Προσωπικά δεν πιστεύω ότι ο Μητσοτάκης θα αλλάξει τον εκλογικό νόμο που ισχύει σήμερα. Κι ας το είπε ο Άδωνις. Ο οποίος τίποτα και ποτέ δεν λέει τυχαία, όμως δεν μας έχει συνηθίσει και στον ρόλο του λαγού. Να ρίχνει δηλαδή κάτι στην πιάτσα, για πιάσει το Μαξίμου αντιδράσεις από την κοινή γνώμη, από τις άλλες πολιτικές δυνάμεις ή από τα μέσα ενημέρωσης και τα social media. Τείνω να πιστέψω ότι ο υπουργός Υγείας διατύπωσε την πάγια προσωπική του άποψη απαντώντας σε ερώτηση, δίχως πίσω από τη διατύπωση του να κρύβεται κάποιο μεγαλεπήβολο ή σκοτεινό κυβερνητικό σχέδιο.
Θα μπορούσε βέβαια ο Άδωνις να απαντήσει ότι μια τέτοια πολιτική κίνηση ανήκει πρωτίστως στον πρωθυπουργό ή ακόμα καλύτερα, να πει ότι αυτό το θέμα το ‘χει ξεκαθαρίσει ο πρωθυπουργός. Έλα όμως που ο Μητσοτάκης δεν το χει ξεκαθαρίσει τόσο όσο πιστεύουμε. Την τελευταία φορά που αναφέρθηκε σ’ αυτό ήταν στη συνέντευξη του στη ΔΕΘ, όπου είπε επί λέξει. «Σε αυτούς που προβλέπουν ότι στις ερχόμενες εκλογές η αυτοδυναμία με τον υφιστάμενο εκλογικό νόμο είναι άπιαστο όνειρο θα συνιστούσα λίγη υπομονή». Ε, δεν το λες και ξεκαθάρισμα. Σηκώνει ίσα με πέντε ερμηνείες η πρωθυπουργική διατύπωση.
Τέλος πάντων και για να μην παιδευόμαστε, μια αλλαγή του εκλογικού νόμου σήμερα, θα ήταν σε πλήρη αντίθεση με τη συνολική εικόνα που έχει διαμορφώσει ο Μητσοτάκης για τον τρόπο που πολιτεύεται. Ακόμα και κείνοι που δεν τον χωνεύουν καθόλου, του αναγνωρίζουν υπογείως ότι στον τρόπο και στον χρόνο των εκλογών λειτουργεί με ακραία θεσμικότητα. Ούτε σε πρόωρες ξαφνικές εκλογές καταφεύγει όταν είναι στα πάνω του, ούτε δημοψηφίσματα επιστρατεύει, ούτε έχει ποτέ απειλήσει με αλλαγή των κανόνων του παιχνιδιού, με αλλαγή δηλαδή του εκλογικού νόμου κατά που τον βολεύει συγκυριακά.
Αυτό πιστεύω ότι θα κάνει και τώρα. Εκλογές στο τέλος της τετραετίας και με τον ισχύοντα εκλογικό νόμο. Θα μου πείτε ότι με βάση τα σημερινά δημοσκοπικά δεδομένα δεν θα δει αυτοδυναμία. Το ξέρει καλύτερα από μας. Και θα κάνει τα κουμάντα του. Αλλά δεν πιστεύω ότι θα υπερισχύσουν τα (αμφίβολα μάλιστα, διότι οι συνθήκες διαρκώς αλλάζουν) «κουμάντα» του έναντι της θεσμικότητας που ο ίδιος προσπαθεί να αποπνέει και ως τώρα το χει καταφέρει. Πιστεύω ότι μια αλλαγή εκλογικού νόμου (έστω και για τις μεθεπόμενες εκλογές, αφού έτσι λέει το Σύναγμα) αποπνέει έναν καιροσκοπισμό που ο Μητσοτάκης δεν τον ανέχεται για τον εαυτό του.
Άλλους τρόπους θα βρει να παίξει το παιχνίδι, όσο δύσκολοι κι αν είναι, αλλά αυτόν τον εύκολο τρόπο δεν θα τον επιστρατεύσει. Δεν θα ανεχτεί να του το καταλογίσουν. Οι πολιτικοί της προηγούμενης γενιάς άλλαζαν ανενδοίαστα τους εκλογικούς νόμους, ξέροντας ότι θα φάνε κριτική μιας βδομάδας, μετά όλοι θα το ξεχάσουν κι αυτοί θα πάνε στις κάλπες μ’ ένα σύστημα που δουλεύει γι αυτούς. Νομίζω ότι η νεότερη γενιά δεν το κάνει πια, ο δε Κυριάκος με τίποτα.