Tα μηνύματα Ψάλτη, τα μυστικά του Ελ. Βενιζέλος, οι επενδυτές συρρέουν στην Eurobank, τα αραβικά καλώδια, τα ηχηρά σφυριά, η επιμονή της Σαράντης και τα γεράκια της ΕΚΤ

Στοχευμένες απαντήσεις στην επενδυτική κοινότητα έδωσε ο CEO της Alpha Bank, Βασίλης Ψάλτης μέσα από συνέντευξή του στην Edison.

Ο κ. Ψάλτης ξεδίπλωσε τη στρατηγική του τόσο για τις δυνατότητες ανάπτυξης της τράπεζας, όσο και για το ρίσκο που είναι διατεθειμένη να αναλάβει. Σύστησε την Alpha Bank στους επενδυτές ως την τράπεζα που είναι έτοιμη να κεφαλαιοποιήσει τις αναπτυξιακές προοπτικές της Ελλάδας με πυλώνες το wealth management και τη χρηματοδότηση των επιχειρήσεων, αφού, όπως είπε, «είμαστε έτοιμοι να εκμεταλλευτούμε οποιαδήποτε ευκαιρία μας παρουσιαστεί».

Ενισχυτικά προς αυτήν την κατεύθυνση λειτουργεί και η στρατηγική συνεργασία με την UniCredit, καθώς πλέον η Alpha Bank θα προσφέρει στους πελάτες της τη δυνατότητα να πραγματοποιήσουν πολύ πιο εύκολα επενδύσεις στις 13 αγορές όπου δραστηριοποιείται ο ιταλικός όμιλος.

Επιπλέον, με την αποεπένδυση στη Ρουμανία αυξάνεται η κερδοφορία στα κεφάλαια που επενδύει η Alpha Bank εκεί, καθώς η συγχώνευση με την UniCredit Romania δίνει στη νέα οντότητα το απαραίτητο μέγεθος να αναπτυχθεί περαιτέρω.. Σε αυτά τα οφέλη προστίθεται το τίμημα ύψους 300 εκατ. ευρώ που λαμβάνει η Alpha Bank από τους Ιταλούς, το οποίο μπορεί να επενδυθεί σε άλλες, ακόμα πιο κερδοφόρες, δραστηριότητες.

Ο κ. Ψάλτης στάθηκε και στη μείωση του προφίλ κινδύνου της Τράπεζας, με τη μείωση των NPLs, διατηρώντας παράλληλα ισχυρά επίπεδα ρευστότητας.

Το πιο ενδιαφέρον, όμως, το επεφύλασσε ο κ. Ψάλτης για το τέλος, αφού, όπως είπε, όλα τα παραπάνω δεν έχουν αποτιμηθεί ακόμα από την αγορά και τους επενδυτικούς οίκους, ενώ και το guidance της Διοίκησης δεν έχει ακόμα λάβει υπόψη τα οφέλη από τη συμφωνία με την UniCredit. 


Η τεράστια υπερκάλυψη του Αεροδρομίου Ελ. Βενιζέλος προϊδέαζε για πολύ καλή πορεία στο ταμπλό και χθες αυτή η προσδοκία αποτυπώθηκε με τον καλύτερο τρόπο. Η μετοχή ξεκίνησε με διψήφιο ποσοστό ανόδου και κέρδη πάνω από 1 ευρώ από την τιμή εισαγωγής. Μάλιστα οι εντολές που έμπαιναν στο σύστημα έδειχναν τη «δίψα» των επενδυτών για την εισηγμένη πλέον εταιρεία. Όπως έμαθε η στήλη έμειναν μεγάλοι ξένοι εκτός λόγω της υπερκάλυψης. Δεν είναι μόνο ότι για παράδειγμα οι Έλληνες επενδυτές για κάθε 25 μετοχές που ζητούσαν πήραν 1 μετοχή, κάτι ανάλογο έγινε και στο βιβλίο των ξένων. Με απλά λόγια οι μετοχές δεν έφταναν για όλους.

