Τι είναι τα Data Centers την εποχή του internet; Οι εγκέφαλοι και τα χρηματοκιβώτια της παγκόσμιας κοινωνίας και οικονομίας. Τα έγραψα και στο χθεσινό κείμενο, στο οποίο εξέφρασα τη χαρά μου διότι σύντομα θα λειτουργήσει στη χώρα ένα καθαρόαιμο ελληνικό τέτοιο κέντρο, δίπλα σ’ αυτά που κατασκευάζουν παγκόσμιοι κολοσσοί που επενδύουν στην Ελλάδα. Στη συνέντευξη της περασμένης βδομάδας, ο κ. Παπαθανάσης ανακοίνωσε το Data Center της Eunice στο Αμύνταιο, στην απολιγνιτοποιημένες περιοχές. Πολύ σωστή επιλογή.
Γιατί; Διότι τα Data Centers που για τις ανάγκες της Τεχνητής Νοημοσύνης θα εκατονταπλασιαστούν στον πλανήτη, δημιουργούνται πλέον έξω από αστικές περιοχές. Δημιουργούν θερμική επιβάρυνση στην περιοχή που δουλεύουν, δημιουργούν όχληση διότι έχουν πολύ ισχυρά ψυκτικά μηχανήματα που κάνουν θόρυβο και πρέπει να βρίσκονται κοντά σε πηγές άφθονης και φθηνής ενέργειας, της οποίας η τάση απαγορεύεται να αυξομειώνεται.
Οι ανάγκες των Data Centers σε ενέργεια είναι ασύλληπτες. Υπολογίζεται ότι λόγω Τεχνητής Νοημοσύνης, το 2030 το 10% της παραγόμενης ενέργειας παγκοσμίως θα καταναλώνεται από τα Data Centers. Ακούγεται εξωφρενικό, αλλά ρωτήστε τους ειδικούς και θα το πιστοποιήσετε. Άρα πρέπει να φτιάχνονται δίπλα σε ΑΠΕ που παράγουν φθηνή ενέργεια και δίπλα σε συστοιχίες μπαταριών ώστε να μην υπάρχουν προβλήματα στην τάση.
Σε αστικές περιοχές όμως δεν υπάρχουν ΑΠΕ, ενώ οι μεγάλες καταναλώσεις των πόλεων σε περιόδους χιονιάδων ή καύσωνα δημιουργούν ανεπάρκειες ενεργειακών ροών. Αυτό όμως είναι ανεπίτρεπτο για τα Data Centers που έχουν συμβόλαια με όλο τον κόσμο και πρέπει να δουλεύουν αδιάκοπα και με όλες τους τις δυνατότητες. Ενώ στις απολιγνιτοποιημένες εκτάσεις, τα φωτοβολταϊκά, οι ανεμογεννήτριες και οι συστοιχίες τεράστιων μπαταριών εξασφαλίζουν τη ροή συνεχούς και φθηνής ενέργειας.
Άλλο εξαιρετικά θετικό το project της Eunice, είναι ότι θα διοχετεύει τη θερμική ενέργεια του Data Center που φτιάξει, στο δίκτυο που ήδη υπάρχει απ’ τον καιρό της ΔΕΗ, ώστε να δίνει δωρεάν θέρμανση στα νοικοκυριά και τα δημόσια κτίρια του Αμύνταιου. Πολύ σοβαρή ανταποδοτική παροχή. Παράλληλα, με τη λειτουργία του Center πάνω από εκατό επιστήμονες υψηλής ειδίκευσης και μεγάλων μισθών θα πάνε στη μαραζωμένη περιοχή μαζί με τις οικογένειες τους. Συν η δουλειά που θα δοθεί σε πολλούς ντόπιους για δευτερεύουσες και υποστηρικτικές εργασίες. Θα πρόκειται για αναγεννητική ένεση σε μια περιοχή που φθίνει θανάσιμα.
Επιμένω όμως, ότι πέραν αυτών των προφανών, έχει τεράστια αξία το γεγονός ότι μια ελληνική εταιρεία αποδεικνύεται ισάξια των μεγάλων διεθνών κολοσσών υψηλής τεχνολογίας. Έλληνες επιστήμονες, όλοι μεταπτυχιακοί και ερευνητές υψηλών προδιαγραφών, μπολιάζουν τη χώρα και τις δυνατότητες της, διαχέουν τη γνώση τους, ανεβάζουν τη γεωπολιτική της αξία, αυξάνουν την ανταγωνιστικότητα της. Αυτά θέλουμε, όχι να είμαστε αιωνίως οι φτωχοί συγγενείς και οι διακονιάρηδες των προηγμένων…