Bloomberg: Ο Ερντογάν θα προσφέρει συμφωνία 6 δισ. δολαρίων στον Μπάιντεν

Bloomberg: Ο Ερντογάν θα προσφέρει συμφωνία 6 δισ. δολαρίων στον Μπάιντεν

Ο Τούρκος πρόεδρος Ερντογάν θα επιδιώξει στην προσεχή σύνοδο των G20 να συναντηθεί με τον Αμερικανό πρόεδρο Μπάιντεν και να του προσφέρει συμφωνία 6 δισ. δολαρίων για να αγοράσει δεκάδες αμερικανικά πολεμικά αεροσκάφη, σε μια προσπάθεια να υπερκεράσει τις αντιδράσεις της Ουάσιγκτον εξαιτίας της αγοράς των ρωσικών S-400, αναφέρει σε δημοσίευμά του το Bloomberg.

Σύμφωνα με το δημοσίευμα η Τουρκία έστειλε επίσημο αίτημα στις ΗΠΑ στις 30 Σεπτεμβρίου για την αγορά 40 νέων αεροσκαφών F-16 Block 70 και σχεδόν 80 κιτ από την Lockheed Martin για τον εκσυγχρονισμό των υπαρχόντων μαχητικών F-16, δήλωσαν στο διεθνές ειδησεογραφικό πρακτορείο δύο Τούρκοι αξιωματούχοι γνώστες του θέματος.

Η συμφωνία είναι δυνητικά αξίας 6 δισεκατομμυρίων δολαρίων, σημείωσαν, αλλά η έγκριση θα είναι δύσκολο να κερδηθεί, δεδομένης της αντίθεσης του Κογκρέσου στην αγορά ρωσικών πυραύλων S-400 και της ασυμβίβαστης στάσης της Τουρκίας, τονίζεται στο δημοσίευμα.

«Οι Τούρκοι αξιωματούχοι είπαν ότι ο Ερντογάν αναμένει να συναντηθεί με τον Μπάιντεν κατά τη διάρκεια της Συνόδου Κορυφής της Ομάδας G20 στη Ρώμη στα τέλη αυτού του μήνα, αν και δεν έχει ανακοινωθεί καμία συνάντηση και δεν είναι σαφές πόσο πρόθυμος μπορεί να είναι ο Μπάιντεν για να ικανοποιήσει το αίτημα για αγορά όπλων. Ο στόχος της Τουρκίας είναι να εξασφαλίσει αεροσκάφη συμβατά με το ΝΑΤΟ, ανέφεραν, μιλώντας υπό τον όρο της ανωνυμίας.

Εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, ο οποίος ζήτησε να μην κατονομαστεί, είπε ότι το τμήμα δεν σχολιάζει τις προτεινόμενες πωλήσεις αμυντικών. Ο Λευκός Οίκος δεν απάντησε αμέσως σε αίτημα για σχόλιο και το Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας παρέπεμψε ερωτήσεις στο Στέιτ Ντιπάρτμεντ, σύμφωνα με το Bloomberg.

Το Bloomberg σημειώνει πως ο Τούρκος πρόεδρος μέχρι στιγμής δεν έχει σηματοδοτήσει καμία πρόοδο προς την επίλυση της σύγκρουσης με τις ΗΠΑ, με τις τελευταίες να ανησυχούν ότι οι S-400 θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν για τη συλλογή πληροφοριών σχετικά με τις μυστικές δυνατότητες του αμερικανικού μαχητικού F-35. 

«Το Κογκρέσο δεν πρόκειται να υπογράψει σημαντικές συμφωνίες όπλων με την Τουρκία μέχρι να υπάρξει λύση για τους S-400», εκτίμησε ο Άαρον Στάιν, διευθυντής του προγράμματος Μέσης Ανατολής στο Ινστιτούτο Έρευνας Εξωτερικής Πολιτικής στην Ουάσινγκτον.

Η Τουρκία θεωρεί σπουδαίας σημασίας την επίτευξη συμφωνίας, σημειώνει το δημοσίευμα και παραθέτει δηλώσεις Τούρκου ειδικού ο οποίος αναφέρει πως εάν μπορέσει να κερδίσει την έγκριση των ΗΠΑ για την πώληση των νέων αεροσκαφών F-16 Block 70 και τα κιτ αναβάθμισης, «αυτό θα αποτελέσει τεράστια ανακούφιση για την αεροπορία», καθώς, όπως επισημαίνει, «αυτά τα αεροπλάνα πιθανότατα θα εκπληρώνουν τις δυνατότητές τους μέχρι τη δεκαετία του 2030, δίνοντας στην Τουρκία δύο κρίσιμες δεκαετίες χρόνο για να προσπαθήσει να αναπτύξει τα δικά της μαχητικά».