«Γιατί πούλησε τις μετοχές του ο Ευάγγελος Μυτιληναίος; Όταν μάλιστα είχε πάρει πέρυσι γενναίο μπόνους και πώς κατοχυρώνονται οι αρχές της εταιρικής διακυβέρνησης και οι μέτοχοι;». Αυτά είναι ορισμένα ερωτήματα που κυκλοφορούν μεταξύ ξένων και εγχώριων θεσμικών επενδυτών σχετικά με το placement των μετοχών.
Μάλιστα, το ζήτημα της αμοιβής 140,9 εκατ. ευρώ του κ. Μυτιληναίου απασχολεί τους επενδυτές για έναν ακόμη λόγο. Στην εξήγηση της εταιρείας προς τους μετόχους που αντέδρασαν στη μεγάλη χρηματική διανομή, η Mytilineos είχε πει ότι ο κ. Μυτιληναίος δεν έχει πάρει κανένα μπόνους από τη βελτίωση της κεφαλαιοποίησης. Το εν λόγω ζήτημα ήταν πεδίο αντιπαράθεσης μεταξύ ξένων θεσμικών, καθώς η πολιτική αποδοχών και η εταιρική διακυβέρνηση βρίσκονται ψηλά στην ατζέντα τους για την αξιολόγηση εταιριών.
Τώρα όμως που θα πάει ο κ. Μυτιληναίος στη γενική συνέλευση θα έχει κερδίσει ένα διόλου ευκαταφρόνητο ποσό από την κεφαλαιοποίηση της εταιρείας μετά το placement των μετοχών του (255,6 εκατ. ευρώ), επομένως θα έχει ενδιαφέρον η αιτιολόγηση. Τα παραπάνω συζητιούνται μεταξύ των ξένων θεσμικών επενδυτών και φάνηκε στο χρηματιστηριακό ταμπλό η αποτύπωση των προβληματισμών με τη μετοχή να καταγράφει χθες «βουτιά» 4,93%.
Υπενθυμίζεται πως ο κ. Μυτιληναίος είχε πάρει αμοιβή 140,9 εκατ. ευρώ (98,6 εκατ. ευρώ μετά από φόρους) για τη χρήση του 2022, ως «έκτακτη εφάπαξ αποζημίωση για υπηρεσίες που προσέφερε επί σειρά ετών», όπως αναφέρεται στην Έκθεση Αποδοχών.
Στην περυσινή γενική συνέλευση της 1ης Ιουνίου 2023, μερίδα των μετόχων είχε εκφράσει αντιδράσεις για το ύψος του ποσού και τους λόγους για την καταβολή του, φτάνοντας μάλιστα σε σημείο να μην το εγκρίνουν. Η επίσημη εξήγηση της εταιρείας ήταν η εξής:
«Η μη-επαναλαμβανόμενη καταβολή αντικατόπτριζε το γεγονός ότι ο Διευθύνων Σύμβουλος ουδέποτε ανταμείφθηκε για την αύξηση της κεφαλαιοποίησης της Εταιρείας, δεδομένου ότι δεν συμμετείχε σε κανένα πρόγραμμα κινήτρων βάσει μετοχικής αξίας».
Πλέον μετά τις πωλήσεις μετοχών του ο κ. Μυτιληναίος έλαβε 255,6 εκατ. ευρώ, συν τα 140,9 εκατ. ευρώ για τη χρήση του 2022 και για τη χρήση του 2023 οι απολαβές φτάνουν τα 2,99 εκατ. ευρώ.
Το πρώτο τρίμηνο από τα στοιχεία τζίρου που έδωσε χθες στην δημοσιότητα η Επιτροπή Παιγνίων φαίνεται ιδιαίτερα ανθηρό για τον ΟΠΑΠ. Συνολικά η αγορά έδειξε μεγαλύτερη δυναμική από το δίμηνο αφού ο ρυθμός αύξησης των μικτών κερδών (GGR) ενισχύθηκε από 5,4% από 6,44%. Το επίγειο δίκτυο πρακτόρων και VLTs εμφανίζει αύξηση 3,8% σε σχέση με πέρυσι (6% στο δίμηνο), ενώ αντίθετα τα λαχεία παρουσιάζουν αύξηση 19,2% στο τρίμηνο έναντι οριακής μείωσης 0,8% στο δίμηνο. Στην online αγορά στην οποία ο ΟΠΑΠ κατέχει μερίδιο αγοράς 50% οι ρυθμοί επιταχύνουν από 5,4% στο δίμηνο σε 8,9% στο τρίμηνο. Τα αποτελέσματα α’ τριμήνου του ΟΠΑΠ θα ανακοινωθούν μετά το τέλος της συνεδρίασης της ερχόμενης Τετάρτης 29 Μαΐου στα οποία αναμένονται ανακοινώσεις με...ενδιαφέρον.
