Η νέα βίαιη πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής
AP
AP
Ατμοσφαιρικοί ποταμοί

Η νέα βίαιη πραγματικότητα της κλιματικής αλλαγής

Ένας «ατμοσφαιρικός ποταμός» προκάλεσε τον θάνατο ενός παιδιού και βύθισε στο σκοτάδι δεκάδες χιλιάδες ανθρώπους στην Καλιφόρνια.

Η κλιματική αλλαγή έχει εισαγάγει νέους όρους στην καθημερινότητα που δυστυχώς συνοδεύουν τραγωδίες.  

Οι ατμοσφαιρικοί ποταμοί είναι καταιγίδες που μοιάζουν με ποτάμια στον ουρανό, οι οποίες ρίχνουν τεράστιες ποσότητες βροχής και μπορούν να προκαλέσουν πλημμύρες,  κατολισθήσεις και να έχουν ως αποτέλεσμα την απώλεια ανθρώπινων ζωών και τεράστιες υλικές ζημιές.

Οι ατμοσφαιρικοί ποταμοί μπορούν να μεταφέρουν έως και 15 φορές τον όγκο του ποταμού Μισισιπή, σύμφωνα με την Εθνική Υπηρεσία Ωκεανών και Ατμόσφαιρας. Εμφανίζονται ως ένα μονοπάτι από σύννεφα που μπορεί να εκτείνονται έως και εκατοντάδες μίλια.

Αυτή είναι η τρίτη καταιγίδα ατμοσφαιρικού ποταμού, και η ισχυρότερη, που πλήττει την Καλιφόρνια από την περασμένη εβδομάδα, σύμφωνα με τον μετεωρολόγο Μπομπ Όραβεκ της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Οι έρευνες προβλέπουν ότι η κλιματική αλλαγή θα έχει ως αποτέλεσμα τα ατμοσφαιρικά ποτάμια να γίνουν 25% μακρύτερα και 25% ευρύτερα και να μεταφέρουν περισσότερο νερό. Αυτό θα μπορούσε να καταστήσει τη διαχείριση της παροχής νερού πολύ πιο δύσκολη, καθώς τα μέτρια ατμοσφαιρικά ποτάμια, τα οποία μπορεί να είναι ευεργετικά για την παροχή νερού, θα είναι λιγότερο συχνά, ενώ τα ισχυρά θα μπορούσαν να γίνουν πιο καταστροφικά.

Οι κυκλώνες βόμβες συχνά συνδέονται με ατμοσφαιρικά ποτάμια και συνήθως σχηματίζονται το χειμώνα, όταν συγκρούονται ψυχρές και θερμές αέριες μάζες. Ονομάζεται επίσης "εκρηκτική κυκλογένεση" ή "μετεωρολογική βόμβα", ο κυκλώνας-βόμβα είναι ένα σύστημα χαμηλής πίεσης που παρουσιάζει πτώση της πίεσης κατά 24 millibar σε 24 ώρες.

Ο Καρλ Σρεκ, μετεωρολόγος στο Πολιτειακό Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, δήλωσε ότι τα ατμοσφαιρικά ποτάμια μπορούν να υπερφορτίσουν το μηχανισμο ενός κυκλώνα.

Οι επιστήμονες λένε ότι οι θερμότερες θερμοκρασίες του αέρα και των υδάτων από την κλιματική αλλαγή μπορούν να οδηγήσουν σε περισσότερη εξάτμιση για να απορροφήσουν και να απορρίψουν οι καταιγίδες.

Οι μεγάλες καταιγίδες κατακλύζουν όλο και περισσότερο την Καλιφόρνια και ακολουθούνται από περιόδους ξηρασίας που αυξάνουν τον κίνδυνο πυρκαγιών.

Εν μέσω των κύκλων υγρασίας και ξηρασίας -και τα δύο φαινόμενα επιδεινώνονται από την κλιματική αλλαγή- η πολιτεία πειραματίζεται με τη φύλαξη του νερού των πλημμυρών των μεγαλοκαταιγίδων για την αξιοποίηση του σε δεύτερο χρόνο και την ανακούφιση από τις καταστροφικές ξηρασίες. 

Τα έργα, γνωστά ως συστήματα επαναφόρτισης, μετατρέπουν αχρησιμοποίητα χωράφια σε μεγάλες λίμνες για να συγκρατούν το νερό, ώστε να διηθείται στο πορώδες πέτρωμα και τη γη , δημιουργώντας ή αποκαθιστώντας έναν υδροφόρο ορίζοντα αντί να τρέχει στη θάλασσα.

Η συλλεχθείσα απορροή αποθηκεύεται σε υπόγειους υδρoφορείς. Σε αντίθεση με την κατασκευή φραγμάτων και την εκτροπή ποταμών, το σύστημα αυτό δεν βλάπτει το περιβάλλον.