Στην προεκλογική του εκστρατεία, ο Ραμασουάμι αυτοπροσδιοριζόταν ως «αδιαπραγμάτευτος Αμερικανός εθνικιστής».
Βιβέκ Ραμασουάμι: Ποιος είναι ο Αμερικανοϊνδός στο πλευρό του Μασκ - Οι αμφιλεγόμενες θέσεις του
AP / Evan Vucci
AP / Evan Vucci

Βιβέκ Ραμασουάμι: Ποιος είναι ο Αμερικανοϊνδός στο πλευρό του Μασκ - Οι αμφιλεγόμενες θέσεις του

Στην προεκλογική του εκστρατεία, ο Ραμασουάμι αυτοπροσδιοριζόταν ως «αδιαπραγμάτευτος Αμερικανός εθνικιστής».

Ο νεοεκλεγείς πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, ανακοίνωσε, την Τρίτη (12/11), μεταξύ άλλων, το όνομα του Ίλον Μασκ, για το νέο υπουργικό συμβούλιο. Συγκεκριμένα, θα αναλάβει το Τμήμα Κυβερνητικής Αποτελεσματικότητας, αλλά δεν θα είναι μόνος του. 

Στο πλευρό του θα βρεθεί ακόμη ένα πρόσωπο, το οποίο έχει κεντρίσει το ενδιαφέρον. Ο λόγος γίνεται για τον, Βιβέκ Ραμασουάμι, έναν επιχειρηματία ινδικής καταγωγής, γεννημένο και μεγαλωμένο στις ΗΠΑ, ο οποίος είχε επιχειρήσει να διεκδικήσει το χρίσμα των Ρεπουμπλικανών για την προεδρία, εγκαταλείποντας τελικώς την κούρσα για να στηρίξει τον Ντόναλντ Τραμπ.

Σύμφωνα με τον Ρεπουμπλικάνο εκλεγέντα πρόεδρο, το νέο υπουργείο θα κάνει πραγματικότητα τα όνειρα που έχει εδώ και καιρό το κόμμα και «θα προσφέρει συμβουλές και καθοδήγηση εκτός της κυβέρνησης», αφήνοντας να εννοηθεί ότι ο ρόλος του Μασκ και του Ραμασουάμι θα είναι άτυπος και δεν θα χρειάζεται την έγκριση της Γερουσίας.

Αυτό θα επιτρέψει εξάλλου στον δισεκατομμυριούχο να παραμείνει επικεφαλής της εταιρείας του κατασκευής οχημάτων Tesla, του μέσου κοινωνικής δικτύωσης Χ και της διαστημικής εταιρείας SpaceX.

Το νέο υπουργείο θα συνεργάζεται με το γραφείο Διαχείρισης και Προϋπολογισμού του Λευκού Οίκου για να «ηγηθεί ευρείας κλίμακας διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις και να προσφέρει μια επιχειρηματική προσέγγιση» στην κυβέρνηση, τόνισε ο Τραμπ.

Το έργο του υπουργείου θα ολοκληρωθεί στις 4 Ιουλίου 2026, την 250η επέτειο από την υπογραφή της Διακήρυξης της Ανεξαρτησίας των ΗΠΑ.

Η πορεία του Βιβέκ Ραμασουάμι

Ο Βιβέκ Ραμασουάμι, γεννημένος στις 9 Αυγούστου 1985 στο Σινσινάτι του Οχάιο, είναι επιχειρηματίας βιοτεχνολογίας, συγγραφέας και πρώην υποψήφιος πρόεδρος των Ρεπουμπλικανών.

Γνωστός για την ίδρυση της Roivant Sciences το 2014, ο Ραμασουάμι έχτισε τον πλούτο του αποκτώντας και προωθώντας υποανάπτυκτες φαρμακευτικές εταιρείες.

Σύμφωνα με το Times of India, οι ειλικρινείς απόψεις του σχετικά με την εμπλοκή της Αμερικής σε κοινωνικά ζητήματα και η κριτική του για τις επενδύσεις σε περιβαλλοντικά, κοινωνικά και θέματα διακυβέρνησης συγκέντρωσαν την προσοχή.

Το 2023, ο Ραμασουάμι συμμετείχε στην προεδρική κούρσα του 2024 στις ΗΠΑ, τοποθετώντας τον εαυτό του ως έναν τολμηρό, αντισυμβατικό υποψήφιο. Παρά την αρχική επιτυχία, ανέστειλε την εκστρατεία του τον Ιανουάριο του 2024. Παραμένει σημαντική προσωπικότητα στους επιχειρηματικούς και πολιτικούς κύκλους.

Στην προεκλογική του εκστρατεία, ο Ραμασουάμι αυτοπροσδιοριζόταν ως «αδιαπραγμάτευτος Αμερικανός εθνικιστής». Αν και συχνά επικριτικός προς τον ΝτεΣάντις, απέφευγε τις άμεσες επιθέσεις κατά του Τραμπ.

Ο Ραμασουάμι περιέγραφε τον εαυτό του ως απολιτίκ μέχρι το 2020, όταν εξέφρασε την ανησυχία του στην εφημερίδα The Wall Street Journal ότι η κομματική πολιτική διείσδυε στην Αμερική.