Aντίστροφα φαίνεται να μετρά ο χρόνος για την απόκτηση της Ηλέκτωρ από την Motor Oil. Οι μετοχές της Ελλάκτωρ πρόκειται να αποκτηθούν είτε από την ίδια τη Motor Oil, είτε από θυγατρική της και η προσφορά που έφτασε χθες στα γραφεία της Ελλάκτωρ είναι ύψους 114,7 εκατ. ευρώ. Για την υπογραφή της συναλλαγής εκκρεμεί η οριστικοποίηση της σύμβασης αγοράς των μετοχών υπό όρους αμοιβαία αποδεκτούς από τα δύο μέρη, καθώς και η λήψη των σχετικών εταιρικών αποφάσεων των δύο μερών.
Θετικά σχόλια ανέφεραν οι αναλυτές για τα αποτελέσματα πρώτου τριμήνου της Fourlis, σημειώνοντας πως ήταν ανώτερα των εκτιμήσεών τους σε όρους λειτουργικής κερδοφορίας. Στο τέλος του τριμήνου η Trade Estates δημοσίευσε εσωτερική αξία 302,7 εκατ. ευρώ. Ο όμιλος συνολικά είχε λειτουργικό EBITDA 6,5 εκατ. ευρώ αυξημένο κατά 150%. Οι ζημιές στην τελική γραμμή ήταν μειωμένες έναντι του περσινού τριμήνου, αλλά και πάλι μικρότερες από τις εκτιμήσεις των αναλυτών.
Τα ΙΚΕΑ, αλλά και ο τομέας των αθλητικών ειδών, κινήθηκαν ανάλογα με τις εκτιμήσεις, με τα ΙΚΕΑ πάντως να δείχνουν ισχυρές τάσεις και υψηλά περιθώρια κέρδους. Υπενθυμίζεται πως η διοίκηση έχει εκτιμήσεις πως η από-ενοποίηση της Trade Estates θα ξεκλειδώσει αξία για την Fourlis. Ο στόχος είναι να μειωθεί η συμμετοχή κάτω από 50% από κάτι παραπάνω από 60% που είναι σήμερα.
Η διάθεση θα γίνει στο δεύτερο μισό του τρέχοντας έτους, αλλά ο τρόπος δεν έχει αποφασιστεί ακόμα. Αν δηλαδή θα γίνει με πώληση μετοχών, ή με διάθεση δωρεάν στους μετόχους της Fourlis ή ακόμα και με συνδυασμό των δύο. Η επέκταση του δικτύου συνεχίζεται και η διοίκηση στην τηλεδιάσκεψη ανέφερε πως θέλει να πετύχει και φέτος σημαντική ανάπτυξη.
HelleniQ Energy και Motor Oil απέδειξαν με τα αποτελέσματα χρήσης 2023 πως τα υψηλά κέρδη που έβγαλαν το 2022 δεν ήταν «φωτοβολίδα» και πλέον οι μεγάλες επενδύσεις, αλλά και η στροφή στις ΑΠΕ και την ενεργειακή μετάβαση αρχίζει να αποδίδει. Η HelleniQ δημοσίευσε αποτελέσματα για το πρώτο τρίμηνο του 2024 τα οποία ήταν ανώτερα των εκτιμήσεων των αναλυτών. Η Motor Oil θα δημοσιεύσει τα δικά της στις 28 Μαΐου και αναμένονται να είναι επίσης καλά. Η στροφή της Motor Oil στις ΑΠΕ ήταν πιο επιθετική με την εξαγορά της Άνεμος, ενώ έχει να λάβει μία υψηλή επιστροφή κεφαλαίου από τη συμμετοχή της στην Ελλάκτωρ. Από την άλλη η HelleniQ δείχνει να μη βιάζεται και να επενδύσει με προσεκτικά βήματα καθώς εντοπίζει υψηλές κάποιες τιμές.
Η Motor Oil σκοπεύει φέτος να επενδύσει 350 εκατ. ευρώ, ενώ όπως είπε πρόσφατα στην τηλεδιάσκεψη η διοίκηση της HelleniQ Energy οι επενδύσεις θα κυμανθούν μεταξύ 200-250 εκατ. ευρώ. Τα περιθώρια διύλισης, αν και χαμηλότερα στο δεύτερο τρίμηνο, παραμένουν υγιή και θα πρέπει να τονιστεί πως η τουριστική χρονιά αναμένεται και φέτος δυνατή και έχει ξεκινήσει εξαιρετικά. Επομένως και για τις δύο εταιρείες η χρήση 2024 θα είναι καλή, έστω και αν δεν είναι χρονιές όπως το 2022 ή το 2023. Πάλι όμως οι δείκτες αποτίμησης θα είναι ελκυστικοί.
