Ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων
(AP Photo/Evgeniy Maloletka)
(AP Photo/Evgeniy Maloletka)

Ανταλλαγή αιχμαλώτων μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας με τη μεσολάβηση των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων

Η Ρωσία και η Ουκρανία πραγματοποίησαν ανταλλαγή κρατουμένων τη Δευτέρα, με κάθε πλευρά να απελευθερώνει 150 αιχμαλώτους πολέμου, ανέφερε σε ανακοίνωσή του το ρωσικό υπουργείο Άμυνας.

Σύμφωνα με την ίδια πηγή, οι Ρώσοι αιχμάλωτοι απελευθερώθηκαν στο έδαφος της Λευκορωσίας και θα μεταφερθούν στη Ρωσία. Τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα λειτούργησαν ως μεσολαβητής στην ανταλλαγή, προστίθεται στην ανακοίνωση.

Η Ουκρανία έφερε στην πατρίδα της 189 αιχμαλώτους πολέμου κατά την τελευταία ανταλλαγή με τη Ρωσία, δήλωσε τη Δευτέρα ο πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι.  «Η επιστροφή των ανθρώπων μας από τη ρωσική αιχμαλωσία είναι πάντα πολύ καλή είδηση για τον καθένα μας. Και σήμερα είναι μια τέτοια μέρα: η ομάδα μας κατάφερε να φέρει 189 Ουκρανούς στο σπίτι τους», δήλωσε ο Ζελένσκι στην εφαρμογή ανταλλαγής μηνυμάτων Telegram.

Δεν δόθηκε άμεση εξήγηση για την ασυμφωνία στους αριθμούς που αναφέρθηκαν.

Ο Ουκρανός πρόεδρος ευχαρίστησε τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα και άλλους εταίρους για τη διευκόλυνση της ανταλλαγής.

Ο Ζελένσκι δήλωσε ότι στους Ουκρανούς που επέστρεψαν περιλαμβάνονταν στρατιώτες, λοχίες και αξιωματικοί από διάφορες περιοχές του μετώπου, καθώς και δύο πολίτες που είχαν αιχμαλωτιστεί στο νότιο λιμάνι της Μαριούπολης που κατέλαβαν τα ρωσικά στρατεύματα το 2022.

Οι εικόνες που έδωσε στη δημοσιότητα ο Ζελένσκι έδειχναν δεκάδες άνδρες να κάθονται σε ένα λεωφορείο, μερικοί από αυτούς τυλιγμένοι με τις εθνικές μπλε και κίτρινες σημαίες της Ουκρανίας

«Όχι» στην ανάπτυξη ειρηνευτικού ευρωπαϊκού στρατιωτικού σώματος στην Ουκρανία

Νωρίτερα σήμερα, η Μόσχα εξέφρασε την αντίθεσή της σε ενδεχόμενη ανάπτυξη ευρωπαϊκού αποσπάσματος στην Ουκρανία, σε περίπτωση που επιτευχθεί ειρήνη με τη Ρωσία.

«Οπωσδήποτε δεν είμαστε ευχαριστημένοι με τις προτάσεις που διατυπώθηκαν εξ ονόματος των εκπροσώπων της ομάδας του Ντόναλντ Τραμπ, με σκοπό να μετατεθεί κατά 20 χρόνια η ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ, καθώς και για ένα απόσπασμα διατήρησης της ειρήνης που θα αποτελείται από 'βρετανικές και ευρωπαϊκές δυνάμεις' στην Ουκρανία», δήλωσε ο Σεργκέι Λαβρόφ στο κρατικό πρακτορείο ειδήσεων TASS, όπως ανέφερε το ρωσικό υπουργείο Εξωτερικών.

Εδώ και πολλές εβδομάδες διατυπώνονται διάφορες εικασίες σχετικά με το ενδεχόμενο μελλοντικών ειρηνευτικών συνομιλιών έπειτα από σχεδόν τρία χρόνια πολέμου που έχει προκαλέσει τον θάνατο και τον τραυματισμό εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων.

Μεταξύ των ιδεών που διερευνώνται από τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις και από την Ουάσινγκτον είναι και εκείνη της ανάπτυξης ενός ευρωπαϊκού στρατιωτικού αποσπάσματος στην Ουκρανία κατά μήκος της γραμμής του μετώπου που εκτείνεται περίπου σε 1.000 χιλιόμετρα.

Η υπόθεση αυτή, που αναφέρθηκε μεταξύ του Γάλλου προέδρου Εμανουέλ Μακρόν και του Πολωνού πρωθυπουργού Ντόναλντ Τουσκ στα μέσα Δεκεμβρίου, μπορεί να εμπλέξει χώρες μέλη του ΝΑΤΟ ή ακόμη χώρες που κατέχουν πυρηνικά όπλα όπως η Γαλλία και η Βρετανία.

«Είναι προφανώς πρόωρο να μιλήσουμε (...) για στρατιώτες διατήρησης της ειρήνης» είχε πει από την πλευρά του στις 16 Δεκεμβρίου ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ.