Κριτική στην απόφαση της αυστριακής κυβέρνησης συνασπισμού του συντηρητικού Λαϊκού Κόμματος του καγκελάριου Σεμπάστιαν Κουρτς και του ακροδεξιού εθνικιστικού Κόμματος των Ελευθέρων, για αποχώρηση της Αυστρίας από το Σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών για τη Μετανάστευση, ασκεί με σημερινές δηλώσεις του ο Αυστριακός ομοσπονδιακός πρόεδρος Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν.
Ο ίδιος ευελπιστεί ότι "η αυστριακή ομοσπονδιακή κυβέρνηση θα καταβάλει κάθε προσπάθεια για να αποτρέψει την επαπειλούμενη απώλεια του κύρους και της αξιοπιστίας σε διεθνές επίπεδο", τονίζει ο Αυστριακός πρόεδρος, σημειώνοντας πως χαιρετίζει "το παγκόσμιο Σύμφωνο για μια ασφαλή, συντεταγμένη και ρυθμισμένη μετανάστευση".
Επισημαίνει επίσης πως το Σύμφωνο για την Μετανάστευση δεν αναπτύσσει δεσμευτική επιρροή στις επί μέρους χώρες, αλλά εμπεριέχει πολλές λογικές προτάσεις για το πώς μπορούν να αντιμετωπιστούν με λογική, ανθρωπισμό και έλεγχο, οι προκλήσεις της παγκόσμιας μετανάστευσης.
Ο Αλεξάντερ Βαν ντερ Μπέλεν σημειώνει πως σε συνομιλίες που θα έχει με τον καγκελάριο Σεμπάστιαν Κουρτς, τον αντικαγκελάριο και αρχηγό του συγκυβερνώντος Κόμματος των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε και την υπουργό Εξωτερικών Κάριν Κνάισλ, θέλει να εξετάσει τι μπορεί να γίνει ώστε, ενόψει των πολλών παγκόσμιων προκλήσεων, να διατηρηθεί στο μέλλον το επίπεδο διαλόγου με τους διεθνείς εταίρους της χώρας.
Παρατηρεί ακόμη, πως η ενίσχυση μιας αποτελεσματικής πολυμερούς στάσης εμπεριέχεται ως στόχος και στο πρόγραμμα της κυβέρνησης συνασπισμού και, εξάλλου, όπως σημειώνει, η Αυστρία, ως προεδρεύουσα της Ευρωπαϊκής Ένωσης το τρέχον εξάμηνο, φέρει ιδιαίτερη ευθύνη.
Ταυτόχρονα παραπέμπει στη συνεργασία της Αυστρίας σε διεθνείς οργανισμούς και στο γεγονός ότι η Βιέννη είναι μία από τις έδρες του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, επισημαίνοντας πως σε θέματα ανθρωπίνων δικαιωμάτων, αφοπλισμού και δημιουργίας ενός αποπυρηνικοποιημένου κόσμου η Αυστριακή Δημοκρατία έχει κατακτήσει το κύρος ενός ενεργού και έμπιστου εταίρου στην Διεθνή Κοινότητα, κύρος, το οποίο δεν επιτρέπεται τώρα να διακινδυνεύσει.
Στο μεταξύ, σε σημερινή έντονη διαμαρτυρία τους, 56 γνωστοί Αυστριακοί συγγραφείς, -- ανάμεσα στους οποίους και η βραβευμένη με το Νόμπελ Λογοτεχνίας, Ελφρίντε Γέλινεκ -- δημοσιογράφοι και καλλιτέχνες καταδικάζουν ως "ντροπή" και ως "βήμα προς διεθνή απομόνωση της χώρας", την προχθεσινή απόφαση της κυβέρνησης στη Βιέννη για την απόσυρση της Αυστρίας από το Σύμφωνο του ΟΗΕ για την Μετανάστευση, κατά το πρότυπο των ΗΠΑ, της Αυστραλίας και της Ουγγαρίας.