Έτσι για παράδειγμα η Credit Suisse σε ένα βιβλίο 20 εντολών δεν πήρε κάποιος από τους πελάτες της μετοχές. Έτσι είδαμε και μεγάλο όγκο συναλλαγών στη μετοχή με αποτέλεσμα να εκτιναχθεί στα ύψη και ο συνολικός τζίρος του Χ.Α. Όπως ανέφεραν οι αρμόδιοι υπουργοί, αλλά και οι αρμόδιες αρχές του Χρηματιστηρίου στην τελετή εισαγωγής των μετοχών, ήταν η μεγαλύτερη έκδοση των τελευταίων 18 ετών και πολύ καλό νέο για την εταιρεία, το χρηματιστήριο και την ελληνική οικονομία.


Είσοδος μεγάλων επενδυτών καταγράφεται στις τελευταίες συνεδριάσεις στο μετοχικό κεφάλαιο της Eurobank, με την αυξημένη ζήτηση να ικανοποιείται από επενδυτές που είχαν τεράστια κέρδη από τη μετοχή. Όλοι happy δηλαδή στον τίτλο που καταγράφει το ένα υψηλό μετά το άλλο και κοιτάζει προς τα δύο ευρώ.

Προφανώς και κάτι έχουν δει οι επενδυτές στη μετοχή και την έχουν οδηγήσει στη δεύτερη θέση με βάση την κεφαλαιοποίησή της στο Χρηματιστήριο (πάνω από 7 δισ. ευρώ). Η επέκτασή της στο εξωτερικό πιστοποιεί την επιστροφή των τραπεζών στην κανονικότητα, ενώ βελτιώνει και την κερδοφορία τους.

Για την Eurobank υπολογίζεται πως τα κέρδη από το εξωτερικό θα αποτελούν το 40% των συνολικών κερδών. Η τράπεζα επιχειρεί καθαρή πιστωτική επέκταση όχι μόνο στην Ελλάδα, αλλά και σε Κύπρο και Βουλγαρία, ενώ η διαχείριση κεφαλαίων θα περιλαμβάνει κεφάλαια από την Ινδία και τη Μέση Ανατολή.

Ο Όμιλος με βάση την Κύπρο και την Ελληνική Τράπεζα, επεκτείνει τις δραστηριότητές του, με γραφεία αντιπροσωπείας σε Ινδία (Βομβάη), Ισραήλ, (Τελ-Αβίβ), Σαουδική Αραβία (Τζέντα) και Εμιράτα (Ντουμπάι). Η Ελληνική πέραν της δικής της ανάπτυξης, θα έχει ρόλο υποδοχής των κεφαλαίων προς διαχείριση στο πλήθος αγορών και επιλογών που παρέχει ο Όμιλος καθώς δημιουργεί ένα «διάδρομο» που καταλήγει από τη Μέση Ανατολή στην Ινδία του 1,4 δισ. ανθρώπων, εξοικειωμένων με κουλτούρα και δομές βρετανικής κοινοπολιτείας, όπως ακριβώς και η Κύπρος.


Η επιμονή των βασικών μετόχων της Σαράντης φέρνει αποτελέσματα. Όλους τους προηγούμενους μήνες αγόραζαν μαζικά μετοχές, κάνοντας πολλούς στην αγορά να αναρωτηθούν αν θα μείνει ή αν θα φύγει από το χρηματιστήριο. Η μετοχή στις τελευταίες συνεδριάσεις καταγράφει ράλι και μετά από τα «χτυπήματα της μοίρας» γράφει νέα υψηλά.

Εκτός από το χτύπημα του Covid-19, η μετοχή επηρεάστηκε σημαντικά και από τον πόλεμο στην Ουκρανία, καθώς ο όμιλος έχει έκθεση στην περιοχή. Όμως τα πράγματα πλέον είναι διαφορετικά και η μετοχή είναι σε υψηλά αρκετών ετών και βλέπει την αποτίμηση να βελτιώνεται. Σημειώνουμε πως στην επόμενη αναθεώρηση των δεικτών FTSE οι τελευταίες στην κατάταξη του FTSE 25 κινδυνεύουν να βρεθούν εκτός, καθώς έχουν εισηγμένες εκτός δείκτη αποτίμησης μεγαλύτερη από αυτές. Η συγκεκριμένη είναι τρίτη από το τέλος και οριακά με μικρότερη αποτίμηση από την Autohellas.


