Μετά τον διπλωματικό μαραθώνιο των προηγούμενων ημερών, Μόσχα και Δύση προχωρούν σε μπαράζ αντικρουόμενων δηλώσεων. Τους ισχυρισμούς του Κρεμλίνου πως αποσύρει στρατιωτικές δυνάμεις από την ουκρανική χερσόνησο της Κριμαίας μετά την ολοκλήρωση ασκήσεων, αμφισβητεί ευθέως το ΝΑΤΟ. Μάλιστα, «βλέπει» συγκέντρωση περισσότερων ρωσικών δυνάμεων στην περιοχή.
Την ίδια ώρα, Ουάσιγκτον και Λονδίνο ζητούν αποδείξεις για τα περί απόσυρσης των εν λόγω δυνάμεων, η παρουσία των οποίων πυροδοτεί την ανησυχία και τα σενάρια για ρωσική εισβολή στην Ουκρανία.
Σκεπτικισμός και... χακάρισμα
Η Ρωσία ανακοίνωσε το πρωί της Τετάρτης ότι οι περισσότερες από τις δυνάμεις της αποσύρονται από τα σύνορα με την Ουκρανία, ωστόσο το ΝΑΤΟ απάντησε, ζητώντας αποδείξεις για τους ισχυρισμούς περί αποχώρησης, υποστηρίζοντας μάλιστα ότι «βλέπει» περισσότερες ρωσικές δυνάμεις να συγκεντρώνονται στην περιοχή.
«Μένει να δούμε αν υπάρχει ρωσική αποχώρηση... Αυτό που βλέπουμε είναι ότι έχει αυξηθεί ο αριθμός των στρατευμάτων και ότι περισσότερα στρατεύματα είναι καθ’ οδόν», είπε ο επικεφαλής του ΝΑΤΟ, Γενς Στόλτενμπεργκ στους δημοσιογράφους κατά την έναρξη της διήμερης συνάντησης των υπουργών Άμυνας στις Βρυξέλλες.
«Αν αρχίσουν πραγματικά να αποσύρουν δυνάμεις, αυτό είναι κάτι που θα χαιρετίσουμε… Πάντα μετακινούσαν δυνάμεις μπρος πίσω, άρα το να βλέπουμε κίνηση δυνάμεων, ή αρμάτων μάχης, δεν επιβεβαιώνει πραγματική απόσυρση», τόνισε ο Στόλτενμπεργκ.
Η Βρετανία μαζί με τις Ηνωμένες Πολιτείες κάλεσαν το Κρεμλίνο να αποδείξει ότι οι ισχυρισμοί του είναι αληθείς, με το βρετανικό υπουργείο Άμυνας να κάνει επίσης λόγο για πρωτοφανή κυβερνο-επίθεση σε εξέλιξη για δεύτερη συνεχόμενη μέρα. Η Ρωσία από την πλευρά της ανακοίνωσε ότι δεν έχει απολύτως καμία σχέση με την επίθεση.
Αντικρουόμενα μηνύματα
Νωρίτερα, για αντικρουόμενα μηνύματα έκανε λόγο η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ούρσουλα φον Ντερ Λάιεν.
Μιλώντας στην Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στο Στρασβούργο ανέφερε: «Χθες η Ρωσία έστειλε αντικρουόμενα μηνύματα, δήλωσε η ίδια. Από τη μία, οι αρχές ανακοίνωσαν την αποχώρηση των ρωσικών στρατευμάτων και, από την άλλη, η Δούμα ψήφισε υπέρ της επίσημης αναγνώρισης του Ντονέτσκ και του Λουχάνσκ ως ανεξάρτητων δημοκρατιών (…) Αντιμετωπίζουμε τη μεγαλύτερη συσσώρευση στρατευμάτων σε ευρωπαϊκό έδαφος από τις πιο σκοτεινές μέρες του Ψυχρού Πολέμου.
Ο διάλογος, οι ρώσοι πολίτες και τα πυρά
Ως προς το διάγγελμα Μπάιντεν, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε την Τετάρτη πως ο ρώσος πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν χαιρετίζει την προθυμία του αμερικανού ομολόγου του για συνέχιση του διαλόγου, ως θετικό δείγμα.
Ταυτόχρονα, καλωσορίζει την έκκληση προς τους ρώσους πολίτες, σημειώνοντας ωστόσο, ότι θα ήταν καλύτερα αν ο αμερικανός πρόεδρος καλούσε τους Ουκρανούς να σταματήσουν τη μεταξύ τους ανταλλαγή πυρών.