Αναφορά στις ελληνοτουρκικές σχέσεις έκανε ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλουσί Ακάρ, στο περιθώριο της τελετής για το νέο ελικοπτεροφόρο πλοίο «Anadolu», σημειώνοντας πως «θέλουμε να διατηρήσουμε τη θετική ατμόσφαιρα με την Ελλάδα».
Επιθυμία μας είναι να ενισχύσουμε τις ένοπλες δυνάμεις μας, τόνισε ο ίδιος, σημειώνοντας ότι «σεβόμαστε τα δικαιώματα όλων των γειτόνων μας. Στόχος μας είναι να προστατεύσουμε τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της χώρας μας».
Παράλληλα, έσπευσε να διευκρινίσει ότι «στόχος είναι να διατηρήσουμε τις σχέσεις μας με όλες τις χώρες, ιδιαίτερα με την Ελλάδα, μέσω φιλικού διαλόγου. Υπάρχει μια πολύ θετική ατμόσφαιρα με την Ελλάδα, θέλουμε να τη διατηρήσουμε», ανέφερε ο Ακάρ.
Ο Τούρκος υπουργός είπε επίσης για το υπερσύγχρονο ελικοπτεροφόρο πλοίο αμφίβιων επιχειρήσεων πως «σήμερα είναι μια σημαντική και ουσιαστική ημέρα. Το έργο μας συνεχίζεται εδώ και πολύ καιρό. Σήμερα θα δρέψουμε τους καρπούς των κόπων μας
«Μέχρι χθες, ακόμη και οι τυφεκιοφόροι του πεζικού μας χρησιμοποιούσαν τυφέκια άλλων, σήμερα είμαστε σε θέση να κατασκευάσουμε τα δικά μας αεροσκάφη» σημείωσε.
To «Anadolu» παραδίδεται σήμερα στο Πολεμικό Ναυτικό της Τουρκίας και στην τελετή θα δώσει το παρών και ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν.
TCG ANADOLU hazır!
— T.C. Millî Savunma Bakanlığı (@tcsavunma) April 9, 2023
Deniz Kuvvetlerimiz hazır! 🇹🇷#MillîSavunmaBakanlığı pic.twitter.com/HVBBnKJclI
Ερντογάν: Η Τουρκία καθίσταται χώρα - πρωτοπόρος στις αμυντικές τεχνολογίες
Από την πλευρά του, ο πρόεδρος της Τουρκίας, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, σε ανάρτησή του στο Twitter αναφέρει πως με το «Anadolu» η χώρα θα είναι πρωτοπόρος στις τεχνολογίες, τα συστήματα και στις λύσεις που αλλάζουν τα δεδομένα και έρχονται πρώτες στον κόσμο.
President @RTErdogan:
— Republic of Türkiye Directorate of Communications (@Communications) April 10, 2023
"Thanks to TCG Anadolu, we will become a country that pioneers game-changing technologies, systems and solutions that come first in the world."
Μιλώντας και ο ίδιος στην τελετή εγκαινίων για το νέο ελικοπτεροφόρο πλοίο «Anadolu», ο Ερντογάν τόνισε ότι τα συστήματα όπλων, διαχείρισης πολέμου, ηλεκτρονικού πολέμου, υπέρυθρης αναζήτησης και εντοπισμού, ηλεκτροοπτικής αναζήτησης, προειδοποίησης με λέιζερ και άμυνας τορπιλών και τα ραντάρ του πλοίου αναπτύχθηκαν από την εγχώρια και εθνική βιομηχανία.
«Υπάρχει ένα πλήρες νοσοκομείο και χειρουργείο σε αυτό το πλοίο, το οποίο μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε για στρατιωτικούς σκοπούς, καθώς και για επιχειρήσεις ανακούφισης από φυσικές καταστροφές και ανθρωπιστικές επιχειρήσεις, όταν είναι απαραίτητο. Με όλα αυτά τα χαρακτηριστικά, χάρη στην TCG Anadolu, θα γίνουμε μια χώρα που πρωτοπορεί σε τεχνολογίες, συστήματα και λύσεις που αλλάζουν τα δεδομένα και είναι από τις πρώτες στον κόσμο. Η εμπειρία που έχουμε αποκτήσει σε τέτοια έργα μας επιτρέπει να φέρουμε στη χώρα μας πιο προηγμένες τεχνολογίες, οι οποίες είναι περισσότερο εγχώριες και εθνικές. Με τη θέση σε λειτουργία του πλοίου αμφίβιας επίθεσης, κάναμε ένα μεγάλο βήμα προς την παραγωγή του εθνικού μας αεροπλανοφόρου. Η ναυπηγική μας βιομηχανία θα κατασκευάσει και το εθνικό μας αεροπλανοφόρο», είπε χαρακτηριστικά ο Τούρκος πρόεδρος.
Σημειώνοντας ότι ο ετήσιος προϋπολογισμός που διατίθεται για την έρευνα και την ανάπτυξη στην αμυντική βιομηχανία έχει αυξηθεί από 49 εκατομμύρια δολάρια σε πάνω από 1,5 δισεκατομμύριο δολάρια, ο Ερντογάν πρόσθεσε:
«Το γεγονός ότι οι εξαγωγές του κλάδου έχουν φθάσει σε επίπεδο ρεκόρ 4,4 δισ. δολαρίων μέχρι το 2022 από 248 εκατομμύρια δολάρια είναι επίσης ένα σημάδι αυτού. Χάρη στην ορθή στάση και την αποφασιστικότητά μας στην εγχώρια και εθνική αμυντική βιομηχανία, έχουμε φτάσει σε πολύ καλό επίπεδο στη μείωση της εξάρτησής μας από το εξωτερικό. Το εγχώριο ποσοστό μας ήταν 20% όταν αναλάβαμε την εξουσία, αλλά τώρα η αύξησή του στο 80% είναι μια ιστορική επιτυχία που θα γίνει καλύτερα κατανοητή στο μέλλον λόγω της σημασίας της. Σήμερα, η τουρκική αμυντική βιομηχανία έχει φτάσει σε ένα επίπεδο που μπορεί να καλύψει τις ανάγκες των μονάδων ασφαλείας σε κάθε τομέα, από το σχεδιασμό μέχρι την ανάπτυξη, από την έρευνα και ανάπτυξη μέχρι την καινοτομία και τη μαζική παραγωγή. Δεν ασχολούμαστε πλέον μόνο με τα οχήματα, αλλά και με τα πυρομαχικά. Κάθε Τώρα υπάρχουν απαιτήσεις από εμάς για εγχώρια και ξένα πυρομαχικά. Καλύπτουμε τις ανάγκες που φέρνουν μπροστά μας οι επιχειρήσεις μας σε διάφορες γεωγραφικές περιοχές, και πάλι μέσω της αμυντικής μας βιομηχανίας».
«Είμαστε ιδιαίτερα ικανοποιημένοι που τα προϊόντα της αμυντικής μας βιομηχανίας, τα οποία χρησιμοποιούνται με επιτυχία από τις δυνάμεις ασφαλείας μας στις εγχώριες και διεθνείς επιχειρήσεις τους, αρχίζουν να παίρνουν τη θέση τους στα αποθέματα των φιλικών χωρών», συνέχισε ο Ερντογάν.