Ο χρηματιστηριακός Ιανουάριος μας αποχαιρέτησε με μια ταραχώδη εβδομάδα, με τη μια είδηση να διαδέχεται την άλλη και τους επενδυτές να προσπαθούν να αφομοιώσουν ένα σύνολο ετερόκλητων πληροφοριών, τόσο σε εταιρικό όσο και σε μακροοικονομικό επίπεδο.
Παρά τις περιπέτειες ενός μέρους του τεχνολογικού κλάδου όμως, εν τέλει ο μήνας έκλεισε με θετικό πρόσημο, αφήνοντας μια μάλλον γλυκόπικρη γεύση όσον αφορά τα μέχρι τώρα εταιρικά αποτελέσματα - πτώση των εσόδων της Tesla, ακαθάριστο περιθώριο κέρδους ρεκόρ της Apple και πιο αδύναμη από την αναμενόμενη καθοδήγηση της Microsoft- και με τους επενδυτές να έχουν σπεύσει να αγοράσουν τις όποιες διορθώσεις, εφαρμόζοντας την προσφιλή επενδυτική τακτική της τελευταίας δεκαετίας: Buy the dip.
To τέταρτο τρίμηνο της Αpple ήταν το κερασάκι που πρόσδωσε γλύκα εν τέλη στην επίγευση των αποτελεσμάτων, ανακοινώνοντας το καλύτερο οικονομικό τρίμηνο στην ιστορία της, με συνολικά έσοδα 124,3 δις δολαρίων, αυξημένα 4% σε ετήσια βάση και κέρδη ανά μετοχή 2,40 δολάρια, αυξημένα κατά 10%.
Παρά την πτώση στις πωλήσεις iPhone στην Κίνα, η Αpple έκανε την έκπληξη με έσοδα ρεκόρ 26,3 δις δολαρίων από τα 23,1 δις δολάρια πέρυσι στον τομέα των υπηρεσιών - περιλαμβάνει το App Store, Apple Pay, Apple Card και τις συνδρομητικές υπηρεσίες Apple TV+, Apple Music, iCloud - και πωλήσεις κοντά στα 9 δις από 7,8 δις δολάρια στα Macs.
Aμφότερα αντιστάθμισαν και με το παραπάνω τις πωλήσεις των iPhone, οι οποίες μειώθηκαν ελαφρώς στα 69,1 δις από 69,7 δις το προηγούμενο έτος. (σ.σ: H ευρύτερη αγορά της Κίνας παρουσίασε την πιο αδύναμη επίδοση με πτώση πωλήσεων κατά 11,1%).
Αυτό που έκανε τη διαφορά όμως δεν ήταν τα αποτέλεσματα αυτά καθαυτά, αλλά η καθοδήγηση για ισχυρή ανάπτυξη των πωλήσεων το 2025.
Στην ενημέρωση των αναλυτών η Apple επεξήγησε ότι παρά το γεγονός ότι παρουσίασε ήδη από τον Οκτώβριο τις νέες δυνατότητες Apple Intelligence για iPhone, iPad και Mac, οι επιπλέον επεκτάσεις και λειτουργίες τους εισήχθησαν στις περισσότερες χώρες τον Δεκέμβριο. Μάλιστα στην Ευρώπη δεν έχουν καν αρχίσει να ενσωματώνονται.
Επομένως, δεν έχουν προλάβει να αφήσουν ακόμα το αποτύπωμα τους στις επιδόσεις της εταιρείας.
Όσον αφορά τώρα τον ανταγωνισμό από το κινεζικό AI μοντέλο της DeepSeek, ο CEO της Αpple επαλήθευσε στην ουσία την εκτίμηση ότι κατά τη δεύτερη ανάγνωση, το επίτευγμα της DeepSeek είναι μάλλον καλά νέα για κάποιους τεχνολογικούς κολοσσούς. (σ.σ: Περισσότερα μπορείτε να διαβάσετε εδώ).
