13η μέρα ρωσικής εισβολής - Οι κινήσεις στη διπλωματική σκακιέρα και οι όροι του Πούτιν

13η μέρα ρωσικής εισβολής - Οι κινήσεις στη διπλωματική σκακιέρα και οι όροι του Πούτιν

Τη 13η μέρα πολέμου διανύουμε ήδη, σήμερα Τρίτη, ενώ αναμένεται ο τέταρτος γύρος διαπραγματεύσεων μεταξύ των αντιπροσωπειών των δύο πλευρών. Οι Ουκρανοί ζητούν απευθείας συνομιλίες των προέδρων Ζελένσκι και Πούτιν. Αντίθετα, η ρωσική πλευρά αρνείται «συνάντηση κορυφής» και θέτει όρους για να σταματήσει την εισβολή.

Συγκεκριμένα, η Μόσχα απαιτεί πρώτον, το Κίεβο να σταματήσει άμεσα στρατιωτική δράση, δηλαδή να προχωρήσει σε αποστρατικοποίηση. Δεύτερον, ζητά να αλλάξει το σύνταγμα της Ουκρανίας για να κατοχυρώσει ουδετερότητα, κυρίως να μην ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Τρίτον, καλεί το Κίεβο να αναγνωρίσει την Κριμαία ως ρωσικό έδαφος. Και, τέταρτον, να αναγνωρίσει τις «αυτονομιστικές δημοκρατίες» του Ντόνετσκ και του Λουχάνσκ ως ανεξάρτητα εδάφη.

Όπως είπε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Πεσκόφ, «η Ρωσία δεν επιδιώκει να ασκήσει περαιτέρω εδαφικές διεκδικήσεις στην Ουκρανία».

Από την πλευρά του ο ουκρανός πρόεδρος, Βολοντιμίρ Ζελένσκι, διαμηνύει ότι συζητήσεις με τελεσίγραφα δεν γίνονται και αντιπροτείνει απευθείας συνομιλίες με τον Πούτιν, κάτι που απορρίπτει το Κρεμλίνο. 

Συνάντηση Λβρόφ - Κουλέμπα

 



Παρά το φαινομενικό αδιέξοδο πάντως, η κυριότερη ένδειξη ότι και η Μόσχα και το Κρεμλίνο δεν θέλουν να κλείσουν τους διαύλους επικοινωνίας αποτελεί η συνάντηση που θα έχουν την ερχόμενη Πέμπτη στην Αττάλεια οι υπουργοί Εξωτερικών των δύο χωρών, ο ρώσος Λαβρόφ και ο ουκρανός Κουλέμπα, παρουσία του τούρκου ομολόγου τους Τσαβούσογλου.

Θα είναι η πρώτη συνάντηση των δύο υπουργών από την έναρξη της εισβολής. Ουσιαστικά η επαφή είναι στο πιο υψηλό επίπεδο μέχρι τώρα, ανάμεσα στα δύο μέρη και πάνω από αυτή είναι μόνο η συζήτηση μεταξύ των προέδρων Ρωσίας και Ουκρανίας.

Η αναγκαιότητα της διπλωματικής λύσης

 

Στην πιο κρίσιμη και δύσκολη ώρα των πολεμικών συγκρούσεων μπορεί να προκύψει η αναγκαιότητα της διπλωματικής λύσης, έστω και αν ο γάλλος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν προέβλεψε τη Δευτέρα ότι δεν υπάρχει ελπίδα ειρήνευσης για τις επόμενες ημέρες ή και εβδομάδες.

Σημειώνεται ότι οι συνομιλίες των δύο αντιπροσωπειών τη Δευτέρα διήρκησαν πάνω από τρεις ώρες και τελικά δεν έβγαλαν ευρύτερο αποτέλεσμα, πέρα από τη στοιχειώδη συμφωνία για τους ανθρωπιστικούς διαδρόμους.