Στο «σύμπαν» του Ντόναλντ Τραμπ οι νόμοι ισχύουν για τους άλλους, είτε αυτό αφορά την επιχειρηματική του αυτοκρατορία, είτε την προεδρία των Ηνωμένων Πολιτειών που θεωρεί ότι δικαιωματικά του ανήκει. Αργά ή γρήγορα έρχεται όμως η στιγμή της λογοδοσίας. Για την οικονομική απάτη στον όμιλο ακινήτων του, ο Τραμπ δικάστηκε και καταδικάστηκε, και τώρα αδυνατεί να εγγυηθεί την πληρωμή προστίμου ύψους σχεδόν μισού δισεκατομμυρίου δολαρίων. Για την υπονόμευση της αμερικανικής Δημοκρατίας, επιχειρεί να καθυστερήσει την ώρα της κρίσης και μένει να διαφανεί εάν θα έχει «εισπράξει» έως τις κάλπες του Νοεμβρίου την ετυμηγορία της αμερικανικής Δικαιοσύνης για την εισβολή της 6ης Ιανουαρίου.
Επί μία δεκαετία ο Ντόναλντ Τραμπ διόγκωνε την αξία των περιουσιακών στοιχείων του -από γκολφ κλαμπ, συγκροτήματα γραφείων έως το διαμέρισμά του στον Πύργο Τραμπ στην 5η Λεωφόρο της Νέας Υόρκης- για να εξασφαλίζει ευνοϊκούς όρους τραπεζικού δανεισμού και να πλουτίζει. Κατόπιν της αγωγής που άσκησε η γενική εισαγγελέας της Νέας Υόρκης Λετίσια Τζέιμς, ο Τραμπ καταδικάστηκε πρωτόδικα τον Φεβρουάριο (καθώς και οι δύο ενήλικες γιοι του) για οικονομική απάτη, με το ύψος του επιδικασθέντος ποσού να αγγίζει με τους τόκους τα 454 εκατ. δολάρια. Παράλληλα, του επιβλήθηκε τριετής απαγόρευση επιχειρηματικής δραστηριότητας στη Νέα Υόρκη.
Η υποβολή έφεσης ήταν μονόδρομος, όπως και οι κατηγορίες για πολιτικό κυνήγι μαγισσών. Μόνιμη επωδός του Ντόναλντ Τραμπ είναι άλλωστε πως το δικαστικό σύστημα ούτε λίγο, ούτε πολύ ζει για να τον καταστρέψει.
Και το μένος του για τη νεοϋρκέζικη Δικαιοσύνη γιγαντώθηκε από τη στιγμή που, προκειμένου να μην καταστεί άμεσα εκτελεστέα η δικαστική απόφαση για την καταβολή του προστίμου, ο ίδιος πρέπει να εγγυηθεί πως δύναται να το αποπληρώσει εάν χάσει στη διαδικασία της έφεσης. Κατά παραδοχή των συνηγόρων του, ωστόσο, ιδιωτικές ασφαλιστικές εταιρείες δεν αναλαμβάνουν να παράσχουν ασφάλιση εγγύησης τόσο μεγάλου ύψους.
Ελλείψει εγγύησης επί του 100% του προστίμου, και εάν δεν βρεθεί κάποια οδός συμβιβασμού, θεωρητικά θα μπορούσαν ακόμα και να κατασχεθούν περιουσιακά στοιχεία του Τραμπ στη Νέα Υόρκη ή να «παγώσουν» τραπεζικοί λογαριασμοί του. Η απάντηση θα έχει δοθεί έως την 25η Μαρτίου, όταν λήγει και η σχετική προθεσμία.
Ενώ ο Τραμπ καυχιέται για τον πλούτο και το επιχειρηματικό του δαιμόνιο, η πραγματική οικονομική του κατάσταση παραμένει κάτι σαν μυστήριο. Δημοσιογραφικοί οργανισμοί εκτιμούν ότι έχει περίπου 300 εκατομμύρια δολάρια σε διαθέσιμη ρευστότητα (μείον 91,6 εκατ. δολάρια που έπρεπε να δεσμεύσει μόλις προ εβδομάδων ως εγγύηση για την υπόθεση συκοφαντικής δυσφήμισης της Ε. Τζιν Κάρολ). Το μεγαλύτερο μέρος του πλούτου του είναι δεσμευμένο στην ακίνητη περιουσία του, την οποία οι ασφαλιστικές εταιρείες συνήθως δεν δέχονται ως εγγύηση. Θα μπορούσε πάντα να πουλήσει ένα ακίνητο, αλλά αυτό δεν μπορεί να συμβεί άμεσα.