O Τιμ Κουκ λοιπόν αφού εξήρε την «αποδοτικότητα» του μοντέλου, δήλωσε ότι «η καινοτομία που ενισχύει την αποδοτικότητα είναι θετική. Η στενή ενοποίηση μεταξύ του hardware και του λογισμικού μας συνεχίζει να μας προσφέρει σημαντικό πλεονέκτημα...Η δύναμη του Apple Silicon ανοίγει νέες δυνατότητες με το Apple Intelligence, που καθιστά τις εφαρμογές και τις εμπειρίες πιο προσωποποιημένες. Και είμαστε χαρούμενοι που η Apple Intelligence θα είναι διαθέσιμη σε ακόμη περισσότερες γλώσσες από τον Απρίλιο».
Τουτέστιν, η εταιρεία πρόκειται να ανακάμψει από τη μείωση των πωλήσεων των iPhone καθώς σταδιακά θα προσθέτει όλο και περισσότερες λειτουργίες τεχνητής νοημοσύνης στις συσκευές της.
Υπάρχει όμως και άλλη μια εξαιρετικά σημαντική λεπτομέρεια, η οποία εξηγεί γιατί η εταιρεία απέφυγε το sell off αυτή την εβδομάδα.
Η στρατηγική της Αpple για το ΑΙ είναι διαφορετική από τις υπόλοιπες εταιρείες του τεχνολογικού τομέα, καθώς απέφυγε τις κολοσσιαίες δαπάνες για data centers και επικεντρώθηκε στο πώς θα ενσωματώσει τις εξελίξεις στην ΑΙ στα προϊόντα της.
Τώρα, χάρη στον ανοικτό κώδικα της DeepSeek έχει κάθε ευκαιρία να αποκτήσει την τεχνογνωσία και να δημιουργήσει μοντέλα ΑΙ με χαμηλό κόστος, χωρίς να μετανιώνει για επενδύσεις δισεκατομμυρίων όπως κάνουν πολλές άλλες εταιρείες τεχνολογίας.
Τέλος, η εταιρεία πλην των αποτελεσμάτων και των προσδοκιών, ευχαρίστησε τους επενδυτές και με την ανακοίνωση για μέρισμα ύψους 25 cents ανά μετοχή το τρίμηνο και την καταβολή 30 δις δολαρίων για μερίσματα και επαναγορές μετοχών.
Η ευκαιρία για την Ευρώπη να πατήσει το γκάζι
Η ανοιχτή πρόσβαση στην εφαρμογή AI της DeepSeek, επιτρέπει στις εταιρείες να εκμεταλλευτούν την τεχνογνωσία της για συγκεκριμένα επιχειρηματικά αποτελέσματα, μειώνοντας τα εμπόδια εισόδου για τις μικρές και το τεράστιο κόστος για τις μεγάλες, επιταχύνοντας τον ρυθμό υιοθέτησης της ΑΙ σε διάφορους τομείς.
Αυτή η δυνατότητα δημιουργεί μια εντελώς καινούργια δυναμική για όσους είχαν μείνει πίσω στον αγώνα δρόμου ανάπτυξης μοντέλων ΑΙ και τους δίνει την ευκαιρία να κλείσουν το τεχνολογικό χάσμα με τις ΗΠΑ ως έναν μεγάλο πιθανότατα βαθμό.
Η Ευρώπη είναι μέσα σε αυτούς που έχουν αυτή τη χρυσή ευκαιρία, μια ευκαιρία που χρειάζεται ίσως περισσότερο από ποτέ, καθώς όπως υποδεικνύουν τα μακροοικονομικά στοιχεία αλλά και η πρόεδρος της ΕΚΤ, υπάρχει σοβαρό πτωτικό ρίσκο για την οικονομική ανάπτυξη.
Τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν αυτή την εβδομάδα για την ανάπτυξη της Ευρωζώνης στο τέταρτο τρίμηνο επιβεβαίωσαν τις ανησυχίες της Κριστίν Λαγκάρντ.
Ο ρυθμός ανάπτυξης της οικονομίας παρέμεινε αμετάβλητος στο σύνολο της Ευρωζώνης και διαμορφώθηκε σε αρνητικά επίπεδα σε τριμηνιαία βάση για τις δύο μεγαλύτερες οικονομίες του μπλοκ, Γερμανία και Γαλλία.
