθαν σε ύψος ρεκόρ (198 εκατ. ευρώ), ενώ ενδιαφέρον είχε η πορεία του τρίτου τριμήνου όπου βλέπουμε ότι με αύξηση 5,9% στο τζίρο, τα EBITDA ενισχύθηκαν 63,6% και τα καθαρά κέρδη κατά 97,7%. Η εταιρεία κάνει λόγο και για αύξηση όγκου, αλλά προφανώς εδώ το αποτέλεσμα οφείλεται στις μεγάλες ανατιμήσεις που έκανε η εταιρεία.

Άλλωστε, η διοίκηση στις τηλεδιασκέψεις δεν το είχε κρύψει και έλεγε πως έκανε αρκετές. Το επανέλαβε και χθες, λέγοντας πως οι ανατιμήσεις βελτίωσαν τα περιθώρια, ειδικά στις ΗΠΑ, αν και επηρεάζεται από τον πληθωρισμό και κάποια άλλα κόστη, όπως logistics ή μισθολογικό. Βέβαια, το ερώτημα είναι αν τώρα που οι συνθήκες έχουν σχετικά ομαλοποιηθεί και τα μεταφορικά κόστη, ή το ενεργειακό έχουν υποχωρήσει, πότε θα αρχίσει να κάνει μειώσεις;

Με δεδομένη επίσης την πορεία του πληθωρισμού σε ΗΠΑ, αλλά και Ελλάδα και τα μεγάλα έργα που αναμένονται, οι τιμές θα παραμείνουν τόσο υψηλές; Το περιθώριο EBITDA είναι στο 23,4%. Πάντως, στελέχη της αγοράς αναφέρουν πως λόγω της διόρθωσης που έχει γίνει στις αγορές του εξωτερικού, υπάρχουν μετοχές ακόμα πιο φθηνές από την Τιτάν και έτσι εξηγούν την πορεία της στο ταμπλό.


Αν και οι τζίροι στο Χρηματιστήριο, το τελευταίο διάστημα είναι μειωμένοι, το ενδιαφέρον για καλές μικρομεσαίες εταιρείες δείχνει ενισχυμένο. Έτσι δεν είναι λίγες αυτές που έχουν βελτιώσει την αποτίμησή τους και έχουν μειώσει την απόσταση από τα υψηλά που είχαν γράψει, πριν ξεκινήσει η διόρθωση, ενώ αυξάνονται και οι μετοχές που έχουν γράψει νέα υψηλά.

Η Ιντραλότ έγραψε επίσης νέο υψηλό, μετά και την είσοδο των νέων μετοχών από την αύξηση κεφαλαίου, η ΕΚΤΕΡ γράφει το ένα πολυετές υψηλό μετά το άλλο, η Moda Bagno επίσης, ενώ και η Phoenix Vega Mezz, λόγω της επικείμενης αποκοπής της επιστροφής κεφαλαίου έχει γράψει και αυτή νέο υψηλό. Σημειώνεται πως η απόδοση ανέρχεται περίπου στο 20%.


Μιας και αναφερόμαστε σε αποδόσεις να σημειώσουμε και την Φίλιππος Νάκας, με τη μετοχή να είναι κοντά στα υψηλά της και εκτός από το μέρισμα των 0,18 ευρώ που θα δώσει, ανακοίνωσε μέσα από την ατζέντα της γενικής συνέλευσης που θα γίνει στις 6 Δεκεμβρίου και επιστροφή κεφαλαίου 0,08 ευρώ ανά μετοχή, άρα συνολικά 0,26 ευρώ που αντιστοιχεί σε απόδοση περίπου 9%.


Σε σημαντική επένδυση στα δυο εργοστάσιά της στο Βόλο και στο Μηλάκι Ευβοίας προχωρά η τσιμεντοβιομηχανία Ηρακλής με στόχο την ιδιοπαραγωγή και ιδιοκατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας.

Η κίνηση αυτή έχει στόχο τη μείωση του περιβαλλοντικού αποτυπώματος της Ηρακλής, αλλά και την εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας μέσω της υψηλότερης διείσδυσης των ΑΠΕ στο ενεργειακό μίγμα.

