Ακυρώθηκε λίγο προτού ξεκινήσει η προγραμματισμένη για σήμερα συνάντηση στις Βρυξέλλες ανάμεσα στους προέδρους της Σερβίας και του Κοσόβου. Η συνάντηση επρόκειτο να γίνει παρουσία της «υπουργού Εξωτερικών» της ΕΕ, Φεντερίκα Μογκερίνι, η οποία απηύθυνε τη σχετική πρόσκληση και είχε χωριστές συναντήσεις με τους δύο προέδρους -όπου, προφανώς, διαπιστώθηκε το αδιέξοδο.
Όπως μετάδωσε το σερβικό δίκτυο Ν1, o διαπραγματευτής της Σερβίας για το Κόσοβο, Μάρκο Ντιούριτς, δήλωσε στις Βρυξέλλες ότι ο πρόεδρος της χώρας του, Αλεξάνταρ Βούτσιτς, αρνήθηκε να συναντηθεί με τον Κοσοβάρο ομόλογό του, Χασίμ Θάτσι, εξαιτίας των πρόσφατων «απειλών και εξαπάτησης» από την απέναντι πλευρά, λοπως χαρακτηριστικά είπε. Όπως είπε ο ίδιος, ο Βούτσιτς ενημέρωσε την Μογκερίνι ότι η κατάρρευση των συνομιλιών οφείλεται στην στάση της Πρίστινα «που πυροδοτεί το κλίμα» -κάτι που επιβεβαίωσε και ο υπουργός Εξωτερικών της Σερβίας, Ίβιτσα Ντάτσιτς,
Την ίδια στιγμή, άλλες πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Βούτσιτς διέταξε τις αρχές της Σερβίας να σταματήσουν κάθε επικοινωνία με την αστυνομία του Κοσσυφοπεδίου και με διεθνείς ειρηνευτικές δυνάμεις KFOR. Εφόσον αυτό επιβεβαιωθεί, τότε εντείνεται ο φόβος ότι θα ανοίξει το επόμενο διάστημα ένας νέος γύρος έντασης ανάμεσα στις δύο πλευρές.
Αξίζει να σημειωθεί ότι πριν από τη συνάντηση με τον Μογκερίνι, ο Θάτσι είχε διαμηνύσει ότι θα πρέπει να υπάρξει μια τελική συμφωνία, η οποία θα περιλαμβάνει την αμοιβαία αναγνώριση και των δύο χωρών, αλλά όχι την κατάτμηση, την αλλαγή συνόρων ή την ανταλλαγή πληθυσμών.
Πάντως, πριν γίνει γνωστή η ακύρωση της συνάντησης κορυφής, οι πληροφορίες ανέφεραν ότι Βούτσιτς και Θάτσι ήταν πολύ κοντά στο να πετύχουν έναν «ιστορικό συμβιβασμό» ανάμεσα στις δύο χώρες, με τις Ηνωμένες Πολιτείες να διάκεινται θετικά προς μια τέτοια εξέλιξη. Το μοντέλο που είχε προταθεί αφορούσε ανταλλαγή εδαφών και πληθυσμών, με σκοπό να αμβλυνθούν οι όποιες συνοριακές «ανωμαλίες» που είχαν προκύψει κατά τη διαδικασία διάλυσης της πρώην Γιουγκοσλαβίας. Εξάλλου, οι δυο πλευρές θεωρούσαν ότι με αυτόν τον τρόπο και με την διευθέτηση των διαφορών τους θα άνοιγε ο δρόμος για την ένταξη και των δύο χωρών στην Ε.Ε., αλλά και το ΝΑΤΟ.
Οι συνομιλίες που διεξάγονταν μέχρι σήμερα αφορούσαν από την μια περιοχές στην Νότια Σερβία όπου κυριαρχεί το αλβανικό στοιχείο και, από την άλλη, της Μιτρόβιτσα στο βόρειο Κόσοβο, στην οποία βρίσκονται συγκεντρωμένοι οι περισσότεροι Σέρβοι της χώρας.
AP Photo/Darko Vojinovic