Μεγάλα καράβια μεγάλες φουρτούνες: Η Citigroup «έφαγε» πρόστιμο 79 εκατ. δολαρίων για λανθασμένη πληκτρολόγηση εντολών από την Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς της Μ. Βρετανίας τον Μάιο του 2022. Συγκεκριμένα, για την εκτέλεση ομάδας εντολών αξίας 58 εκατ. δολαρίων ο αντικρυστής της Citi πληκτρολόγησε λανθασμένα εντολές αξίας 444 δισ. δολαρίων (Ξανά: 444 δισ. δολαρίων!). Η εκτέλεση της εντολής πώλησης διεκπεραιώθηκε για το 1,4 δισ. δολάρια πριν ακυρωθεί το οποίο ωστόσο ήταν αρκετό για να προκαλέσει πεντάλεπτο κραχ στις αγορές (flash crash) εξαφανίζοντας 326 δισ. δολάρια σε κεφαλαιοποιήσεις σε πολλά Ευρωπαϊκά Χρηματιστήρια μεταξύ αυτών του Παρισίου της Στοκχόλμης, της Πολωνίας και της Μόσχας. Η επιβολή του προστίμου από τις εποπτικές αρχές αφορούσε τον πλημμελή έλεγχο και τις ασφαλιστικές δικλείδες της τράπεζας που επέτρεψαν την εκτέλεση μιας τόσο μεγάλης εντολής.
Λευκή πετσέτα από τον επισπεύδοντα για την εκποίηση των μετοχών της Δάιος. Αφού είδαν ότι με το ρυθμό πώλησης των μετοχών στο ταμπλό θα χρειαστούν μερικοί… μήνες για να κλείσει η συναλλαγή αποφάσισαν να αποσύρουν το αίτημα εκποίησης.
H Unicredit, η δεύτερη μεγαλύτερη τράπεζα της Ιταλίας, αξιολογεί κάθε εν δυνάμει στόχο εξαγοράς, αλλά δεν υπάρχει ενδιαφέρον για τη γαλλική Societe Generale, σύμφωνα με δηλώσεις του διευθύνοντος συμβούλου Andrea Orcel στην εφημερίδα Financial Times. H ιταλική τράπεζα δραστηριοποιείται σε 13 αγορές και έχει σημαντική παρουσία στη Γερμανία και στην Αυστρία. Αποσύρθηκε από ένα deal να εξαγοράσει την ιταλική Monte dei Paschi και δεν διαψεύδει οτι εξέτασε ενδεχόμενη προσφορά για την μικρότερη Banco BPM στην Ιταλία και την Cοmmerzbank στη Γερμανία. «Θεωρητικά όλες αυτές οι φήμες αληθεύουν καθώς σε κάθε αγορά εξετάζουμε όλους τους εν δυνάμει στόχους», δήλωσε ο Orcel.
Σύμφωνα με τον επικεφαλής της Unicredit που έχει αποκτήσει ποσοστό στην Alpha Bank, το ενδιαφέρον γιά εξαγορές υπάρχει εφόσον οι συνθήκες είναι σωστές. Ωστόσο, κάτι τέτοιο δεν έχει εντοπιστεί. Ο Orcel καλωσόρισε πάντως το πρόσφατο κάλεσμα του Γάλλου προέδρου Emmanuel Macron στις ευρωπαϊκές τράπεζες να ενώσουν δυνάμεις. Απέκλεισε όμως, ότι υπάρχει ενδιαφέρον από πλευράς Unicredit για τη Societe Generale. O Macron δήλωσε πρόσφατα οτι το Παρίσι δεν θα εμπόδιζε την εξαγορά της Societe Generale από μία ξένη τράπεζα.
Οι εμπορικοί πόλεμοι και η επιβολή δασμών είναι δύο από τα πιο επίκαιρα θέματα της εποχής μας. Συνήθως όμως ασχολούμαστε με τις «εχθροπραξίες» μεταξύ των ΗΠΑ και της Κίνας και με τους δασμούς που πιθανολογείται πως θα επιβάλει σύντομα η Ευρωπαϊκή Ένωση στα κινεζικά προϊόντα.
Όπως όμως είναι εύκολο να διαπιστώσει κανείς αν παρακολουθήσει την διεθνή ειδησεογραφία, τα προβλήματα στον τομέα του εμπορίου δεν περιορίζονται εκεί. Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι αυτό που μας έδωσε προχθές το Bloomberg με ένα αναλυτικό ρεπορτάζ του. Σύμφωνα με το διεθνές πρακτορείο, μερικές από τις μεγαλύτερες χώρες της Λατινικής Αμερικής έχουν αρχίσει να επιβάλουν δασμούς στον κινεζικό χάλυβα που τις κατακλύζει τα τελευταία χρόνια με όλο και χαμηλότερη τιμή. Όπως αναφέρεται στο σχετικό άρθρο, το Μεξικό, η Χιλή και η Βραζιλία έχουν αυξήσει σημαντικά τους εισαγωγικούς δασμούς στα προϊόντα χάλυβα που έρχονται από την Κίνα.