Η εταιρεία θα εγκαταστήσει φωτοβολταϊκά συστήματα συνολικής επιφανείας 118 στρεμμάτων και συνολικής ισχύος 10,2 ΜW. Στόχος είναι η παραγωγή περίπου 14.000 MWh που αντιστοιχούν στην κάλυψη με ηλεκτρική ενέργεια 3.500 νοικοκυριών, περίπου. Την μελέτη, προμήθεια υλικών και κατασκευή ανέλαβε η ΤΕΡΝΑ Ενεργειακή ΑΒΕΤΕ.

Οι εγκαταστάσεις θα καλύπτουν το 5% των ετήσιων αναγκών του ομίλου σε ηλεκτρική ενέργεια από τον Ιανουάριο του 2025, βελτιώνοντας, ταυτόχρονα και την ποιότητα της ηλεκτρικής ισχύος.


Οι αγορές στοιχηματίζουν ότι ο επιθετικότερος κύκλος νομισματικής σύσφιξης εδώ και μια γενιά έχει ολοκληρωθεί και ότι θα ξεκινήσει νομισματική χαλάρωση από τα μέσα του 2024. Από την Ευρώπη μέχρι τις ΗΠΑ και την Αυστραλία οι τιμές των ομολόγων ανέκαμψαν αυτόν το μήνα, καθώς οι traders ποντάρουν ότι οι κεντρικές τράπεζες θα κηρύξουν σύντομα παύση της σύσφιξης, με τις πληθωριστικές πιέσεις να υποχωρούν.

Είναι ριψοκίνδυνο ποντάρισμα, καθώς ο πληθωρισμός έχει δείξει οτι μπορεί να είναι πιο επίμονος από τις προσδοκίες των αγορών και οι προβλέψεις για ύφεση έχουν διαψευστεί μέχρι στιγμής.

Η απόδοση στα 10ετή αμερικανικά ομόλογα αναφοράς έχει πέσει πάνω από μισή ποσοστιαία μονάδα στο 4,5% από το υψηλό 16ετίας όπου έφτασε τον Οκτώβριο με τη Fed να υπαινίσσεται οτι μάλλον τελείωσε με τις αυξήσεις επιτοκίων. Παρόμοια πτώση έχει σημειώσει και η απόδοση στα αντίστοιχης διάρκειας ομόλογα Αυστραλίας, πάνω από 40 μονάδες βάσης αυτόν το μήνα.

Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θεωρείται ως η πιο πιθανή να αρχίσει τις μειώσεις επιτοκίων με την αγορά να τιμολογεί 68% πιθανότητα μείωσης επιτοκίων τον Απρίλιο. Ωστόσο, ο Γάλλος κεντρικός τραπεζίτης και μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ, Villeroy de Galhau δήλωσε την Πέμπτη οτι είναι πολύ νωρίς να συζητάμε για μειώσεις επιτοκίων. Αυτό θα συμβεί οταν «όλοι έχουν πειστεί οτι ο πληθωρισμός θα επιστρέψει στο 2%».


Οι περιπέτειες των νέων εταιρειών που προσπάθησαν από το 2020 και μετά να μπουν δυναμικά στην παγκόσμια βιομηχανία ηλεκτρικών αυτοκινήτων ξεκινώντας από το μηδέν, συνεχίζονται. Σχεδόν όλες οι αμερικανικές και ευρωπαϊκές επιχειρήσεις που ξεκίνησαν με πολλές φιλοδοξίες έχουν προσγειωθεί απότομα στην πραγματικότητα, με ορισμένες από αυτές να έχουν ήδη «παραδώσει τα όπλα».

Την τρέχουσα εβδομάδα είχαμε τις ανακοινώσεις των οικονομικών αποτελεσμάτων για πολλές από αυτές και σήμερα θα ρίξουμε μία γρήγορη ματιά στις ανακοινώσεις τριών από αυτές. Υπήρχαν και θετικά και αρνητικά νέα, με τα αρνητικά να είναι περισσότερα, φαίνεται όμως πως και οι τρεις έχουν πολύ δρόμο ακόμα μέχρι να πείσουν πως μπορούν να σταθούν με αξιώσεις στην παγκόσμια αυτοκινητιστική αγορά.

