Νέες διαδηλώσεις, έξω από το προεδρικό μέγαρο,ετοιμάζουν οι πολίτες στον Λίβανο προκειμένου να ζητήσουν την παραίτηση του προέδρου Μισέλ Αούν μετά την φονική έκρηξη στο λιμάνι της Βηρυτού. Ήδη έχουν παραιτηθεί αρκετοί υπουργοί με τελευταία εκείνη της υπουργού Δικαιοσύνης.
Οι συνέπειεςτης έκρηξης που προκάλεσε το θάνατο 158 ανθρώπων ήρθαν να προστεθούν στην πολιτική και οικονομική κατάρρευση και προκάλεσε οργισμένες εκκλήσεις για παραίτηση ολόκληρης της κυβέρνησης.
Η κυβέρνηση, που σχηματίστηκε τον Ιανουάριο με την υποστήριξη της ισχυρής, υποστηριζόμενης από το Ιράν οργάνωσης Χεζμπολάχ και των συμμάχων της, αναμένεται να συνέλθει σήμερα υπό την πίεση πολλών υπουργών που θέλουν να παραιτηθούν, δήλωσαν υπουργικές και πολιτικές πηγές.
Οι υπουργοί Ενημέρωσης και Περιβάλλοντος παραιτήθηκαν χθες, Κυριακή, καθώς και αρκετοί βουλευτές. Η υπουργός Δικαιοσύνης παραιτήθηκε σήμερα, επικαλούμενη την καταστροφική έκρηξη.
«Ολόκληρο το καθεστώς πρέπει να αλλάξει. Δεν θα κάνει καμία διαφορά αν υπάρχει μια καινούρια κυβέρνηση», δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters ο Τζο Χαντάντ, ένας Λιβανέζος μηχανικός. «Χρειαζόμαστε γρήγορα εκλογές.»
Ο πρωθυπουργός Χασάν Ντιάμπ δήλωσε το Σάββατο ότι θα ζητήσει τη διεξαγωγή πρόωρων εκλογών.
Ο Αούν είπε αρχικά πως το επικίνδυνο υλικό ήταν αποθηκευμένο επί χρόνια χωρίς μέτρα ασφαλείας στο λιμάνι. Αργότερα είπε πως η έρευνα θα εξετάσει αν η έκρηξη οφείλεται σε εξωτερική παρέμβαση, αμέλεια ή ατύχημα.
Ο κυβερνήτης της Βηρυτού δήλωσε πως ξένοι εργάτες και οδηγοί φορτηγών αγνοούνται και ενδέχεται να είναι ανάμεσα στα θύματα των εκρήξεων, γεγονός που περιπλέκει τις προσπάθειες να αναγνωριστούν τα πτώματα.
Οι αντικυβερνητικές διαδηλώσεις των τελευταίων ημερών ήταν οι μεγαλύτερες μετά τον Οκτώβριο, όταν οι διαδηλωτές κατέβηκαν στους δρόμους λόγω της οικονομικής κρίσης που έχει τις ρίζες της στη διαφθορά, τη σπατάλη και την κακοδιαχείριση.
AP Photo/Bilal Hussein