Άσαντ: Στόχος της προσέγγισης με την Άγκυρα το τέλος της τουρκικής κατοχής στα εδάφη μας
shutterstock
shutterstock

Άσαντ: Στόχος της προσέγγισης με την Άγκυρα το τέλος της τουρκικής κατοχής στα εδάφη μας

Ο Σύρος πρόεδρος Μπασάρ αλ Άσαντ δήλωσε σήμερα ότι οι εν εξελίξει συναντήσεις μεταξύ αξιωματούχων της Συρίας και της Τουρκίας, που γίνονται υπό την αιγίδα της Ρωσίας, θα πρέπει να έχουν ως στόχο «το τέλος της κατοχής» από την Τουρκία συριακών εδαφών για «να είναι καρποφόρες», υπογραμμίζει ανακοίνωση της συριακής προεδρίας.

Αυτό είναι το πρώτο σχόλιο του Άσαντ, ο οποίος δέχθηκε τον Αλεξάντερ Λαβρέντιεφ, ειδικό απεσταλμένο του Ρώσου προέδρου Βλαντίμιρ Πούτιν για τη Συρία, με αντικείμενο τις πρόσφατες συναντήσεις μεταξύ Τούρκων και Σύρων αξιωματούχων που έγιναν έπειτα από πάνω από μια δεκαετία.

Μια τριμερής συνάντηση πραγματοποιήθηκε τον Δεκέμβριο στη Μόσχα μεταξύ των υπουργών Άμυνας της Τουρκίας, της Συρίας και της Ρωσίας, η πρώτη από την έναρξη του πολέμου στη Συρία το 2011.

Ο Σύρος πρόεδρος κρίνει ότι «αυτές οι (τριμερείς) συναντήσεις, για να είναι καρποφόρες, πρέπει να βασίζονται σε προηγούμενο συντονισμό και σχεδιασμό μεταξύ Συρίας και Ρωσίας» και να έχουν στόχο «τον τερματισμό της (τουρκικής) κατοχής (στη Συρία) και της υποστήριξης στην τρομοκρατία».

Νωρίτερα σήμερα ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος βρίσκεται στη Ρουάντα, δήλωσε ότι μια συνάντηση των υπουργών Εξωτερικών των τριών χωρών θα πραγματοποιηθεί «το συντομότερο δυνατό, ίσως στις αρχές Φεβρουαρίου».

Στα μέσα Δεκεμβρίου, ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν είχε δηλώσει ότι θα μπορούσε να συναντήσει τον Σύρο ομόλογό του με τον οποίο είχε καλές σχέσεις πριν από το 2011.

Γείτονας της Συρίας, η Τουρκία είναι για περισσότερο από μια δεκαετία η πιο σημαντική πολιτική και στρατιωτική δύναμη υποστήριξης της συριακής αντιπολίτευσης, συμπεριλαμβανομένων ισλαμιστικών ομάδων, τις οποίες η Δαμασκός χαρακτηρίζει «τρομοκράτες».

Η Τουρκία έχει εξαπολύσει τρεις επιθέσεις στο συριακό έδαφος από το 2016 κατά των κουρδικών δυνάμεων στο βορρά, οι οποίες της επέτρεψαν να θέσει υπό έλεγχο μια συνοριακή λωρίδα, μια «κατοχή» όπως καταγγέλλει η Δαμασκός.