Στις 13 Ιουλίου του 2013 η αμερικανική Δικαιοσύνη αθώωσε τον «αυτόκλητο τιμωρό» Τζορτζ Ζίμερμαν για το θανάσιμο πυροβολισμό του 17χρονου Αφροαμερικανού Τρέιβον Μάρτιν. Ένα έγκλημα χωρίς τιμωρία στη Φλόριντα «γέννησε» το hashtag «Black Lives Matter», το οποίο και εξελίχθηκε από κραυγή κατά του ρατσισμού και των φυλετικών διακρίσεων μέσα από τις πλατφόρμες κοινωνικής δικτύωσης σε ένα από τα μεγαλύτερα κινήματα στην Ιστορία των Ηνωμένων Πολιτειών.
Δέκα χρόνια συμπληρώνει φέτος η δράση του κινήματος Black Lives Matter. Πέφτοντας στις 6 Φεβρουαρίου του 2012 νεκρός από το όπλο του Τζορτζ Ζίμερμαν σε προάστιο της Φλόριντα, όπου ο 28χρονος τότε «τιμωρός-προστάτης» είχε αναλάβει να περιπολεί, o Τρέιβον Μάρτιν έγινε άθελά του ένα από τα πρώτα σύμβολα ενός κινήματος που έχει φθάσει σήμερα να ασκεί επιρροή στην πολιτική και την επιβολή του νόμου, φέρνοντας το διάλογο για το συστημικό ρατσισμό στο προσκήνιο και εκπέμποντας πλέον σε παγκόσμια κλίμακα το μήνυμα για ισότητα χωρίς εκπτώσεις.
Η αθώωση του εθελοντή πολιτοφύλακα που πυροβόλησε στο στήθος τον Τρέιβον Μάρτιν, καθώς εκείνος περνούσε από τη γειτονιά του Τζόρτζ Ζίμερμαν επιστρέφοντας στο σπίτι του αφότου είχε αγοράσει καραμέλες και αναψυκτικό, ήταν η θρυαλλίδα για μία λυσσαλέα πάλη κόντρα σε όλες τις διακρίσεις που υφίσταται η κοινότητα των Αφροαμερικανών, και οι οποίες έχουν στερήσει και εξακολουθούν να στερούν ανθρώπινες ζωές. Ο Ζίμερμαν επικαλέστηκε νόμιμη άμυνα κατά τη βάρδια φύλαξης στη γειτονιά του και αφέθηκε ελεύθερος μετά το φόνο. Ο Τρέιβον Μάρτιν ήταν άοπλος.
Οι γονείς του Τρέιβον ζητούσαν την άσκηση ποινικής δίωξης και την απόδοση Δικαιοσύνης· η οργή που ξεχύθηκε οδήγησε στην παραίτηση του διευθυντή της αστυνομίας του Στάνφορντ, καθώς και του εισαγγελέα που είχε αρχικά αναλάβει την έρευνα.
«Αν είχα γιο θα έμοιαζε με τον Τρέιβον και πιστεύω ότι οι γονείς του έχουν κάθε δικαίωμα να περιμένουν πως όλοι οι Αμερικανοί θα αντιμετωπίσουμε το ζήτημα με τη σοβαρότητα που του αρμόζει», ήταν τα λόγια του Αμερικανού προέδρου Μπαράκ Ομπάμα. Τριάντα πέντε χρόνια πριν θα μπορούσε να βρισκόταν και ίδιος στη θέση του, είπε ο πρώτος Αφροαμερικανός πρόεδρος στα χρονικά των ΗΠΑ.
Ο Ζίμερμαν όχι μόνο αθωώθηκε για ανθρωποκτονία αλλά τρία χρόνια μετά, το 2016, έφθασε σε σημείο να βγάζει σε δημοπρασία το όπλο του φόνου (ένα Kel-Tec PF-9 των 9 χιλιοστών), γράφοντας σε σχετική διαδικτυακή σελίδα προς τους υποψήφιους αγοραστές πως «είναι μία ευκαιρία να αποκτήσετε ένα κομμάτι της Ιστορίας των ΗΠΑ»… Ο σύνδεσμος τελικά λίγες ώρες αργότερα αποσύρθηκε. Εν τω μεταξύ, όμως είχε γεννηθεί και επεκτεινόταν ένα κίνημα που ήταν απαίτηση της Ιστορίας.
