Ασκήσεις με προσομοίωση πυρηνικών επιθέσεων ανακοίνωσε το ρωσικό Υπουργείο Άμυνας, στον δυτικό θύλακα του Καλίνινγκραντ, που βρίσκεται ανάμεσα στην Πολωνία και τη Λιθουανία κατά μήκος των ακτών της Βαλτικής, στέλνοντας με αυτό το τρόπο νέο μήνυμα προς τη Δύση μετά και τις προειδοποιήσεις Πούτιν για «αστραπιαία» αντίποινα εάν η Δύση παρέμβει άμεσα στον πόλεμο με την Ουκρανία.
Οι Ρώσοι πραγματοποίησαν την Τετάρτη ασκήσεις προσομοίωσης με «ηλεκτρονικές εκτοξεύσεις» κινητών συστημάτων βαλλιστικών πυραύλων Iskander πυρηνικής δύναμης. Όπως ανέφερε το υπουργείο Άμυνας, οι ρωσικές δυνάμεις έκαναν ασκήσεις με μεμονωμένα και πολλαπλά πλήγματα σε στόχους, με μίμηση εκτοξευτών πυραυλικών συστημάτων, όπως αεροδρόμια, προστατευμένες υποδομές, στρατιωτικό εξοπλισμό και θέσεις διοίκησης ενός εικονικού εχθρού, μεταδίδει το Γαλλικό Πρακτορείο.
Μετά την πραγματοποίηση των «ηλεκτρονικών» εκτοξεύσεων, το στρατιωτικό προσωπικό πραγματοποίησε ελιγμό για να αλλάξει θέση προκειμένου να αποφύγει «πιθανά αντίποινα», πρόσθεσε το υπουργείο Άμυνας. Σύμφωνα με πληροφορίες του Guardian, στις ασκήσεις συμμετείχαν περισσότεροι από 100 στρατιωτικοί.
H Ρωσία και η πυρηνική απειλή
Τις τελευταίες ημέρες, τα ρωσικά κρατικά μέσα ενημέρωσης προσπάθησαν να κάνουν το ενδεχόμενο χρήσης πυρηνικών όπλων πιο «προσιτό» στο κοινό, αναφέρουν οι Moscow Times.
«Εδώ και δύο εβδομάδες, ακούμε από τις τηλεοπτικές μας οθόνες ότι πρέπει να ανοίξουν πυρηνικά σιλό», δήλωσε την Τρίτη ο εκδότης της ρωσικής εφημερίδας και βραβευμένος με Νόμπελ Ειρήνης Ντμίτρι Μουράτοφ.
Αξίζει να σημειωθεί πως τον Απρίλιο, ο πρώην Ρώσος πρόεδρος Ντιμίτρι Μεντβέντεφ είχε προειδοποιήσει το ΝΑΤΟ ότι εάν η Σουηδία και η Φινλανδία ενταχθούν στη συμμαχία, τότε η Ρωσία θα αναπτύξει πυρηνικά όπλα και υπερηχητικούς πυραύλους στο Καλίνινγκραντ.
Τα «μυστικά» του Καλίνινγκραντ
Το Καλίνινγκραντ, μια ρωσική περιοχή στην Ανατολική Ευρώπη στην ακτή της Βαλτικής Θάλασσας, παίζει μεγάλο ρόλο τόσο για την επίθεση της Μόσχας στην Ουκρανία όσο και για τη διασφάλιση της ρωσικής ασφάλειας, σύμφωνα με το TRT World.
Η πόλη διαθέτει το μοναδικό λιμάνι της Βαλτικής χωρίς πάγο όλο το χρόνο. Επομένως, η πόλη-λιμάνι είναι ζωτικής σημασίας τόσο για τη Ρωσία όσο και για τα κράτη της Βαλτικής για τη διασφάλιση των μεταφορών και του εμπορίου σε ολόκληρη την περιοχή όπου οι θερμοκρασίες είναι συνήθως κάτω από το μηδέν κατά τη διάρκεια μεγάλου μέρους του χειμώνα.
Πέρα από τις μεταφορές και το εμπόριο, το Καλίνινγκραντ εξακολουθεί να είναι σημαντικό για τη Ρωσία λόγω του στρατηγικού του βάθους. Φιλοξενεί τον στόλο της χώρας στη Βαλτική και είναι το δυτικότερο έδαφος της Ρωσίας στην Ευρώπη.
Στρατιωτικοί αναλυτές έχουν πει ότι εάν το ΝΑΤΟ έκανε επέμβαση στην Ουκρανία ή αν η Μόσχα στόχευε άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες όπως τη Λιθουανία, κράτος μέλος του ΝΑΤΟ της Βαλτικής ή την κοντινή Πολωνία, η οποία προμηθεύει την Ουκρανία με όπλα, το Καλίνινγκραντ θα μπορούσε να αποτελέσει ρωσικό εφαλτήριο επιθέσεων σε αυτές τις χώρες.