Η Rivian (RIVN NASDAQ) ανακοίνωσε τα αποτελέσματά της το βράδυ της Τρίτης. Η άνοδος των εκτιμήσεων για τις πωλήσεις του 2023 ήταν σίγουρα ένα καλό νέο όπως και η μείωση των ζημιών ανά πωλούμενο όχημα. Με θετικά σχόλια υποδέχθηκε η αγορά και την ανακοίνωση για την τροποποίηση της συμφωνίας που είχε με την Amazon (AMZN NASDAQ) η οποία είναι η μεγαλύτερη μέτοχός της. Από την στιγμή που θα ολοκληρώσει την παράδοση 100.000 επαγγελματικών κλειστών φορτηγών στον τεχνολογικό κολοσσό θα είναι πλέον ελεύθερη να πουλήσει και σε όποιον άλλον θέλει.

Καλά λοιπόν τα βασικά νέα για την εταιρεία αλλά το γεγονός είναι πως ακόμα είναι ζημιογόνος και χρειάζεται να ξοδεύει περίπου ένα δισεκατομμύριο δολάρια κάθε ημερολογιακό τρίμηνο ενώ ο ανταγωνισμός από μεγάλες και μικρές επιχειρήσεις είναι πολύ μεγάλος.

Το παρήγορο είναι πως μετά την πρόσφατη κεφαλαιακή ενίσχυση λογικά δεν θα χρειαστεί άλλη μέχρι το 2025. Τα πράγματα ήταν αρκετά χειρότερα για την Lucid (LCID NASDAQ), η οποία μείωσε τους στόχους για τις πωλήσεις του 2023 και παραδέχθηκε πως αντιμετωπίζει σοβαρά ζητήματα στην διαδικασία παραγωγής των αυτοκινήτων της. Εξαιρετικά αρνητική ήταν και η ανακοίνωση πως θα μειώσει τον ρυθμό παραγωγής νέων οχημάτων για να συντονιστεί με τις παραδόσεις οχημάτων, κάτι που λογικά σημαίνει πως η ζήτηση είναι μικρότερη από την αναμενόμενη.

Και στην περίπτωση της Lucid υπάρχει ανησυχία για το πότε μπορεί να χρειαστεί νέα κεφαλαιακή ενίσχυση, κάτι που έκανε ήδη δύο φορές το τελευταίο δωδεκάμηνο δυσαρεστώντας όλους τους μετόχους εκτός της Σαουδικής Αραβίας που κατέχει το 60% και πλέον της εταιρείας.

Δύσκολα ήταν τα πράγματα και για την Polestar (PSNY NASDAQ). Η εταιρεία που ελέγχεται από την σουηδική Volvo Cars (VOLCAR-B STOCKHOLM) και μέσω αυτής από την κινεζική Geely (0175 HONG KONG) μείωσε για δεύτερη φορά φέτος τις εκτιμήσεις για την παραγωγή και παραδέχθηκε πως δεν έχει ξεπεράσει ακόμα τα προβλήματα στην παραγωγική διαδικασία.

Σαν φυσική συνέπεια αυτών των δυσκολιών, η Polestar ανακοίνωσε πως, για μία ακόμα φορά, θα χρειαστεί κεφαλαιακή ενίσχυση από τους δύο βασικούς μετόχους της. Σύμφωνα με τους αναλυτές του κλάδου, τα πράγματα δεν πρόκειται να βελτιωθούν ουσιαστικά για τις τρεις εταιρείες, όπως και για τις περισσότερες αυτοκινητοβιομηχανίες, για όσο διάστημα η ζήτηση παραμένει χαμηλότερη της επιθυμητής εξαιτίας των υψηλών τιμών των αυτοκινήτων και του αυξημένου κόστους χρηματοδότησης που έχουν προκαλέσει τα υψηλά επιτόκια.

 

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.