Οικονομικά και κοινωνικά οφέλη για την Ελλάδα  και για τη Σαουδική Αραβία θα έχει το project της ηλεκτρικής διασύνδεσης των δύο χωρών το οποίο υπεγράφη από τον ΑΔΜΗΕ και την National Grid.

Η διασύνδεση αποτελεί ταυτόχρονα και ένα έργο ιδιαίτερης σημασίας και για την Ευρώπη, καθώς θα ενισχύσει περισσότερο τους ενεργειακούς διαδρόμους μεταξύ Μέσης Ανατολής και Ευρώπης στους οποίους ο ΑΔΜΗΕ έχει ενεργό ρόλο.

Το Saudi Greek Interconnection θα ενισχύσει, ακόμη, τους ενεργειακούς στόχους της Ευρώπης και της Ασίας, ενώ βασική επιδίωξη των δυο μερών αποτελεί και η προώθησή του ως Έργο Αμοιβαίου Ενδιαφέροντος για την ΕΕ.

Το Saudi Greek Interconnection, το οποίο θα διασυνδέσει για πρώτη φορά τη Σαουδική Αραβία με την ευρωπαϊκή ήπειρο, αποτελεί την αρχή για την ενίσχυση προς την ενεργειακή μετάβαση και των δυο μερών προς την ενεργειακή μετάβαση και τη χρήση Ανανεώσιμων Πηγών.

Σημειώνεται ότι τόσο η Ελλάδα, όσο και η Σαουδική Αραβία ενδιαφέρονται να ενισχύσουν την μεταξύ τους συνεργασία σε μια σειρά τομέων κοινού ενδιαφέροντος στην ενέργεια όπως η παραγωγή ηλεκτρισμού από ΑΠΕ, η ενίσχυση των δικτύων και η εξαγωγή καθαρής ενέργειας στην Ελλάδα και από εκεί στην Ευρώπη μέσω Ελλάδας.

Το project αυτό, όπως σχεδιάζεται,  θα επιτρέψει την αποδοτικότερη χρήση ανανεώσιμης ενέργειας και την ενίσχυση της ασφάλειας του ενεργειακού εφοδιασμού.


Πλειστηριασμών συνέχεια, αυτήν τη φορά με ένα τουριστικό και ένα βιομηχανικό ακίνητο, τα οποία έχουν προγραμματιστεί να «βγουν στο σφυρί» στις 21 Φεβρουαρίου.

Το πρώτο ακίνητο, με τιμή εκκίνησης 8,2 εκατ. ευρώ, βρίσκεται στην Κέρκυρα και είναι το εργοστάσιο της εταιρείας Αλέξανδρος Δεσύλλα ΑΕ, παραγωγής καννάβεως, λίνου και ιούτης. Η συγκεκριμένη βιομηχανική μονάδα, η οποία ιδρύθηκε το 1871 είναι σήμερα εγκαταλελειμμένη. Όταν λειτουργούσε τα κτίσματα κατελάμβαναν συνολική επιφάνεια 15.500 τετραγωνικά μέτρα. Σήμερα το μεγαλύτερο μέρος των κτιρίων έχει ερειπωθεί ή κατεδαφιστεί.

Την ίδια ημερομηνία εκπλειστηριάζεται με τιμή εκκίνησης 4 εκατ. ευρώ το οικόπεδο συνολικής επιφάνειας 6.497 τ.μ. στο 16ο χλμ. της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας, εντός του Βιομηχανικού Πάρκου του Δήμου Κηφισιάς, στο οποίο λειτουργούσε η άλλοτε κραταιά Προμότ Λαϊνόπουλος, μια από τις πιό κερδοφόρες επιχειρήσεις στον τομέα της αντιπροσώπευσης και πώλησης αυτοκινήτων.

