Βελτίωση της συνεργασίας για το μεταναστευτικό ζήτησε ο Μακρόν

Βελτίωση της συνεργασίας για το μεταναστευτικό ζήτησε ο Μακρόν

Ο Εμανουέλ Μακρόν έκανε σήμερα Πέμπτη έκκληση για «βελτίωση της ευρωπαϊκής συνεργασίας» με το Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Γερμανία και τη Βρετανία προκειμένου να αντιμετωπίσει πιο αποτελεσματικά τους διακινητές, την επομένη του θανάτου 27 μεταναστών στο ναυάγιο του σκάφους τους στη Μάγχη.

«Χρειαζόμαστε πιο ισχυρή ευρωπαϊκή συνεργασία στο θέμα, η Γαλλία είναι χώρα διέλευσης, αγωνιζόμαστε εναντίον αυτών των δικτύων διακινητών που χρησιμοποιούν τη δυστυχία, αλλά πρέπει γι΄αυτό να βελτιώσουμε την ευρωπαϊκή συνεργασία», δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος από το Ζάγκρεμπ όπου υπέγραψε με τον πρωθυπουργό της Κροατίας Αντρέι Πλένκοβιτς την πώληση 12 μαχητικών αεροσκαφών Rafale.

«Οι εταίροι μας να έχουν αίσθηση ευθύνης»

 

«Όταν αυτές οι γυναίκες και αυτοί οι άνδρες φθάνουν στις ακτές της Μάγχης, είναι ήδη πολύ αργά», επέμεινε, άρα «πρέπει οι εταίροι μας να έχουν μια αίσθηση ευθύνης και πρέπει να ενισχύσουμε τις συνεργασίες μας με το Βέλγιο, την Ολλανδία, τη Γερμανία αλλά και με τους Βρετανούς και την Ευρωπαϊκή Επιτροπή».

«Η επίσκεψη του πρωθυπουργού (Ζαν Καστέξ) και υπουργών στις αρχές της εβδομάδας στο Βέλγιο επέτρεψε να σημειωθεί πρόοδος, τώρα θα την εφαρμόσουμε γρήγορα», διευκρίνισε.

Σημείωσε επίσης «μια σειρά συναντήσεων που θα πραγματοποιηθούν από τον υπουργό Εσωτερικών (Ζεράλντ Νταρμανέν) τις επόμενες ημέρες ώστε να προλάβουμε τις αφίξεις και για να εντάξουμε και τους Βρετανούς στην πρόληψη αυτών των ροών διαλύοντας τα δίκτυα των διακινητών».

«Ποτέ η Γαλλία δεν είχε τόσους αστυνομικούς και χωροφύλακες και κάποιες φορές στρατιώτες που κινητοποιούνται στη μάχη κατά της παράνομης μετανάστευσης στα ισπανικά, ιταλικά αλλά και τα βελγικά σύνορα», υπογράμμισε ο Μακρόν.

«Σήμερα το πρωί», πρόσθεσε, «ο πρωθυπουργός είχε συνάντηση και τα επιχειρησιακά συμπεράσματα θα γίνουν γνωστά, αλλά πρέπει να διατηρήσουμε προφανώς αυτή τη μέγιστη παρουσία, αλλά και να συνεχίσουμε να χρησιμοποιούμε μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drones), ιδιαίτερα του στρατού, να κινητοποιούμε εφέδρους" αλλά και να "ζητάμε μια επιπλέον κινητοποίηση από τους Βρετανούς, γιατί έχουμε ενός είδους σύνορα με τους Βρετανούς».