Ένας ακόμη τραγικός θάνατος το 2014, αυτός του 18χρονου Αφροαμερικανού Μάικλ Μπράουν στα χέρια της αστυνομίας στο Φέργκιουσον του Μιζούρι, είχε κάνει τη φράση «Black Lives Matter» να ηχεί ακόμη πιο δυνατά από τα χείλη Αφροαμερικανών και προοδευτικών Αμερικανών, ενώ είχαν εν τω μεταξύ εμφανιστεί και αντίπαλα κινήματα τύπου «όλες οι ζωές έχουν αξία», σε μία διαστρέβλωση της αμερικανικής πραγματικότητας που απηχεί ακριβώς τους λόγους για το οποίο το κίνημα Black Lives Matter έχει βγει μπροστά και διαδηλώνει κατά του μοτίβου ρατσιστικής βίας.
To κίνημα Black Lives Matter πλέον γιγαντώθηκε το 2020 και προσέλαβε παγκόσμιες διαστάσεις με καταλύτη τον μαρτυρικό θάνατο του Τζορτζ Φλόιντ. «Δεν μπορώ να αναπνεύσω. Δεν μπορώ να αναπνεύσω...», είναι τα λόγια του Φλόιντ που θα στοιχειώνουν τις ΗΠΑ. Επί οκτώ λεπτά και 48 δευτερόλεπτα, ο καταδικασθείς αστυνομικός Ντέρεκ Σόβιν παρέμεινε γονατισμένος πιέζοντας στον λαιμό τον 46χρονο Τζορτζ Φλόιντ. Η αστυνομία είχε κληθεί στο σημείο για έναν άνδρα που έδωσε ένα πλαστό χαρτονόμισμα των 20 δολαρίων για να αγοράσει τσιγάρα.
Προσοχή, σκληρό περιεχόμενο
Τα πλάνα του φόνου που κατέγραψε περαστικός και ήλθαν στη δημοσιότητα έκαναν τις αμερικανικές πολιτείες να σειστούν από διαδηλώσεις, το κίνημα Black Lives Matter να επεκταθεί γεωγραφικά εντός Ηνωμένων Πολιτειών, καθώς και να λάβει ένα πρωτοφανές κύμα δωρεών που έφθασαν τα 90 εκατ. δολάρια για να επεκτείνει τις δράσεις του.
Για τα δέκα χρόνια από τη γέννηση του κινήματος, οι ακτιβιστές και επιμέρους οργανώσεις του Black Lives Matter προγραμματίζουν μία εβδομάδα δράσεων και εκδηλώσεων, ανανεώνοντας τις εκκλήσεις για ανακατανομή κονδυλίων που διατίθενται στα αστυνομικά τμήματα προκειμένου να επενδυθούν σε κοινότητες Αφροαμερικανών και σε προγράμματα για βελτιωμένες κοινωνικές υπηρεσίες και υπηρεσίες δημόσια υγείας, στο πλαίσιο μίας προτεινόμενης προσέγγισης μακριά από τιμωρητικές πρακτικές και προς αντιμετώπιση των βαθύτερων αιτίων που οδηγούν σε παραβατικές συμπεριφορές.
Σε εκδήλωση που διοργανώνεται το Σάββατο στο Λος Άντζελες θα είναι παρούσα και η Σαμπρίνα Φούλτον, μητέρα του Τρέιβον Μάρτιν.
Οι δράσεις έρχονται στον απόηχο νέων βημάτων οπισθοδρόμησης από τη συντηρητική πλειοψηφία που ελέγχει το Ανώτατο Δικαστήριο των ΗΠΑ, με την άρση ενός εκ των βασικών κεκτημένων του αγώνα για τα πολιτικά δικαιώματα των Αφροαμερικανών, ισπανόφωνων και αυτοχθόνων Αμερικανών που ανάγεται στη δεκαετία του '60 και αφορά στις λεγόμενες πολιτικές «θετικών διακρίσεων», οι οποίες είχαν έλθει ως μέσο αποκατάστασης αιώνων θεσμοθετημένης φυλετικής ανισότητας και διακρίσεων.
Παράλληλα, μπήκε φρένο στο σχέδιο της κυβέρνησης Μπάιντεν για τη διαγραφή μέρους του κολοσσιαίου φοιτητικού χρέους, ζήτημα που «αγγίζει» περί τα 40 εκατομμύρια πολίτες, και κυρίως Αφροαμερικανούς.
«Χρειαζόμαστε τους εκλεγμένους αξιωματούχους μας να επικεντρωθούν στους ανθρώπους, και όχι στην αστυνομία», λέει η Ντιζέιν Πάρκερ, μέλος του διοικητικού συμβουλίου του κινήματος. «Τα ασφαλέστερα μέρη σε όλο τον κόσμο δεν έχουν περισσότερη αστυνομία, περισσότερες φυλακές ή σκληρότερες ποινές. Έχουν καλύτερη πρόσβαση σε οικονομικές ευκαιρίες, ποιοτική εκπαίδευση, στέγαση και υγειονομική περίθαλψη», επισημαίνει.