Μία εβδομάδα αργότερα και συγκεκριμένα στις 28 Φεβρουαρίου, εκπλειστηριάζεται με τιμή εκκίνησης τα 5,5 εκατ. ευρώ το τετράστερα ξενοδοχείο Island City Hotel που βρίσκεται στη Ρόδο, στην περιοχή του Νεοχωρίου, το οποίο βρίσκεται σε ένα οικόπεδο 883 τετραγωνικών μέτρων.


H Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα πρέπει να δείξει υπομονή με τις μειώσεις επιτοκίων καθώς ο πληθωρισμός μπορεί να πάρει τα πάνω του και πάλι, ενώ τα πρόσφατα μακροοικονομικά στοιχεία επιβεβαιώνουν ότι το τελευταίο μίλι της προσπάθειας αποκλιμάκωσης των πληθωριστικών πιέσεων θα είναι το δυσκολότερο, τονίζει σε συνέντευξή της στους Financial Times η Isabel Schnabel, μέλος του συμβουλίου της ΕΚΤ.

Η ΕΚΤ διατηρεί τα παρεμβατικά της επιτόκια σε υψηλά επίπεδα-ρεκόρ από τον Σεπτέμβριο και η συζήτηση για τη χαλάρωση της νομισματικής πολιτικής εντείνεται με τις αγορές να περιμένουν στροφή της ΕΚΤ την άνοιξη, δεδομένης της επιβράδυνσης της οικονομίας της ευρωζώνης και της αποκλιμάκωσης του πληθωρισμού.

Tα γεράκια στο επιτελείο της EKT πιστεύουν ότι χρειάζεται υπομονή στο ζήτημα των επιτοκιακών μειώσεων. Ωστόσο ,έχουν αποδεχτεί ότι η επόμενη κίνηση της κεντρικής τράπεζας πρέπει να είναι μία μείωση. Ενώ αποκρούουν τις προσδοκίες για μία πρώτη κίνηση τον Απρίλιο, μία μείωση γύρω στα μέσα της χρονιάς θεωρείται ρεαλιστικό σενάριο.


Η Σαουδική Αραβία δεν αστειεύεται. Δεν μιλάμε για τις αγορές ποδοσφαιριστών ή τις επεκτατικές κινήσεις της στον τομέα του αθλητισμού γενικότερα. Αυτή την φορά τα νέα από το Ριάντ έχουν σχέση με επενδύσεις στον βιομηχανικό τομέα.

Το κρατικό επενδυτικό ταμείο, το PIF (Public Investment Fund), έχει αποφασίσει να διαθέσει 100 δισ. δολάρια για την δημιουργία μίας νέας επενδυτικής εταιρείας, στα πλαίσια του προγράμματος μετασχηματισμού της οικονομίας του βασιλείου, γνωστού ως Saudi Vision 2030.

Η ανακοίνωση για την δημιουργία του Alat, έγινε την 1η Φεβρουαρίου από τον πρίγκηπα Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν, διάδοχο του θρόνου και ουσιαστικό κυβερνήτη της χώρας εδώ και μερικά χρόνια. Η εταιρεία, της οποίας πρόεδρος θα είναι ο πρίγκηπας, θα παίξει τον ρόλο του «εθνικού πρωταθλητή» και θα συνεισφέρει τα μέγιστα στον στόχο της καθιέρωσης της Σαουδικής Αραβίας ως ενός μείζονος μεταποιητικού κέντρου με εξειδίκευση στην υψηλή τεχνολογία και την βιομηχανία ηλεκτρονικών.

Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, η Alat θα έχει επτά κύριους στρατηγικούς τομείς: την υψηλή τεχνολογία, τους μικροεπεξεργαστές, τις «έξυπνες οικιακές συσκευές», τα «έξυπνα κτίρια», την «έξυπνη υγεία», τις «έξυπνες μικροσυσκευές» και τις υλικοτεχνικές υποδομές της επόμενης γενιάς. Πάλι σύμφωνα με την ανακοίνωση, η Alat θα κατασκευάζει πάνω από τριάντα κατηγορίες προϊόντων από διάφορους κρίσιμους τομείς.

