Ένας Αφγανός δημοσιογράφος που σκοτώθηκε χθες σε βομβιστική επίθεση είχε δεχθεί απειλές από τους Ταλιμπάν οι οποίοι τον κατηγορούσαν επειδή κάλυπτε δημοσιογραφικά τις επιχειρήσεις τους, ανακοίνωσε σήμερα το Παρατηρητήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων (HRW).
Ο 33χρονος Αλίγιας Νταγί, που εργαζόταν στο Radio Liberty, έναν ραδιοφωνικό σταθμό που χρηματοδοτείται από τις ΗΠΑ, σκοτώθηκε όταν εξερράγη βόμβα που είχε τοποθετηθεί στο αυτοκίνητό του στην πόλη Λάσκαρ Γα, όπου τις τελευταίες εβδομάδες μαίνονται σφοδρές συγκρούσεις.
Ο Νταγί είχε καταγγείλει πρόσφατα στο HRW ότι δέχθηκε απειλές για τη ζωή του, με τους Ταλιμπάν να τον απειλούν να σταματήσει για αναφέρεται στις επιχειρήσεις τους, επεσήμανε η μη κυβερνητική οργάνωση σε ανακοίνωσή της που δημοσιεύθηκε αργά χθες Πέμπτη.
«Οι Ταλιμπάν είχαν ψάξει το σπίτι του, τον είχαν ανακρίνει για τις κινήσεις του, είχαν ζητήσει από τους γείτονές του να τους ενημερώνουν για τη συμπεριφορά του», δήλωσαν στο HRW δημοσιογράφοι που γνώριζαν τον Νταγί.
«Το βράδυ πριν τον θάνατό του ο Νταγί είχε στείλει μέιλ σε έναν συνάδελφό του στο οποίο έλεγε ότι πιστεύει ότι κινδυνεύει η ζωή του», προσέθεσε στην ανακοίνωση του το HRW.
Η βία έχει αυξηθεί τις τελευταίες εβδομάδες στο Αφγανιστάν. Υπεύθυνοι είναι κυρίως οι Ταλιμπάν, οι οποίοι με αυτό τον τρόπο προσπαθούν να επηρεάσουν τις ειρηνευτικές συνομιλίες που ξεκίνησαν με την Καμπούλ τον Σεπτέμβριο στη Ντόχα του Κατάρ, αν και προς το παρόν η διαδικασία έχει περιέλθει σε αδιέξοδο.
Η Λάσκαρ Γα ήταν θέατρο σφοδρών συγκρούσεων τον Οκτώβριο. Όταν οι Ταλιμπάν διεξήγαγαν μια ευρεία επιχείρηση με σκοπό να καταλάβουν την πόλη, ωθώντας χιλιάδες ανθρώπους να εγκαταλείψουν τα σπίτια τους.
Η Χελμάντ, βασικό προπύργιο των ανταρτών, είναι μια από τις επαρχίες όπου τα τελευταία 19 χρόνια έχουν σημειωθεί οι πιο αιματηρές μάχες με τη συμμετοχή των διεθνών στρατευμάτων.
Οι επιθέσεις εναντίον προσωπικοτήτων –δημοσιογράφων, πολιτικών, θρησκευτικών ηγετών, υπέρμαχων των ανθρωπίνων δικαιωμάτων-- έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες παρά τις διαπραγματεύσεις που διεξάγονται στη Ντόχα.
Σύμφωνα με το HRW, δεκάδες άλλοι δημοσιογράφοι έχουν δεχθεί απειλές από τους Ταλιμπάν.
Προς το παρόν καμία οργάνωση δεν έχει αναλάβει την ευθύνη για την επίθεση εναντίον του Νταγί.
Όπως ανέφερε η ΜΚΟ στον Νταγί είχαν πει “ξεκάθαρα” ότι δεν πρέπει να γράφει για τις επιχειρήσεις των Ταλιμπάν στη Χελμάντ, ούτε να καταγγέλλει ότι οι αντάρτες “παραβιάζουν τη συμφωνία” που υπέγραψαν τον Φεβρουάριο με τις ΗΠΑ.
«Ο φόνος του Αλίγιας Νταγί επειδή απλώς έκανε τη δουλειά του στέλνει ένα μήνυμα εκφοβισμού προς τους Αφγανούς δημοσιογράφους που τους λέει ότι το να μιλάνε για τους Ταλιμπάν θέτει τη ζωή τους σε κίνδυνο», επεσήμανε η Πατρίσια Γκόσμαν, αναπληρώτρια διευθύντρια του HRW για την Ασία.
«Αυτή η βίαιη δολοφονία ενός δημοσιογράφου δεν είναι τίποτα άλλο από μια εν ψυχρώ εκτέλεση και εγείρει σοβαρές αμφιβολίες για την προστασία της ελευθερίας της έκφρασης σε οποιαδήποτε ειρηνευτική συμφωνία με τους Ταλιμπάν», πρόσθεσε.