Στρατηγική περιορισμών για την περίοδο μέχρι τον Ιανουάριο επιδιώκει να προωθήσει η Καγκελάριος 'Αγγελα Μέρκελ στην διάσκεψη με τους Πρωθυπουργούς των κρατιδίων που θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη, καθώς, όπως παραδέχθηκε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, ο στόχος του «μερικού lockdown» δεν έχει ακόμη επιτευχθεί.
«Έχουμε αυτή τη στιγμή μια σταθερή κατάσταση, αλλά οι αριθμοί είναι πάρα πολύ μεγάλοι. Η σταθεροποίηση θα μπορούσε να είναι το πρώτο βήμα», δήλωσε πριν από λίγο ο εκπρόσωπος της κυβέρνησης Στέφεν Ζάιμπερτ, αλλά απέφυγε να δώσει πληροφορίες για τα σχέδια της Καγκελαρίας ενόψει της επόμενης εβδομάδας.
Σύμφωνα πάντως με πληροφορίες που επικαλείται η BILD, η Καγκελάριος έχει εκφράσει την πρόθεσή της να δώσει στους πολίτες «μια κάποια ελευθερία» για τα Χριστούγεννα, τονίζοντας ωστόσο ότι θα πρέπει να βεβαιωθούμε ότι «δεν θα τα καταστρέψουμε όλα την παραμονή της Πρωτοχρονιάς». Επιπλέον, στις 25 Νοεμβρίου θα ήθελε να αποφασιστεί παράταση του «μερικού lockdown», το οποίο εφαρμόζεται από τις 2 Νοεμβρίου, έως το τέλος Δεκεμβρίου ή και τις αρχές Ιανουαρίου. Στην τελευταία διαβούλευση, οι Πρωθυπουργοί των κρατιδίων απέρριψαν τις προτάσεις της Καγκελαρίας και ανέβαλαν οποιαδήποτε απόφαση.
Όπως επισημαίνει η εφημερίδα, κατά την τηλεδιάσκεψη που είχε η 'Αγγελα Μέρκελ με την Κοινοβουλευτική Ομάδα του κόμματός της την περασμένη Τρίτη, αναφέρθηκε σε «πάρα πολύ δύσκολες αποφάσεις» που θα πρέπει να ληφθούν την επόμενη εβδομάδα, ενώ εξέφρασε ιδιαίτερη ανησυχία για τις χειμερινές διακοπές και κυρίως για το ενδεχόμενο επισκέψεων στα χιονοδρομικά κέντρα της Αυστρίας.
Ανάλογη στάση τηρεί και ο Πρωθυπουργός της Βαυαρίας Μάρκους Σέντερ, ο οποίος τάσσεται σταθερά υπέρ της συνέχισης των μέτρων περιορισμού. Δήλωσε μάλιστα ότι θα προσπαθήσει να προωθήσει μια «εθνική στρατηγική hotspot», η οποία θα προβλέπει αυξημένα μέτρα στις περιοχές με πολλά κρούσματα. Αυτό, αναφέρει η BILD, θα μπορούσε να σημαίνει ακόμη και κλείσιμο σχολείων.
Από την άλλη πλευρά πάντως ο επικεφαλής της Επιτροπής Υγείας της Bundestag Έρβιν Ρούντελ (CDU) δεν θεωρεί δεδομένη την παράταση των μέτρων. Βλέπει μάλιστα αρκετές πιθανότητες επαναλειτουργίας των επιχειρήσεων εστίασης και άθλησης. Σε αυτή την περίπτωση βέβαια, οι πολίτες θα έπρεπε να είναι ακόμη πιο προσεκτικοί στην ιδιωτική τους ζωή, διευκρινίζει.
Σήμερα πάντως το Ινστιτούτο «Ρόμπερτ Κοχ» ανακοίνωσε ότι κατά το τελευταίο 24ωρο καταγράφηκαν 23.648 νέα κρούσματα κορονοϊού.
Αριθμός ρεκόρ νέων κρουσμάτων
Η Γερμανία κατέγραψε αριθμό ρεκόρ νέων κρουσμάτων της Covid-19 σήμερα, γεγονός που αυξάνει την πίεση επί των αρχών των 16 γερμανικών κρατιδίων για την επιβολή αυστηρότερων περιορισμών, όπως προτείνει η καγκελάριος Αγγελα Μέρκελ, για την αναχαίτιση του δεύτερου κύματος της επιδημίας.
Το Ινστιτούτο Robert Koch ανακοίνωσε 23.648 νέα κρούσματα και 260 νέους θανάτους, επί συνόλου 13.630, κατά το τελευταίο 24ωρο, μία αύξηση κατά περισσότερο από το ένα τρίτο σε διάστημα τεσσάρων εβδομάδων.
Υπό την πίεση των ηγεσιών των γερμανικών ομόσπονδων κρατιδίων, που φοβούνται το οικονομικό κόστος της επιβολής αυστηρότερων μέτρων, η κυβέρνηση της Αγγελα Μέρκελ εγκατέλειψε στις αρχές της εβδομάδας τα σχέδιά της να καταστήσει την χρήση της μάσκας υποχρεωτική στα σχολεία, την μείωση του αριθμού μαθητών ανά τάξη και τον περιορισμό των κοινωνικών επαφών σε μια ακόμη οικογένεια ή φίλο.
Η Γερμανία διέρχεται την τρίτη εβδομάδα ενός «light lockdown» που έκλεισε εστιατόρια, γυμναστήρια και θέατρα, το οποίο όμως δεν είχε ως αποτέλεσμα την μείωση των κρουσμάτων. Οι ηγεσίες των ομόσπονδων κρατιδίων αναμένεται να καταθέσουν την Δευτέρα νέες προτάσεις για αυστηρότερα μέτρα.
Ο Στέφεν Ζάιμπερτ , ο εκπρόσωπος της Μέρκελ, δήλωσε σήμερα ότι ο αριθμός των κρουσμάτων έχει σταθεροποιηθεί, αλλά η Γερμανία δεν έχει ακόμη ανατρέψει την τάση. Στόχος της γερμανικής κυβέρνησης είναι η μείωση των κρουσμάτων σε 50 ανά 100.000 ανθρώπους, ενώ η σημερινή αναλογία είναι 140 κρούσματα ανά 100.000.
Καθώς η Γερμανία αγωνίζεται να περιορίσει τα κρούσματα, η Γαλλία, η οποία έχει επιβάλει αυστηρότερο lockdown, βλέπει μείωση των κρουσμάτων. Ακόμη, ο συνολικός αριθμός των κρουσμάτων στην Γερμανία παραμένει κάτω από το ένα εκατομμύριο, ενώ η Γαλλία έχει ξεπεράσει το όριο των δύο εκατομμυρίων κρουσμάτων.