Ξέρετε ποιος είναι ο μεγαλύτερος προεκλογικός κίνδυνος για τον Μητσοτάκη; Εννοώ από τους απρόσμενους, όχι τους αναμενόμενους. Ενώ πορεύεται προς τις κάλπες με πολλά ανοικτά μέτωπα και με χαμηλή συσπείρωση, μια ή δυο βδομάδες πριν τις εκλογές να ξεσπάσει κάποια μεγάλη πυρκαγιά σαν αυτή της Δαδιάς και να καίει για μέρες σε ζωντανή τηλεοπτική σύνδεση απ’ όλα τα κανάλια. Θα είναι το κερασάκι στην προεκλογική μας τούρτα. Με την ξηρασία που έχουμε, μην σας φανεί διόλου απίθανο να αντιμετωπίσουμε κάποια καταστροφική πυρκαγιά αρχές Ιουνίου, σάματις είχαμε ξαναδεί εκατόν πενήντα φωτιές μέσα σε ένα εικοσιτετράωρο αρχές Απριλίου;
Σας εξομολογούμαι ότι δεν είμαι διόλου αισιόδοξος για την φετινή σεζόν στον τομέα των πυρκαγιών. Η ξηρασία είναι πρωτοφανής και εκτός από τα προβλήματα που θα έχει στην αγροτική παραγωγή, έχει ήδη μετατρέψει τα δάση μας σε πυριτιδαποθήκες. Απ’ όσα λένε οι δασολόγοι, φέτος υπάρχει κίνδυνος εκτός από τα πευκοδάση που έχουν συσσωρεύσει τεράστια ποσότητα καύσιμης ύλης, να καούν και τα λεγόμενα δροσερά δάση σαν αυτά της Πίνδου, που μέχρι πρόσφατα ήταν έξω από τον χάρτη των πιθανών πυρκαγιών. Τώρα όμως το κλίμα άλλαξε.
Παρά τη σημαντική φετινή ενίσχυση της πυροσβεστικής με μέσα (αυτοκίνητα, ελικόπτερα, αεροπλάνα), το σχέδιο διαχείρισης των δασών που έφερε ο Σκυλακάκης δεν προλαβαίνει να εφαρμοστεί αυτή τη σεζόν. Πολύ σωστή μεταρρύθμιση, αλλά θα αρχίσει να αποδίδει από του χρόνου, όταν δασικοί συνεταιρισμοί και ιδιώτες από κοινού, θα αναλάβουν να διαχειριστούν μεγάλα και περιαστικά δάση υπό την επίβλεψη της δασικής υπηρεσίας, να τα καθαρίζουν συστηματικά αξιοποιώντας την ξυλεία και τα κλαδιά. Οπότε ο καλοκαίρι του 2024, πρακτικά θα είναι σαν όλα τα προηγούμενα καλοκαίρια, δηλαδή …ο Θεός βοηθός. Βάρδα μην υπάρξει κανένα τσιγάρο ή αυτανάφλεξη ή εμπρησμός μαζί με δυνατό αέρα, διότι τη βάψαμε.
Ούτε έχει προχωρήσει ακόμα η λειτουργική συνεργασία πυροσβεστικής και δασικής υπηρεσίας, που έχει αρχίσει να υλοποιείται κι αυτή από φέτος. Επιτέλους οι δυο υπηρεσίες έπαψαν να αλληλομισούνται, να αλληλοϋπονομεύονται και να αλληλοαποκλείονται στα πύρινα μέτωπα. Συντόνισα προ μηνός μια ημερίδα του Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου στην Αλεξανδρούπολη με θέμα τα συμπεράσματα από τη φωτιά της Δαδιάς και πολλά απ’ αυτά που άκουσα με άφησαν άναυδο. Στη μεγαλύτερη φωτιά της Ευρώπης μέσα στο 2023 που έκαιγε δεκατρία ολόκληρα μερόνυχτα, ο δασάρχης Έβρου και ο στρατηγός της Πυροσβεστικής δεν είχαν καν επικοινωνία. Για συνεργασία των δύο υπηρεσιών, ούτε να το συζητάμε. Τώρα αυτό θεωρητικώς τελειώνει και αρχίζει μια νέα περίοδος συνεργασίας. Για να δούμε…
Φέτος η Γενική Γραμματεία Δασών έχει αυξήσει εντυπωσιακά τα κονδύλια για καθαρισμούς των περιαστικών δασών και των οικοπέδων εντός των οικισμών, όμως συνήθως σ’ αυτά ο κίνδυνος φωτιάς άρχιζε από τον Ιούνιο, οπότε υπήρχε κάποιο χρονικό περιθώριο για να γίνει η δουλειά. Τώρα, με την ανομβρία, τα οικόπεδα που σήμερα είναι γεμάτα χλωρά χόρτα, μέσα σε δεκαπέντε μέρες (αν δεν βρέξει καλά στο μεταξύ) θα έχουν μεταβληθεί σε εκτάσεις γεμάτες πανύψηλα ξερόχορτα. Ποιος να προλάβει να καθαρίσει τι, μέσα σε μισό μήνα και σε όλη τη χώρα;
Γι αυτό σας λέω, ας κάνει ο Κυριάκος μια δέηση να έρθουν ανοιξιάτικες βροχές και μια αίτηση στον Αίολο να μην πιάσει δουλειά από νωρίς με τους ανέμους του. Αλλιώς, θα πάμε στις κάλπες με καπνό στην ατμόσφαιρα και αναθέματα στον αέρα…