Το Ιράν και η υπηρεσία του ΟΗΕ για την επιτήρηση των πυρηνικών παρατείνουν μια συμφωνία επιτήρησης που έληξε πρόσφατα κατά ένα μήνα, δήλωσαν σήμερα οι δύο πλευρές, αποτρέποντας μια κατάρρευση που θα μπορούσε να οδηγήσει σε κρίση ευρύτερες διαπραγματεύσεις για την αναβίωση της πυρηνικής συμφωνίας στην οποία κατέληξε το Ιράν με τις μεγάλες δυνάμεις το 2015.
Η κίνηση αυτή δίνει χώρο στις έμμεσες διαπραγματεύσεις που διεξάγονται ανάμεσα στις Ηνωμένες Πολιτείες και το Ιράν και επαναλαμβάνονται αυτή την εβδομάδα στη Βιένη. Ευρωπαίοι διπλωμάτες είχαν προειδοποιήσει πως ενδεχόμενη μη παράταση της συμφωνίας επιτήρησης θα έθετε σε κίνδυνο τις συνομιλίες αυτές, σκοπός των οποίων είναι η επαναφορά των δύο χωρών στην πλήρη συμμόρφωση με τη συμφωνία του 2015.
"Ο εξοπλισμός και οι δραστηριότητες επαλήθευσης και επιτήρησης που συμφωνήσαμε θα συνεχίσουν όπως είναι τώρα για ένα μήνα, και θα λήξουν στη συνέχεια στις 24 Ιουνίου", δήλωσε ο Γενικός Διευθυντής της IAEA Ραφαέλ Γκρόσι σε συνέντευξη Τύπου.
Νωρίτερα ο πρεσβευτής του Ιράν στην υπηρεσία, ο Καζέμ Γκαριμπαμπάντι, κάλεσε τις μεγάλες δυνάμεις που συναντώνται στη Βιένη να εκμεταλλευθούν το παράθυρο ευκαιρίας που προσφέρει η παράταση.
"Προτείνω να χρησιμοποιήσουν αυτή την ευκαιρία, η οποία δόθηκε από το Ιράν με καλή πίστη, και να άρουν όλες τις κυρώσεις με έναν πρακτικό και επαληθεύσιμο τρόπο", δήλωσε σήμερα ο Γκαριμπαμπάντι, σύμφωνα με κρατικά ΜΜΕ.
Η συμφωνία επιτήρησης διάρκειας τριών μηνών επιτεύχθηκε τον Φεβρουάριο ώστε να αμβλυνθεί το χτύπημα του Ιράν, που άρχισε να μειώνει τη συνεργασία του με την υπηρεσία, και επέτρεψε να ελεγχθούν ορισμένες πυρηνικές δραστηριότητες.
Η συμφωνία του 2015 έχει σκοπό να διασφαλίσει ότι το Ιράν δεν θα μπορέσει να αναπτύξει πυρηνικά όπλα περιορίζοντας το πρόγραμμά του για τον εμπλουτισμό ουρανίου. Η Τεχεράνη λέει ότι ποτέ δεν ήθελε να αποκτήσει τέτοια όπλα.
Ο πρώην πρόεδρος των ΗΠΑ Ντόναλντ Τραμπ αποχώρησε από την πυρηνική συμφωνία πριν από τρία χρόνια και στη συνέχεια επανέφερε σκληρές οικονομικές και εμπορικές κυρώσεις εναντίον της Ισλαμικής Δημοκρατίας.
Το Ιράν απάντησε παραβιάζοντας περιορισμούς της συμφωνίας του 2015 για τις πυρηνικές δραστηριότητές του. Η κίνησή του να περιορίσει την πρόσβαση της IAEA προέκυψε από την έγκριση ενός σχετικού νομοσχεδίου από τη Βουλή που θεωρήθηκε ευρέως ως άσκηση πίεσης στην κυβέρνηση του προέδρου Τζο Μπάιντεν ώστε να επιστρέψει στην πυρηνική συμφωνία και να άρει τις κυρώσεις.