Η Βρετανία αρνείται να χορηγήσει πλήρες διπλωματικό καθεστώς στον πρεσβευτή της ΕΕ στο Λονδίνο, προκαλώντας αντιπαράθεση ανάμεσα στις προσφάτως διαζευγμένες πλευρές, γράφει σήμερα το BBC.
Η Βρετανία, χώρα μέλος της ΕΕ για 46 χρόνια, αποφάσισε με δημοψήφισμα το 2016 την αποχώρησή της από την ένωση και ολοκλήρωσε την διαδικασία γι'αυτή στις 31 Δεκεμβρίου του περασμένου έτους, ημέρα κατά την οποία τέθηκε πλήρως σε ισχύ το Brexit.
Το BBC αναφέρει ότι το βρετανικό υπουργείο Εξωτερικών αρνείται να χορηγήσει το ίδιο διπλωματικό καθεστώς και προνόμια στον πρεσβευτή της ΕΕ Ζουάο Βάλε ντε Αλμέιντα και στην ομάδα του, όπως αυτό που χορηγεί στους απεσταλμένους των χωρών στη βάση ότι η ΕΕ δεν είναι έθνος κράτος.
Το Φόρεϊν Όφις δεν έχει μέχρι στιγμής ανταποκριθεί σε αίτημα για σχολιασμό.
Η ΕΕ έχει 143 αντιπροσωπείες που ισοδυναμούν με διπλωματικές αποστολές σε όλον τον κόσμο. Σε όλες έχει χορηγηθεί πλήρης διπλωματική ιδιότητα από τις χώρες που τις φιλοξενούν.
Το BBC επικαλείται επιστολή που εστάλη στον Βρετανό υπουργό Εξωτερικών Ντόμινικ Ράαμπ από τον Ζοζέπ Μπορέλ, τον Ύπατο Εκπρόσωπο της ΕΕ για την Εξωτερική Πολιτική, στην οποία αυτός σημειώνει ότι οι προτάσεις του Λονδίνου για το θέμα αυτό δεν συνιστούν λογική βάση για συμφωνία.
"Οι ρυθμίσεις που προτείνονται δεν αντανακλούν τον ιδιαίτερο χαρακτήρα της ΕΕ ούτε ανταποκρίνονται στη μελλοντική σχέση ανάμεσα στην ΕΕ και το Ηνωμένο Βασίλειο ως μια σημαντική τρίτη χώρα", αναφέρει στην επιστολή ο Μπορέλ. Τρίτη χώρα σημαίνει μια χώρα που δεν είναι μέλος.
Το BBC σημειώνει ότι πηγές της ΕΕ κατηγόρησαν τη Βρετανία για μικροπρέπεια και υποκρισία, επισημαίνοντας ότι, όταν ήταν ακόμη μέλος του ευρωπαϊκού μπλοκ, είχε υπογράψει την χορήγηση στις αποστολές της ΕΕ πλήρους διπλωματικού καθεστώτος.
Το δημοσίευμα επικαλείται δήλωση του βρετανικού υπουργείου Εξωτερικών στην οποία αναφέρεται: "Συνεχίζεται η δέσμευση με την ΕΕ στις μακροπρόθεσμες ρυθμίσεις για την αντιπροσωπεία της ΕΕ στο Ηνωμένο Βασίλειο".