Η απόσυρση από το Σύμφωνο, συνιστά επιπλέον ένα "ντροπιαστικό μήνυμα για έλλειψη αλληλεγγύης, ενόψει πολιτικών και κλιματικών κρίσεων με παγκόσμιες επιπτώσεις, στις οποίες η απάντηση μπορεί να είναι μόνον μία συντονισμένη σε παγκόσμιο επίπεδο, δράση", τονίζουν οι υπογράφοντες τη διαμαρτυρία.
Κριτική στην απόφαση της αυστριακής κυβέρνησης, εκφράζοντας τη "μεγάλη λύπη" του για αυτή την ενέργεια, είχε εκφράσει, ήδη την Τετάρτη, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, ενώ με δριμύτητα είχαν καταδικάσει την απόφαση, τα κόμματα της αυστριακής αντιπολίτευσης.
Στις αντιδράσεις της η αυστριακή αντιπολίτευση έκανε λόγο, μεταξύ άλλων, για ζημία στο κύρος της Αυστρίας ως αξιόπιστου εταίρου στην δυτική κοινωνία αξιών, για αναξιοπρεπή στάση μίας Προεδρίας στην ΕΕ (ΣΣ την οποία ασκεί το τρέχον εξάμηνο η Αυστρία), ή για ντροπιαστικό",γεγονός πως "το Λαϊκό Κόμμα, ένα χριστιανικό κοινωνικό κόμμα, αποδεικνύεται πειθήνιος συνεργός του Κόμματος των Ελευθέρων, το οποίο έχει στο στόχαστρο του την καταστροφή της ΕΕ και στην συνέχεια και άλλων διεθνών οργανισμών".
Επίσης κατήγγειλε ότι "αυτή η στάση της κυβέρνησης είναι κυνική και κακόβουλη και διχάζει την κοινωνία", ή ακόμη πως, με την αποχώρηση της από το Σύμφωνο του ΟΗΕ για την Μετανάστευση, "η Αυστρία δεν είναι μόνον τμήμα του αντιδραστικού ανατολικού μπλοκ, αλλά ηγείται αυτού του μπλοκ".
Το αυστριακό υπουργικό συμβούλιο κατά την προχθεσινή εβδομαδιαία συνεδρίασή του είχε αποφασίσει επίσημα το "όχι" της κυβέρνησης συνασπισμού στο Σύμφωνο του ΟΗΕ για την Μετανάστευση, με τον αντικαγκελάριο και αρχηγό του Κόμματος των Ελευθέρων Χάιντς-Κρίστιαν Στράχε να το καταγγέλλει ως "ένα αθέμιτο Σύμφωνο, με το οποίο θα χάναμε την εθνική κυριαρχία μας".
Ο ίδιος διατεινόταν πως η κυβέρνηση τοποθετείται προπάντων κατά συνολικών αξιώσεων από μετανάστες, όπως για κοινωνικές παροχές, και κατά της δυνατότητας "μετατροπής παράνομων μεταναστών σε νόμιμους".
Ο Στράχε τόνιζε επιπλέον πως με αυτή την απόφαση "η Αυστρία αναλαμβάνει στο θέμα αυτό με αυτοπεποίθηση έναν πρωτοπόρο ρόλο για την αυτοδιάθεση στην Ευρώπη. Για το ποιος θα έρχεται στην Αυστρία, θα το καθορίζουμε και στο μέλλον εμείς οι ίδιοι οι Αυστριακοί".
Τους προχθεσινούς ισχυρισμούς του αρχηγού του κόμματος, ήλθε να ενισχύσει με σημερινές δηλώσεις του ο γενικός γραμματέας των Ελευθέρων Χάραλντ Βιλίμσκι, ο οποίος επίσης διατεινόταν πως με την απόσυρσή της η Αυστρία θα μπορούσε να αναλάβει "πρωτοποριακό ρόλο", καθώς, όπως ανέφερε, και άλλες επιπλέον χώρες θα μπορούσαν τώρα να μην προσχωρήσουν στην διεθνή πρωτοβουλία (Σύμφωνο του ΟΗΕ), αναφέροντας ο ίδιος, πως σχετικές ενδείξεις υπάρχουν από Τσεχία, Κροατία και Ιταλία.
Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