Εκπρόσωποι της κυβέρνησης και της αντιπολίτευσης της Βενεζουέλας πρόκειται να συναντηθούν στο Μεξικό στις αρχές Αυγούστου για έναν νέο γύρο διαπραγματεύσεων με στόχο τον τερματισμό της βαθιάς πολιτικής κρίσης της χώρας της Νότιας Αμερικής, ανέφεραν στο πρακτορείο Reuters πέντε άτομα εξοικειωμένα με το θέμα.
Ο διάλογος υποστηρίζεται από τη Νορβηγία, η οποία ενήργησε ως μεσολαβητής στην προηγούμενη απόπειρα διαπραγμάτευσης το 2019 και επί του παρόντος βρίσκεται σε επαφή με τις δύο πλευρές για να καθορίσει την ημερήσια διάταξη, ανέφεραν οι πηγές. Οι συνομιλίες ανάμεσα στην κυβέρνηση και τη μερίδα της αντιπολίτευσης που εκπροσωπείται από τον Γκουαϊδό, με τη μεσολάβηση της Νορβηγίας, είχαν ανασταλεί τον Αύγουστο του 2019, μετά τη σκλήρυνση των αμερικανικών κυρώσεων.
Το υπουργείο Εξωτερικών της Νορβηγίας αναφέρθηκε σε δήλωση της 10ης Μαΐου στην οποία ανέφερε ότι παρέμεινε σε επαφή «με τους πολιτικούς και κοινωνικούς παράγοντες της Βενεζουέλας σε τακτική βάση» και ζήτησε «ειρηνική, χωρίς αποκλεισμούς και διαρκή λύση στην κρίση στη Βενεζουέλα».
Ο Νικολάς Μαδούρο διαβεβαιώνει πως είναι διατεθειμένος να συζητήσει με την αντιπολίτευση «όποτε θέλει και όπου θέλει», αλλά τόνισε πως για να γίνουν διαπραγματεύσεις, πρέπει να αποδεσμευθούν κεφάλαια που έχουν παγώσει στο εξωτερικό και να επανέλθει στην κυβέρνησή του ο έλεγχος της CITGO, της θυγατρικής της δημόσιας επιχείρησης πετρελαίου PdVSA στις ΗΠΑ, η διαχείριση της οποίας έχει παραχωρηθεί από την Ουάσινγκτον στον Γκουαϊδό.
Ο Χουάν Γκουαϊδό, που αναγνωρίζεται ως νόμιμος μεταβατικός πρόεδρος της Βενεζουέλας από περίπου πενήντα χώρες, πρότεινε πριν από δύο εβδομάδες να ξαναρχίσουν διαπραγματεύσεις με την κυβέρνηση του Νικολάς Μαδούρο, ώστε να συμφωνηθεί νέο χρονοδιάγραμμα για τη διεξαγωγή εκλογών, συμπεριλαμβανομένων και προεδρικών εκλογών, προσφέροντας σε αντάλλαγμα την «προοδευτική άρση» των κυρώσεων. Ο ηγέτης της αντιπολίτευσης επιμένει έκτοτε ότι θέλει να υπάρξει «συμφωνία εθνικής σωτηρίας», και επανέλαβε πως «είναι επείγον» να συναφθεί τέτοια.
Οι προγραμματισμένες συζητήσεις έρχονται δύο εβδομάδες αφότου, ΗΠΑ, Καναδάς και Ευρωπαϊκή Ένωση δήλωσαν ότι θα είναι πρόθυμοι να αναθεωρήσουν τις κυρώσεις τους στην κυβέρνηση του Μαδούρο εάν οι διαπραγματεύσεις οδηγήσουν σε «ουσιαστική πρόοδο» προς διαφανείς εκλογές.