Με αμείωτη ένταση και σφοδρότητα πλήττει η επιδημία του κορονοϊού τον πλανήτη, καθώς πέρα από την αμερικανική ήπειρο, η οποία εδώ και μήνες βρίσκεται στο κόκκινο, αναζωπύρωση με νέα έξαρση κρουσμάτων καταγράφεται στην Ευρώπη, όπου μια σειρά από χώρες - όπως το Βέλγιο, η Ισπανία, η Γαλλία, η Γερμανία – τίθενται σε συναγερμό υπό το φόβο ενός νέου μεγάλου κύματος κρουσμάτων.
Πέρα από τα Βαλκάνια, όπου εδώ και τουλάχιστον δύο εβδομάδες η επιδημία είναι σε έξαρση, αναζωπύρωση καταγράφεται μεταξύ άλλων σε Βέλγιο, Γαλλία και Ισπανία. Στο πλαίσιο αυτό πολλές κυβερνήσεις λαμβάνουν έκτακτα μέτρα.
Δέσμη νέων αυστηρών μέτρων με στόχο τη συγκράτηση της εξάπλωσης ενός δεύτερου κύματος κορoνοϊού, τέθηκαν από σήμερα σε ισχύ στο Βέλγιο, που γίνεται η χώρα του βορρά με τους περισσότερους περιορισμούς στους πολίτες. Το πρόβλημα είναι ιδιαίτερα ανησυχητικό στην πόλη της Αμβέρσας, η οποία λόγω του λιμανιού θεωρείται οικονομικός πνεύμονας της χώρας και στην οποία καταγράφεται το 50% των ημερήσιων κρουσμάτων όλης της χώρας. Για το λόγο αυτό άλλωστε αποφασίστηκε από τον περιφερειάρχη η απαγόρευση της κυκλοφορίας στην πόλη από τις 11 το βράδυ μέχρι τις 6 το πρωί.
Έξαρση κρουσμάτων καταγράφεται τις τελευταίες ημέρες και στη Γαλλία, όπου πολλές παραθαλάσσιες περιοχές επαναφέρουν περιοριστικά μέτρα όσον αφορά τις συναθροίσεις ενώ καθιστούν υποχρεωτική την χρήση μάσκας.
Το ινστιτούτο Robert Koch της Γερμανίας εξέφρασε την ανησυχία του για την αύξηση των κρουσμάτων κορoνοϊού στη χώρα, ενώ επανέφερε τα τεστ για τους τουρίστες που επιστρέφουν από χώρες που χαρακτηρίζονται ως υψηλού ρίσκου.
Σήμερα τα κρούσματα στη Γερμανία σημείωσαν νέα μικρή άνοδο, φθάνοντας τα 684 νέα κρούσματα μόλυνσης, ενώ καταγράφησαν και έξι θάνατοι. Το προηγούμενο 24ωρο είχαν ανακοινωθεί τέσσερις θάνατοι και 633 κρούσματα.
Την περασμένη εβδομάδα οι ισπανικές υγειονομικές αρχές αναγνώρισαν πως η χώρα ίσως βιώνει ένα δεύτερο κύμα μολύνσεων μετά την άρση του αυστηρού, τρίμηνου lockdown στα τέλη Ιουνίου. Η τοπική κυβέρνηση της Καταλονίας -περιοχή από τις σοβαρότερα πληγείσες από την αρχή της πανδημίας- τόνισε πως η κατάσταση μοιάζει με εκείνη πριν το πανεθνικό lockdown που επιβλήθηκε τον περασμένο Μάρτη.
Στη Βρετανία επεκτείνονται τα τοπικά lockdowns, ενώ η χώρα πήρε την απόφαση να μπαίνουν σε 14ημερη καραντίνα όσοι έρχονται από την Ισπανία, με τον Μπόρις Τζόνσον να μιλά, αναφερόμενος στα στοιχεία από την Ευρώπη, για σημάδια ενός δεύτερου κύματος κορονοϊού.
Φωτογραφία: ΑP