Η αποστολή του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας στην Κίνα για τη διερεύνηση της προέλευσης του νέου κορονοϊού είχε «εκτενείς συζητήσεις» και επαφές με επιστήμονες στην Ουχάν, όπου ανιχνεύτηκε για πρώτη φορά η επιδημία, ανακοίνωσε σήμερα εκπρόσωπος του Οργανισμού.
Οι συνομιλίες περιλάμβαναν ενημέρωση για την έρευνα σχετικά με την υγεία των ζώων, ανέφερε ο εκπρόσωπος. Η Κίνα έκλεισε μια αγορά άγριων ζώων στην αρχή της επιδημίας, μία μέρα αφότου διαπιστώθηκε ότι κάποιοι ασθενείς ήταν πωλητές εκεί.
Ο ΠΟΥ δηλώνει πως ο ιός πιθανότατα προήλθε από νυχτερίδες, και κατά πάσα πιθανότητα υπήρξε κάποιο άλλο ζώο που λειτούργησε ως ενδιάμεσος ξενιστής.
Τα αποτελέσματα της έρευνας του ΠΟΥ αναμένονται με ανυπομονησία από επιστήμονες και κυβερνήσεις σε όλο τον κόσμο, και κυρίως από την Ουάσινγκτον, που πίεσε πολύ για να πραγματοποιηθεί αυτή η αποστολή. Η κυβέρνηση του Ντόναλντ Τραμπ κατηγορεί τον ΠΟΥ ότι υποστηρίζει την Κίνα, και απειλεί να αποχωρήσει από τον Οργανισμό λόγω του χειρισμού της πανδημίας.
«Η ομάδα είχε εκτενείς συζητήσεις με Κινέζους ομολόγους και έλαβε ενημέρωση για επιδημιολογικές μελέτες, βιολογικές και γενετικές αναλύσεις και έρευνα σχετικά με την υγεία των ζώων» δήλωσε σε δημοσιογράφους ο Κρίστιαν Λιντμάιερ, εκπρόσωπος του ΠΟΥ, προσθέτοντας ότι η αποστολή είχε και τηλεδιασκέψεις με ιολόγους και επιστήμονες από την Ουχάν.
Η προκαταρκτική αποστολή, που αποτελείται από δύο ειδικούς στην υγεία των ζώων και την επιδημιολογία, είχε το καθήκον να θέσει τα θεμέλια για μια μεγαλύτερη ομάδα Κινέζων και διεθνών ειδικών που θα αναζητήσει τον τρόπο με τον οποίο ο νέος κορονοϊός μεταπήδησε από τα ζώα στους ανθρώπους.
Ο Λιντμάιερ δεν έδωσε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με την ευρύτερη ομάδα ή τον χρόνο έναρξης αυτής της έρευνας.
Η σύσταση της ομάδας θα αποτελέσει ένα ευαίσθητο θέμα καθώς τυχόν αποκλεισμός Αμερικανών ειδικών θα προκαλέσει αντιδράσεις. Άλλο ένα ζήτημα θα είναι βαθμός πρόσβασης που θα επιτρέψει το Πεκίνο.
Ο Αμερικανός πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ και ο υπουργός Εσωτερικών των ΗΠΑ Μάικ Πομπέο έχουν δηλώσει ότι ο ιός μπορεί να προέρχεται από ένα εργαστήριο της Ουχάν, παρόλο που δεν έχουν παρουσιάσει κανένα αποδεικτικό στοιχείο σχετικά και η Κίνα το αρνείται. Επιστήμονες και υπηρεσίες πληροφοριών στις ΗΠΑ έχουν υποστηρίξει ότι προέκυψε από τη φύση.
Ο επικεφαλής των προγραμμάτων εκτάκτου ανάγκης του ΠΟΥ Μάικ Ράιαν δήλωσε τη Δευτέρα ότι δεν πρέπει να αποκλείουμε το ενδεχόμενο εκπλήξεων.
«Το γεγονός ότι το καμπανάκι του κινδύνου χτύπησε στην Ουχάν δεν σημαίνει απαραιτήτως ότι εκεί μεταπήδησε η ασθένεια από τα ζώα στους ανθρώπους», είπε, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters.