Της Οντίν Λιναρδάτου
H υπόθεση Brexit καθίσταται όλο και πιο πολύπλοκη ενώ πλησιάζει η κρίσιμη ημερομηνία της 31ης Οκτωβρίου.
Κανείς δεν μπορεί πια ούτε να υποθέσει πόσο δε μάλλον να μαντέψει το πως θα καταλήξει αυτή η ιστορία που ξεκίνησε από μία εγωιστική και άκρως καταστροφική απόφαση ενός πρώην πρωθυπουργού, του Ντέιβιντ Κάμερον, που θέλησε να προκηρύξει ένα άχρηστο δημοψήφισμα, για την αποχώρηση η μη της χώρας από την ΕΕ, με στόχο να επιβιώσει ο ίδιος πολιτικά.
Τώρα έχει φτάσει ο κόμπος στο χτένι και όπως επισήμανε ο απερχόμενος πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ είναι πια απολύτως υπαρκτός ο κίνδυνος ενός σκληρού Brexit.
Στο γεύμα που είχε ο ίδιος και ο Ευρωπαίος διαπραγματευτής για το Brexit Μισέλ Μπαρνιέ με τον Μπόρις Τζόνσον, ο Βρετανός πρωθυπουργός εμφανίστηκε να μην έχει καταλάβει τι ακριβώς συμβαίνει με τον μηχανισμό ασφαλείας για την Ιρλανδία.
Διπλωματικές πηγές αναφέρουν πως επέπληξε μάλιστα τον διαπραγματευτή του Ντέιβιντ Φροστ, ενώ υποσχέθηκε πως θα εντατικοποιηθούν οι διαπραγματεύσεις ανάμεσα στο Ηνωμένο Βασίλειο και την ΕΕ και θα γίνουν καθημερινές.
Ακόμα να υποβληθεί τέτοιο αίτημα βέβαια από το Λονδίνο στις Βρυξέλλες.
Την ίδια στιγμή που ο Μπόρις Τζόνσον δείχνει έτοιμος να καταβάλλει υπεράνθρωπες προσπάθειες για να επιτευχθεί συμφωνία έστω και την τελευταία στιγμή, προχωρά και σε δηλώσεις που σε κάνουν να αναρωτιέσαι πότε λέει αλήθεια.
Όταν υποστηρίζει τις διαπραγματεύσεις ή όταν λέει ότι η χώρα θα φύγει στις 31 Οκτωβρίου πάση θυσία με ή χωρίς συμφωνία;
Αυτό που πρέπει πάντως να έχει συνειδητοποιήσει πια είναι πως η Ευρωπαϊκή Ένωση δεν παίζει και το ευρωκοινοβούλιο της δεσμεύτηκε επισήμως να απορρίψει οποιαδήποτε συμφωνία αποχώρησης που δεν περιλαμβάνει μηχανισμό ασφαλείας για την Ιρλανδία .
Από την άλλη εμφανίζεται ανοιχτή στο ενδεχόμενο να δώσει παράταση στη Βρετανία αν αυτή τη ζητήσει.
Η κατάσταση τώρα στο Ηνωμένο Βασίλειο παραμένει πολύπλοκη με το Ανώτατο Δικαστήριο της χώρας να έχει καθημερινές ακροάσεις για το ζήτημα της νόμιμης ή μη αναστολής του νομοθετικού έργου της βουλής μέχρι τις 14 Οκτωβρίου, για πέντε δηλαδή εβδομάδες.
Ο δικηγόρος του πρωθυπουργού Τζέιμς Ίντι υποστηρίζει πως πρόκειται για πολιτική απόφαση που υπόκειται στην κρίση των βουλευτών που μπορούν αν θέλουν να υποβάλλουν πρόταση μομφής κατά της κυβέρνησης και δεν είναι θέμα για τα δικαστήρια .
Ο δικαστής όμως Νίκολας Γουίλσον δεν έχει την ίδια γνώμη και αναρωτιέται γιατί μέχρι τώρα οι δικηγόροι του Μπόρις Τζόνσον δεν έχουν φέρει ένα μάρτυρα που θα εξηγήσει τους λόγους της αναστολής του νομοθετικού έργου της βουλής για πέντε εβδομάδες και θα ορκιστεί πως λέει την αλήθεια και μόνο την αλήθεια.
Γεγονός είναι πως μόνο ο Μπόρις Τζόνσον και ίσως και ο φιλόδοξος σύμβουλος του και φανατικός υπέρμαχος του Brexit Ντομινίκ Κάμινγκς γνωρίζουν πραγματικά τι θα κάνουν.
Ίσως τώρα που γνωρίζουν, πέραν πάσης αμφιβολίας, πως η ΕΕ δεν θα υποχωρήσει να το ξανασκεφτούν, ίσως ο κ. Τζόνσον μπει φυλακή αν δεν τηρήσει το νόμο που τον υποχρεώνει να ζητήσει παράταση, ίσως πάλι το Ανώτατο Δικαστήριο του Ηνωμένου Βασιλείου του δώσει ένα δυνατό χαστούκι και τον αναγκάσει να ανοίξει άμεσα τη βουλή.
Τίποτα από αυτά δεν θα έχει όμως πολλή μεγάλη σημασία όσο οι πολίτες του Ηνωμένου Βασιλείου παραμένουν διχασμένοι στο ζήτημα του Brexit.