Του Γιάννη Μαντζίκου
Την ώρα που ο Νικόλας Μαδούρο στη Βενεζουέλα δεν το «κουνάει» από την εξουσία και οι προσπάθειες του διεθνώς αναγνωρισμένου προέδρου Χουάν Γκουαϊδό να φέρει την πολυπόθητη πολιτική αλλαγή στην χώρα προσκρούουν στην οπισθοφυλακή του καθεστώτος, η κατάσταση για τους πολίτες δεν έχει αλλάξει, τουναντίον χειροτερεύει μέρα με τη μέρα.
Η έξοδος των εξαθλιωμένων βενεζουελάνων συνεχίζεται άλλωστε με αμείωτους αριθμούς σε σημείο που ο Οργανισμός των Κρατών της Αμερικής (ΟΑS) προβλέπει ότι το προσφυγικό ρεύμα προς τις γειτονικές χώρες μπορεί να φτάσει ως το τέλος του 2020, τα 8 εκατομμύρια αριθμός που μπορεί να ξεπεράσει σύμφωνα με τον οργανισμό ακόμα και το ρεύμα προσφύγων που έφυγε από την Συρία λόγω του καταστροφικού εμφυλίου.
Πριν λίγο καιρό άλλωστε, οργανώσεις αρωγής του ΟΗΕ υπολόγιζαν ότι πάνω από τέσσερα εκατομμύρια πρόσφυγες και μετανάστες από τη Βενεζουέλα έχουν διαφύγει από την οικονομική και πολιτική κρίση στην πατρίδα τους και όλοι τους εκτός από 700.000 εγκατέλειψαν τη χώρα μετά το τέλος του 2015. Ο «ανησυχητικός» αυτός αριθμός υπογραμμίζει την επείγουσα ανάγκη να υποστηριχθούν χώρες φιλοξενίας, κυρίως στη Λατινική Αμερική --με πρώτες την Κολομβία, το Περού, τη Χιλή, τον Ισημερινό, τη Βραζιλία και την Αργεντινή-- , ανέφερε μάλιστα η κοινή δήλωσή που εκδόθηκε στη Γενεύη, η Ύπατη Αρμοστεία του ΟΗΕ για τους Πρόσφυγες και ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης.
Σημειώνεται ότι ο ΟΗΕ με μια άλλη έκθεση του είχε αναφέρει ότι το 24% του πληθυσμού της Βενεζουέλας --δηλαδή περίπου 7 εκατομμύρια άνθρωποι-- έχει ανάγκη ανθρωπιστική βοήθεια. Το έγγραφο έκτασης 45 σελίδων, το οποίο βασίζεται σε στοιχεία που συγκεντρώθηκαν από πανεπιστήμια της Βενεζουέλας, σημείωνε ότι πάνω από το 94% του πληθυσμού ζούσε στη φτώχεια το 2018 από το οποίο το 60% ζούσε σε κατάσταση ακραίας φτώχειας. Η κατανάλωση κρέατος και λαχανικών υποχώρησε σημαντικά μεταξύ του 2014 και του 2017, ενώ αυτή του γάλακτος μειώθηκε κατά 77%.
Σε αυτό το εκρηκτικό μείγμα έρχεται να προστεθεί και η πρόσφατη έκθεση της Ύπατης Αρμοστείας του ΟΗΕ για τα ανθρώπινα δικαιώματα στη χώρα. Η Ύπατη Αρμοστής, η οποία επισκέφθηκε τη Βενεζουέλα από τις 19 έως τις 21 Ιουνίου, δήλωσε ότι τα τελευταία χρόνια - και ιδιαίτερα μετά από το 2016 - η κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο και τα θεσμικά της όργανα έχουν εφαρμόσει μια στρατηγική «εξουδετέρωσης, καταστολής και ενοχοποίησης πολιτικών αντιπάλων και επικριτών της κυβέρνησης».
Γίνεται λόγος για χιλιάδες εξωδικαστικές εκτελέσεις οι οποίες διεξήχθησαν τους τελευταίους 18 μήνες από τις ειδικές δυνάμεις της Βενεζουέλας και στη συνέχεια δημιουργήθηκαν στους τόπους του εγκλήματος τέτοιες συνθήκες ώστε να φαίνεται σαν τα θύματα να αντιστάθηκαν στη σύλληψή τους, υποστηρίζει η έκθεση. Συγκεκριμένα, ειδικές δυνάμεις ασφαλείας, τις οποίες αυτόπτες μάρτυρες περιγράφουν ως «τάγματα θανάτου», σκότωσαν 5.287 ανθρώπους το 2018 και άλλους 1.569 έως τα μέσα Μαΐου φέτος, αναφέρεται στην έκθεση του ΟΗΕ, σύμφωνα με τους «New York Times».
Όλα αυτά σε μια χώρα που κάποτε θεωρούνταν το διαμάντι της Λατινικής Αμερικής, η πλουσιότερη χώρα και παράδειγμα προς μίμηση, όμως το σοσιαλιστικό πείραμα των Μαδουρο-Τσαβες την οδήγησε στην καταστροφή...