Δεδομένου δε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης των επιμέρους χωρών που δημοσίευσαν στοιχεία ήταν χαμηλότερος από ότι αναμένονταν, η αγορά προεξοφλεί περαιτέρω μείωση των επιτοκίων κατά 25μβ στη συνεδρίαση της EΚΤ τον Μάρτιο και τιμολογεί με πιθανότητα 98% ότι το επιτόκιο στο τέλος του 2025 θα διαμορφωθεί στο 2,00%, παρά τους κινδύνους περαιτέρω υποτίμησης του ευρώ έναντι του δολαρίου ΗΠΑ από το άνοιγμα της ψαλίδας του επιτοκιακού πλεονεκτήματος του τελευταίου.
Η αλήθεια είναι ότι η ΕΚΤ αυτή τη στιγμή έχει επικεντρωθεί στην πτώση των ρυθμών ανάπτυξης. Δεν είναι τυχαίο ότι η Λαγκάρντ ξεκίνησε την ομιλία της με μια αξιολόγηση της οικονομικής δραστηριότητας, λέγοντας ότι θα παραμείνει αδύναμη στο εγγύς μέλλον, καθώς η καταναλωτική εμπιστοσύνη εξακολουθεί να είναι εύθραυστη και τα νοικοκυριά δεν αυξάνουν τις δαπάνες τους.
«Βρισκόμαστε σε μια σημαντική αναδυόμενη αβεβαιότητα» δήλωσε χαρακτηριστικά η πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας κατά τη διάρκεια της καθιερωμένης συνέντευξης Τύπου μετά την ανακοίνωση των αποφάσεων νομισματικής πολιτικής, για να τονίσει αμέσως μετά ότι ένα μεγάλο κομμάτι αυτής της αβεβαιότητας οφείλεται στους δασμούς του Τραμπ, οι οποίοι θα έχουν παγκόσμιο αρνητικό αντίκτυπο.
Το νόμισμα όμως έχει πάντα δύο όψεις. Και η άλλη όψη του νομίσματος είναι ότι η Ευρώπη κάτω από το βάρος του φρένου των ρυθμών ανάπτυξης και τις απειλές των δασμών, ίσως επιτέλους καταφέρει να προχωρήσει στις απαραίτητες αλλαγές προκειμένου να γίνει πιο ανταγωνιστική.
Η επίσκεψη της προέδρου της Κομισιόν, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, στα γραφεία της ΕΚΤ στην Φρανκφούρτη, προκειμένου να συζητήσει με την Κριστίν Λαγκάρντ τη δημιουργία μιας ενιαίας κεφαλαιαγοράς στην Ευρωπαϊκή Ενωση που θα ξεμπλοκάρει τη χρηματοδότηση των τραπεζών, είναι μια κίνηση που προμηνύει ότι ίσως να μην είμαστε μακριά από ένα μεγάλο κύμα ευρωπαϊκών αλλαγών.
Ήδη η Κριστίν Λαγκάρντ από το βήμα του Φόρουμ του Νταβός, είχε δηλώσει ότι η ενιαία κεφαλαιαγορά έχει γίνει κεντρικό ζήτημα για την επανεκκίνηση της ευρωπαϊκής ανταγωνιστικότητας. Σημειωτέον δε ότι η παρέμβαση της ΕΚΤ είναι καθοριστική, προκειμένου να ξεπεραστούν οι διαφωνίες, κυρίως από τη Γερμανία.
Aποποίηση Ευθύνης
Το υλικό αυτό παρέχεται για πληροφοριακούς και μόνο σκοπούς. Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να εκληφθεί ως προσφορά, συμβουλή ή προτροπή για την αγορά ή πώληση των αναφερόμενων προϊόντων. Παρόλο που οι πληροφορίες που περιέχονται βασίζονται σε πηγές που θεωρούνται αξιόπιστες, καμία διασφάλιση δε δίνεται ότι είναι πλήρεις ή ακριβείς και δε θα πρέπει να εκλαμβάνονται ως τέτοιες.