Η τουρκική αστυνομία σταμάτησε την πορεία που πραγματοποιούσαν δεκάδες δικηγόροι σήμερα στην πρωτεύουσα Άγκυρα, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για το νομοσχέδιο που θα ρυθμίζει το καθεστώς των δικηγορικών συλλόγων και το οποίο, όπως υποστηρίζουν, στόχο έχει να φιμώσει όσους εκφράζουν επικρίσεις κατά της κυβέρνησης.
Το κυβερνών κόμμα ΑΚΡ του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν έχει προτείνει αλλαγές στο σύστημα εκλογής των συλλόγων, υποστηρίζοντας πως με αυτό θα γίνουν πιο δημοκρατικοί και θα αυξήσουν την εκπροσώπηση από τις μικρότερες πόλεις.
Όμως, οι δικηγόροι που σήμερα διαμαρτυρήθηκαν στους δρόμους υποστηρίζουν πως αυτό το μέτρο θα προλειάνει το έδαφος για τη δημιουργία συλλόγων που θα πρόσκεινται φιλικά στην κυβέρνηση.
Στην πλειονότητά τους οι δικηγορικοί σύλλογοι τηρούν ιδιαίτερα επικριτική στάση απέναντι στην κυβέρνηση και τις επιδόσεις της στα ανθρώπινα δικαιώματα και καταγγέλλουν πως το δικαστικό σύστημα έχει βυθισθεί στο χάος, καθώς δικηγόροι φυλακίζονται, φιμώνονται υπερασπιστικές γραμμές και η εμπιστοσύνη στους δικαστές και εισαγγελείς έχει καταρρακωθεί.
"Η πορεία μας στην πρωτεύουσα της χώρας αυτής εμποδίσθηκε εντελώς αναίτια και είναι παντελώς παράνομο", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο πρόεδρος του δικηγορικού συλλόγου της Άγκυρας Ερίντζ Σαγκάν.
"Είναι μία μαύρη ημέρα για την Τουρκία καθώς οι δικηγόροι της εμποδίζονται με βίαιο τρόπο να κάνουν πορεία στην πρωτεύουσα", πρόσθεσε ο ίδιος. Μετά την παρεμπόδισή τους, οι δικηγόροι ξεκίνησαν καθιστική διαμαρτυρία.
Σε περίπτωση που εγκριθεί το νομοσχέδιο, οι δικηγόροι θα μπορούν πλέον να ιδρύουν και άλλους δικηγορικούς συλλόγους σε επαρχίες με πάνω από 5.000 καταχωρισμένους στα μητρώα τους δικηγόρους. Οι νέοι σύλλογοι θα χρειάζονται ελάχιστο αριθμό 2.000 μελών για να συσταθούν.
Οι διαμαρτυρόμενοι δικηγόροι ισχυρίζονται πως οι προτεινόμενες διατάξεις ενδέχεται να μειώσουν τη δύναμη εποπτείας των συλλόγων τους. Για παράδειγμα, ενδέχεται στο μέλλον να διστάσουν να τιμωρήσουν μέλη που παραβιάζουν τη δεοντολογία του συλλόγου, εάν αυτό θα μπορούσε να προκαλέσει μείωση του αριθμού τους κάτω από το ελάχιστο όριο μελών, όπως υποστηρίζουν.
"Η κυβέρνηση αποσκοπεί στη σύσταση πολλαπλών διηγορικών συλλόγων στην ίδια επαρχία, συνεπώς στη δημιουργία αντικρουόμενων συλλόγων η δύναμη των οποίων θα έχει αποδυναμωθεί, μέσω της πανάρχαιας τακτικής του διαίρει και βασίλευε", αναφέρεται στην ανακοίνωση του Δικηγορικού Συλλόγου της Άγκυρας.
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Δικηγορικών Ενώσεων Τουρκίας Μετίν Φεϊζίογλου, αμφισβήτησε πάντως εάν το αίτιο της πορείας των δικηγόρων ήταν όντως το νομοσχέδιο ή απεναντίας η διαμαρτυρία στρεφόταν κατά της δικαστικής εξουσίας, που οι επικριτές της θεωρούν πως η κυβέρνηση την ποδηγετεί τα τελευταία χρόνα προκειμένου να επιτεθεί σε πολιτικούς της αντιπάλους. Κατηγορία που το ΑΚΡ απορρίπτει
(AP Photo/Burhan Ozbilici)