Του Γιάννη Μαντζίκου
Την ώρα που ο Μπόρις Τζόνσον ετοίμαζε τις βαλίτσες του για το Λουξεμβούργο ενόψει της συνάντησης με τον απερχόμενο πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιουνκέρ, οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες γίνονταν το πρώτο κόμμα που στηρίζει επισήμως την ακύρωση του Brexit, στη περίπτωση που έρθουν στην εξουσία.
Με ένα ξεκάθαρο μήνυμα χθες από το Μπορνμουθ, τα μέλη του κόμματος ζήτησαν από την αρχηγό τους να στηριχθεί ως επίσημη θέση, η ακύρωση του Brexit, έναντι της διεξαγωγής δεύτερου δημοψηφίσματος.
Με τον τρόπο αυτό οι Φιλελεύθεροι έγιναν το πρώτο κόμμα που τάσσεται υπέρ της παραμονής, χωρίς αστερίσκους αλλά είδαν τον πλέον «Ευρωπαϊστή» ευρωβουλευτή Γκι Φερχοφσταντ ο οποίος βρέθηκε στο συνέδριο να δίνει ψήφο εμπιστοσύνης. Αξίζει να σημειωθεί ότι ο Φερχόφσταντ με έναν έντονο από πλευράς συναισθημάτων λόγο τόνισε ότι «Σε έναν κόσμο που αλλάζει μοναδικός τρόπος να αντιμετωπίσει κανείς τις συνθήκες είναι να κτίσει την Ευρωπαϊκή Αυτοκρατορία».
«Αέρα στα πανιά» στην αρχηγό του κόμματος Τζο Σουίνσον είχε δώσει εξάλλου μια μέρα νωρίτερα, η προσχώρηση του βουλευτή και πρώην Υπουργού των Συντηρητικών Σαμ Γκίμα, η οποία ενίσχυσε μεταξύ άλλων και την κοινοβουλευτική δύναμη των Φιλελευθέρων.
Η εξέλιξη αυτή έρχεται εν μέσω αμφιβολιών που υπάρχουν στους κόλπους των Εργατικών για το ποια πρέπει να είναι η στάση του κόμματος όσον αφορά το Brexit. Χθες, ο Δήμαρχος του Λονδίνου Σαντικ Κάν μαζί με άλλους 100 δημοτικούς συμβούλους των Εργατικών ζήτησαν με επιστολή τους, από τον Τζέρεμι Κόρμπιν να γίνουν αυτοί το κόμμα της «παραμονής», προκαλώντας «γκρίνια» στον στενό κύκλο του αρχηγού, ο οποίος είδε πριν λίγες μέρες τον Τομ Γουότσον εκ των πλέον προβεβλημένων βουλευτών να στηρίζει ένα δεύτερο δημοψήφισμα για το Brexit.
Ανάλογα αμφίσημη παραμένει η στάση της βρετανικής κυβέρνησης, η οποία από τη μια κάνει λόγο «για το ενδεχόμενο συμφωνίας» με τους Ευρωπαίους ενόψει της Συνόδου στις 17-18 Οκτωβρίου, από την άλλη όμως μέσω του πρωθυπουργού Μπόρις Τζόνσον δηλώνει έτοιμη να αψηφίσει τον νόμο. Χαρακτηριστικά, ο Τζόνσον δήλωσε χθες στην εφημερίδα «Mail on Sunday»: «Ο Χαλκ ξεφεύγει πάντα, όσο σφιχτά κι αν φαίνεται ότι τον έχουν δέσει -και αυτό ακριβώς θα συμβεί με ετούτη τη χώρα. Θα φύγουμε την 31η Οκτωβρίου».
Την ίδια ώρα, δημοσίευμα της εφημερίδας «Financial Times» έκανε λόγο για «πρόθεση του Τζόνσον να συνάψει αιφνιδιαστική συμφωνία με τις Βρυξέλλες». Το ίδιο δημοσίευμα αναφέρει ότι «σκοπός του πρωθυπουργού είναι να υπάρξει συμφωνία κατά τη Σύνοδο Κορυφής στις 17-18 Οκτωβρίου και στη συνέχεια να την περάσει ταχύτατα από το Κοινοβούλιο, σε διάστημα περίπου δέκα ημερών».
Παρότι λοιπόν ο Τζόνσον αφήνει να εννοηθεί ότι μια συμφωνία με τις Βρυξέλλες είναι πιθανή, οι Ευρωπαίοι αξιωματούχοι ανάμεσα τους και ο διαπραγματευτής του Brexit, Μισέλ Μπαρνιε δεν είναι καθόλου αισιόδοξοι για το τι ακριβώς θέλει η βρετανική κυβέρνηση.
Σε ένα ακόμα σαββατοκύριακο έντονου παρασκηνίου με το Brexit στο επίκεντρο φαίνεται πως η μοναδική "αχτίδα ελπίδας" για το φιλοευρωπαικο μπλοκ, παραμένουν οι Φιλελεύθεροι Δημοκράτες.