Διαφαίνεται ότι ο Ντόναλντ Τραμπ δεν διαθέτει επαρκή μετρητά ή μετοχές για να εγγυηθεί μόνος του το πρόστιμο, ενώ η τακτική του εμπεριέχει και μία γερή δόση ειρωνείας, σημειώνει ο Στίβεν Κόλινσον του CNN. Προσπαθεί να εξασφαλίσει ασφάλιση εγγύησης με βάση την αξία ακίνητης περιουσίας του. Παράλληλα, υποστηρίζει ότι η αξία των ακινήτων του, συμπεριλαμβανομένων ουρανοξυστών και θέρετρων γκολφ, υπερβαίνει κατά πολύ το μέγεθος της εγγύησης και ως εκ τούτου το δικαστήριο θα πρέπει να του επιτρέψει να αναβάλει την πληρωμή μέχρι να ολοκληρωθεί η διαδικασία της έφεσης.
Όμως όλα πηγάζουν από μία καταδικαστική απόφαση εις βάρος του Τραμπ με την κατηγορία ότι ακριβώς υπερτιμούσε την αξία των περιουσιακών στοιχείων του για να κερδίσει προνομιακά επιτόκια από τράπεζες και ασφαλιστικές εταιρείες. Η εγγύηση θεωρείται απαραίτητη, καθώς η διαδικασία της έφεσης μπορεί να διαρκέσει χρόνια και η πολιτεία της Νέας Υόρκης θέλει να έχει τη βεβαιότητα ότι θα πληρωθεί αν το δικαστήριο αποφανθεί υπέρ της.
Την ίδια ώρα, πάντως, που ο Ντόναλντ Τραμπ «ψάχνει» σχεδόν μισό δισεκατομμύριο δολάρια, και το σημαντικότερο επιδιώκει να επιστρέψει στον Λευκό Οίκο, η οικογένειά του και συγκεκριμένα ο γαμπρός του Τζάρεντ Κούσνερ, κάνει επενδύσεις δισεκατομμυρίων στα Δυτικά Βαλκάνια. Ο σύζυγος της Ιβάνκα Τραμπ κλείνει συμφωνίες στο «φιλικό» περιβάλλον της Αλβανίας και της Σερβίας για μεγάλα έργα πολυτελών τουριστικών υποδομών, που ευδοκίμησαν εν μέρει και λόγω των επαφών που έχτισε επί προεδρίας Τραμπ όταν και είχε διοριστεί σύμβουλος επί εξωτερικής πολιτικής στον Λευκό Οίκο.
Στα σχέδια Κούσνερ περιλαμβάνεται επένδυση ύψους ενός δισ. δολαρίων για τη μετατροπή του νησιού Σάσων (Σαζάν στα αλβανικά) σε πολυτελή τουριστικό προορισμό, με ξενοδοχεία, βίλες και επαύλεις. Μέχρι το τέλος του Ψυχρού Πολέμου το μεσογειακό νησί στα νότια της Αλβανίας χρησιμοποιούνταν από την Σοβιετική Ένωση και την υπό κομμουνιστική ηγεσία κυβέρνηση της Αλβανίας ως μυστική στρατιωτική βάση για υποβρύχια. Επίσης στην Αλβανία, θα κατασκευαστούν σε έκταση 1.000 στρεμμάτων στη χερσόνησο Ζβέρνετς πολλά ξενοδοχεία και εκατοντάδες βίλες. Στο Βελιγράδι σχεδιάζεται η ανέγερση πολυτελούς ξενοδοχείου και 1.500 κατοικιών, καθώς και ένα μουσείο, στη θέση όπου βρισκόταν το πρώην αρχηγείο του γιουγκοσλαβικού στρατού που καταστράφηκε το 1999 από τους βομβαρδισμούς του ΝΑΤΟ.
Η συμμετοχή του Τζάρεντ Κούσνερ θα γίνει μέσω της ιδιοκτησίας του επενδυτικής εταιρείας Affinity Partners, η οποία έχει χρηματοδότηση ύψους 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων από το Δημόσιο Ταμείο Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, μεταξύ άλλων ξένων επενδυτών, επισημαίνουν οι New York Times. Ο Κούσνερ διατείνεται ότι δεν είχε καμία προνομιακή μεταχείριση λόγω του ρόλου του στην κυβέρνηση, ούτε και οποιοδήποτε σχέδιο σχετίζεται με τον υπόδικο πρώην πρόεδρο και πεθερό του.