Άμβλυνση της έντασης ζητά το Ιράκ από τον Μ. Πομπέο

Άμβλυνση της έντασης ζητά το Ιράκ από τον Μ. Πομπέο

Ο πρωθυπουργός του Ιράκ ''Αμπελ Αμπντελ Μάχντι τάχθηκε υπέρ της «άμβλυνσης» της έντασης απευθυνόμενος στον υπουργό Εξωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο, την ώρα που οι δύο μεγάλοι σύμμαχοι της Βαγδάτης, το Ιράν και οι ΗΠΑ, έχουν εμπλακεί σε έναν φραστικό πόλεμο εγείροντας ανησυχίες για τυχόν ανάφλεξη.

Η ένταση αυξήθηκε εκ νέου μεταξύ της Τεχεράνης και της Ουάσινγκτον μετά την επίθεση στα δύο δεξαμενόπλοια στη Θάλασσα του Ομάν χθες, Πέμπτη, με τις ΗΠΑ να κατηγορούν το Ιράν.

Ο επικεφαλής της ιρακινής κυβέρνησης είπε σήμερα ότι θέλει να εργαστεί για τον «κατευνασμό για την προστασία των συμφερόντων των λαών της περιοχής», σύμφωνα με το γραφείο του.

Η Βαγδάτη –νικητής στα τέλη του 2017 του πολέμου επί της τζιχαντιστικής οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος με τη βοήθεια των ΗΠΑ αλλά και ένοπλων φιλοϊρανικών οργανώσεων– προσπαθεί να αναλάβει ρόλο μεσολαβητή σε μια ιδιαίτερα διασπασμένη Μέση Ανατολή.

Κατά τη διάρκεια της εβδομάδας, ο υπουργός Εξωτερικών του Ομάν, του οποίου η χώρα τείνει επίσης να παίξει ρόλο μεσολαβητή στην περιοχή, έγινε δεκτός στο Ιράκ και η αύξηση των εντάσεων μεταξύ της Ουάσινγκτον και της Τεχεράνης συζητήθηκε επί μακρόν.

Μιλώντας για την κρίση μεταξύ των συμμάχων του, ο ''Αμπντελ Μάχντι δήλωσε την Τρίτη ότι «κανείς δεν θέλει τον πόλεμο» στην Ουάσινγκτον ή στην Τεχεράνη κατά την εβδομαδιαία συνέντευξη Τύπου. «Αλλά υπάρχει κάποιος που θέλει την ειρήνη; ''Οχι», πρόσθεσε αμέσως μετά.

Η Βαγδάτη τελεί ωστόσο υπό την πίεση των ΗΠΑ που επιθυμούν να σταματήσει να εφοδιάζεται με ενέργεια από τον ιρανό γείτονά της. Αν και η Βαγδάτη, που εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από την ενέργεια του Ιράν, απέσπασε μια αμερικανική εξαίρεση, αυτή εκπνέει σε λιγότερο από μια εβδομάδα και καμιά απόφαση δεν έχει ανακοινωθεί ακόμη για παράτασή της ή όχι.

Χθες Τετάρτη ωστόσο, οι ΗΠΑ επέβαλαν οικονομικές κυρώσεις κατά μιας ιρακινής εμπορικής επιχείρησης που κατηγορείται ότι στηρίζει, μέσω μιας διακίνησης όπλων, στοιχεία της επίλεκτης μονάδας της Ισλαμικής Δημοκρατίας, τους Φρουρούς της Επανάστασης.

Δύο πετρελαιοφόρα αποτέλεσαν τον στόχο επιθέσεων άγνωστης προέλευσης στη Θάλασσα του Ομάν, κοντά στον Κόλπο, ένα μήνα μετά τη δολιοφθορά σε τέσσερα πλοία, από τα οποία τρία πετρελαιοφόρα, στα ανοικτά των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων. Η Ουάσινγκτον δείχνει με το δάκτυλο κάθε φορά την Τεχεράνη.

Το Ιράν διαψεύδει οποιαδήποτε εμπλοκή στις διαφορετικές αυτές επιθέσεις και καταγγέλλει με τη σειρά του ένα «διπλωματικό σαμποτάζ» εκ μέρους της Ουάσινγκτον.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Φωτογραφία AP