Του Γιάννη Μαντζίκου
Ένα διόλου αισιόδοξο σκηνικό περιγράφουν οι ειδικοί ασφαλείας αναφερόμενοι στο ενδεχόμενο ενός άτακτου Brexit, το οποίο γίνεται όλο και πιο πιθανό, όσο πλησιάζουμε στην 31 Οκτωβρίου και η κυβέρνηση Τζόνσον δεν προχωρά σε συμφωνία με τις Βρυξέλλες.
Την περίοδο μετά το δημοψήφισμα για το Brexit το 2016, τα περιστατικά βίας σημείωσαν άνοδο 41% σύμφωνα με την Εθνική στατιστική υπηρεσία της χώρας. Εξάλλου, λίγες μέρες πριν την ψηφοφορία, η βουλευτής των Εργατικών Τζο Κοξ έπεφτε νεκρή, θύμα ακροδεξιού υποστηρικτή του Brexit λόγω του γεγονότος ότι υποστήριζε την παραμονή της χώρας στην ΕΕ.
Τότε η ευρωπαϊκή έκδοση της ιστοσελίδας Politico ανέφερε χαρακτηριστικά "Η γεμάτη θυμό και άκρως διχαστική εκστρατεία στη Βρετανία για το δημοψήφισμα για την παραμονή της χώρας στην ΕΕ δεν θα είναι ίδια από εδώ και στο εξής. Η βάναυση δολοφονία μιας βουλευτού άλλαξε τα πάντα".
Τρία χρόνια μετά, το ενδεχόμενο ενός άτακτου Brexit μπορεί να επιφέρει συνέπειες που δεν φαντάζεται κανείς. Σήμερα για παράδειγμα, η Βρετανία ως μέλος της ΕΕ μπορεί να ελέγχει και να διασταυρώνει το ποινικό μητρώο ενός πολίτη άλλης χώρας μέλους μέσα σε διάστημα πέντε ημερών. Αντίθετα για μια χώρα εκτός ΕΕ απαιτούνται 66 μέρες (κατά μέσο όρο) προκειμένου να αποκτήσει πρόσβαση στα αντίστοιχα αρχεία χώρας μέλους της ΕΕ.
Η ηγεσία της Βρετανικής αστυνομίας είχε ως εκ τούτου κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου για την απώλεια πρόσβασης στο ευρωπαϊκό σύστημα διαμοιρασμού πληροφοριών, το οποίο χρησιμοποιήθηκε 539 εκατομμύρια φορές μόνο το 2017 από το Λονδίνο. Τον Μάιο, η επικεφαλής της Μητροπολιτικής Αστυνομίας του Λονδίνου Κρεσίντα Ντικ αναφέρθηκε "τόσο στην πιθανότητα ταραχών και κατά συνέπεια αδυναμίας του υπάρχοντος αστυνομικού προσωπικού να ελέγξει την κατάσταση όσο και στην πρόσβαση στις ανάλογες βάσεις δεδομένων".
Άλλωστε, τον περασμένο Φεβρουάριο μελέτη που είχε εκπονήσει η εταιρεία Ernst & Young για λογαριασμό του Υπουργείου Δικαιοσύνης, την περίοδο διακυβέρνησης της Τερέζα Μέι έκανε λόγο ακόμα και για "ταραχές στις φυλακές της χώρας με δεδομένο ότι μπορεί να υπάρξουν ελλείψεις σε τρόφιμα". Του λόγου το αληθές επιβεβαιώνουν τόσο τα έγγραφα που διέρρευσαν στις αρχές Αυγούστου για την "Επιχείρηση Yellowhammer", όσο και κατά την δημοσίευση από την κυβέρνηση των εγγράφων για τις προετοιμασίες ενόψει ενός άτακτου Brexit που αναφέρονται σε ελλείψεις τροφίμων, φαρμάκων και άλλων ειδών πρώτης ανάγκης.
Ανάλογα μελανές είναι οι προβλέψεις σε ότι αφορά την πιθανότητα αποτροπής τρομοκρατικών επιθέσεων αφού η Βρετανία αναμένεται να χάσει την πρόσβαση στην ευρωπαϊκή βάση δεδομένων και την συνεργασία με την Europol. Αξίζει να σημειωθεί ότι από το 2016 και μετά έχουν πραγματοποιηθεί 3 τρομοκρατικές επιθέσεις με 34 νεκρούς εκ των οποίων η πιο πολύνεκρη (στο Μάντσεστερ) έγινε από Λίβυο ο οποίος εντοπίστηκε μετά από συντονισμό των Ευρωπαϊκών υπηρεσιών.
Τον Νοέμβριο του 2018, ο τότε αρμόδιος Υπουργός Μπεν Ουάλας αναφερόμενος στο ενδεχόμενο άτακτης εξόδου και την σχέση τους με τις τρομοκρατικές επιθέσεις είπε "ασφαλώς και αποτελεί ένα θέμα εθνικής ασφάλειας το οποίο δεν ξέρουμε πως θα επιλυθεί".
Πέραν όλων αυτών όμως φόβοι εκφράζονται ακόμα για τις δυναμικές των σχέσεων στις "εύθραυστες" περιοχές της Βορείου Ιρλανδίας και της Ιρλανδίας. H Οδύσσεια του Brexit έχει εντείνει τις διαφωνίες ανάμεσα σε Ενωτικούς και Αποσχιστές εντός της Βόρειο Ιρλανδίας, ενισχύοντας παράλληλα και την ένταση ανάμεσα σε Μπέλφαστ και Δουβλίνο.