Σε αυτούς θα περιλαμβάνονται τα ρομποτικά συστήματα, συστήματα τηλεπικοινωνιών, ηλεκτρονικοί υπολογιστές προηγμένης τεχνολογίας, προϊόντα ψηφιακής διασκέδασης και προηγμένα βαρέα μηχανήματα για χρήση στους τομείς των κατασκευών και της εξόρυξης μετάλλων και ορυκτών.

Για την πραγματοποίηση των στόχων της η Alat θα επιδιώξει συνεργασίες με διεθνείς επιχειρήσεις και θα δώσει έμφαση στην χρήση καθαρής ενέργειας για την παραγωγή όλων των προϊόντων της. Η δημιουργία της Alat είχε προαναγγελθεί από τον υπουργό επικοινωνιών και πληροφορικής Abdulah Alswaha στις 16 Ιανουαρίου κατά την διάρκεια συνέντευξης Τύπου που είχε δώσει στα πλαίσια του Παγκόσμιου Οικονομικού Φόρουμ στο Νταβός, ο οποίος όμως είχε αποφύγει να δώσει στην δημοσιότητα περισσότερες λεπτομέρειες.

Οι Σαουδάραβες όμως κινούνται πολύ γρήγορα και δεν μας αφήνουν για πολύ καιρό σε αγωνία. Προχθές Τρίτη ανακοινώθηκε το όνομα του διευθύνοντος συμβούλου της Alat. Πρόκειται για τον Amit Midha, ο οποίος έχει διατελέσει στο πρόσφατο παρελθόν υψηλόβαθμο στέλεχος στην αμερικανική τεχνολογική εταιρεία Dell Technologies.

Αναγγέλλοντας το νέο του επαγγελματικό βήμα, ο Midha αναφέρθηκε στην Alat λέγοντας πως «είναι μία εταιρεία που εστιάζει στον μετασχηματισμό ηγετικών παγκόσμιων επιχειρήσεων και στην ανάπτυξη ενός παγκόσμιας κλάσης βιώσιμου βιομηχανικού και τεχνολογικού κέντρου στην Σαουδική Αραβία».

Σχετικά με τις κινήσεις στις οποίες θα προχωρήσει η Alat, είναι πολύ πιθανόν να μάθουμε κάποια πράγματα στις 20 Φεβρουαρίου, όταν ο πρίγκηπας διάδοχος Μοχάμεντ μπιν Σαλμάν θα κηρύξει την επίσημη έναρξη της λειτουργίας της.

Σύμφωνα με το Bloomberg, εκείνη την ημέρα θα ανακοινωθούν τα βασικά στοιχεία του πρώτου κύματος επενδύσεων της εταιρείας. Πιο πολλές λεπτομέρειες δεν έχουν γίνει ακόμα γνωστές, αλλά το Bloomberg πιθανολογεί πως σε αυτό το επενδυτικό κύμα θα περιλαμβάνονται συμφωνίες και επενδύσεις που θα έχουν σχέση με την βιομηχανία μικροεπεξεργαστών και ίσως των ηλεκτρικών αυτοκινήτων και των μπαταριών τους.

Δεν αποκλείεται να ακούσουμε και κάτι για συμμετοχή της Alat στο μετοχικό κεφάλαιο διεθνών τεχνολογικών επιχειρήσεων οι οποίες θα αποκτήσουν παραγωγική βάση στην Σαουδική Αραβία. Ό,τι και να ακούσουμε όμως είναι βέβαιο πως η Σαουδική Αραβία είναι έτοιμη να προχωρήσει πολύ γρήγορα προς το 2030 και την οικονομική της μεταμόρφωση.

 

Αποποίηση Ευθύνης

Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμιά περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, ουδεμία διασφάλιση δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δεν θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.