Σε ορισμένες μάλιστα περιπτώσεις οι δασμοί έχουν διπλασιαστεί τις τελευταίες εβδομάδες. Ο ετήσιος όγκος του χάλυβα που κατευθύνεται από την Κίνα προς την Λατινική Αμερική είναι της τάξης των δέκα εκατομμυρίων τόνων, η αξία των οποίων ανέρχεται κοντά στα 8,5 δισ. δολάρια. Εντυπωσιακή είναι η αύξηση αυτού του όγκου το 2023 σε σχέση με το 2022, καθώς σύμφωνα με τα στοιχεία που έχει συλλέξει το Bloomberg ανέβηκε κατά 44%.
Μόνο στην Βραζιλία, η σχετική αύξηση ήταν 62% και 2,9 εκατ. τόνοι κινεζικού χάλυβα ήρθαν μέσα από τα λιμάνια της χώρας. Το πρόβλημα δεν είναι όμως μόνο η αύξηση του όγκου του χάλυβα. Πολύ σημαντικό είναι το πρόβλημα με την τιμή του. Τα στοιχεία των κινεζικών τελωνείων που παραθέτει το Bloomberg δείχνουν πως η τιμή του εξαγόμενου χάλυβα έχει πέσει σημαντικά από το 2021 μέχρι τώρα. Στο τέλος του Μαρτίου που μας πέρασε ήταν περίπου 788 δολάρια για κάθε τόνο ενώ έναν χρόνο πριν ήταν 1.254 δολάρια.
Η μεγάλη πτώση της τιμής, σε συνδυασμό με την επίσης μεγάλη αύξηση του όγκου των εισαγωγών, έχει αρχίσει να δημιουργεί σημαντικά προβλήματα στις χαλυβουργίες της Λατινικής Αμερικής που δεν μπορούν εύκολα να αντιμετωπίσουν αυτό το κύμα φθηνού κινεζικού χάλυβα.
Αν τα πράγματα δεν αλλάξουν σύντομα, μεγάλο μέρος της βιομηχανίας χάλυβα στην περιοχή θα βρεθεί σε εξαιρετικά δύσκολη θέση, όπως και τα 1,4 εκατ. των εργαζόμενων σε αυτήν. Είναι προφανές πως η επιβολή τιμωρητικών δασμών έχει άμεση σχέση με αυτή την απειλή. Το πρόβλημα εδώ όμως είναι πως η Κίνα δεν είναι μόνο ένας μεγάλος εξαγωγέας χάλυβα προς την Λατινική Αμερική.
Είναι και ένας από τους πιο μεγάλους επενδυτές των τελευταίων ετών, ενώ είναι και από τους σημαντικότερους αγοραστές των πρώτων υλών και των αγροτικών προϊόντων της περιοχής. Η Κίνα αγοράζει σιδηρομετάλλευμα, σόγια και καλαμπόκι από την Βραζιλία, χαλκό και λίθιο από την Χιλή. Την ίδια στιγμή, κινεζικές επιχειρήσεις έχουν αναβαθμίσει σημαντικά την παρουσία τους στη μεξικανική αυτοκινητοβιομηχανία και κινεζικές τράπεζες είναι πολύ δραστήριες στην χρηματοδότηση της βιομηχανίας των χωρών της περιοχής.
Αυτό σημαίνει πως, πιθανότατα, οι χώρες της περιοχής δεν έχουν και πολλά περιθώρια περαιτέρω αντίδρασης απέναντι στην επίθεση του φθηνού κινεζικού χάλυβα. Έτσι όπως είναι τα πράγματα, δεν είναι και πολύ φρόνιμο να θέσουν σε κίνδυνο τις πολύ σημαντικές εμπορικές σχέσεις τους με την ασιατική υπερδύναμη.
Γνωρίζουν εξάλλου πως η Κίνα έχει αντιδράσει πολλές φορές με πολύ έντονο τρόπο σε περιπτώσεις που σημαντικοί εμπορικοί εταίροι της «τράβηξαν πολύ το σχοινί». Επειδή όμως ούτε η Κίνα θα ήθελε να διαταράξει τις σχέσεις με τόσο σημαντικούς προμηθευτές πρώτων υλών και τροφίμων, υποθέτουμε πως οι δύο πλευρές θα βρουν κάποια λύση τους επόμενους μήνες.
Αποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.