Τον Ιανουάριο του 2021, παραιτήθηκε από τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου της Roivant και δημοσίευσε το πρώτο του βιβλίο, ''Woke: Inside Corporate America's Social Justice Scam''.

Το 2022, ο Ραμασουάμι ίδρυσε τη Strive Asset Management, μια επενδυτική εταιρεία που έχει σχεδιαστεί για να αμφισβητήσει εταιρείες, όπως η BlackRock που προωθούν τις επενδύσεις ESG.

Η Strive υποσχέθηκε να παρέχει επενδυτικές επιλογές που δεν ζητούσαν από τις εταιρείες να προωθήσουν πολιτικές ή κοινωνικές ατζέντες.

Μέχρι τον Σεπτέμβριο του 2023, τα περιουσιακά στοιχεία της Strive ξεπέρασαν το 1 δισ. δολάρια.

Οι αμφιλεγόμενες θέσεις του 

Ο Βιβέκ Ραμασουάμι έχει επικρίνει τις πλατφόρμες κοινωνικών μέσων, περιγράφοντας τα προϊόντα τους ως εθιστικά και αποκαλώντας το TikTok «ψηφιακή φαιντανύλη».

Κατά τη διάρκεια της δεύτερης τηλεμαχίας των Ρεπουμπλικανών, πρότεινε την απαγόρευση χρήσης κοινωνικών μέσων από παιδιά, θεωρώντας ότι έτσι θα μπορούσε να βελτιωθεί η ψυχική υγεία της χώρας.

Επίσης, έχει εκφράσει την επιθυμία του να «διαλύσει» το σύστημα βίζας H-1B, το οποίο επιτρέπει σε αμερικανικές εταιρείες να προσλαμβάνουν ειδικευμένους εργαζόμενους από το εξωτερικό. Το πρόγραμμα θεωρείται δημοφιλές, με 780.000 αιτήσεις για το 2024. Ο ίδιος το χαρακτήρισε «μορφή δουλείας προς όφελος των εταιρειών» και προτείνει αντικατάστασή του με σύστημα εισόδου βάσει αξιότητας.

Μια ακόμη άποψή του που έχει προκαλέσει αντίδραση είναι ότι τάσσεται υπέρ της αύξησης της ηλικίας ψήφου στα 25 χρόνια. Προτείνει, ωστόσο, όσοι είναι άνω των 18 να μπορούν να ψηφίζουν εφόσον πληρούν ορισμένες προϋποθέσεις, όπως υπηρεσία ως πρώτοι ανταποκριτές ή θητεία στον στρατό για τουλάχιστον έξι μήνες. Προτείνει επίσης ως προϋπόθεση την επιτυχία στο τεστ πολιτογράφησης. Αναγνωρίζει ότι η πρόταση αυτή απαιτεί τροποποίηση του αμερικανικού Συντάγματος, κάτι που απαιτεί έγκριση από τα δύο τρίτα του Κογκρέσου.

Την ίδια ώρα, ο Ραμασουάμι θεωρεί ότι η σύγκρουση στην Ουκρανία πρέπει να λήξει με ειρηνική συμφωνία, η οποία θα περιλαμβάνει «μεγάλες παραχωρήσεις» προς τη Ρωσία, προτείνοντας ένα πάγωμα των γραμμών ελέγχου παρόμοιο με αυτό της Κορεατικής διαίρεσης. Πιστεύει ότι η συμμαχία Ρωσίας - Κίνας είναι η μεγαλύτερη απειλή για τον αμερικανικό στρατό και ζητά δέσμευση της Ουκρανίας να μην ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Ο Ραμασουάμι δεν υποστηρίζει την ομοσπονδιακή απαγόρευση των αμβλώσεων, λέγοντας ότι είναι αρμοδιότητα των πολιτειών. Έχει εκφράσει υποστήριξη στους περιορισμούς έξι εβδομάδων σε πολιτειακό επίπεδο και αυτοχαρακτηρίζεται «υπέρμαχος της ζωής», θεωρώντας πως, εφόσον η δολοφονία ρυθμίζεται σε πολιτειακό επίπεδο, το ίδιο θα πρέπει να ισχύει για την άμβλωση.

Έχει προτείνει, επίσης, την κατάργηση διαφόρων ομοσπονδιακών υπηρεσιών, συμπεριλαμβανομένου του FBI, το οποίο, σύμφωνα με τον ίδιο, είναι περιττό και τα καθήκοντά του μπορούν να μεταβιβαστούν σε άλλες υπηρεσίες.

Κλείνοντας, ο Ραμασουάμι επιθυμεί την κατάργηση του δικαιώματος ιθαγένειας με τη γέννηση για τα παιδιά παράτυπων μεταναστών, θεωρώντας πως η 14η τροπολογία του Συντάγματος δεν καλύπτει τα παιδιά αυτών που εισήλθαν παράνομα. Αυτό θα σήμαινε ότι τα παιδιά παράτυπων μεταναστών δεν θα λαμβάνουν αυτόματα την αμερικανική υπηκοότητα.