«Τουρκία και Ελλάδα μετά απο πέντε χρόνια ξεκινούν μετά τις διερευνητικές συνομιλίες για το Αιγαίο και τη Μεσόγειο» είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος του τουρκικού ειδησεογραφικού πρακτορείου Anadolu.
Το δημοσίευμα σημειώνει πως οι διερευνητικές συνομιλίες μεταξύ των υπουργείων Εξωτερικών, πραγματοποιούνται κάτω από πλήρη μυστικότητα, αναφέροντας ότι στόχος είναι να μπουν «τα θεμέλια για μια δίκαιη και ολοκληρωμένη λύση στο Αιγαίο Πέλαγος και στην Ανατολική Μεσόγειο».
Συγκεκριμένα το Anadolu αναφέρει πως οι διαφορές που θα πρέπει να συζητηθούν όσον αφορά το Αιγαίο Πέλαγος είναι: Υφαλοκρηπίδα, χωρικά ύδατα, εναέριος χώρος, αποστρατικοποίηση νησιών, καθεστώς νησίδων και βραχονησίδων, κέντρα εναέριας κυκλοφορίας (FIR) και δικαιοδοσία επιχειρήσεων έρευνας και διάσωσης. Όσον αφορά την Ανατολική Μεσόγειο υφαλοκρηπίδα και ΑΟΖ, στο πλαίσιο μιας «δίκαιης λύσης» που δεν θα παραβλέπει την προστασία των δικαιωμάτων του ψευδοκράτους στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου.
Το δημοσίευμα επισημαίνει πως «σκοπός των συνομιλιών είναι να τεθούν τα θεμέλια για μια δίκαιη λύση στο Αιγαίο», αναφέροντας στη συνέχεια την «ατζέντα» που επιδιώκει να θέσει η Άγκυρα στο τραπέζι των συνομιλιών, παρά την ξεκάθαρη θέση της Αθήνας πως: «μοναδικό θέμα συζήτησης είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών».
Με αφορμή την επανέναρξη του διαλόγου ανάμεσα στις δύο χώρες, στις 25 Ιανουαρίου στην Κωνσταντινούπολη, το Anadolu παρουσιάζει επίσης τα όσα προηγήθηκαν τους τελευταίους μήνες.
«Οι δύο χώρες πραγματοποίησαν 60 γύρους συναντήσεων έως το 2016. Στη συνέχεια δεν πραγματοποιήθηκε κανένας νέος γύρος διερευνητικών συνομιλιών, λόγω απροθυμίας της κυβέρνησης Τσίπρα της εποχής.
Ωστόσο, η αυξανόμενη ένταση στην Ανατολική Μεσόγειο, έφερε στην επιφάνεια την αναγκαιότητα καθιέρωσης ενός διαλόγου μεταξύ των δύο πλευρών» αναφέρει, κάνοντας στη συνέχεια λόγο στις πρωτοβουλίες που έλαβε η Ε.Ε., μέσω της γερμανικής προεδρίας, για επανέναρξη των συνομιλιών, που «υπονομεύθηκε» - όπως υποστηρίζει το δημοσίευμα - από τη Συμφωνία Ελλάδας και Αιγύπτου για την ΑΟΖ τον περασμένο Αύγουστο.
Σύμφωνα με το πρακτορείο κύριος στόχος της Ελλάδας τους προηγούμενους μήνες, ήταν η επίκληση της «αλληλεγγύης» των κρατών -μελών της Ε.Ε. με στόχο τη δημιουργία ενός αντι-τουρκικού τόξου, λόγω των δραστηριοτήτων της Τουρκίας στην Ανατολική Μεσόγειο, και την επιβολή κυρώσεων στην Τουρκία. «Ωστόσο πολλές χώρες, ειδικά η Γερμανία που είχε και τη προεδρία της Ε.Ε., τάχθηκε υπέρ του διαλόγου με την Τουρκία και κατά αυστηρών κυρώσεων που ζητούσαν Ελλάδα και Κύπρος» σημειώνει.